Het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 56.
Het Decreet betreffende de omgevingsvergunning van 25 april 2014, artikels 24 en 42.
Het Decreet betreffende de omgevingsvergunning van 25 april 2014, artikels 5 en 6.
Het college van burgemeester en schepenen geeft gunstig advies.
WAT GAAT AAN DEZE BESLISSING VOORAF?
Universiteit Gent AV met als contactadres Sint-Pietersnieuwstraat 25, 9000 Gent heeft een aanvraag (OMV_2023165304) ingediend bij de deputatie op 11 januari 2024.
De aanvraag omgevingsvergunning met stedenbouwkundige handelingen handelt over:
• Onderwerp: Plaatsing overkappingen buitenopslag campus Ardoyen
• Adres: Technologiepark-Zwijnaarde 60, 9052 Gent
• Kadastrale gegevens: afdeling 24 sectie B nr. 134P
Het resultaat van het ontvankelijkheids- en volledigheidsonderzoek werd verzonden op 12 februari 2024.
De deputatie heeft het college van burgemeester en schepenen om advies gevraagd op 12 februari 2024.
De aanvraag volgde de vereenvoudigde procedure.
Volgend verslag werd uitgebracht door de gemeentelijk omgevingsambtenaar op 29 februari 2024.
OMSCHRIJVING AANVRAAG
1. BESCHRIJVING VAN DE OMGEVING, DE PLAATS EN HET PROJECT
Het project heeft betrekking op het Technologiepark Ardoyen te Zwijnaarde van Universiteit Gent. Het wetenschapspark wordt in het noorden begrensd door de bufferstrook langs de E40, in het oosten liggen woonwijken van Zwijnaarde, in het zuiden vormt de Tramstraat de grens en in het westen door de Grote Steenweg Zuid (N60). Ten zuiden is het waardevol bos van Park de Ghellinck gelegen, ten westen van de N60 is het Parkbos volop in ontwikkeling en op 500 m in het noordwesten ligt het Maaltepark, één van de groengebieden langs de Ringvaart en R4.
Voor deze site werd in 2016 een inrichtings- en groenbeheersplan opgemaakt in opdracht van Universiteit Gent. Dit inrichtingsplan bouwt verder op het bestaande beeldkwaliteitsplan (kennisname door het college van burgemeester en schepenen in zitting van 18 december 2015) en zet een visie uit op het vlak van inrichting en beheer voor de volledige site.
Op 22 november 2021 werd het Ruimtelijk Uitvoeringsplan Technologiepark Ardoyen Tramstraat definitief vastgesteld door de Gemeenteraad (van kracht sinds 21 januari 2022). Met dit RUP worden de krijtlijnen vastgelegd om tot een integrale en duurzame ontwikkeling en ontsluiting van deze campus te komen.
Voorliggende aanvraag heeft betrekking op zone Z1B cfr het geldende RUP en situeert zich aan de zuidelijke zijde van de campus. In deze zone bevindt zich Labo Magnel dat via een centrale ringlus toegankelijk is.
Beschrijving van de aangevraagde stedenbouwkundige handelingen
De nieuwe overkappingen worden vrijstaand gebouwd op de verharde zone achter de proefhal. Deze zone doet momenteel al dienst als buitenopslagplaats.
1/ Overkapping A is voor de droge opslag voor de granulaten.
De constructie heeft een lengte van 12,90 m, een breedte van 4,05 m (52,24 m²) en een afdak onder een helling van 6 % met als hoogste punt 3,97 m. De bestaande opslagzone voor de granulaten wordt verplaats onder het afdak.
2/ Overkapping B wordt over de slibvangput geplaatst, dit om vermenging met hemelwater te voorkomen.
De constructie heeft een lengte van 6,32 m, een breedte van 3,85 m (24,33 m²) en een afdak onder een helling van 6 % met als hoogste punt 4,07 m.
3/ Overkapping C dient als droge opslag van de metalen.
De constructie heeft een lengte van 9,50 m, een breedte van 5 m (47,50 m²) en een afdak onder een helling van 6 % met als hoogste punt 4,10 m.
De constructies zijn een staalstructuur met een afdak uit geïsoleerde staalplaten. Ze worden geplaatst op de bestaande verhardingen. Regenwaterinfiltratie gebeurt op eigen terrein in de aangrenzende groenzones. De onverharde groenzone bedraagt ¼ van de nieuwe afwaterende oppervlakte.
2. HISTORIEK
Volgende vergunningen, meldingen en/of weigeringen zijn bekend:
Omgevingsvergunningen
De historiek wordt aangevuld door de vergunningverlenende overheid indien nodig.
BEOORDELING AANVRAAG
3. EXTERNE ADVIEZEN
Wettelijk verplichte externe adviezen worden opgevraagd door de vergunningverlenende overheid.
