Het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 56.
Het Decreet betreffende de omgevingsvergunning van 25 april 2014, artikel 107.
Het Decreet betreffende de omgevingsvergunning van 25 april 2014, artikels 5 en 6.
Het college van burgemeester en schepenen neemt akte en legt bijzondere voorwaarden op.
WAT GAAT AAN DEZE BESLISSING VOORAF?
Provincie Oost-Vlaanderen PROVOVER met als contactadres Gouvernementstraat 1, 9000 Gent heeft een aanvraag (OMV_2023109674) ingediend bij het college van burgemeester en schepenen op 15 januari 2024.
De melding van de exploitatie van een ingedeelde inrichting of activiteit handelt over:
• Onderwerp: het veranderen van een gebouw (Provinciaal Administratief Centrum Gouvernementstraat (PAC)
• Adres: Gouvernementstraat 22 en 24, 9000 Gent
• Kadastrale gegevens: afdeling 3 sectie C nr. 649L
Volgend verslag werd uitgebracht door de gemeentelijk omgevingsambtenaar op 22 januari 2024.
OMSCHRIJVING MELDING
1. BESCHRIJVING VAN DE GEMELDE INRICHTING OF ACTIVITEIT
De melding omvat de exploitatie van een ingedeelde inrichting of activiteit van de derde klasse.
De huidige vergunning heeft een geldigheidsduur van 20 jaar en vervalt op 20/01/2025.
De aanvraag omvat een hernieuwing van de vergunning voor de exploitatie. Er worden geen stedenbouwkundige handelingen uitgevoerd.
Door aanpassingen in de milieuwetgeving wordt de inrichting gedeklasseerd naar een klasse 3 (= melding).
Het betreft een administratief gebouw dat huisvesting biedt aan het CVO (Centrum voor Volwassenenonderwijs) Groeipunt campus Gent Gouvernementstraat.
Volgende opleidingen kunnen er gevolgd worden:
- Nederlands
- Vreemde talen
- Toerisme en cultuur
Volgende rubrieken worden gemeld:
Rubriek | Omschrijving | Hoeveelheid |
3.2.2°a) | lozen van huishoudelijk afvalwater (niet afkomstig van woongelegenheden) zonder behandeling in een afvalwaterzuiveringsinstallatie, in een lozingspunt gelegen in een centraal gebied en/of een collectief geoptimaliseerd en individueel te optimaliseren buitengebied of buiten het zoneringsplan (meer dan 600 m³/jaar) | Lozing van huishoudelijk afvalwater niet afkomstig van woongelegenheden in een centraal gebied. | klasse 3 | Verandering | 600 m³/jaar |
Volgende rubrieken zijn ongewijzigd:
16.3.2°a) | Airco voor de ruimtekoeling van het auditorium en de vergaderzaal op de derde verdieping. | 9,2 kW
43.1.1°b) | Twee stookinstallaties met een totaal thermisch vermogen van 603 kWth (268 + 335 kWth) | 603 kW
Volgende rubrieken zijn niet meer van toepassing:
12.2.1. | Transformator van 160 kVA | 160 kVA
2. HISTORIEK
Volgende vergunningen, meldingen en/of weigeringen zijn relevant:
Milieuvergunningen
* Op 27/06/1996 werd door het college van burgemeester en schepenen een vergunning afgeleverd voor stookolietank 25.000 l. (4828/E/1)
* Op 20/01/2025 werd door de Deputatie een vergunning afgeleverd voor het hernieuwen en veranderen (door uitbreiding en wijziging) van een gebouw (Provinciaal Administratief Centrum Gouvernementstraat (PACG)). (4828/E/2)
BEOORDELING MELDING
3. TOETSING AAN WETTELIJKE EN REGLEMENTAIRE VOORSCHRIFTEN
BEVOEGDHEID
De melding maakt geen deel uit van een vergunningsaanvraag waarvoor de Vlaamse overheid of de deputatie bevoegd is.
ONDERZOEK MELDINGSPLICHT, NIET-VERBODEN KARAKTER EN STEDENBOUWKUNDIGE INPLANTING
De gemelde exploitatie is louter en alleen in de derde klasse ingedeeld, de exploitatie ervan is dus meldingsplichtig.
Er wordt voldaan aan artikel 5.4.3, §3 van het decreet van 5 april 1995 houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid betreffende verbods- en afstandsregels.
