De Stad Gent organiseert al verschillende jaren gratis zomerkampen voor kinderen en jongeren van ouders met een actief dossier bij het OCMW. In de zomer van 2024 wil de Jeugddienst opnieuw zomerkampen organiseren voor deze kinderen en jongeren. De kinderen en jongeren worden doorverwezen vanuit de Jeugddienst in samenwerking met het OCMW. De kampen zijn gratis voor alle kinderen.
Voor het organiseren van deze kampen wordt een subsidieovereenkomst afgesloten met Habbekrats vzw. Habbekrats vzw voorziet jeugdwelzijnswerk op maat van de Gentse lokale (groot)stedelijke context en heeft veel ervaring met de doelgroep. Hierbij wordt er aanbod voorzien voor kinderen, tieners en jongeren met een sociaaleconomische, sociale en culturele kloof met de rest van de lokale samenleving. Tussen 0 en 25 jaar is de prioritaire doelgroep voor het lokaal jeugdwelzijnswerk. Dit wordt uitgevoerd volgens de vier functies van het jeugdwelzijnswerk.
Vzw Habbekrats staat in voor de inhoudelijke voorbereiding, begeleiding en logistieke organisatie.
Vzw Habbekrats organiseert 3 kampen voor telkens 25 kinderen in de volgende periodes:
De leeftijden kunnen variëren naargelang het aantal inschrijvingen en de vraag.
Vzw Habbekrats voorziet een inhoudelijke evaluatie en tevredenheidsbevraging.
Hiertoe werd de subsidieovereenkomst voor het realiseren van zomerkampen voor kinderen die aangesloten zijn bij het OCMW - Werkingsjaar 2024, met vzw Habbekrats, E. Anseeleplein 3, 9000 Gent opgemaakt voor de periode van 1/07/2024 tot en met 31/08/2024, waarbij een subsidie wordt toegekend van 20.000 euro.
De bedragen in deze tabel zijn incl. btw
Dienst* | Jeugddienst |
Budgetplaats | 3484101WK |
Categorie* | Werkingsubsidies |
Subsidiecode | NIET_RELEVANT |
2023 | 20.000 euro |
Totaal | 20.000 euro |
Keurt goed de subsidieovereenkomst voor het organiseren van zomerkampen voor kinderen die aangesloten zijn bij het OCMW - Werkingsjaar 2024, met vzw Habbekrats, E. Anseeleplein 3 te 9000 Gent, zoals gevoegd in bijlage.
Op 19 November 2023 ontving de Jeugddienst van de Stad Gent een aanvraag tot investeringssubsidie van vzw Eenheidscomité 192ste FOS De Wouw in Gentbrugge, maatschappelijke zetel Jules Van Biesbroeckstraat 2A te 9050 Gentbrugge, die optreedt voor het erkende en gesubsidieerde jeugdwerkinitiatief FOS De Wouw.
De aanvraag is conform het 'subsidiereglement voor investeringssubsidies aan jeugdwerkinitiatieven'. De aanvraag betreft jeugdlokalen in de Jules Van Biesbroeckstraat 2A te 9050 Gentbrugge, die door het bovenstaande jeudwerkinitiatief gebruikt worden. De aanvraag betreft de grondige renovatie van de lokalen met onder andere vernieuwing van het dak plus aanbrengen van isolatie en het isoleren van de buitenmuren/schil.
De werken worden geraamd op 142.692,30 euro inclusief btw, met marge voor onvoorziene kosten.
Conform het subsidiereglement voor investeringssubsidies aan jeugdwerkinitiatieven, goedgekeurd op de gemeenteraad van 21 juni 2021, bedraagt de subsidie 75 % van de kosten, met een maximum van 115.000 euro per jeugdwerkinitiatief per jeugdwerkinfrastructuur gespreid over 9 jaar. De afgelopen 9 jaar ontving de vzw reeds een subsidie van 1.305,32 euro in kader van dit reglement. De toegekende subsidie bedraagt dus 107.019,23 euro.
Conform het subsidiereglement wordt een subsidieaanvraag van meer dan 25.000 euro (inclusief voorgaande subsidies binnen dit reglement) ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad.
Hiertoe werd een subsidieovereenkomst voor een grondige renovatie van de jeugdlokalen in de Jules van Biesbroeckstraat 2 te 9050 Gentbrugge met vzw Eenheidscomité 192ste FOS De Wouw, Jules van Biesbroeckstraat 2A, 9050 Gentbrugge opgemaakt, waarbij een subsidie wordt toegekend van 107.019,23 euro.
Dienst | Jeugddienst |
budgetplaats | 340630000 |
budgetpositie | 66420000 |
categorie | Investeringssubsidie |
subsidiecode | NIET_RELEVANT |
2024 | 96.317,31 euro |
2025 | 10.701,92 euro |
Gent is in 2024 European Youth Capital. Tijdens European Youth Capital 2024 werkt de Stad Gent Samen met Event Flanders in het kader van de organisatie van een groot stadsfestival, genaamd Asfalt Festival, rond het thema urban sports & culture. Op 8 december 2022 keurde het college van burgemeester en schepenen een intentieverklaring hieromtrent goed waarin de Stad zich engageerde om de nodige middelen mee te investeren in het festival.
