Terug
Gepubliceerd op 23/04/2024

2024_GR_00398 - Tijdelijk samenscholingsverbod naar aanleiding van de Turks - Koerdische spanningen - Bekrachtiging

gemeenteraad
ma 22/04/2024 - 19:00 gemeenteraadszaal
Datum beslissing: ma 22/04/2024 - 19:09
Goedgekeurd

Samenstelling

Wie is verantwoordelijk voor deze materie?

Mathias De Clercq

Aanwezig

Christophe Peeters, voorzitter; Mathias De Clercq, burgemeester; Filip Watteeuw, schepen; Sofie Bracke, schepen; Tine Heyse, schepen; Astrid De Bruycker, schepen; Sami Souguir, schepen; Isabelle Heyndrickx, schepen; Hafsa El-Bazioui, schepen; Evita Willaert, schepen; Rudy Coddens, schepen; Johan Deckmyn; Gabi De Boever; Zeneb Bensafia, ondervoorzitter; Anne Schiettekatte; Stephanie D'Hose; Veli Yüksel; Sven Taeldeman; Jef Van Pee; Mehmet Sadik Karanfil; Gert Robert; Carl De Decker; Karlijn Deene; Mieke Bouve; Cengiz Cetinkaya; Anneleen Van Bossuyt; Tom De Meester; Bert Misplon; Fourat Ben Chikha; Joris Vandenbroucke; Manuel Mugica Gonzalez; Patricia De Beule; Yüksel Kalaz; Stijn De Roo; Christiaan Van Bignoot; Caroline Persyn; Ronny Rysermans; Alana Herman; Els Roegiers; Emilie Peeters; Helga Stevens; Jeroen Van Lysebettens; Anton Vandaele; Nikolaas Schuiten; Mieke Hullebroeck, algemeen directeur; Liesbet Vertriest, waarnemend adjunct-algemeendirecteur

Afwezig

Bram Van Braeckevelt, schepen; Karin Temmerman; Sara Matthieu; Karla Persyn; Anita De Winter; Mattias De Vuyst; Sonja Welvaert; Nicolas Vanden Eynden; Martine Verhoeve

Secretaris

Mieke Hullebroeck, algemeen directeur

Voorzitter

Christophe Peeters, voorzitter

Stemming op het agendapunt

2024_GR_00398 - Tijdelijk samenscholingsverbod naar aanleiding van de Turks - Koerdische spanningen - Bekrachtiging

Aanwezig

Christophe Peeters, Mathias De Clercq, Filip Watteeuw, Sofie Bracke, Tine Heyse, Astrid De Bruycker, Sami Souguir, Isabelle Heyndrickx, Hafsa El-Bazioui, Evita Willaert, Rudy Coddens, Johan Deckmyn, Gabi De Boever, Zeneb Bensafia, Anne Schiettekatte, Stephanie D'Hose, Veli Yüksel, Sven Taeldeman, Jef Van Pee, Mehmet Sadik Karanfil, Gert Robert, Carl De Decker, Karlijn Deene, Mieke Bouve, Cengiz Cetinkaya, Anneleen Van Bossuyt, Tom De Meester, Bert Misplon, Fourat Ben Chikha, Joris Vandenbroucke, Manuel Mugica Gonzalez, Patricia De Beule, Yüksel Kalaz, Stijn De Roo, Christiaan Van Bignoot, Caroline Persyn, Ronny Rysermans, Alana Herman, Els Roegiers, Emilie Peeters, Helga Stevens, Jeroen Van Lysebettens, Anton Vandaele, Nikolaas Schuiten, Mieke Hullebroeck, Liesbet Vertriest
Stemmen voor 44
Johan Deckmyn, Gabi De Boever, Sami Souguir, Helga Stevens, Tine Heyse, Filip Watteeuw, Mathias De Clercq, Sofie Bracke, Rudy Coddens, Sven Taeldeman, Mehmet Sadik Karanfil, Stephanie D'Hose, Zeneb Bensafia, Karlijn Deene, Jef Van Pee, Gert Robert, Veli Yüksel, Anne Schiettekatte, Astrid De Bruycker, Mieke Bouve, Cengiz Cetinkaya, Carl De Decker, Els Roegiers, Evita Willaert, Ronny Rysermans, Anton Vandaele, Patricia De Beule, Tom De Meester, Stijn De Roo, Yüksel Kalaz, Bert Misplon, Caroline Persyn, Christiaan Van Bignoot, Anneleen Van Bossuyt, Joris Vandenbroucke, Manuel Mugica Gonzalez, Alana Herman, Nikolaas Schuiten, Hafsa El-Bazioui, Fourat Ben Chikha, Isabelle Heyndrickx, Jeroen Van Lysebettens, Emilie Peeters, Christophe Peeters
Stemmen tegen 0
Onthoudingen 0
Blanco stemmen 0
Ongeldige stemmen 0
2024_GR_00398 - Tijdelijk samenscholingsverbod naar aanleiding van de Turks - Koerdische spanningen - Bekrachtiging 2024_GR_00398 - Tijdelijk samenscholingsverbod naar aanleiding van de Turks - Koerdische spanningen - Bekrachtiging

