Het Decreet betreffende de omgevingsvergunning van 25 april 2014, artikel 107.
Het Decreet betreffende de omgevingsvergunning van 25 april 2014, artikels 5 en 6.
Het college van burgemeester en schepenen neemt akte en legt bijzondere voorwaarden op.
WAT GAAT AAN DEZE BESLISSING VOORAF?
Acasa Projects NV met als contactadres Kortrijksesteenweg 62, 9830 Sint-Martens-Latem heeft een aanvraag (OMV_2024076800) ingediend bij het college van burgemeester en schepenen op 28 mei 2024.
De melding van de exploitatie van een ingedeelde inrichting of activiteit handelt over:
• Onderwerp: het exploiteren van een bronbemaling ikv nieuwbouwproject en ondergrondse kelder
• Adres: Heiveldstraat 234A/0104, /0201, /0202, /0304, /0103, /0102, /0203, /0001, /0204, /0301, /0002, /0302, /0003, /0303 en /0101, 9040 Gent
• Kadastrale gegevens: afdeling 19 sectie C nrs. 409P, 412K en 413M
Volgend verslag werd uitgebracht door de gemeentelijk omgevingsambtenaar op 5 juni 2024.
OMSCHRIJVING MELDING
1. BESCHRIJVING VAN DE GEMELDE INRICHTING OF ACTIVITEIT
De melding omvat de exploitatie van een ingedeelde inrichting of activiteit van de derde klasse.
De melding heeft betrekking op het exploiteren van een bronbemaling ikv nieuwbouwproject en ondergrondse kelder.
Volgende rubriek wordt gemeld:
Rubriek | Omschrijving | Hoeveelheid |
53.2.2°a) | bronbemaling, met inbegrip van terugpompingen niet-verontreinigd grondwater in dezelfde watervoerende laag, die technisch noodzakelijk is voor de verwezenlijking van bouwkundige werken of de aanleg van openbare nutsvoorzieningen, in een ander gebied dan de gebieden vermeld in punt 1° (netto opgepompt debiet van maximum 30 000 m³ per jaar) | Tijdelijke bemaling | klasse 3 | Nieuw | 22.000 m³/jaar |
2. HISTORIEK
Volgende vergunningen, meldingen en/of weigeringen zijn bekend:
Omgevingsvergunningen
* Op 17/06/2021 werd een gedeeltelijke voorwaardelijke vergunning afgeleverd voor het oprichten van een meergezinswoning met ondergrondse parking na het slopen van het bestaand gebouw en het rooien van bomen (OMV_2019052652).
* Op 04/01/2024 werd een voorwaardelijke vergunning afgeleverd voor een functiewijziging van een gelijkvloers gemeenschapslokaal naar een wooneenheid bij een meergezinswoning (OMV_2023121477).
* Op 28/05/2024 werd een melding wegens ongegrond/niet rechtsgeldig niet afgeleverd voor het exploiteren van een bronbemaling ikv nieuwbouwproject en ondergrondse kelder (OMV_2024074141).
BEOORDELING MELDING
3. TOETSING AAN WETTELIJKE EN REGLEMENTAIRE VOORSCHRIFTEN
BEVOEGDHEID
De melding maakt geen deel uit van een vergunningsaanvraag waarvoor de Vlaamse overheid of de deputatie bevoegd is.
ONDERZOEK MELDINGSPLICHT, NIET-VERBODEN KARAKTER EN STEDENBOUWKUNDIGE INPLANTING
De gemelde exploitatie is louter en alleen in de derde klasse ingedeeld, de exploitatie ervan is dus meldingsplichtig.
Er wordt voldaan aan artikel 5.4.3, §3 van het decreet van 5 april 1995 houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid betreffende verbods- en afstandsregels.
De gemelde exploitatie is niet verboden.
Het project ligt in het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'Afbakening grootstedelijk gebied Gent' (definitief vastgesteld door de Vlaamse Regering op 16 december 2005), maar niet in een gebied waarvoor er stedenbouwkundige voorschriften zijn bepaald.
