Na de toekenning van de titel European Youth Capital aan Gent werden er gesprekken aangeknoopt met het kabinet van Minister Benjamin Dalle en de Afdeling cultuur, Jeugd en Media (CJM). Uit deze gesprekken bleek al snel dat de minister Ghent EYC wou ondersteunen, maar dat dit niet voor het basisprogramma zou zijn dat de Stad Gent al voorziet wat betreft European youth Capital.
Op vraag van de minister en de Afdeling CJM werd er gevraagd om nieuwe acties te ontwikkelen binnen het Ghent EYC programma gebaseerd op het Vlaamse Jeugd- en Kinderrechten Beleidsplan (JKP, 2020-2024). Deze nieuwe acties werden reeds ingediend via 5 afzonderlijke subsidiedossiers die elk op zich een unieke link maken met het Vlaamse JKP en die nieuwe acties mogelijk maken binnen de totaliteit van het Gentse EYC 2024 programma. Deze werden goedgekeurd door het college.
Op 9 november 2023 keurde het college volgende goed: "2023_CBS_10681 Indiening voorstel subsidiedossier jaar Ghent European Youth Capital 2024 - organisatie van een congres rond kinderen en jongeren in de publieke ruimte".
In dit subsidiedossier wordt aangegeven dat de Vlaamse Overheid samen met de Stad Gent en Broei vzw een conferentie rond jongeren en publieke ruimte wil organiseren in 2024 ter gelegenheid van Gent European Youth Capital. De afdeling Cultuur, Jeugd en Media kende deze projectsubsidie toe op 14 december 2024.
Aanvullend geeft Vlaanderen nog 10.000 euro bovenop het aangevraagde bedrag ter realisatie van een na-traject in de publieke ruimte. Dit zal plaatsvinden in de wijk Sluizeken-Tolhuis-Ham (zie aanvullende samenwerkingsovereenkomst in bijlage).
Broei vzw is een jonge organisatie en een open huis, waarin jaarlijks geselecteerde organisaties (dit jaar op basis van de Gentse European Youth Capital prioriteiten ENGAGE, EMPOWER & CARE) werken met jongeren tussen 16 en 30 jaar om te DOEN, DENKEN, EXPERIMENTEREN en MAKEN.
Als Stad Gent stellen we voor om tijdens EYC een congres te organiseren dat de wereld van jeugdwerkers en jeugdonderzoekers verbindt met die van ontwerpers en ruimtelijk planners. We zien concreet verschillende niveaus om deze connectie te maken: van een klein object (bv een zitelement) tot de ruimtelijke ordening van Vlaanderen. Van individu over groep tot samenleving. Op die manier worden de uitdagingen die in het actieplan staan vertaald effectief omgezet in experimenten, in ontwerpen of in afgestemde visies.
Meer concreet stellen we voor om volgende thema’s te behandelen aan de hand van lezingen, workshops, discussietafels, uitwisselingen en terreinbezoeken; we linken deze maximaal aan de ‘verklarende en bepalende elementen’ die in het actieplan worden geformuleerd:
In samenspraak met de Vlaamse Overheid kiezen we voor Broei vzw als organiserende partner omdat zij de capaciteit, ruimte, expertise en cateringmogelijkheden hebben om dit congres te organiseren. Het is de Gentse plek bij uitstek waar jongeren ‘hun ruimte’ kunnen vormgeven. Waar ontmoeten, mentaal welzijn, creatief maken of gewoon ‘zijn’ samenkomen.
Broei heeft een knowhow opgebouwd in het creëren van tijdelijke plekken en jongerenruimte in de stad. De werking van Broei zorgt sinds 2020 voor een nieuwe dynamiek in het jeugdlandschap van Gent. In het kader van Ghent EYC 2024 werden ze geselecteerd om de tijdelijke invulling van een oude loods Nieuwland in de wijk Sluizeken-Tolhuis-Ham te coördineren. Broei is niet enkel een fijne werkvorm en eventlocatie die in 2024 programmeert in lijn met de prioriteiten “engage, empower & care” van EYC, Broei bevindt zich ook in het hart van een dense wijk binnen het Gentse stedelijke weefsel, waar veel van de reeds aangehaalde uitdagingen zichtbaar en voelbaar zijn.
Aanvullend op het congres wil Broei een participatief en co-creatief natraject opstarten, dat kan resulteren in aanbevelingen en inzichten in kader van het nieuw uit te werken Jongeren Kansen Plan Naast samen denken op een congres, wil Broei echter ook doen. Daarom zien ze het congres als startpunt van het traject “Plek voor jongeren in de stad”, waarbij ze via participatieve bouw- en doe-momenten in 2024 aan de slag gaan met jongeren in de publieke ruimte. Wat het wordt en welke vorm het aanneemt, laat men over aan de jongeren en het participatieproces. Samen met STR.AAT, ConstructLab, KULeuven en Stadsbouwmeester Gent spreekt BROEI de ambitie uit om in 2024 een stem te geven aan jongeren in het stedelijk debat via een participatief traject op Europees niveau onder de noemer “Plek voor jongeren in de stad”. Dit traject staat voor samen met de jongeren nadenken over een “leeftijdsvriendelijke stad” waar jongeren een plaats hebben en linkt aan het Vlaamse JKP.
Het congres en het na-traject linken ook aan het project "Jongeren maken de stad" van Team Stadsbouwmeester.
Hiertoe werd een subsidieovereenkomst ter realisatie van een congres rond jongeren en publieke ruimte en bijhorend na-traject opgemaakt met Broei vzw, Geraard de Duivelstraat 1, 9000 Gent voor de periode 2024, waarbij een subsidie wordt toegekend van 60.000 euro.
Volgende budgetten zijn nodig en beschikbaar op MJP:
Budgetplaats | Budgetpositie | Subsidiecode | 2024 | 2024 |
409250000 | 6491000 | VLA.EYC | 54.000,00 | 6.000,00 |
Volgende budgetten staan in het MJP:
Budgetplaats | Budgetpositie | Subsidiecode | 2024 | 2024 |
409250000 | 7405200 | VLA.EYC | 54.000,00 | 6.000,00 |