Terug
Gepubliceerd op 15/03/2024

2024_CBS_02430 - Projectvoorstel 'ontwikkeling van een Gents sociaal impact fonds' in het kader van een ESF+ subsidieoproep - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
do 14/03/2024 - 08:32 College Raadzaal
Datum beslissing: do 14/03/2024 - 09:05
Goedgekeurd

Samenstelling

Wie is verantwoordelijk voor deze materie?

Mathias De Clercq

Aanwezig

Mathias De Clercq, burgemeester-voorzitter; Sofie Bracke, schepen; Tine Heyse, schepen; Astrid De Bruycker, schepen; Sami Souguir, schepen; Bram Van Braeckevelt, schepen; Isabelle Heyndrickx, schepen; Hafsa El-Bazioui, schepen; Evita Willaert, schepen; Rudy Coddens, schepen; Mieke Hullebroeck, algemeen directeur; Liesbet Vertriest, waarnemend adjunct-algemeendirecteur

Verontschuldigd

Filip Watteeuw, schepen

Secretaris

Mieke Hullebroeck, algemeen directeur

Voorzitter

Sofie Bracke, schepen
2024_CBS_02430 - Projectvoorstel 'ontwikkeling van een Gents sociaal impact fonds' in het kader van een ESF+ subsidieoproep - Goedkeuring 2024_CBS_02430 - Projectvoorstel 'ontwikkeling van een Gents sociaal impact fonds' in het kader van een ESF+ subsidieoproep - Goedkeuring

Motivering

Regelgeving waaruit blijkt dat het orgaan bevoegd is

Het Decreet over het lokale bestuur van 22 december 2017, artikel 56 § 1.

Op basis van welke regels (rechtsgronden) wordt deze beslissing genomen?

Het Decreet over het lokale bestuur van 22 december 2017, artikel 2. 

Wat gaat aan deze beslissing vooraf?

Op 20/12/2023 lanceerde de Europese Commissie binnen het ESF+ subsidieprogramma een oproep met als titel 'ESF-2023-SUPPLY-DEMAND - Actions to boost the development of finance markets for social enterprises'. De ESF+ projectoproep beoogt (1) bij te dragen aan de ontwikkeling van haalbare, geschikte en betrouwbare fondsen die financiering verstrekken aan sociale ondernemingen, en (2) ondersteunende structuren en netwerkfaciliteiten op te zetten om de investeringsbereidheid in sociale ondernemingen te verbeteren. Het verwachte resultaat van de projecten gefinancierd binnen deze oproep is verbeterde samenwerking tussen publieke en/of private entiteiten met als doel de toegang tot financiering voor sociale ondernemers te vergemakkelijken en de investeringsbereidheid van sociale ondernemingen te ontwikkelen om ervoor te zorgen dat sociale ondernemingen terugbetaalbare financiering kunnen aangaan.

In januari 2024 werd Stad Gent (Dienst Internationale Netwerken en Subsidies) gecontacteerd door Trividend met de vraag of er interesse was om samen te werken aan een projectvoorstel voor deze subsidieoproep. Trividend peilde of Stad Gent wenste samen te werken in een project met oog op het opzetten en analyseren van de return-on-investment van een Gents sociaal impact fonds. Deze vraag werd verder opgenomen in de organisatie en grondig besproken met Departement Financiën. In een latere fase werd dit ook besproken met de juridische dienst.  

Waarom wordt deze beslissing genomen?

De betrokken departementen van de stad oordeelden dat dit een interessante kans is voor de stad om met experten ter zake (Trividend, bedrijvencentrum De Punt, Koning Boudewijnstichting & Streekfonds Oost-Vlaanderen) in een proefopstelling de relevantie en return-on-investment van een Gents Sociaal impact fonds te onderzoek. Indien deze experimenteerfase gefinancierd met Europese subsidies succesvolle resultaten behaalt, biedt dit kansen om op termijn verder op te schalen.