Het project ligt in het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'STEDELIJK WONEN' (Definitieve vaststelling door de Gemeenteraad op 27 juni 2017). De locatie is volgens dit RUP gelegen in stedelijk woongebied.
De aanvraag is in overeenstemming met de voorschriften.
De aanvraag is niet gelegen in een goedgekeurde, niet vervallen verkaveling.
De aanvraag kadert binnen de uitvoering van de bouw van een meergezinswoning (vergunningen OMV_2019052652 en OMV_2023121477).
CONCLUSIE
Het college van burgemeester en schepenen van Stad Gent is bevoegd voor de aktename.
De gemelde exploitatie is meldingsplichtig en niet verboden en de inplanting van de inrichting is in overeenstemming met de stedenbouwkundige voorschriften conform artikel 4.1.1.1 van Vlarem II.
4. OMGEVINGSTOETS
Milieuhygiënische en veiligheidsaspecten
bodem en grondwater
De bronbemaling moet voldoen aan onderafdeling 5.53.6.1 van Vlarem II en uitgevoerd worden volgens de richtlijnen bemalingen ter bescherming van het milieu (VMM, 2019).
Geplande toestand
Er zal bemaald worden op een diepte van 4,29 m-nulpas (2,31 mTAW) voor niveau -1 en 5,69 m-nulpas
(0,91 mTAW) voor de liftput. Er wordt een bemalingsduur van 1 jaar aangenomen. Er wordt een maximale verlaging beoogd tot 5,74 m-mv (nl. van 6,65 mTAW huidig maaiveld naar 0,91 mTAW).
Er worden een waterkerende wand en retourbronnen voorzien. Er wordt verwacht dat minstens 2/3 van het opgepompte debiet geretourneerd kan worden. In de bemalingsstudie opgesteld door Envirosoil NV wordt een stationair brutodebiet berekend van 165 m³/dag (6,9 m³/u). Bij opstart wordt rekening gehouden met een opstartdebiet tot 240 m³/dag (10 m³/u). Voor de realisatie van de liftput wordt een extra debiet van 40 m³/dag bekomen (1,6 m³/u). Rekening houdende met een uitvoeringstermijn van 12 maand (waarvan 1 maand voor de liftput) wordt berekend dat een totaal volume van 62.000 m³ grondwater opgepompt zal worden. Hiervan zal 40.000 l terug in de bodem geretourneerd worden, en 22.000 m³ geloosd worden in de riolering.
Bemalingscascade
In eerste instantie dient er zo weinig mogelijk grondwater opgepompt te worden (beperken duur, peilgestuurd, waterremmende constructies). Het grondwater dat onttrokken wordt dient zoveel mogelijk terug in de grond gebracht worden buiten de onttrekkingszone (retourbemaling, herinfiltratie). Voor het netto debiet dat overblijft dient onderzocht of nuttig hergebruik mogelijk is.
Indien dit niet mogelijk is of aangewezen mag het grondwater geloosd worden op oppervlaktewater of in een kunstmatige afvoerweg voor hemelwater. In laatste instantie mag het bemalingswater in de riolering geloosd worden.
Stap 1 beperken en retourneren
Een bemalingspomp mag enkel geplaatst worden door een boorbedrijf dat erkend is conform het VLAREL van 19 november 2010 voor de discipline, vermeld in artikel 6, 7°, a), 1), van het voormelde besluit. Om het beperken van de tijdsduur te garanderen bezorgt het erkend boorbedrijf uiterlijk de derde werkdag nadat een bemalingspomp is geplaatst, van elke debietmeter die bedoeld is voor de registratie van het opgepompte en terug in de ondergrond gebrachte debiet, de volgende informatie via een webapplicatie van de Databank Ondergrond Vlaanderen:
- het merk en serienummer
- het tijdstip van plaatsing en de tellerstand op het moment van de plaatsing
Bij het ontmantelen van de bemalingsinstallatie, bezorgt het erkende boorbedrijf uiterlijk de derde werkdag na de ontmanteling: het tijdstip van de ontmanteling en de tellerstand op het moment van de ontmanteling via een webapplicatie van de Databank Ondergrond Vlaanderen.