Het festival zal 3 dagen duren (20-22 september 2024), beoogt 30 000 bezoekers per dag (verdeeld over verschillende sites) en is hoofdzakelijk gratis (met uitzondering van het nightlife programma)
Op 30 Augustus 2023 werd de gunningsbeslissing genomen, door event Flanders, voor dit festival en werd ze toegekend aan het Gentse eventbureau Fast Forward Events. In de jury zetelden naast mensen van Toerisme Vlaanderen, Sport Vlaanderen en Event Flanders ook medewerkers van de Stad Gent:
De voorliggende subsidieovereenkomst met Fast Forward Events kadert binnen de uitvoering van de voorvermelde eengagementsverklaring met Event Flanders die goedgekeurd werd op 8 december 2022 door het college van burgemeester en schepenen.
Fast Forward Events werd door Event Flanders aangesteld om het festival en het lokale voortraject te realiseren. In kader van Gent European Youth Capital en het Asfalt festival wil de Stad Gent een lokaal voortraject ontwikkelen met de Gentse Urban Sports & Culture community met als doelstellingen:
- Het versterken van lokaal/sociaal sport en cultuur middenveld.
- Het bieden van ontwikkelingskansen voor nieuwe collectieven & kleinschalige initiatieven.
Deze doelstellingen op zich passen in de beleidsdoelen van de ambtelijk werkgroep Urban Sport (sportdienst, jeugddienst, cultuurdienst, preventie voor veiligheid, groendienst)
- Bruggen bouwen naar de lokale urban sports & culture community.
- Vinger aan de pols houden met het middenveld.
- Gentenaren aan het sporten krijgen.
- Werken aan positieve beeldvorming van ‘urban sporters’.
Het voortraject met de lokale Gentse community zal een cruciale functie hebben in functie van het Asfalt Festival en Ghent EYC.
De middelen die Vlaanderen in Asfalt festival investeert (1.004.300 Euro), zetten voornamelijk in op het sportieve luik van het festival. De investering van de Stad Gent zorgt ervoor dat er een breder lokaal cultureel programma kan uitgewerkt worden.
Teneinde deze doelstellingen te kunnen verwezenlijken wordt er derhalve aan de gemeenteraad gevraagd om de subsidieovereenkomst ter realisatie van een lokaal trajecten cultureel programma van Asfalt festival, met Fast Forward Events, Blazoenstraat 34A, 9000 Gent voor de periode mei - november 2024 waarbij een subsidie wordt toegekend van 150.000 euro.
Volgende budgetten zijn nodig en beschikbaar op MJP :
Budgetplaats | Budgetpositie | Subsidie-code | 2024 |
409250000 | 6491000 | NIET_RELEVANT | 150.000 euro |
Het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 40, § 1.
Het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 2.
In de twee voorgaande EDINA-projecten (EDINA - EDucation of International Newly Arrived migrant pupils (2015-2018) en EDINA Go Pro (2019-2022)), allebei binnen het Erasmus+ KA2-programma, werkten scholen, onderzoeksinstellingen en lokale besturen uit Nederland (Rotterdam en Utrecht), België (Gent en Luik), Finland (Helsinki), Spanje (Oviedo) en het Verenigd Koninkrijk (Leeds) samen aan krachtig en kwaliteitsvol onderwijs voor minderjarige anderstalige nieuwkomers. Finland nam daarbij alleen deel aan het eerste project, Spanje en het Verenigd Koninkrijk enkel aan het tweede. Voor Gent waren Stad Gent (Onderwijscentrum Gent) en Universiteit Gent (Steunpunt Diversiteit en Leren) de betrokken partners, aangevuld met een aantal basis- en secundaire scholen.
Tijdens het eerste EDINA-project werd een toolset ontwikkeld (beschikbaar via https://edinaplatform.eu) om scholen en leerkrachten die met anderstalige nieuwkomers werken te versterken in hun aanpak en beleid rond die doelgroep. Tijdens het vervolgproject werd die toolset verder uitgewerkt én aangepast om beter tegemoet te komen aan de reële noden van scholen en leerkrachten. Via leer- en schoolbezoeken kregen Gentse leerkrachten bovendien de kans om binnen het project kennis te maken met andere aanpakken op het gebied van onderwijs aan anderstalige nieuwkomers, wat bijzonder waardevol bleek.
Bij de afronding van dit tweede, verdiepende project, bleek dat er nog meer kansen liggen om leerkrachten diepgaand te professionaliseren. Daarom is nu een derde project gestart, onder de noemer EDINA Be GReAT (EDucation of International Newly Arrived migrant pupils Befitted Education Groundwork Resources for All Teaching actors). In dit project ligt de focus vooral op de fase na doorstroom van onthaal- naar vervolgonderwijs. Daar kunnen nieuwkomers immers veel minder rekenen op ondersteuning en begeleiding, en hebben leerkrachten ook minder handvatten in het werken met deze doelgroep.