Motivering

Regelgeving waaruit blijkt dat het orgaan bevoegd is

Decreet over het lokaal bestuur, artikel 40, § 3.

Nieuwe Gemeentewet, artikel 134, § 1.

Op basis van welke regels (rechtsgronden) wordt deze beslissing genomen?

Nieuwe Gemeentewet, artikel 134, § 1.

Wat gaat aan deze beslissing vooraf?

Met toepassing van artikel 134, § 1, van de Nieuwe Gemeentewet heeft de burgemeester op 28 maart 2024 een tijdelijke politieverordening uitgevaardigd houdende een samenscholingsverbod voor groepen van 10 of meer personen, en dit tussen 21 u 's avonds en 5 u 's morgens binnen bepaalde perimeters.

De burgemeester werd middels een bestuurlijk verslag van de politie van 28 maart 2024 in kennis gesteld van verschillende ernstige incidenten die hun basis vinden in het langlopende Turks - Koerdisch conflict. 

Ondanks het feit dat beide gemeenschappen reeds lange tijd vreedzaam samenleven in Gent, wordt de stad Gent nu ook geconfronteerd met gewelddadige en vijandige acties waarbij de ene dan wel de andere gemeenschap wordt geviseerd. Van onaangekondigd protest tot het vandaliseren van handelszaken... 

Bij politieacties werden al verschillende aanhoudingen verricht en werden ook wapens en brandbommen aangetroffen. Op sociale media circuleerden bovendien alarmerende berichten waarbij opgeroepen werd om in grote getale af te zakken naar Gent.

Vertegenwoordigers van beide gemeenschappen werden reeds op het stadhuis ontvangen en helpen om de oproep tot rust en kalmte te verspreiden. Op 26 maart 2024, in de avond, heeft de burgemeester ook een grote groep Turkse jongeren toegesproken, een aantal van hen gehuld in bivakmutsen, die zich verzameld hadden aan de Nieuwevaart waarbij beloftes werden gemaakt dat er geen amok zou worden gemaakt. Desondanks werd die avond een Koerdisch café in de Bevrijdingslaan aangevallen en vernield door een grote groep relschoppers. De uitbater van de zaak kon gelukkig wegvluchten.

Het was dan ook duidelijk dat meer ingrijpende maatregelen zich opdrongen gelet op de ernst van de situatie en het grote risico op escalatie.

Om verdere escalatie te voorkomen werd een tijdelijk samenscholingsverbod ingevoerd op een aantal strategische locaties zoals deze door politie werden aangemerkt in het bestuurlijk verslag van 28 maart 2024 , hetgeen inhoudt dat op die locaties bijeenkomsten van 10 personen of meer verboden zijn tussen 21u 's avonds en 5 u 's morgens. De perimeters zijn opgenomen in het besluit van de burgemeester.

Deze maatregel is tijdelijk, tot de rust is teruggekeerd, en zal tussentijds geëvalueerd en indien nodig bijgestuurd worden.

Een samenscholingsverbod vormt evident een beperking op de vrijheid van beweging, een fundamenteel recht dat oa. gewaarborgd wordt door art. 12, eerste lid, van de Grondwet en artikel 2 van het Vierde Protocol bij het EVRM. 

Dat recht op bewegingsvrijheid is, zoals veel fundamentele rechten, echter niet absoluut en beperkingen zijn dus mogelijk. Daarbij moeten de klassieke beperkingsvoorwaarden gevolgd worden: legaliteit (= een duidelijke wettelijke basis hebben), legitimiteit (= een legitiem doel nastreven) en proportionaliteit (= noodzakelijk zijn om dat legitieme doel te bereiken).

De wettelijke basis van het samenscholingsverbod als preventieve bestuurlijke maatregel ligt in deze vervat in de artikelen 134, § 1, en 135, § 2, van de Nieuwe Gemeentewet. 

Artikel 135, § 2, van de Nieuwe Gemeentewet omschrijft de algemene taak van de gemeenten om te voorzien in een goede politie over de zindelijkheid, de gezondheid, de veiligheid en de rust op openbare wegen en plaatsen en in openbare gebouwen. 