Praktische richtlijnen over hoe de gevraagde informatie moet worden doorgegeven, zijn te vinden op https://dov.vlaanderen.be/richtlijnen-actieve-bemalingen
Dit wordt opgenomen als bijzondere voorwaarde.
Om het debiet en de invloed van de bemaling zoveel mogelijk te beperken, wordt in de bijzondere voorwaarden een peilsturing van de bemaling opgenomen. Elke bemalingspomp dient gestuurd op het grondwaterpeil in de peilbuis in een pompput of op het grondwaterpeil in aparte peilputten. De regeling van de peilsturing dient bijgesteld in functie van de vordering van de bouwwerken.
Er worden een waterkerende wand en retourbronnen voorzien. Hierdoor kan 40.000 m³ water terug in de grond gebracht worden.
Stap 2 hergebruik
Voor het netto debiet dat overblijft 22.000 m³ is hergebruik niet aangewezen gezien de site een risicogrond betreft (risicovolle activiteit in het verleden: opslag voertuigwrakken).
Stap 3 lozen op waterloop
Het netto debiet zal geloosd worden. Binnen een afstand van 200 m van de locatie waar de bemalingspomp opgesteld zal worden, bevindt zich een RWA riolering in de Nieuwelaan. In het aanvraagdossier wordt gemotiveerd waarom lozen op deze RWA riolering niet aangewezen is. Dit kan toegestaan worden. Er zal geloosd worden op de gemengde riolering van de Heiveldstraat.
Stap 4 lozen in riolering (gemengd)
De lozingen van het onttrokken grondwater dienen 14 dagen voorafgaand aan de lozing te worden gemeld aan de exploitant van de openbare riolering, zijnde Farys, via www.farys.be/melden-van-bemaling
Met het oog op een goede werking van de openbare riolering wordt dit als bijzondere voorwaarde opgenomen.
Wateroverlast
Delen van de site zijn gelegen in pluviaal overstromingsgevoelig gebied. De retourbemaling of de lozing van het opgepompte grondwater mag geen wateroverlast voor derden veroorzaken.
Bodem/grondwaterverontreiniging
De decretale bodemonderzoeken binnen de stationaire invloedzone van de bemaling werden gescreend. Er wordt geconcludeerd dat de bemaling geen onaanvaardbare verspreiding van (rest)verontreiniging in de omgeving tot gevolg heeft.
Zettingen
Volgens de studie toegevoegd aan de aanvraag is de ondergrond vrij zettingsgevoelig. Bovendien is een veenlaag aanwezig in de ondergrond. Het risico op zettingen naar aanleiding van de bemaling is dus reëel. Door de toepassing van een waterkerende wand in combinatie met een retourbemaling wordt de verlaging buiten de bouwput evenwel maximaal beperkt en wordt in de studie, toegevoegd aan de aanvraag, geconcludeerd dat er geen onaanvaardbare zettingen verwacht worden.
De exploitant dient alle voorzorgen te nemen om schade aan onroerende goederen binnen de invloedstraal van een grondwaterwinning te vermijden (bv. zettingen). Dit wordt als bijzondere voorwaarde opgenomen.
Geluid
Alle mogelijke en noodzakelijke maatregelen (plaatsing, type, omkasting pomp,…) moeten genomen worden opdat geluidshinder voor omwonenden minimaal zou zijn. Dit wordt opgenomen als bijzondere voorwaarde.
Fauna en flora
Er is waardevolle watergevoelige vegetatie aanwezig in de ruimere omgeving. Door het aanbrengen van een waterkerende wand en door uitvoering van de werken met behulp van een retourbemaling wordt een antwoord gegeven op de potentieel negatieve invloed van de bemaling op deze vegetatie. Op het terrein zelf en in aanpalende tuinzones zijn veel grote bomen aanwezig en bijgevolg dient effectief (niet enkel voor de taxus) een gecertificeerde boomdeskundige (ETW'er) aangesteld te worden om maatregelen op te stellen om de bomen binnen de invloedstraal vanaf 50 cm grondwaterdaling te behoeden van te grote negatieve invloed (en afsterven op termijn).
