Terug
Gepubliceerd op 23/04/2024

2024_VVB_00014 - Voorstel tot raadsbesluit van raadslid Anneleen Van Bossuyt: Neutraliteit dienstverlening en personeelsbeleid

gemeenteraad
ma 22/04/2024 - 19:00 gemeenteraadszaal
Datum beslissing: ma 22/04/2024 - 21:12
Afgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Christophe Peeters, voorzitter; Mathias De Clercq, burgemeester; Filip Watteeuw, schepen; Sofie Bracke, schepen; Tine Heyse, schepen; Astrid De Bruycker, schepen; Sami Souguir, schepen; Isabelle Heyndrickx, schepen; Hafsa El-Bazioui, schepen; Evita Willaert, schepen; Rudy Coddens, schepen; Johan Deckmyn; Gabi De Boever; Zeneb Bensafia, ondervoorzitter; Stephanie D'Hose; Veli Yüksel; Sven Taeldeman; Jef Van Pee; Mehmet Sadik Karanfil; Gert Robert; Carl De Decker; Karlijn Deene; Mieke Bouve; Cengiz Cetinkaya; Anneleen Van Bossuyt; Tom De Meester; Bert Misplon; Fourat Ben Chikha; Joris Vandenbroucke; Patricia De Beule; Yüksel Kalaz; Stijn De Roo; Christiaan Van Bignoot; Caroline Persyn; Ronny Rysermans; Alana Herman; Els Roegiers; Emilie Peeters; Helga Stevens; Jeroen Van Lysebettens; Anton Vandaele; Nikolaas Schuiten; Mieke Hullebroeck, algemeen directeur; Liesbet Vertriest, waarnemend adjunct-algemeendirecteur

Afwezig

Bram Van Braeckevelt, schepen; Karin Temmerman; Anne Schiettekatte; Sara Matthieu; Karla Persyn; Anita De Winter; Manuel Mugica Gonzalez; Mattias De Vuyst; Sonja Welvaert; Nicolas Vanden Eynden; Martine Verhoeve

Secretaris

Mieke Hullebroeck, algemeen directeur

Voorzitter

Christophe Peeters, voorzitter

Stemming op het agendapunt

2024_VVB_00014 - Voorstel tot raadsbesluit van raadslid Anneleen Van Bossuyt: Neutraliteit dienstverlening en personeelsbeleid

Aanwezig

Christophe Peeters, Mathias De Clercq, Filip Watteeuw, Sofie Bracke, Tine Heyse, Astrid De Bruycker, Sami Souguir, Isabelle Heyndrickx, Hafsa El-Bazioui, Evita Willaert, Rudy Coddens, Johan Deckmyn, Gabi De Boever, Zeneb Bensafia, Stephanie D'Hose, Veli Yüksel, Sven Taeldeman, Jef Van Pee, Mehmet Sadik Karanfil, Gert Robert, Carl De Decker, Karlijn Deene, Mieke Bouve, Cengiz Cetinkaya, Anneleen Van Bossuyt, Tom De Meester, Bert Misplon, Fourat Ben Chikha, Joris Vandenbroucke, Patricia De Beule, Yüksel Kalaz, Stijn De Roo, Christiaan Van Bignoot, Caroline Persyn, Ronny Rysermans, Alana Herman, Els Roegiers, Emilie Peeters, Helga Stevens, Jeroen Van Lysebettens, Anton Vandaele, Nikolaas Schuiten, Mieke Hullebroeck, Liesbet Vertriest
Stemmen voor 10
Johan Deckmyn, Gabi De Boever, Helga Stevens, Karlijn Deene, Gert Robert, Els Roegiers, Ronny Rysermans, Caroline Persyn, Anneleen Van Bossuyt, Nikolaas Schuiten
Stemmen tegen 32
Sami Souguir, Tine Heyse, Filip Watteeuw, Mathias De Clercq, Sofie Bracke, Rudy Coddens, Sven Taeldeman, Mehmet Sadik Karanfil, Stephanie D'Hose, Zeneb Bensafia, Jef Van Pee, Veli Yüksel, Astrid De Bruycker, Mieke Bouve, Cengiz Cetinkaya, Carl De Decker, Evita Willaert, Anton Vandaele, Patricia De Beule, Tom De Meester, Stijn De Roo, Yüksel Kalaz, Bert Misplon, Christiaan Van Bignoot, Joris Vandenbroucke, Alana Herman, Hafsa El-Bazioui, Fourat Ben Chikha, Isabelle Heyndrickx, Jeroen Van Lysebettens, Emilie Peeters, Christophe Peeters
Onthoudingen 0
Blanco stemmen 0
Ongeldige stemmen 0
2024_VVB_00014 - Voorstel tot raadsbesluit van raadslid Anneleen Van Bossuyt: Neutraliteit dienstverlening en personeelsbeleid 2024_VVB_00014 - Voorstel tot raadsbesluit van raadslid Anneleen Van Bossuyt: Neutraliteit dienstverlening en personeelsbeleid