De gemelde exploitatie is niet verboden.
Het project ligt in woongebied met culturele, historische en/of esthetische waarde volgens het gewestplan 'Gentse en Kanaalzone' (goedgekeurd op 14 september 1977).
Het project ligt in het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'Afbakening grootstedelijk gebied Gent' (definitief vastgesteld door de Vlaamse Regering op 16 december 2005), maar niet in een gebied waarvoor er stedenbouwkundige voorschriften zijn bepaald.
De aanvraag is niet gelegen in een goedgekeurde, niet vervallen verkaveling.
De melding is in overeenstemming met de voorschriften.
CONCLUSIE
Het college van burgemeester en schepenen van Stad Gent is bevoegd voor de aktename.
De gemelde exploitatie is meldingsplichtig en niet verboden en de inplanting van de inrichting is in overeenstemming met de stedenbouwkundige voorschriften conform artikel 4.1.1.1 van Vlarem II.
4. OMGEVINGSTOETS
Milieuhygiënische en veiligheidsaspecten
Afval
Het afval (pmd, rest, papier, gft) wordt selectief ingezameld en opgehaald door een erkend inzamelaar, afvalstoffenhandelaar.
Bodem
Opslag gevaarlijke stoffen en mengsels
De opslag van gevaarlijke of brandbare vloeistoffen is beperkt tot een kleine opslag van schoonmaakmiddelen. Deze valt onder de vergunningsplichtige grens van 50 liter voor 17.4.
Tot 2005 verwarmde men het gebouw met stookolie. Er was een stookolieopslag van 25000 liter in de kelder. In 2005 werd het gebouw gerenoveerd en voor de verwarming overgeschakeld op aardgas. De bovengrondse opslag van stookolie werd verwijderd. Naar aanleiding van de stopzetting van deze activiteit werd een oriënterend bodemonderzoek uitgevoerd. Er werden geen overschrijdingen vastgesteld.
Transformator
In 2012 werd de transformator van 160 kVA vervangen door een transformator van 250 kVA. Deze laatste betreft een transformator met minerale olie. Het gehalte aan PCB valt onder de detectiegrens van 2 ppm volgens de genormaliseerde methode IEC 997. Hij is hermetisch met integrale vulling. De transfo valt onder de vergunningsplichtige grens.
Er wordt geen significante negatieve impact verwacht op de bodem.
Water
Afvalwater
Het afvalwater (maximaal 900 m³/jaar) is louter van huishoudelijk aard, afkomstig van de sanitaire installaties. Het wordt via 2 lozingspunten geloosd in de openbare riolering die is aangesloten op een zuiveringsinstallatie (centraal gebied volgens het zoneringsplan).
Op LP1 zijn de handenwassers en vaatwassers aangesloten (grijs water), alsook het sanitair afvalwater van de sanitaire voorzieningen (zwart water). Dit vormt het merendeel van het afvalwater en wordt ingeschat op 80% van de totale hoeveelheid afvalwater. Dit betekent 80% van 900 m³/jaar ofwel 720 m³/jaar.
Op LP2 geven het afvalwater van de douches in de kelder (grijs water) uit, alsook de overloop van het hemelwater van de vijver op de binnentuin. Aangezien dit samen geloosd wordt dient de lozing van deze overloop bijgeteld te worden bij het huishoudelijk afvalwater. We schatten deze hoeveelheid in op 20%. Dat komt overeen met 20% van 900 m³/jaar ofwel 180 m³/jaar.
Er wordt geen hinder op oppervlaktewater verwacht door de inrichting.
Hemelwater
Er is een hemelwaterput van 40,13 m³ (omgebouwde septische put) met hergebruik in de sanitaire installaties.
Door het hergebruik wordt de afvoer van hemelwater naar het rioleringsstelsel (overstromingen) en het gebruik van drinkwater voor laagwaardige toepassingen (droogte) voor een stuk vermeden.
Lucht
Stookinstallaties
Er zijn twee stookketels aanwezig van ca. 20 jaar oud (bouwjaar 2003). Het onderhoud gebeurt structureel (raamcontract).
KETE-0011: Het laatste verbrandingsattest dateert van 17/12/2021.
KETE-0217: Het laatste verbrandingsattest dateert van 20/01/2022.