Er wordt opgemerkt dat de streng van de retourbemalingsputten op het einde (4 laatste locaties van de 10) wordt voorzien in het te behouden bos. Het aanbrengen van de streng en de nodige buizen kunnen daar onmogelijk aangebracht worden met behulp van machines, zonder de bosbegroeiing zwaar te beschadigen. Ofwel gebeurt het aanbrengen van deze laatste retourbemalingsputten manueel ofwel wordt de locatie van de laatste putten herbekeken. Dit in overleg met de aangestelde boomdeskundige. Eventueel worden enkele putten minder uitgevoerd op voorwaarde dat het waterniveau van de gracht op het terrein (en vijver bij de buren) op peil wordt gehouden door retourbevloeïng bovengronds (gecontroleerd om zodoende wateroverlast op eigen terrein en dit van de buren te vermijden).
Er dienen minstens twee peilbuizen geplaatst te worden om dit te controleren en dit vooraleer de bemaling wordt opgestart (namelijk thv vijver buren en thv grens Nieuwelaan).
Ook de boombeschermingsmaatregelen als randvoorwaarde opgenomen in de vergunning voor de bouw van het appartement zelf, moeten aangebracht worden vooraleer de bemalingswerken worden uitgvoerd (oa rijplaten in het eerste deel van de toerit).
Deze aspecten worden opgenomen als bijzodnere voorwaarde.
CONCLUSIE
Het gevraagde project is milieuhygiënisch, stedenbouwkundig en planologisch verenigbaar met de onmiddellijke omgeving.
De gevraagde melding wordt geakteerd.
Volgende rubriek wordt geakteerd:
Rubriek | Omschrijving | Hoeveelheid |
53.2.2°a) | bronbemaling, met inbegrip van terugpompingen niet-verontreinigd grondwater in dezelfde watervoerende laag, die technisch noodzakelijk is voor de verwezenlijking van bouwkundige werken of de aanleg van openbare nutsvoorzieningen, in een ander gebied dan de gebieden vermeld in punt 1° (netto opgepompt debiet van maximum 30 000 m³ per jaar) | Tijdelijke bemaling | Nieuw | 22.000 m³/jaar |
WAAROM WORDT DEZE BESLISSING GENOMEN?
Het college van burgemeester en schepenen dient akte te nemen van de ingediende melding. Het college van burgemeester en schepenen sluit zich aan bij bovenstaand verslag van de gemeentelijk omgevingsambtenaar en neemt het tot haar eigen motivatie.
Uitvoerbaarheid
U mag het project uitvoeren of exploiteren vanaf de aanplakking van de meldingsakte.
Aanplakking
U moet de meldingsakte bekend maken door de aanplakking van een affiche op de plaats waar het voorwerp van de melding uitgevoerd zal worden conform artikel 139 BVR OVG.
De aanplakking gebeurt conform artikel 59 BVR OVG waarbij de vergunningsaanvrager gelezen moet worden als de persoon die de melding verricht. Het opschrift van de aan te plakken affiche luidt : 'BEKENDMAKING MELDINGSAKTE'.
Verval
De meldingsakte vervalt van rechtswege in elk van de volgende gevallen:
1° als de verwezenlijking van de gemelde stedenbouwkundige handelingen niet wordt gestart binnen de twee jaar na het verlenen van de meldingsakte;
2° als het uitvoeren van de gemelde stedenbouwkundige handelingen meer dan drie opeenvolgende jaren wordt onderbroken;
3° als de gemelde gebouwen niet winddicht zijn binnen drie jaar na de aanvang van de gemelde stedenbouwkundige handelingen;
4° als de exploitatie van de gemelde activiteit of inrichting niet binnen vijf jaar na het verlenen van de meldingsakte aanvangt.
De meldingsakte voor de exploitatie van een ingedeelde inrichting of activiteit vervalt van rechtswege in elk van de volgende gevallen:
1° als de exploitatie van de gemelde activiteit of inrichting meer dan vijf opeenvolgende jaren wordt onderbroken;
2° als de ingedeelde inrichting vernield is wegens brand of ontploffing veroorzaakt ten gevolge van de exploitatie;
3° als de exploitatie op vrijwillige basis volledig en definitief wordt stopgezet overeenkomstig de voorwaarden en de regels, vermeld in het decreet van 9 maart 2001 tot regeling van de vrijwillige, volledige en definitieve stopzetting van de productie van alle dierlijke mest, afkomstig van een of meerdere diersoorten, en de uitvoeringsbesluiten ervan.
