Het Decreet over de subsidiëring in het kader van de lokale energie -en klimaatpacten van 26 mei 2023, artikel 7.
Het besluit van de Vlaamse regering tot toekenning van een subsidie aan de Vlaamse gemeenten voor klimaatacties ter uitvoering van het Lokaal Energie- en Klimaatpact van 8 juli 2022, artikel 3.
Besluit Vlaamse Regering 22/12/2023: aanpassing uiterste datum rapportering Lokaal Energie- en Klimaatpact.
Op 23 november 2015 besliste de gemeenteraad het vernieuwde Burgemeestersconvenant voor Klimaat en Energie te ondertekenen (Burgemeestersconvenant 2030). Met deze overeenkomst engageerde de stad Gent zich om, in lijn met de Europese doelstellingen, een reductie van minimaal 40% CO2-reductie te behalen tegen 2030, vergeleken met 2007. Ook engageerde de stad zich om een adaptatiestrategie uit te werken en te implementeren.
Op 23 november 2020 keurde de gemeenteraad het Klimaatplan 2020-2025 goed. De stad streeft tegen 2030 naar een vermindering van 40% CO2 uitstoot enerzijds en verhogen van de klimaatbestendigheid anderzijds.
Op 25 oktober 2021 keurde de gemeenteraad de ondertekening van het Burgemeestersconvenant 2050 goed, de hernieuwde versie van de eerdere Burgemeestersconvenant. De hernieuwing van het Burgemeestersconvenant staat voornamelijk in functie van het bewerkstellingen van een inclusieve transitie en het verhogen van de ambities. De focus ligt op klimaatneutraliteit in 2050.
Op 4 juni 2021 keurde de Vlaamse Regering het Lokaal Energie- en Klimaatpact en de bijhorende subsidie en opvolgingswijze goed. Met het Lokaal Energie -en Klimaatpact wil de Vlaamse overheid de lokale overheden ondersteunen en nauwer betrekken bij de uitwerking van het energie- en klimaatbeleid. Het Lokaal Energie -en Klimaatpact loopt tot 2030.
Op 25 oktober 2021 keurde de gemeenteraad de deelname aan het Lokaal Energie- en Klimaatpact 1.0 goed.
Op 8 juli keurde de Vlaamse Regering het vernieuwde Lokaal Energie- en Klimaatpact 2.0 goed.
Op 28 november 2022 keurde de gemeenteraad de deelname aan het Lokaal Energie- en Klimaatpact 2.0 goed.
Op 27 maart 2023 nam de gemeenteraad kennis van de eerste rapportering Lokaal Energie -en Klimaatpact 2022.
Met de ondertekening van het Lokaal Energie- en Klimaatpact engageren lokale besturen zich om:
Met de ondertekening van het Lokaal Energie- en Klimaatpact engageren lokale besturen zich tot het opzetten van bijkomende acties in vier werven.
Artikel 7 van het decreet over de subsidiëring in het kader van de lokale energie -en klimaatpacten bepaalt dat een jaarlijkse rapportering met betrekking tot de voorgang moet opgemaakt worden. Na kennisname door de gemeenteraad moet dit bij Agentschap Binnenlands Bestuur worden ingediend, en dit jaarlijks voor 1 mei.
De Vlaamse overheid houdt de monitoring bij van de doelstellingen en ontsluit die op het Lokaal Klimaatpactportaal https://www.lokaalklimaatpact.be/. Bij nazicht op 16 maart 2024 blijkt dat het rapport in de huidige versie veel afwijkende, partiële of ontbrekende cijfers bevat. Er wordt overleg opgestart met de Vlaamse overheid om in een volgende versie de rapportering te verbeteren en zo een correcter beeld te geven over de voortgang van het bereiken van de doelstellingen van het LEKP.
Neemt kennis van de rapportering in verband met het Lokaal Energie- en Klimaatpact.