Omdat die doelstellingen nauw aansluiten bij de doelen van Onderwijscentrum Gent inzake taalondersteuning en taalontwikkeling voor schoolteams en leraren, neemt het Onderwijscentrum ook opnieuw deel aan dit derde project. Samen met de Universiteit Gent als lokale partner en de andere projectpartners uit Nederland (Utrecht en Rotterdam), Ierland (Dublin), Spanje (Oviedo) en België (Luik) zal er ingezet worden op professionalisering van leraren en andere onderwijsprofessionals, het versterken van leerlingen en het ondersteunen van onderwijsverstrekkers en beleidsmakers rond werken met nieuwkomers en een sterke schoolloopbaan.
Na goedkeuring van de projectaanvraag keurde de gemeenteraad op 19 december 2023 de subsidieovereenkomst (grant agreement) goed; nu wordt ook gevraagd om namens de Stad Gent de samenwerkingsovereenkomst (partnership agreement) te ondertekenen, waarin de verschillende taken en afspraken worden besproken.
Het EDINA Be GReAT-project loopt van 1 december 2023 tot en met 30 november 2026. Er is een totale subsidie toegekend van € 400.000,00, waarvan € 30.725,00 voor de Stad Gent. Er wordt geen cofinanciering gevraagd, wat betekent dat er 100% subsidiëring is en er geen financiële gevolgen zijn voor de Stad Gent.
Keurt goed de samenwerkingsovereenkomst met Universiteit Utrecht, Heidelberglaan 8, 3584 CS Utrecht (Nederland), voor het project 'EDINA Be GReAT: Education of International Newly Arrived migrant pupils Befitted Education Groundwork Resources for All Teaching Actors' (2023-1-NL01-KA220-SCH-000160120) voor de periode van 1 december 2023 tot en met 30 november 2026, zoals gevoegd in bijlage.
Het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 40, §1.
Wet van 29 mei 1959 tot wijziging van sommige bepalingen van de onderwijswetgeving.
Aanleiding - historiek
De Ziekenhuisschool Stad Gent, afdeling secundair onderwijs, bestaat sinds 1988. Ze biedt sedert 2004 lessen aan de leerlingen die verblijven op de afdeling Kinder- en Jeugdpsychiatrie (verder KJP genoemd) in het UZ Gent, aan.
De aanleiding voor deze aanvraag tot erkenning van een nieuwe vestigingsplaats van de Ziekenhuisschool Stad Gent in het AZ Jan Palfijn Gent, is de vraag vanuit de afdeling Kinder- en Jeugdpsychiatrie van het UZ Gent naar de verderzetting van type 5-onderwijs in tijden van een herlokalisatie van 6 k-dagplaatsen vanuit het UZ Gent naar het AZ Jan Palfijn Gent, aangestuurd door UZ Gent vanaf 01/10/2024. De dienst wil de bestaande middelen van 6 k-dagplaatsen gebruiken om het zorgaanbod voor jongeren jonger dan 15 jaar met een eetstoornis te versterken.
De ziekenhuisschool wil vanuit haar visie de bestaande werking in de daghospitalisatie van het KJP vrijwaren en daarom binnen het AZ Jan Palfijn Gent de langdurig behandelde jongeren kwalitatief onderwijs op maat aanbieden via een geïndividualiseerde en laagdrempelige positieve aanpak.
De vraag naar onderwijs type 5 voor de doelgroep jongeren met een eetstoornis
De afdeling met 6 k-dagplaatsen van de dienst Kinder- en Jeugdpsychiatrie van het UZ Gent zal vanaf het volgende schooljaar ’24-‘25 verhuizen naar het AZ Jan Palfijn Gent. De school geeft er momenteel les aan de jongeren die er worden behandeld. De samenwerking tussen de ziekenhuisschool en de dienst werd in de loop der voorbije 20 jaren in het belang van de jongeren heel sterk multidisciplinair en geïntegreerd uitgebouwd en aldus gepercipieerd door de medewerkers van de dienst. De dienst heeft ervoor gekozen om het zorgaanbod voor jongeren jonger dan 15 jaar. met een eetstoornis te versterken.
Met het oog op de schoolse ontwikkeling van de jongeren van het secundaire onderwijs, wier behandeltrajecten doorgaans langdurig zijn, vraagt de dienst om de samenwerking met de Ziekenhuisschool Stad Gent op de nieuwe locatie verder te zetten.
Hoewel de doelgroep lichtjes wijzigt, blijft de capaciteit gelijk, nl. 6 k-dagplaatsen. Het betreft eigenlijk een loutere verhuis van een deel van de dienst KJP. De andere afdelingen behouden hun werking in het UZ Gent. Die vestiging in het UZ Gent moet dus behouden blijven en kan dus niet opgezegd worden.