Beroepsmogelijkheid
U kan tegen deze beslissing een verzoekschrift tot schorsing en/of vernietiging indienen bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen op het volgende adres:
Raad voor Vergunningsbetwistingen
p/a Dienst van de Bestuursrechtscolleges
Koning Albert II-laan 35 bus 81
1030 Brussel
U doet dit op straffe van onontvankelijkheid per beveiligde zending (dit is per aangetekende brief of door neerlegging ter griffie) binnen een vervaltermijn van 45 dagen die ingaat de dag na de betekening van deze beslissing.
Het verzoekschrift wordt in vijfvoud ingediend, namelijk één origineel en vier afschriften (fotokopies of een digitale kopie). Gelijktijdig met de indiening van het verzoekschrift stuurt u een afschrift van het verzoekschrift ter informatie aan de verwerende partij (dit is de overheid die de beslissing genomen heeft).
U bent een rolrecht verschuldigd van:
- 200 euro bij het indienen van een verzoekschrift tot vernietiging;
- 100 euro bij het indienen van een verzoekschrift tot schorsing of tot schorsing wegens uiterst dringende noodzakelijkheid.
U betaalt het rolrecht binnen een termijn van 15 dagen, die ingaat de dag na deze van de betekening van het verzoek daartoe door de griffier van de Raad. Als het bedrag niet binnen de termijn van 15 dagen is gestort wordt het beroep niet-ontvankelijk verklaard.
Meer info
De procedure voor de Raad van Vergunningsbetwistingen wordt geregeld in
- het decreet van 4 april 2014 betreffende de organisatie en de rechtspleging van sommige Vlaamse bestuursrechtscolleges,
- het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning
- het besluit van de Vlaamse Regering van 16 mei 2014 houdende de rechtspleging voor sommige Vlaamse Bestuursrechtscolleges.
Meer info vindt u op de website van de Raad voor Vergunningsbetwistingen. (http://www.dbrc.be/vergunningsbetwistingen)
Mededeling
Deze gegevens kunnen worden opgeslagen in een of meer bestanden. Die bestanden kunnen zich bevinden bij de gemeente, waar u de aanvraag hebt ingediend, bij de provincie, en ook bij de Vlaamse administratie, bevoegd voor de omgevingsvergunning. Ze worden gebruikt voor de behandeling van uw dossier. Ze kunnen ook gebruikt worden voor het opmaken van statistieken en voor wetenschappelijke doeleinden. U hebt het recht om uw gegevens in deze bestanden in te kijken en zo nodig de verbetering ervan aan te vragen.
Het college van burgemeester en schepenen neemt akte van de melding ingediend door Acasa Projects nv (O.N.:0833959874) voor het exploiteren van een bronbemaling ikv nieuwbouwproject en ondergrondse kelder, gelegen Heiveldstraat 234A/0104, /0201, /0202, /0304, /0103, /0102, /0203, /0001, /0204, /0301, /0002, /0302, /0003, /0303 en /0101, 9040 Gent, met inrichtingsnummer 20240523-0011, omvattende volgende rubriek:
Rubriek | Conclusie | Omschrijving | Hoeveelheid |
53.2.2°a) | Aktename | bronbemaling, met inbegrip van terugpompingen niet-verontreinigd grondwater in dezelfde watervoerende laag, die technisch noodzakelijk is voor de verwezenlijking van bouwkundige werken of de aanleg van openbare nutsvoorzieningen, in een ander gebied dan de gebieden vermeld in punt 1° (netto opgepompt debiet van maximum 30 000 m³ per jaar) | Tijdelijke bemaling (Nieuw) | 22000 m³/jaar |
De aktename is afhankelijk van de strikte naleving van de volgende voorwaarden:
Bijzondere voorwaarden voor de ingedeelde inrichting of activiteit:
1. Een bemalingspomp mag enkel geplaatst worden door een boorbedrijf dat erkend is conform het VLAREL van 19 november 2010 voor de discipline, vermeld in artikel 6, 7°, a), 1), van het voormelde besluit. Om het beperken van de tijdsduur te garanderen bezorgt het erkend boorbedrijf uiterlijk de derde werkdag nadat een bemalingspomp is geplaatst, van elke debietmeter die bedoeld is voor de registratie van het opgepompte en terug in de ondergrond gebrachte debiet, de volgende informatie via een webapplicatie van de Databank Ondergrond Vlaanderen:
- het merk en serienummer
- het tijdstip van plaatsing en de tellerstand op het moment van de plaatsing
Bij het ontmantelen van de bemalingsinstallatie, bezorgt het erkende boorbedrijf uiterlijk de derde werkdag na de ontmanteling: het tijdstip van de ontmanteling en de tellerstand op het moment van de ontmanteling via een webapplicatie van de Databank Ondergrond Vlaanderen.