De meerwaarde van dit project zit in de mogelijkheid om via een gesubsidieerd project na te gaan of we via een Gents sociaal impact fonds een deel van de financiële middelen van onze eigen organisatie efficiënter kunnen inzetten om sociaal-maatschappelijk problemen aan te pakken (vergelijkend met uitgaande subsidies). Immers uitgaande subsidies kunnen slechts één keer worden uitgegeven, versus wanneer we financiële middelen investeren in een fonds kan een deel van de middelen meerdere keren ingezet worden (door te werken met een rollend fonds). Bovendien kan het opzetten van een fonds toelaten privaat kapitaal (filantropie, bedrijven, burgers) aan te trekken. Het aanbieden van alternatieve financiële instrumenten (t.o.v. uitgaande subsidies) zet sociale ondernemingen ook aan na te denken over een rendabel bedrijfsmodel en op die manier minder afhankelijk te worden van publieke subsidies (en de onzekerheid die daarmee gepaard gaat betreffende verder zetting/verduurzaming).

De randvoorwaarden die de stad meegaf voor het projectvoorstel houden volgende zaken in

  1. Stad kan op dit moment in de legislatuur geen concreet engagement maken voor beschikbaarstelling van concrete budgetten gezien dit deel uit maakt van het MJP van de volgende bestuursploeg. Huidig engagement is dat beschikbaarstelling van budget (t.b.v. spijzing fonds, tussenkomst in mogelijke verliezen op het fonds, beheer van het fonds en personeelsinzet) zal moeten gebeuren binnen de bestaande budgetten van een MJP in evenwicht.
  2. Uitdrukkelijke vraag dat Stad Gent een actieve rol speelt bij de keuze van projecten die het fonds financiert.
  3. Uitdrukkelijke voorkeur om financieringen aan sociale ondernemers zo veel mogelijk via achtergestelde leningen te laten lopen. Alleen dan heeft het fonds een meerwaarde ten aanzien van uitgaande subsidies in huidig MJP en gebruiken we dit project als een opportuniteit om shift te maken van huidige subsidiemiddelen naar ‘fondsmiddelen’ die kunnen rollen. Hierbij kunnen specifieke afspraken en/of limieten ingebouwd worden (aandeel leningen versus subsidies).
  4. De impact van de project gefinancierd vanuit het fonds moet voldoende duidelijk kunnen gemonitord worden (zowel tijdens pilootfase als nadien).

Deadline voor indiening van het projectvoorstel is 14/03/2024. Trividend zal het project indienen.

Een Nederlandstalige samenvatting van het projectvoorstel kan in bijlage gevonden worden, even als een projectbegroting. De te ontvangen subsidie (375.000 EUR) zal voor een groot deel ingezet worden bij Trividend en in mindere mate ook bij andere partners. Stad Gent zal bijdragen aan de noodzakelijke cofinanciering (15% van de totale projectbegroting dient te worden gecofinancierd) en dit zal gebeuren door inzet van regulier personeel (+/- 0.5 VTE) uit het Departement Bedrijfsvoering (o.a. Dienst Internationale Netwerken en Subsidies en Juridische Dienst) en Departement Financiën; dit werk kan worden gekaderd in de ambitie om op zoek te gaan naar alternatieve financieringsvormen (o.a. met privaat kapitaal) en het kader dat daarvoor nodig is.

In bijlage is ook de te ondertekenen intentiebrief beschikbaar (originele versie in Engels en Nederlandstalige vertaling).

Indien het projectvoorstel wordt goedgekeurd (beslissing zal bekend gemaakt worden in najaar 2024), zal het lopen van 1/1/2025 tem 31/12/2027.

Activiteit

AC34498 Ondersteunen van stadsdiensten met oog op efficiënt inzetten van inkomende subsidies van bovenlokale overheden

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

keurt goed de indiening van het projectvoorstel 'ontwikkeling Gents sociaal impact fonds' in het kader van een ESF+ subsidieoproep. 

Artikel 2

keurt goed de ondertekening van de intentiebrief door de burgemeester en algemeen directeur horend bij dit subsidiedossier. 


Bijlagen