De stookketel KETE-0011 heeft een vermogen van 335 kW (> 300 kW emissiemetingen verplicht). De laatste emissiemeting dateert van 25/01/2021. Er waren geen overschrijdingen.
Koelinstallaties
Er is één koelinstallatie die, in geval van een lek, een relevante uitstoot naar de lucht zou kunnen betekenen. De airco KOEL-0001 dient voor koeling van het auditorium en de vergaderruimte op de derde verdieping.
Deze airco wordt jaarlijks onderhouden. (digitale verslagen/logboek ter beschikking vanaf 2019).
Het meest recente verslag van de lektest dateert van 19/08/22.
Een negatieve impact op de luchtkwaliteit wordt door een gedegen onderhoud en controle vermeden.
Geluid
Zowel de stookinstallatie als de condensor van de koel-groep zijn opgesteld in een technisch lokaal in de kelderverdieping (-2).
Er zijn geen verdere bronnen van geluid en trillingen.
Er zijn geen geluidsklachten bekend bij de dienst Toezicht van de stad Gent.
Er wordt ook in de toekomst geen geluidshinder verwacht veroorzaakt door de inrichting.
Biodiversiteit
Het voorwerp van aanvraag heeft geen relevante potentiële effecten op biodiversiteit.
De activiteiten van de locatie zijn niet van dien aard dat er zich veel emissies voordoen. Daarenboven zijn er in de onmiddellijke nabijheid geen beschermde gebieden.
Het dichtstbijzijnde Habitatrichtlijngebied Schelde- en Durme estuarium van de Nederlandse grens tot Gent bevindt zich op 3,5 km ten oosten van de locatie. Dit valt zowat samen met de het VEN- en IVON-gebied de Damvallei. Door deze grote afstand is van enige beïnvloeding geen sprake.
Ook gebieden met een natuurbeheerplan liggen ver verwijderd. Het dichtstbijzijnde is de Bourgoyen-Ossemeersen ten noord-westen van de locatie, op 2,8 km.
Er werd een voortoets uitgevoerd om na te gaan of er een risico is op een betekenisvolle aantasting van de actuele en mogelijke toekomstige habitats in Habitatrichtlijngebieden. Hiervoor werd het online-instrument Impactscore van de Vlaamse Overheid gebruikt.
Voor de getoetste effecten wordt er geen risico op betekeninsvolle aantasting van actuele of mogelijke toekomstige habitats binnen Habitatrichtlijngebied (SBZ-H) verwacht.
Veiligheid
Brandveiligheid
Het bepalen en het aanbrengen van de noodzakelijke brandpreventie- en brandbestrijdingsmiddelen dient steeds te gebeuren in overleg met en volgens de richtlijnen van de plaatselijke brandweer. Dit wordt als bijzondere voorwaarde opgenomen.
CONCLUSIE
Het gevraagde project is milieuhygiënisch, stedenbouwkundig en planologisch verenigbaar met de onmiddellijke omgeving.
De gevraagde melding wordt geakteerd.
Volgende rubrieken worden geakteerd:
Rubriek | Omschrijving | Hoeveelheid |
3.2.2°a) | lozen van huishoudelijk afvalwater (niet afkomstig van woongelegenheden) zonder behandeling in een afvalwaterzuiveringsinstallatie, in een lozingspunt gelegen in een centraal gebied en/of een collectief geoptimaliseerd en individueel te optimaliseren buitengebied of buiten het zoneringsplan (meer dan 600 m³/jaar) | Lozing van huishoudelijk afvalwater niet afkomstig van woongelegenheden in een centraal gebied. | klasse 3 | 900 m³/jaar |
16.3.2°a) | koelinstallaties, luchtcompressoren, warmtepompen en airconditioningsinstallaties (van 5 kW tot en met 200 kW) | Airco voor de ruimtekoeling van het auditorium en de vergaderzaal op de derde verdieping. | klasse 3 | 9,2 kW |
43.1.1°b) | stookinstallaties met een vermogen van 300 kW tot en met 2000 kW, als de inrichting volledig of gedeeltelijk gelegen is in een ander gebied dan industriegebied en gestookt wordt met aardgas | Twee stookinstallaties met een totaal thermisch vermogen van 603 kWth (268 + 335 kWth) | klasse 3 | 603 kW |
WAAROM WORDT DEZE BESLISSING GENOMEN?