Het gemiddelde aantal leerlingen waaraan de school per dag lesgeeft voor deze afdeling, met een capaciteit van 6 jongeren, bedroeg het voorbije teljaar ongeveer 4 leerlingen.
Beschrijving van de samenwerking
Het schoolse aanbod is complementair aan het behandelings- en/of onderzoeksprogramma. Het onderwijsaanbod gebeurt organisatorisch binnen de reguliere schooltijden, inhoudelijk in functie van de onderwijsbehoeften van de leerling. ICT wordt stimulerend en doelgericht ingezet, net zoals de leercompetenties en sociaal-relationele competenties aan bod komen. De leerkrachten worden via de orthopedagoog ondersteund in hun werking. Leerlingen worden op klassenraden besproken onder impuls van een klastitularis.
Het onderwijsaanbod gebeurt bij voorkeur in kleine groepjes en vindt individueel plaats indien aangewezen.
De leerkrachten zijn volwaardige teamleden binnen de multidisciplinaire werking van de dienst KJP waarbij informatieoverdracht en intervisie plaatsvindt (problematiek, visieopbouw, veiligheid, briefings, methodieken, deontologie, … komen aan bod). Leerkrachten worden betrokken op de professionaliseringsmogelijkheden binnen de afdeling.
Er is aandacht voor de samenwerking met de gezinscontext, de thuisschool en ev. betrokken organisaties (CLB, Jeugdrechtbank, e.a.).
Het ziekenhuis engageert zich om te voorzien in de nodige infrastructuur en materiële inrichting.
M-decreet
Het onderwijs van het type 5 bestaat voor kinderen die opgenomen zijn in een ziekenhuis, een residentiële setting of verblijven in een preventorium. De regering bepaalt de voorwaarden waaraan de residentiële setting moet voldoen opdat er een school voor buitengewoon onderwijs type 5 aan verbonden kan zijn. Kinderen in type 5 beantwoorden aan alle onderstaande voorwaarden: a) de medische, psychiatrische of residentiële opvang of begeleiding laat niet toe dat de kinderen voltijds in een school aanwezig zijn; en b) de kinderen hebben behoefte aan een individueel of geïndividualiseerd aanbod dat in de residentiële omgeving verstrekt wordt.
De jongeren van de aangevraagde vestigingsplaats zullen in een residentiële setting behandeld worden. Hun begeleiding zal niet toelaten dat ze voltijds in school aanwezig zullen zijn en ze zullen behoefte hebben aan een geïndividualiseerd aanbod in de ziekenhuisomgeving.
Noden van de doelgroep
Omwille van de startende problematiek van een eetstoornis wordt in vele gevallen het schoolse traject onderbroken. Een en ander betekent dat deze jongeren uitermate kwetsbaar zijn. Deze leerlingen verlaten regelmatig school. Continuïteit en laagdrempelige training van schoolse vaardigheden onder deskundige begeleiding, met grote zorg voor psychisch en sociaal welbevinden is een must om de rust terug te vinden. Concreet: een gedoseerde, sterk doelgerichte afbakening van hun schoolse traject door een leerkracht met expertise op dit vlak, is cruciaal in het herstel.
Tijdens de periode van behandeling vormt het onderwijsaanbod aanvullend op het therapeutisch- en dagbehandelingsaanbod een complementaire meerwaarde. De samenwerking tussen onderwijs en hulpverlening versterkt de expertise van elkeen en verbreedt het perspectief van de jongeren. Dit vergroot hun kansen om na opname op school en/of in de maatschappij hun plek te veroveren, hun ziektebeeld te overwinnen.
Maar vooral, specifiek voor deze jongerengroep, is het uiterst belangrijk dat er een schools traject kan gevolgd worden. Net omwille van het feit dat school voor hen heel vaak zo ontzettend belangrijk is, zullen zij makkelijker kiezen voor een behandeltraject waarbinnen school structureel aanwezig is.
Integratie van expertise in (onderwijs-)begeleiding van de doelgroep
De Ziekenhuisschool Stad Gent bouwde in de loop der jaren via haar uitbreidingen een grote expertise op. Door de voortdurende wisselwerking tussen de voorzieningen en de school, heeft de Ziekenhuisschool Stad Gent binnen die gedegen samenwerkingsverbanden een grote onderwijservaring opgebouwd met specifieke doelgroepen.
Ze heeft een degelijke kennis van samenwerken, flexibel en responsief, én ervaring in het lesgeven binnen het kader van kinder- en jeugdpsychiatrie. Ze ondersteunt zieke leerlingen en hun context via onderwijs en zorg op maat. Ze werkt volgens de principes van het HandelingsGericht Werken. Door het werken in kleine groepjes of individueel kan ze - meer dan in het reguliere onderwijs - inzetten op de individuele noden van de leerlingen en leerachterstanden en tekorten bijwerken. Dit bevordert de re-integratie van de kwetsbare jongere achteraf. Het sterke beroep op succeservaringen, de zorg voor een warme band, dragen positief bij aan het genezingsproces.
