Terug
Gepubliceerd op 08/03/2024

2024_CBS_02305 - Voorwaarden voor dieselgeneratoren (en batterijen) in stadsinterne bestekken (werven) en voor evenementen en festivals - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
do 07/03/2024 - 08:32 College Raadzaal
Datum beslissing: do 07/03/2024 - 09:48
Goedgekeurd

Samenstelling

Wie is verantwoordelijk voor deze materie?

Tine Heyse

Aanwezig

Mathias De Clercq, burgemeester-voorzitter; Filip Watteeuw, schepen; Sofie Bracke, schepen; Tine Heyse, schepen; Astrid De Bruycker, schepen; Bram Van Braeckevelt, schepen; Isabelle Heyndrickx, schepen; Hafsa El-Bazioui, schepen; Evita Willaert, schepen; Rudy Coddens, schepen; Mieke Hullebroeck, algemeen directeur; Liesbet Vertriest, waarnemend adjunct-algemeendirecteur

Verontschuldigd

Sami Souguir, schepen

Secretaris

Mieke Hullebroeck, algemeen directeur

Voorzitter

Sofie Bracke, schepen
2024_CBS_02305 - Voorwaarden voor dieselgeneratoren (en batterijen) in stadsinterne bestekken (werven) en voor evenementen en festivals - Goedkeuring 2024_CBS_02305 - Voorwaarden voor dieselgeneratoren (en batterijen) in stadsinterne bestekken (werven) en voor evenementen en festivals - Goedkeuring

Motivering

Regelgeving waaruit blijkt dat het orgaan bevoegd is

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 56, §3, 1° en 5°.

Op basis van welke regels (rechtsgronden) wordt deze beslissing genomen?

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 2. 

Wat gaat aan deze beslissing vooraf?

Op 19 oktober 2020 keurde de gemeenteraad de Beleidsnota Lucht en Geluid 2020 -2025 goed. De maatregel om voorwaarden te voorzien voor dieselgeneratoren (en batterijen), volgt uit actie 1.5.2 van deze Beleidsnota. 

Actie 1.5.2 geeft aan dat dieselgeneratoren (die o.a. ingezet worden op bouwwerven en - in minder mate - bij evenementen en festivals) kunnen zorgen voor geluidsoverlast en vervuilende stoffen uitstoten. Daarom moet onderzocht worden wat de mogelijkheden zijn om in bepaalde situaties vervuilende dieselgeneratoren te vermijden of te vervangen door stillere generatoren met lagere uitstoot. 

De mogelijkheden werden onderzocht, overlegd met de bouwsector, de sector van generatoren en batterijen, organisatoren van festivals en evenementen, intern afgetoetst met DWBW, Groendienst, FM, Sogent en Toezicht en onderworpen aan kosten-batenevaluaties.  

Hieruit bleek dat verbeteringen mogelijk en haalbaar zijn, rekening houdend met het type werf en de duur van de werf of evenement of festival. Hierbij kan de Stad in eerste fase zelf het goede voorbeeld geven door maatregelen te treffen voor de eigen werven, meer bepaald via het voorzien van aanpassingen aan de bestekken. Daarnaast kunnen we voor evenementen en festivals evidente beperkte maatregelen voorzien en sturen naar minder evidente maatregelen via overleg.

Waarom wordt deze beslissing genomen?

Meer concreet gaat het over het volgende: 

  • Sturing naar het elektriciteitsnet via een tijdelijke elektriciteitsaansluiting in plaats van een dieselgenerator. Dit is billijk indien meer dan 8 weken energievoorziening nodig is op een werf, of meer dan 12 weken voor verplaatsbare werken. Behalve indien een aansluiting niet mogelijk is of de generator slechts sporadisch nodig blijkt. 
  • Verschillende werven, evenementen en festivals duren minder lang dan 8 weken. Ook voor de dieselgeneratoren die nog ingezet zouden worden zijn er verbeterpunten: de inzet van de recentere fase IIIA (sinds 2011/2012) of fase V (sinds 2019/2020) dieselgeneratoren die aan emissienormen moeten voldoen. Pré-fase IIIA generatoren (zonder emissienormen) zijn reeds lang afgeschreven, maar komen wel nog voor in de praktijk. Het prijsverschil met fase IIIA is minimaal. Daarnaast is onderhoud belangrijk om de lucht- en geluidemissies binnen de perken te houden bij gebruik.
  • Op grote werven worden ondanks aansluiting op het elektriciteitsnet toch regelmatig dieselgeneratoren ingezet. Dit specifiek voor torenkranen omdat deze piekvermogen vragen dat niet door het net geleverd kan worden. Als alternatief kunnen een of meerdere batterijen gebruikt worden die de elektriciteit als het ware bufferen en zo de torenkranen van piekvermogen kunnen voorzien. Grote aannemers, met name klasse 8 aannemers, zijn ondertussen vertrouwd met de technologie. Uit overleg met de sector en kosten/batenevaluatie blijkt dat het voor de eigen grootste werven, met name klasse 8 werven, haalbaar is hiernaar te sturen of deze op te leggen (indien de batterijen op het net kunnen en indien niet, indien meerdere torenkranen op eenzelfde batterij kunnen).

Rekening houdend hiermee wordt voorzien in voorwaarden voor dieselgeneratoren (en batterijen) voor stadsinterne bestekken (werven) en voor evenementen en festivals. 

Activiteit

AC35353 Opmaken, coördineren en opvolgen van een luchtkwaliteitsbeleid

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

keurt goed dat voor Gent-interne werken voor DWBW, Farys en Groendienst (doorgaans kleine werken) enerzijds en FM (doorgaans grote werken) anderzijds in de bestekken opgenomen wordt dat: 

  • voor werken van lange duur (> 8 weken nood aan elektriciteit of > 12 weken voor verplaatsbare werken) gebruik wordt gemaakt van een tijdelijke elektriciteitsaansluiting (in plaats van een dieselgenerator) indien een aansluiting mogelijk is, en de capaciteit van het net afdoende groot,
  • elke toch gebruikte dieselgenerator minstens fase IIIA of fase V moet zijn en goed onderhouden is.  

En keurt goed dat gevraagd wordt aan de directie van Sogent dat dit voorstel tot opname in gelijkaardige bestekken ook ter goedkeuring wordt voorgelegd aan de Raad van Bestuur van Sogent.

Artikel 2

keurt goed dat in de bestekken van FM opgenomen wordt, dat op klasse 8 werven gebruik wordt gemaakt van een of meerdere batterijen in plaats van een of meerdere dieselgeneratoren voor het opvangen van de piekbelasting van een of meerdere torenkranen die niet rechtsreeks op het elektriciteitsnet kunnen. Dit indien een torenkraan minstens 8 weken aanwezig zal zijn en rekening houdend met de lokale werfomstandigheden (o.a. netcapaciteit voor laden batterij, haalbaarheid).

En keurt goed dat gevraagd wordt aan de directie van Sogent dat dit voorstel tot opname in gelijkaardige bestekken ook ter goedkeuring wordt voorgelegd aan de Raad van Bestuur van Sogent.

Artikel 3

Keurt goed dat voor festivals en evenementen

  • de gebruikte dieselgeneratoren minstens fase IIIA of fase V moeten zijn en goed onderhouden

Bijlagen

  • Tekstvoorstel bestekken_def.pdf