Artikel 134, § 1, van de Nieuwe Gemeentewet verleent aan de burgemeester de bevoegdheid om, in geval van oproer, kwaadwillige samenscholing, ernstige stoornis van de openbare rust of andere onvoorziene gebeurtenissen, waarbij het geringste uitstel gevaar of schade zou kunnen opleveren voor de inwoners, politieverordeningen te maken. 

Het leidt geen twijfel dat in deze sprake is van oproer, kwaadwillige samenscholing en van ernstige verstoring van de openbare rust die niet te voorzien was én dat de openbare orde een onmiddellijk optreden noodzaakt om verdere escalatie van de gewelddadigheden te vermijden. 

Het legitiem doel is evident: het herstellen en vrijwaren van de openbare rust en veiligheid.

De proportionaliteit van de maatregel wordt bereikt door deze maximaal te beperken in de tijd en locaties. Op basis van een politionele evaluatie van de situatie, heeft de burgemeester op 8 april 2024 het tijdelijk samenscholingsverbod terug opgeheven. De maatregel heeft zijn effect gehad en de rust is teruggekeerd.

Aanvullend op voorliggende maatregel, werd aan politie ook toelating verleend voor het uitvoeren van systematische identiteitscontroles teneinde de openbare veiligheid te handhaven, zoals voorzien in artikel 34 van de wet op het politieambt.

Gelet op het gevaar tot escalatie was het derhalve niet meer mogelijk om deze maatregel nog voor de gemeenteraad te brengen. Daarom werd toepassing gemaakt van de mogelijkheid voorzien in artikel 134, § 1, van de Nieuwe Gemeentewet. Artikel 134, § 1, van de Nieuwe Gemeentewet bepaalt dat in geval van oproer, kwaadwillige samenscholing, ernstige stoornis van de openbare rust of andere onvoorziene gebeurtenissen, waarbij het geringste uitstel gevaar of schade zou kunnen opleveren voor de inwoners, de burgemeester politieverordeningen kan maken, onder verplichting om daarvan onverwijld aan de gemeenteraad kennis te geven, met opgave van de redenen waarom hij heeft gemeend zich niet tot de raad te moeten wenden. Voornoemde verordeningen vervallen dadelijk, indien zij door de raad in de eerstvolgende vergadering niet worden bekrachtigd.

Waarom wordt deze beslissing genomen?

Artikel 134, § 1, van de Nieuwe Gemeentewet schrijft voor dat dergelijke politieverordening van de burgemeester op de eerstvolgende vergadering van de gemeenteraad moet worden bekrachtigd.

Communicatie

Ter voldoening aan artikel 19, tweede lid van de gecoordineerde wetten op de Raad van State wordt hierbij gewezen op de mogelijkheid een vordering tot nietigverklaring en/of tot schorsing in te stellen, tegen de beslissing die u heden wordt betekend.

Beroepen tot nietigverklaring (en eventueel schorsing) moeten op straffe van niet-ontvankelijkheid worden ingesteld binnen de zestig dagen nadat de beslissingen, reglementen of besluiten werden bekendgemaakt of betekend. Op hetzelfde ogenblik als zij haar verzoekschrift indient, stuurt de verzoekende partij een kopie daarvan ter informatie naar Stad Gent, p.a. Botermarkt 1, 9000 Gent.

Het ondertekende verzoekschrift kan per aangetekende zending aan de griffie van de Raad van State, Wetenschapsstraat 33, 1040 Brussel worden gericht of elektronisch via http://eproadmin.raadvst-consetat.be

Meer informatie op http://www.raadvst-consetat.be , doorklikken naar 'procedure' > 'bestuursrechtspraak'.


Mededeling

De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) voorziet het recht van toegang van de opgenomen persoonsgegevens.

U heeft hierdoor het recht inzage te vragen van de U betreffende persoonlijke gegevens die in een verwerking zijn opgenomen. Indien deze onjuist, onvolledig of niet relevant (meer) zijn, kunt U de verbetering of de verwijdering ervan vragen.

Activiteit

AC34561 Ondersteuning, advisering en handhaving met betrekking tot juridische en gerechtelijke dossiers

Besluit

De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

Bekrachtigt het "Tijdelijk samenscholingsverbod naar aanleiding van de Turks-Koerdische spanningen" genomen door de burgemeester in toepassing van artikel 134, § 1, van de Nieuwe Gemeentewet op 28 maart 2024 (en opgeheven op 8 april 2024).


Bijlagen