Maar ook de ervaring van de afdeling in de samenwerking met het ziekenhuisonderwijs, draagt bij aan de uitbouw van de knowhow op het vlak van onderwijs aan de jongeren. Deze integratie van onderwijs op de werking van de afdeling is immers van fundamenteel belang voor het welslagen in de onderwijsopdracht. De voorziening ondersteunt op haar beurt de werking van de ziekenhuisschool degelijk, dit zowel qua kennis van de aanpak van problematieken, als naar inhoudelijke aanpak. Zo kan de Ziekenhuisschool Stad Gent sterker inzetten op de deskundigheidsbevordering van haar teamleden. Vanuit de thuisscholen komen ondersteuningsvragen waarrond de Ziekenhuisschool Stad Gent graag gezamenlijk de zoektocht start. De ziekenhuisschool heeft daarenboven de ambitie om deze gebundelde expertise van zorg en onderwijs naar andere leer-en zorgpartners binnen onderwijs (scholen, CLB, SIO/Bednet, TOaH, School&Ziekzijn) te verspreiden. Ze gelooft in het model van een intersectorale coproductie Onderwijs – Welzijn door de kruisbestuiving van elkaars achtergrond en expertise met respect voor eenieders opdracht.
Keurt goed de oprichting van de nieuwe vestigingsplaats in het AZ Jan Palfijn te Gent voor de secundaire afdeling van de Ziekenhuisschool Stad Gent, gelegen in de Corneel Heymanslaan 10 te Gent, met ingang van 1 september 2024.
Het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 40, §1.
Wet van 29 mei 1959 tot wijziging van sommige bepalingen van de onderwijswetgeving.
Aanleiding – historiek
De Ziekenhuisschool Basisonderwijs Stad Gent biedt sinds 2006 lessen aan de leerlingen die verblijven op de afdeling pediatrie van het AZ Sint-Lucas. Dit is de enige afdeling van onze type 5-school die niet gesubsidieerd wordt vanuit de Vlaamse Overheid. Aangezien we ten volle achter deze kwaliteitsvolle samenwerking tussen de Ziekenhuisschool en het AZ Sint Lucas -Volkskliniek vzw blijven staan, lijkt het ons aangewezen om dit te verduurzamen door deze maximaal in het gesubsidieerde kader te laten opnemen. Vandaar de aanvraag tot vestigingsplaats.
Voorziening - doelgroep
AZ Sint-Lucas is een modern en sociaal algemeen ziekenhuis in Gent en heeft een grootstedelijke en diverse populatie. Sociale toegankelijkheid is een grote prioriteit van het ziekenhuis. De helft van de patiënten in AZ Sint-Lucas is afkomstig uit Gent. Basisschoolkinderen kunnen er terecht voor de diensten Kinderziekten. De opnames zijn voornamelijk van medische aard. Er zijn ook opnames omwille van sociale problematieken. Op de pediatrie geven we vanuit de Ziekenhuisschool Stad Gent sinds 2006 les aan de basisschoolkinderen. Veel van deze leerlingen spreken thuis geen Nederlands en hebben een lage SES. Psychische, sociale en financiële moeilijkheden komen vaak voor in de context van deze leerlingen; het gaat veelal om kwetsbare gezinnen. Hierbij zijn niet-leerplichtige kleuters soms nog niet ingeschreven in een thuisschool of gaan ze weinig frequent naar school. De leerlingen waaraan we les bieden op de pediatrie zijn grotendeels kortverblijvers. Vaak is er sprake van een langere afwezigheid (met een ziekteperiode voor en/of na de opname) waarbij de leerlingen gedurende enkele weken niet naar school kunnen.
Bijkomend zijn er elk schooljaar verscheidene doorverwijzingen van leerlingen uit het UZ Gent naar het AZ Sint-Lucas en vice versa.
Beschrijving van de samenwerking
De leerkrachten zijn volwaardige teamleden binnen de multidisciplinaire werking van de pediatrie, waarbij informatieoverdracht en intervisie plaatsvindt (problematiek, visieopbouw, veiligheid, briefings, methodieken, deontologie, … komen aan bod). Leerkrachten worden op de hoogte gebracht van professionaliseringsmogelijkheden binnen het AZ Sint-Lucas.
Er wordt een onderwijsaanbod aangeboden binnen de reguliere schooltijden, voornamelijk in de voormiddag. Het aanbod gaat bij voorkeur uit naar de leergebieden ‘Nederlands’, ‘Frans’, ‘wiskunde’ en ‘leercompetenties’. Hiervan kan in functie van de onderwijsbehoeften afgeweken worden: zo komen ook de leerdoelen van de leergebieden ‘ik en de wereld’ en ‘kunst en cultuur’ geregeld aan bod. ICT wordt stimulerend ingezet. In mindere mate – maar mogelijk afhankelijk van de onderwijsnoden – wordt aan de leergebieden ‘gezondheid’ en ‘sociaal-relationele competenties’ gewerkt. De leerkrachten worden via de orthopedagoog ondersteund in hun werking.