Het college van burgemeester en schepenen dient akte te nemen van de ingediende melding. Het college van burgemeester en schepenen sluit zich aan bij bovenstaand verslag van de gemeentelijk omgevingsambtenaar en neemt het tot haar eigen motivatie.
Uitvoerbaarheid
U mag het project uitvoeren of exploiteren vanaf de aanplakking van de meldingsakte.
Aanplakking
U moet de meldingsakte bekend maken door de aanplakking van een affiche op de plaats waar het voorwerp van de melding uitgevoerd zal worden conform artikel 139 BVR OVG.
De aanplakking gebeurt conform artikel 59 BVR OVG waarbij de vergunningsaanvrager gelezen moet worden als de persoon die de melding verricht. Het opschrift van de aan te plakken affiche luidt : 'BEKENDMAKING MELDINGSAKTE'.
Verval
De meldingsakte vervalt van rechtswege in elk van de volgende gevallen:
1° als de verwezenlijking van de gemelde stedenbouwkundige handelingen niet wordt gestart binnen de twee jaar na het verlenen van de meldingsakte;
2° als het uitvoeren van de gemelde stedenbouwkundige handelingen meer dan drie opeenvolgende jaren wordt onderbroken;
3° als de gemelde gebouwen niet winddicht zijn binnen drie jaar na de aanvang van de gemelde stedenbouwkundige handelingen;
4° als de exploitatie van de gemelde activiteit of inrichting niet binnen vijf jaar na het verlenen van de meldingsakte aanvangt.
De meldingsakte voor de exploitatie van een ingedeelde inrichting of activiteit vervalt van rechtswege in elk van de volgende gevallen:
1° als de exploitatie van de gemelde activiteit of inrichting meer dan vijf opeenvolgende jaren wordt onderbroken;
2° als de ingedeelde inrichting vernield is wegens brand of ontploffing veroorzaakt ten gevolge van de exploitatie;
3° als de exploitatie op vrijwillige basis volledig en definitief wordt stopgezet overeenkomstig de voorwaarden en de regels, vermeld in het decreet van 9 maart 2001 tot regeling van de vrijwillige, volledige en definitieve stopzetting van de productie van alle dierlijke mest, afkomstig van een of meerdere diersoorten, en de uitvoeringsbesluiten ervan.
Beroepsmogelijkheid
U kan tegen deze beslissing een verzoekschrift tot schorsing en/of vernietiging indienen bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen op het volgende adres:
Raad voor Vergunningsbetwistingen
p/a Dienst van de Bestuursrechtscolleges
Koning Albert II-laan 35 bus 81
1030 Brussel
U doet dit op straffe van onontvankelijkheid per beveiligde zending (dit is per aangetekende brief of door neerlegging ter griffie) binnen een vervaltermijn van 45 dagen die ingaat de dag na de betekening van deze beslissing.
Het verzoekschrift wordt in vijfvoud ingediend, namelijk één origineel en vier afschriften (fotokopies of een digitale kopie). Gelijktijdig met de indiening van het verzoekschrift stuurt u een afschrift van het verzoekschrift ter informatie aan de verwerende partij (dit is de overheid die de beslissing genomen heeft).
U bent een rolrecht verschuldigd van:
- 200 euro bij het indienen van een verzoekschrift tot vernietiging;
- 100 euro bij het indienen van een verzoekschrift tot schorsing of tot schorsing wegens uiterst dringende noodzakelijkheid.
U betaalt het rolrecht binnen een termijn van 15 dagen, die ingaat de dag na deze van de betekening van het verzoek daartoe door de griffier van de Raad. Als het bedrag niet binnen de termijn van 15 dagen is gestort wordt het beroep niet-ontvankelijk verklaard.
Meer info
De procedure voor de Raad van Vergunningsbetwistingen wordt geregeld in
- het decreet van 4 april 2014 betreffende de organisatie en de rechtspleging van sommige Vlaamse bestuursrechtscolleges,
- het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning
- het besluit van de Vlaamse Regering van 16 mei 2014 houdende de rechtspleging voor sommige Vlaamse Bestuursrechtscolleges.
