Scholen signaleren noden bij kinderen en jongeren die met een lege of schaars gevulde brooddoos op de schoolbanken zitten. Zij hebben daardoor niet of zeer weinig toegang tot een gezonde maaltijd. Die lege brooddoos zorgt voor gevoelens van schaamte en onzekerheid, zich minder kunnen concentreren door honger en dus ook moeilijker aansluiting vinden met de schoolcontext.
Brooddoosnodig is een project van Enchanté vzw dat de lege brooddozen-problematiek in de Gentse scholen wil aanpakken. Dankzij Brooddoosnodig zullen ongeveer 55.000 leerlingen in Gent vlotter toegang hebben tot een voedzame maaltijd (soep, warme/koude maaltijd, fruit, verrijking van de brooddoos, korting op een warme maaltijd, etc...). Zowel op het vlak van gezondheid als op het vlak van onderwijskansen zal dit een positieve invloed hebben.
Het einddoel van dit project is gelijkere onderwijskansen én gezondere voeding voor elk kind, hierin staat het nieuwe partnerschap met scholen centraal. De school wordt ingezet als kanaal om deze problematiek aan te pakken.
Brooddoosnodig is reeds actief in verschillende Gentse scholen maar nog niet in scholen van het stedelijk net. Stedelijke scholen willen in het project Brooddoosnodig kunnen instappen. Via dit besluit willen we dat mogelijk maken dat ook stedelijke scholen vrijblijvend in het project Brooddoosnodig kunnen stappen.
Ervan uitgaande dat mensen het liefst doneren aan de school van hun eigen (klein)kind, voorziet de vzw verschillende donatie-mogelijkheden via hun platform. Als particulier of als bedrijf kan je namelijk giften overmaken. Er kan aangegeven worden of men doelt op specifieke scholen of niet. Giften voor Gentse stedelijke scholen zullen op de algemene rekening van de vzw terecht komen.
Deze middelen worden x-aantal keren per jaar door de vzw op de hoofdzichtrekening van de stad gestort. De stad bezorgt daarna de middelen aan de scholen die de middelen mogen uitgeven via een subsidiecode. De donaties gaan voor 100% naar de scholen. De vzw weerhoudt geen werkingsmiddelen.
De middelen mogen uitsluitend aan gezonde voeding besteed worden, maar daarnaast staat het de scholen volledig vrij hoe het project schoolintern vormgegeven wordt.