Het onderwijsaanbod gebeurt bij voorkeur in kleine groepjes en vindt individueel plaats indien aangewezen of niet anders mogelijk. Er wordt lesgegeven aan gemiddeld 5 leerlingen per dag.
Het schoolse aanbod is complementair aan het behandelings- en/of onderzoeksprogramma. Het ziekenhuis engageert zich om te voorzien in de nodige infrastructuur en materiële inrichting.
Expertise in onderwijsbegeleiding van de doelgroep
De Ziekenhuisschool heeft reeds veel expertise opgebouwd om zieke leerlingen en hun context te ondersteunen via onderwijs en zorg op maat. Door te werken in kleine groepjes of individueel – meer dan in het reguliere onderwijs – wordt er ingezet op de individuele noden van de leerlingen en leerachterstanden en tekorten bijgewerkt.
Leerlingen kunnen door dit gedifferentieerde aanbod nadien beter aansluiten in de klascontext, waardoor ook de schoolse motivatie stijgt.
M-decreet
Het onderwijs van het type-5 bestaat voor kinderen die opgenomen zijn in een ziekenhuis, een residentiële setting of verblijven in een preventorium. De regering bepaalt de voorwaarden waaraan de residentiële setting moet voldoen opdat er een school voor buitengewoon onderwijs type-5 aan verbonden kan zijn. Kinderen in type-5 beantwoorden aan alle onderstaande voorwaarden: a) de medische, psychiatrische of residentiële opvang of begeleiding laat niet toe dat de kinderen voltijds in een school aanwezig zijn; en b) de kinderen hebben behoefte aan een individueel of geïndividualiseerd aanbod dat in de residentiële omgeving verstrekt wordt. De leerlingen binnen Sint-Lucas beantwoorden aan deze voorwaarden.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd goedkeuring te verlenen aan de oprichting van de nieuwe vestigingsplaats in het AZ Sint-Lucas te Gent voor de Ziekenhuisschool Basisonderwijs Stad Gent, gelegen in Corneel Heymanslaan 10 te Gent met ingang van 1 september 2024.
Door de oprichting van de nieuwe vestigingsplaats wordt een motiverend, laagdrempelig, taalrijk en zinvol lesaanbod aan leerlingen in kwetsbare situaties aangeboden: kwetsbaar door de opname, de afwezigheid op school en het ziektebeeld en lage SES, Nederlandstalige achterstand, sociaal-psychische kwetsbare context, beperkte aanwezigheid op school bij niet-leerplichtige kleuters, e.a.
Het ziekenhuisonderwijs is voor deze leerlingen op dat moment vaak het enige onderwijs en biedt een toegangspoort tot het opvangen van langere afwezigheden als ze de ziekenhuismuren verlaten.
Keurt goed de oprichting van de nieuwe vestigingsplaats in het AZ Sint-Lucas te Gent voor de Ziekenhuisschool Basisonderwijs Stad Gent, gelegen in de Corneel Heymanslaan 10 te Gent, met ingang van 1 september 2024.
Vzw Stedelijke Hotelschool Gent, Lange Violettestraat 12 te 9000 Gent, wenst uitdrukkelijk volgend goed aan de Hotelschool Gent te schenken:
Aan deze schenking zijn voor de Stad Gent geen voorwaarden verbonden.
De aanvaarding van de schenking betekent een vermeerdering van het patrimonium van de Stad Gent - Departement Onderwijs, Opvoeding en Jeugd, overeenkomstig het schenkingsformulier in bijlage.
Keurt de aanvaarding goed van de schenking van 1 Hoshizaki Ice Maker ter waarde van 605 EUR door vzw Stedelijke Hotelschool Gent - Lange Violettestraat 12 te 9000 Gent aan de Stad Gent - Departement Onderwijs, Opvoeding en Jeugd - Hotelschool Gent - Lange Violettestraat 10-12 te 9000 Gent volgens het schenkingsformulier in bijlage. Aan deze schenking zijn voor de Stad Gent geen voorwaarden verbonden.
Het dossier heeft betrekking op de Christoffel Columbuslaan (N474) te Gent en Evergem. Dit tussen het rondpunt met de Vasco da Gamalaan op grondgebied Evergem tot wanneer de weg parallel naast het kanaal Gent-Terneuzen komt te liggen.
Het betreft een reeds uitgewerkte en uitgerust weg, waarvan de rooilijn gerealiseerd wordt op basis van de huidige eigendomstoestand. De wegzate op grondgebied Gent is gekadastreerd, en in eigendom van North Sea Port.
De feitelijke rooilijn wordt gerealiseerd door de opmaak van rooilijnplannen. Tot op heden zijn er geen rooilijnplannen opgemaakt, op basis van overdrachtsplannen en concessieplannen werd reeds op kadastraal niveau de wegenis afgescheiden van de aanpalende gronden.