Meer info vindt u op de website van de Raad voor Vergunningsbetwistingen. (http://www.dbrc.be/vergunningsbetwistingen)
Mededeling
Deze gegevens kunnen worden opgeslagen in een of meer bestanden. Die bestanden kunnen zich bevinden bij de gemeente, waar u de aanvraag hebt ingediend, bij de provincie, en ook bij de Vlaamse administratie, bevoegd voor de omgevingsvergunning. Ze worden gebruikt voor de behandeling van uw dossier. Ze kunnen ook gebruikt worden voor het opmaken van statistieken en voor wetenschappelijke doeleinden. U hebt het recht om uw gegevens in deze bestanden in te kijken en zo nodig de verbetering ervan aan te vragen.
Het college van burgemeester en schepenen neemt akte van de melding ingediend door Provincie Oost-Vlaanderen provover (O.N.:0207725795) voor het veranderen van een gebouw (Provinciaal Administratief Centrum Gouvernementstraat (PAC), gelegen Gouvernementstraat 22 en 24, 9000 Gent, met inrichtingsnummer 20230818-0012, omvattende volgende rubrieken:
Rubriek | Conclusie | Omschrijving | Hoeveelheid |
3.2.2°a) | Aktename | lozen van huishoudelijk afvalwater (niet afkomstig van woongelegenheden) zonder behandeling in een afvalwaterzuiveringsinstallatie, in een lozingspunt gelegen in een centraal gebied en/of een collectief geoptimaliseerd en individueel te optimaliseren buitengebied of buiten het zoneringsplan (meer dan 600 m³/jaar) | Lozing van huishoudelijk afvalwater niet afkomstig van woongelegenheden in een centraal gebied. (Verandering) | 600 m³/jaar |
Volgende rubrieken zijn ongewijzigd:
Rubriek | Omschrijving | Hoeveelheid |
16.3.2°a) | koelinstallaties, luchtcompressoren, warmtepompen en airconditioningsinstallaties (van 5 kW tot en met 200 kW) | klasse 3
| 9,2 kW |
43.1.1°b) | stookinstallaties met een vermogen van 300 kW tot en met 2000 kW, als de inrichting volledig of gedeeltelijk gelegen is in een ander gebied dan industriegebied en gestookt wordt met aardgas | klasse 3 | 603 kW |
De geactualiseerde vergunningstoestand van de exploitatie van de ingedeelde inrichting of activiteit (inrichtingsnummer 20230818-0012) is:
Rubriek | Omschrijving | Hoeveelheid |
3.2.2°a) | lozen van huishoudelijk afvalwater (niet afkomstig van woongelegenheden) zonder behandeling in een afvalwaterzuiveringsinstallatie, in een lozingspunt gelegen in een centraal gebied en/of een collectief geoptimaliseerd en individueel te optimaliseren buitengebied of buiten het zoneringsplan (meer dan 600 m³/jaar) | Lozing van huishoudelijk afvalwater niet afkomstig van woongelegenheden in een centraal gebied. | klasse 3 | 900 m³/jaar |
16.3.2°a) | koelinstallaties, luchtcompressoren, warmtepompen en airconditioningsinstallaties (van 5 kW tot en met 200 kW) | Airco voor de ruimtekoeling van het auditorium en de vergaderzaal op de derde verdieping. | klasse 3 | 9,2 kW |
43.1.1°b) | stookinstallaties met een vermogen van 300 kW tot en met 2000 kW, als de inrichting volledig of gedeeltelijk gelegen is in een ander gebied dan industriegebied en gestookt wordt met aardgas | Twee stookinstallaties met een totaal thermisch vermogen van 603 kWth (268 + 335 kWth) | klasse 3 | 603 kW |
De aktename is afhankelijk van de strikte naleving van de volgende voorwaarden:
Bijzondere voorwaarden voor de ingedeelde inrichting of activiteit:
Brandveiligheid
Het bepalen en het aanbrengen van de noodzakelijke brandpreventie- en brandbestrijdingsmiddelen dient steeds te gebeuren in overleg met en volgens de richtlijnen van de plaatselijke brandweer.
De algemene en sectorale milieuvoorwaarden van titel II van het VLAREM:
De integrale en geconsolideerde tekst van titel II van het VLAREM is raadpleegbaar op de Milieunavigator, via de link: https://navigator.emis.vito.be/
Bij wijziging van VLAREM wordt de exploitant geacht de meest actuele versie van de van toepassing zijnde bepalingen na te leven.
Er worden geen aandachtspunten meegegeven.