Het aantal jongeren in Gent is de afgelopen jaren sterk toegenomen. Deze toename heeft niet alleen geleid tot een levendiger nachtleven maar ook tot een groeiende vraag naar kwalitatieve infrastructuur voor events en de ondersteuning van jongeren bij het organiseren van events.
Daarom lanceert de Jeugddienst van de Stad Gent een open call voor een beheerder van De Vierde Zaal in Gentbrugge.
Deze open call is een unieke kans om waardevol bij te dragen aan de ondersteuning van Gentse jongeren, jonge collectieven en organisatoren in Gent, en het Gentse nachtleven verder te ontwikkelen.
Er wordt een beheerder gezocht voor de polyvalente zaal in de Driebeekstraat 2 (9050 Gentbrugge), gekend als de Vierde Zaal, met voeling voor de doelgroep (jongeren van 14 tot en met 30 jaar, jonge collectieven en organisatoren) en een affiniteit met het Gentse nachtleven.
Van de beheerder worden volgende zaken verwacht:
De categorieën:
Categorie 1:
Door de Stad of Vlaamse overheid erkende jeugd(werk)initiatieven en studentenverenigingen; Initiatieven gesubsidieerd door de 'Alles Kan'-projectsubsidie of via andere subsidies voor jeugd verleend door de Stad onder de budgetten van de Jeugddienst; (niet-private) activiteiten georganiseerd voor en door jongeren (t.e.m. de leeftijd van 30 jaar).
Kunnen 12 maanden vooruit boeken.
Categorie 2:
Andere Gentse verenigingen met werking/secretariaat/maatschappelijke zetel in Gent; erkend door de Stad Gent; sociaal-culturele verenigingen erkend of gesubsidieerd door Vlaamse Overheid en hun lokale afdelingen; scholen en onderwijsinstellingen; activiteiten betoelaagd door de Stad Gent (projectsubsidies, bv Samen aan Zet). Met buurtverenigingen wordt pro-actief gecommuniceerd over de beschikbaarheid van de zaal en de reservatiemogelijkheden in functie van een optimale invulling van de kalender.
Kunnen 6 maanden vooruit boeken.
Categorie 3:
Derden (particulieren, bedrijven, niet-erkende Gentse verenigingen, verenigingen van buiten Gent, ‘de vriendenkring van…’ alle voorgaande).
Kunnen 3 maanden vooruit boeken.
Daarnaast mag de beheerder, maximum twee keer per maand, eigen programmatie plannen in de zaal om inkomsten te realiseren voor de eigen vzw, de inkomsten moeten terugvloeien naar de werking die jongeren ondersteunt in het opzetten van en ervaring opdoen bij evenementen.
De beheerder voorziet een uitzondering op de reservatietermijn van categorie 2 waarbij vijf buurtgerichte of wijkgebonden initiatieven de zaal maximum 12 maanden vooruit kunnen boeken i.p.v. 6 maanden voor het organiseren van een ééndaags event dat zich richt op de buurt. Hierover gaat de beheerder in overleg met de Jeugddienst en de Wijkregisseur van Stad Gent tijdens de opmaak van het jaarplan.
*Een safe(r) space is een ondersteunende, niet-bedreigende omgeving die openheid en respect stimuleert, evenals fysieke en mentale veiligheid. Een plek waar iedereen zich veilig kan voelen, een plek vrij van discriminatie.
Met de gekozen kandidaat zal de Stad een subsidieovereenkomst afsluiten voor 1,5 jaar. Deze overeenkomst zal na de keuze van de kandidaat ter goedkeuring worden voorgelegd aan de gemeenteraad. De subsididieovereenkomst is verlengbaar na positieve evaluatie en goedkeuring door de gemeenteraad.
De volledige open call wordt als bijlage toegevoegd aan dit besluit.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om de open call voor een beheerder van de Vierde Zaal in Gentbrugge goed te keuren.
Keurt goed de bij dit besluit gevoegde open call: Beheerder Vierde Zaal in Gentbrugge.