Het opstellen van de rooilijnplannen heeft als doelstelling om de feitelijke rooilijn vast te leggen.
De rooilijnplannen zullen zowel door de stad Gent als door de gemeente Evergem vastgesteld worden voor de delen op hun respectievelijke grondgebied.
Conform artikel 17 van het Decreet wordt na de voorlopige vaststelling door de gemeenteraad een openbaar onderzoek gehouden.
Stelt de bijgevoegde rooilijnplannen van de Christoffel Columbuslaan te Gent voorlopig vast.
Neemt de bijgevoegde motiveringsnota over de Christoffel Columbuslaan te Gent aan.
• Het Decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, artikel 13, § 2
• Het Decreet over het lokaal bestuur, artikel 40• Het Decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, artikel 13, § 2
De Onze Lieve Vrouwdreef is een trage verbinding tussen de Gentstraat en de Onze Lieve Vrouwstraat. Deze dreef heeft sinds lang een openbaar karakter en wordt door het publiek gebruikt. Er zijn geen rooilijnen gevestigd op de dreef. Op 17 november 2023 is er een aangetekend zenden verstuurd, gericht aan de algemeen directeur van de Stad Gent, door advocaat Verbist. Deze vertegenwoordigt de eigenaars van de percelen waarop de Onze Lieve Vrouwdreef deels gelegen is. In deze brief wordt betwist dat de Onze Lieve Vrouwdreef een “openbare weg” statuut heeft.
In functie van het vaststellen van het publiek gebruik en het formeel opnemen van de Onze Lieve Vrouwdreef als gemeenteweg dient door de gemeenteraad te worden vastgesteld dat in de Onze Lieve Vrouwdreef reeds meer dan 30 jaar sprake is van een continu, ononderbroken, ondubbelzinnig gebruik door het publiek. Het is, op grond van het decreet gemeentewegen, de taak van de gemeente om de trage wegen te vrijwaren en te beschermen. Gezien het publiek gebruik dient de verantwoordelijkheid qua beheer en aansprakelijkheid duidelijk aan de Stad Gent toe te behoren. Het feit dat de eigenaar het publiek gebruik van de dreef betwist, is een gevaar voor deze druk gebruikte trage weg.
Uit het decreet houdende de gemeentewegen:
Art. 3. Dit decreet heeft tot doel om de structuur, de samenhang en de toegankelijkheid van de gemeentewegen te vrijwaren en te verbeteren, in het bijzonder om aan de huidige en toekomstige behoeften aan zachte mobiliteit te voldoen.
Om de doelstelling, vermeld in het eerste lid, te realiseren voeren de gemeenten een geïntegreerd beleid, dat onder meer gericht is op:
1° de uitbouw van een veilig wegennet op lokaal niveau;
2° de herwaardering en bescherming van een fijnmazig netwerk van trage wegen, zowel op recreatief als op functioneel vlak
Artikel 13, § 2, van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen (hierna: het gemeentewegendecreet), dat in werking is getreden op 1 september 2019, bepaalt:
De gemeenteraad die op eigen initiatief of op grond van een verzoekschrift vaststelt dat een grondstrook gedurende de voorbije dertig jaar door het publiek gebruikt werd, belast het college van burgemeester en schepenen met de opmaak van een rooilijnplan, en met de vrijwaring en het beheer van de weg overeenkomstig de in dit decreet opgenomen instrumenten en handhavingsbevoegdheden.
De vaststelling door de gemeenteraad van een dertigjarig gebruik door het publiek heeft van rechtswege de vestiging van een publiek recht van doorgang tot gevolg.
In bijlage de nota waarin omstandig wordt beschreven aan de hand van plannen, foto’s en getuigenverklaringen dat de Onze Lieve Vrouwdreef al meer dan 30 jaar continu, ononderbroken en ondubbelzinnig gebruikt wordt door het publiek.
Ter voldoening aan artikel 19, tweede lid van de gecoördineerde wetten op de Raad van State wordt hierbij gewezen op de mogelijkheid een beroep tot nietigverklaring en/of een vordering tot schorsing in te stellen, tegen de beslissing die u heden wordt betekend.
Beroepen tot nietigverklaring (en eventueel vordering tot schorsing) moeten op straffe van niet-ontvankelijkheid worden ingesteld binnen de zestig dagen nadat de beslissingen, reglementen of besluiten werden bekendgemaakt of betekend. Op hetzelfde ogenblik als zij haar verzoekschrift indient, stuurt de verzoekende partij een kopie daarvan ter informatie naar Stad Gent, p.a. Botermarkt I, 9000 Gent.
Het ondertekende verzoekschrift kan per aangetekende zending aan de griffie van de Raad van State, Wetenschapsstraat 33, 1040 Brussel worden gericht of elektronisch via http://eproadmin.raadvst-consetat.be.
Meer informatie op http://www.raadvst-consetat.be, doorklikken naar ‘procedure’ > ‘bestuursrechtspraak’.
