De strijd tegen drugs is één van de belangrijke elementen in het veiligheidsbeleid. Ook de Gentse politie zet hier vanzelfsprekend hard op in.
Tijdens de themacommissie ‘Jaarverslag Politie’ op 28 maart jl. stelde de korpschef echter dat het de Gentse politie aan capaciteit ontbreekt om afdoende op te treden tegen de drugsproblematiek. Concreet zijn er minimum 10 extra VTE nodig.
Over de vraag naar extra politieagenten om in te zetten in de strijd tegen drugs werd in de pers uitgebreid bericht. Daarbij vielen vanwege de Gentse politie o.a. volgende uitspraken te noteren wat betreft de nood aan en inzet van de bijkomende krachten:
"We zien nieuwe soorten drugs die op een andere manier geleverd worden. Het is de bedoeling om meer dan de kleine dealers te vatten en daar hebben we extra mensen voor nodig."
De politie wil zeker 10 extra mensen. Zo kan de handel beter in kaart gebracht worden en kunnen agenten ook zichtbaar ingezet worden, bijvoorbeeld in parken waar nu nog openlijk gedeald kan worden. "We zien veel jonge mensen die experimenteren en soms zelf in de handel stappen om makkelijk centen te verdienen."
"We willen focussen op de grote vissen en die vatten, om zo het probleem echt aan te pakken."
“Het is belangrijk dat we in Gent geen plekken laten ontstaan waar er rond de klok gedeald wordt”, zei de korpschef van de Gentse politie donderdagavond in een zitting van de gemeenteraad. “Zo’n plekken lokken geweld uit.”
De politie ziet jaar na jaar het aantal soorten drugs uiteenlopen. Vooral studenten en jongeren experimenteren erop los, in het uitgaansleven en de Overpoort. “We zien meer jongeren verslaafd raken. Die slaan ook sneller aan het dealen.”
Ook de N-VA-fractie ontving de voorbije maanden en jaren met de regelmaat van de klok meldingen van drugs dealen en -gebruik in parken en op allerhande andere plekken waar ook kinderen en jongeren vaak samen zijn, inclusief schoolomgevingen.
Tijdens de commissie AFB van deze maand bleek uit het antwoord van de burgemeester dat deze meerderheid niet van plan is om nog middelen vrij te maken om de dringende vraag van de korpschef te honoreren.
Dit is geen adequate reactie. Veiligheidsbeleid is één van de fundamentele kerntaken van een lokaal bestuur. Daarop afdingen getuigt niet van goed bestuur.
Het verdient aanbeveling om zo snel als mogelijk – bij de eerstkomende budgetwijziging – aan het gestelde verzoek te voldoen, want drugs maken levens kapot. Iedereen kent wel tragische voorbeelden uit zijn of haar omgeving. Helaas gaat het dan vaak over jonge levens die fataal verwoest worden. Drugshandel aanpakken en drugsgebruik terugdringen – zeker ook bij jongeren – zijn daarom cruciaal.
Daarom, op voorstel van de N-VA-fractie,
De gemeenteraad draagt het college van burgemeester en schepenen op om bij de eerstvolgende budgetwijziging (in principe in juni) in het meerjarenplan middelen in te schrijven voor minimum 10 extra VTE politieagenten in het kader van de lokale strijd tegen drugs.