Motivering

Wat gaat aan deze beslissing vooraf

Het debat over de neutraliteit van de Groep Gent (stad, OCMW, …) als lokale overheid werd in de Gentse gemeenteraad al meermaals gevoerd. Zo werd in 2007 een verbod ingevoerd op het dragen van religieuze, levensbeschouwelijke en politieke symbolen door stadsmedewerkers aan een loket. In 2013 werd dit verbod afgeschaft en in 2019 door de huidige meerderheidspartijen integraal behouden. Op deze manier is de neutrale dienstverlening in Gent onder druk komen te staan. 

Dat de toepassing van het principe van de neutrale overheid binnen de Groep Gent inderdaad problematisch is, blijkt uit de recente actie ‘Ramadan: Tips voor de werkvloer’. Daarbij werd binnen de MIA-groep ‘Diversiteit en Inclusie’ (beheerd door de dienst HR Partners en Projecten (team diversiteit) + de dienst Lokaal Sociaal Beleid) tijdens de maand ramadan een dagelijkse ramadan-gerelateerde boodschap gedeeld, met o.a. a) dagelijkse feiten en inzichten, b) tips voor conversaties en activiteiten op het werk, c) begrippen en concepten, en d) reflecties.

Het is echter niet aan een lokale overheid in zijn rol als werkgever om één religieus gebruik dat gekoppeld is aan één specifieke religie een maand lang in de kijker te stellen en om de organisatie van religieuze activiteiten – zoals een iftar – op de werkvloer aan te moedigen. Dat draagt niet bij tot het creëren van een sfeer waarbij alle medewerkers zich comfortabel kunnen voelen.

Waarom wordt deze beslissing genomen

Het stadspersoneel wordt gekenmerkt door een grote diversiteit. Bij de stad moeten veel mensen met veel verschillende visies kunnen werken. Diezelfde diversiteit vinden we ook bij de burgers terug. 

Daarom moeten neutraliteit en respect altijd voorop staan, zowel in de dienstverlening als op de werkvloer. In die optiek is het te verkiezen dat bij rechtstreeks contact met burgers de uiterlijke tekenen van een persoonlijke overtuiging niet getoond worden en dat op de werkvloer geen – in het bijzonder langdurige – activiteiten of campagnes worden georganiseerd die verbonden zijn met één specifieke religie of ideologie. 

Niet alleen moet dat elke schijn van partijdigheid vermijden. Tevens moet dit het draagvlak voor een divers personeelsbeleid als afspiegeling van een diverse stad bij personeel en bevolking vergroten.

Daarom, op voorstel van de N-VA-fractie,

Indiener(s)

Anneleen Van Bossuyt

Tijdstip van indienen

wo 03/04/2024 - 21:27

Initiatiefrecht

Artikel 1

De gemeenteraad draagt het college van burgemeester en schepenen op om binnen het personeelsbeleid de nodige maatregelen te nemen zodat activiteiten die de neutraliteit van de werkvloer in het gedrang brengen (zoals ‘Ramadan: Tips voor de werkvloer’) niet langer mogelijk zijn.

Artikel 2

De gemeenteraad draagt het college van burgemeester en schepenen op om volgende kledijvoorschriften op te nemen in het personeelsbeleid van de Stad Gent:

  1. Personeel in uniform draagt geen andere kledij of kentekens, met uitzondering van de symbolen van de stedelijke huisstijl. 
  2. Personeel in werkkledij of veiligheidskledij draagt geen andere kledij of kentekens met uitzondering van de symbolen van de stedelijke huisstijl.
  3. Personeel dat direct in contact staat met publiek, klanten of externe partners, draagt degelijke, niet opzichtige kledij. Uiterlijke symbolen van levensbeschouwelijke, politieke, syndicale, sportieve, … overtuiging worden niet tijdens de werkuren gedragen, ook niet voor het goede doel.
  4. Andere personeelsleden dragen eveneens degelijke, niet opzichtige kledij, die een professionele dienstverlening uitstraalt.