Mededeling
De Stad Gent behandelt uw persoonsgegevens met respect voor uw privacy. We volgen hiervoor de Algemene Verordening Gegevensbescherming. Ga voor meer informatie naar http://www.stad.gent en zoek op 'Met respect voor uw privacy'.Op basis van het voorliggende bewijsmateriaal de weg te erkennen als gemeenteweg, met de vestiging van een publieke erfdienstbaarheid van doorgang tot gevolg, volgens art. 13, §2 van het Decreet houdende de Gemeentewegen van 3 mei 2019;
Het college van burgemeester en schepenen te belasten met de opmaak van een gemeentelijk rooilijnplan voor de weg in kwestie en met de vrijwaring en beheer van de weg overeenkomstig het gemeentewegendecreet, eveneens volgens art. 13, §2 van het Decreet houdende de Gemeentewegen van 3 mei 2019.
Het college van burgemeester en schepenen heeft op 13 april 2023 een omgevingsvergunning afgegeven voor het verkavelen van gronden in 4 loten bestemd voor eengezinswoningen, meergezinswoningen (max 36 woongelegenheden) en parkeerplaatsen, 1 lot voor privaat collectieve tuin en de aanleg van openbaar domein met woonerfkarakter, openbare groenzone en rioleringswerken - met openbaar onderzoek - Vrouwenstraat, 9032 Wondelgem. Dit project voorziet ondermeer in de aanleg van 2 nieuwe paden.
Voor een efficiënte werking van bijvoorbeeld de hulp- en de veiligheidsdiensten is het noodzakelijk dat deze nieuwe paden een naam krijgen.
Volgens artikel 1 van het Decreet van 28 januari 1977 tot bescherming van de namen van de openbare wegen en pleinen is alleen de gemeenteraad bevoegd om namen van openbare wegen en pleinen vast te stellen.
Het Archief Gent heeft voor deze locatie geen beschikbaar toponiem gevonden en er werd beslist geen burgerparticipatie toe te passen.
Aangezien in de buurt van deze locatie al wegen werden vernoemd naar vrouwelijke Nobelprijswinnaars (Marie Curiestraat, Irène Joliotstraat, Gerty Corihof & het principieel vastgestelde Maria Mayerpad), werd binnen hetzelfde thema (vrouwelijke Nobelprijswinnaars) en binnen dezelfde vakgebieden (scheikunde, natuurkunde, fysiologie of geneeskunde) gezocht.
De naam ‘Gertrude Elionpad’ wordt voorgesteld voor het 1e pad. Deze naam kan gebruikt worden na toetsing op gelijkluidendheid. Gertrude Elion is geboren te New York (VS) op 23/01/1918 en overleden te Chapel Hill (VS) op 21/02/1999. Ze was een Amerikaanse farmacologe en bekend van haar onderzoek naar geneesmiddelen. In 1988 won ze de Nobelprijs voor Fysiologie of Geneeskunde (bron: Gertrude Elion - Wikipedia).
De naam ‘Rosalyn Yalowpad’ wordt voorgesteld voor het 2e pad. Deze naam kan gebruikt worden na toetsing op gelijkluidendheid. Rosalyn Sussman is geboren te New York (VS) op 19/07/1921 en overleden te New York op 30/05/2011. Ze was ook gekend als Rosalyn Sussman Yalow en als Rosalyn Yalow (Yalow was haar aangetrouwde naam). Ze was een Amerikaans medisch-natuurkundige en Nobelprijswinnaar. In 1977 won ze de Nobelprijs voor de geneeskunde voor het ontwikkelen van de Yalow-Berson methode. De Brandweer raadt het gebruik van een naam met 2 familienamen af wegens te lang en mogelijkheid tot verwarring. Conform de straatnamen in de buurt (Marie Curiestraat, Irène Joliotstraat, Gerty Corihof & het principieel vastgestelde Maria Mayerpad) opteren we ook hier het gebruik van de familienaam van haar echtgenoot, Yalow, omdat er dan een duidelijke link is naar de door haar ontwikkelde Yalow-Berson methode waarmee ze de nobelprijs won (bron: Rosalyn Sussman Yalow - Wikipedia).
Over deze plaatsnaamgevingen zal het advies van de Cultuurraad worden ingewonnen.
Conform het Decreet tot bescherming van de namen van openbare wegen en pleinen van 28 januari 1977, zal na de principiële vaststelling door de gemeenteraad een openbaar onderzoek worden georganiseerd.
Stelt de naam ‘Gertrude Elionpad' principieel vast voor het 1e pad binnen de verkaveling gelegen Vrouwenstraat te Wondelgem, zoals aangeduid met rode kleur op bijgevoegd plan nieuwe toestand en situatieplan.
Stelt de naam ‘Rosalyn Yalowpad’ principieel vast voor het 2e pad binnen de verkaveling gelegen Vrouwenstraat te Wondelgem, zoals aangeduid met blauwe kleur op bijgevoegd plan nieuwe toestand en situatieplan.