Praktische richtlijnen over hoe de gevraagde informatie moet worden doorgegeven, zijn te vinden op https://dov.vlaanderen.be/richtlijnen-actieve-bemalingen
2. Om het debiet en de invloed van de bemaling zoveel mogelijk te beperken, wordt in de bijzondere voorwaarden een peilsturing van de bemaling opgenomen. Elke bemalingspomp dient gestuurd op het grondwaterpeil in de peilbuis in een pompput of op het grondwaterpeil in aparte peilputten. De regeling van de peilsturing dient bijgesteld in functie van de vordering van de bouwwerken.
3. De lozingen van het onttrokken grondwater dienen 14 dagen voorafgaand aan de lozing te worden gemeld aan de exploitant van de openbare riolering, zijnde Farys, via www.farys.be/melden-van-bemaling
4. De retourbemaling of de lozing van het opgepompte grondwater mag geen wateroverlast voor derden veroorzaken.
5. De exploitant dient alle voorzorgen te nemen om schade aan onroerende goederen binnen de invloedstraal van een grondwaterwinning te vermijden (bv. zettingen).
6. Alle mogelijke en noodzakelijke maatregelen (plaatsing, type, omkasting pomp,…) moeten genomen worden opdat geluidshinder voor omwonenden minimaal zou zijn.
7. Er dient een gecertificeerde boomdeskundige (ETW'er) aangesteld te worden om maatregelen op te stellen om de bomen binnen de invloedstraal vanaf 50 cm grondwaterdaling gesitueerd op het terrein zelf en in de aanpalende tuinzones te behoeden van te grote negatieve invloed.
8. De streng van de retourbemalingsputten op het einde, namelijk de 4 laatste locaties voorzien in het te behouden bos dienen manueel aangebracht te worden ofwel wordt de locatie van de laatste putten herbekeken. Dit in overleg met de boomdeskundige. Eventueel worden enkele putten minder uitgevoerd op voorwaarde dat het waterniveau van de gracht op het terrein (en vijver bij de buren) op peil wordt gehouden door retourbevloeïng bovengronds (gecontroleerd om zodoende wateroverlast op eigen terrein en dit van de buren te vermijden).
9. Er dienen minstens twee peilbuizen geplaatst te worden om het grondwaterpeil te controleren en dit vooraleer de bemaling wordt opgestart (namelijk thv vijver buren en thv grens Nieuwelaan).
10. Ook de boombeschermingsmaatregelen die als randvoorwaarde opgenomen werden in de vergunning voor de bouw van het appartement zelf, moeten aangebracht worden vooraleer de bemalingswerken worden uitgevoerd (oa rijplaten in het eerste deel van de toerit).
De algemene en sectorale milieuvoorwaarden van titel II van het VLAREM:
De integrale en geconsolideerde tekst van titel II van het VLAREM is raadpleegbaar op de Milieunavigator, via de link: https://navigator.emis.vito.be/
Bij wijziging van VLAREM wordt de exploitant geacht de meest actuele versie van de van toepassing zijnde bepalingen na te leven.
Er worden geen aandachtspunten meegegeven.