Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, artikel 56, §3, 1°
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, artikel 2.
Kadastrale gegevens: Gent, 4de Afdeling, Sectie D, Perceelnr. 82L10, 92L
Het projectgebied situeert zich op het terrein begrensd door de Wasstraat, Wespstraat, E. Van Arenbergstraat en wordt in het zuidoosten begrensd door private percelen.
De heraanleg van het parkje aan de Wasstraat kadert in het stadsvernieuwingsproject 'En Route'.
Het projectgebied opgenomen binnen het Thematisch RUP Groen nr. 169, Gent Centrum, deel 4.
Het park van de Wasstraat is gelegen in een van de dichtstbevolkte wijken van Gent, de wijk Dampoort. Door de beperkte aanwezigheid van groen in de buurt vervult het park een belangrijke functie maar is de druk op het park ook groot. Kenmerkend voor het Wasparkje zijn de oude grote bomen en de muren die een deel van de voormalige verhoogde begraafplaats begrenzen. De sport- en speelinfrastructuur is aan vervanging toe en na de sloop van een parkgebouw is er ruimte vrijgekomen die vraagt om een invulling.
Het ontwerp kwam tot stand in samenspraak met alle betrokken stadsdiensten en in nauw overleg met de buurtbewoners. Al bij aanvang van het onderzoek werden bewoners op verschillende manieren bevraagd over hun ervaringen en wensen. Op 8 september 2022 werden de plannen een eerste maal gecommuniceerd tijdens een inspraakmoment. Na aanpassing van het concept was er een inspraakmoment op 29 februari 2024 waarop de definitieve plannen werden voorgesteld aan de buurt.
Padenstructuur en parktoegangen
Alle verharding in de parkzone wordt verwijderd. Een deel van de keermuur bij de Wasstraat wordt afgebroken, waardoor het park opener wordt en er meer connectie ontstaat met Freinetschool De Vlieger en De Waserette-Vzw Jong.
De bestaande toegangen in de Wasstraat en tegenover het Groot Begijnhof in de E. Van Arenbergstraat blijven behouden. De centrale toegang met helling in de Wespstraat wordt omgevormd tot een trap. Op de hoek van de Wespstraat en E. Van Arenbergstraat komt een nieuwe toegang.
Door het park worden logische en comfortabele verbindingen aangelegd. Alle paden zijn toegankelijk en, behalve de trap bij de Wespstraat, zijn alle toegangen voorzien van een helling met een maximale helling van 4%.
Als verwijzing naar het voormalige kerkhof wordt een pad van stapstenen, gemaakt van gerecupereerde grafstenen, aangelegd tussen de toegang aan de E. Van Arenbergstraat en de Wasstraat, in de zichtlijn met de ingang naar het Groot Begijnhof.
Beplantingsstructuur
Bij het ontwerp van het park is ernaar gestreefd om de bestaande bomen zoveel mogelijk te behouden. Twee bomen moeten echter worden verwijderd: één op de hoek van de E. Van Arenbergstraat en de Wespstraat, en één bij de toegang van de E. Van Arenbergstraat. Deze bomen worden gecompenseerd door nieuwe aanplantingen.
De centrale zone van het park blijft open, met grasland en bomen, en enkele clusters van beplanting die het zicht niet belemmeren. De zones aan de randen van het park krijgen aangepaste beplanting die transparant genoeg is om sociale controle te waarborgen. Deze beplanting bestaat uit heesters, vaste planten en kruidachtige vegetatie, aangevuld met muurbegroeiing op keermuren. Het bestaande metalen hekwerk op de keermuren wordt verwijderd.
De zone grenzend aan de Wespstraat wordt ingericht als een bredere beplantingszone met graspaden, die dient als bloementuin voor de buurt. De zuidoostelijke rand, grenzend aan de achtertuinen van woningen in de E. Van Arenbergstraat en Wasstraat, krijgt een bosachtig karakter. Hier wordt een brede zone met kastanjehekwerk ingericht om de monumentale bomen te beschermen en de ontwikkeling van bosvegetatie te bevorderen.
Recreatieve voorzieningen
In de parkzone worden ruime nieuwe speelzones aangelegd, die samen een speellint vormen dat parallel loopt aan de E. Van Arenbergstraat. Deze zones krijgen een valondergrond van schors of zand. Het bestaande basketbalveld wordt verwijderd en vervangen door een kleiner veld in asfalt voor 3X3 basket, volgens de officiële maten van Basketbal Vlaanderen.
De bestaande sportkooi aan de E. Van Arenbergstraat wordt gesloopt en vervangen door een nieuwe sportkooi met kunstgras en een waterdoorlatende fundering, op het niveau van de Wasstraat. Op verschillende plekken in het park komen comfortabele zitbanken, en bij de sportkooi worden betonnen zitmuren en een tribune aangelegd. Centraal in het park komt een dubbele rolstoeltoegankelijke picknicktafel.
Het project werd vastgesteld op het IKZ van 07 december 2023.
Na goedkeuring door het college zal de vergunningsaanvraag door de projectleider worden ingediend in het omgevingsloket namens de stad Gent, conform het subdelegatiebesluit van 30 maart 2017.
Keurt de ontwerpplannen van "Heraanleg Parkje aan de Wasstraat" goed en het dossier voor aanvraag van de omgevingsvergunning.