4. TOETSING AAN WETTELIJKE EN REGLEMENTAIRE VOORSCHRIFTEN
4.1. Ruimtelijke uitvoeringsplannen – plannen van aanleg
Gewestelijk RUP
Het project ligt in het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'Afbakening grootstedelijk gebied Gent' (definitief vastgesteld door de Vlaamse Regering op 16 december 2005), maar niet in een gebied waarvoor er stedenbouwkundige voorschriften zijn bepaald.
Gemeentelijk RUP
Het project ligt in het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'TECHNOLOGIEPARK ARDOYEN - TRAMSTRAAT' (Definitieve vaststelling door de Gemeenteraad op 22 november 2021). De gevraagde werken zijn volgens dit RUP gelegen in Z1b - zone voor onderwijs en kennisbedrijven.
De aanvraag is in overeenstemming met de voorschriften.
4.2. Vergunde verkavelingen
De aanvraag is niet gelegen in een goedgekeurde, niet vervallen verkaveling.
4.3. Verordeningen
Algemeen Bouwreglement
De aanvraag werd getoetst aan de bepalingen van het Algemeen Bouwreglement, de stedenbouwkundige verordening van de Stad Gent, goedgekeurd door de deputatie bij besluit van 16 september 2004 en meest recent gewijzigd bij gemeenteraadsbesluit van 24 april 2023, van kracht sinds 23 juni 2023.
Het ontwerp is in overeenstemming met dit algemeen bouwreglement.
Gewestelijke verordening hemelwater
De aanvraag werd getoetst aan de gewestelijke hemelwaterverordening 2023. (Besluit van de Vlaamse Regering van 10 februari 2023)
Zie waterparagraaf.
Gewestelijke verordening toegankelijkheid
De aanvraag werd getoetst aan de bepalingen van het besluit van de Vlaamse Regering van 5 juni 2009 tot vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake toegankelijkheid.
Het ontwerp is in overeenstemming met deze verordening.
Gewestelijke verordening voetgangersverkeer
De aanvraag werd getoetst aan de bepalingen van het besluit van de Vlaamse Regering van 29 april 1997 houdende vaststelling van een algemene bouwverordening inzake wegen voor voetgangersverkeer.
Het ontwerp is in overeenstemming met deze verordening.
4.4. Uitgeruste weg
Het bouwperceel is gelegen aan een voldoende uitgeruste gemeenteweg.
5. WATERPARAGRAAF
De vergunningverlenende overheid staat in voor de opmaak van de waterparagraaf. Met betrekking tot de waterparagraaf wordt volgend advies uitgebracht:
5.1. Ligging project
Het project situeert zich in het afstroomgebied van een waterloop van 2e categorie (beheer: Provincie Oost-Vlaanderen). Het ligt niet in de nabije omgeving van de waterloop.
Volgens de kaarten bij het Watertoetsbesluit is het project:
Het terrein is momenteel bebouwd.
5.2. Verenigbaarheid van het project met het watersysteem
Het hemelwater dat neervalt moet op eigen terrein maximaal vastgehouden worden en niet afgevoerd. Om hier concreet uitvoering aan te geven werd het project aan de gewestelijke stedenbouwkundige verordening en het algemeen bouwreglement van de stad Gent inzake hemelwater getoetst.
Door de toename van de bebouwde oppervlakte wordt de infiltratie van het hemelwater in de bodem plaatselijk beperkt. De afvoer van het hemelwater dat terecht komt op de overkappingen moet vertraagd gebeuren. Dit gebeurt door het opgevangen hemelwater dat op de overkappingen terecht komt in de omliggende groenzone te laten infiltreren. Het opgevangen hemelwater mag niet rechtstreeks worden afgevoerd naar de openbare riolering.
Regenwaterinfiltratie gebeurt op eigen terrein in de aangrenzende groenzones. De onverharde groenzone bedraagt ¼ van de nieuwe afwaterende oppervlakte.
Het project heeft hierop geen betekenisvolle impact.
Het projectgebied is volgens de watertoetskaarten niet overstromingsgevoelig. Er wordt geen effect op het overstromingsregime verwacht.
Het project heeft geen hierop geen betekenisvolle impact.
5.3. Conclusie
Er kan geconcludeerd worden dat voorliggende aanvraag de watertoets doorstaat.
6. BEKENDMAKING
De aanvraag volgt de vereenvoudigde procedure en moest dus niet aan een openbaar onderzoek worden onderworpen.
7. OMGEVINGSTOETS
Beoordeling van de goede ruimtelijke ordening
Deze aanvraag voorziet in het plaatsen van enkele luifels op de site van Labo Magnel op het Technologiepark Ardoyen te Zwijnaarde. De aanvragers geven aan dat er vraag is naar een droge opslagplaats voor de granulaten en metalen. Deze worden momenteel onbeschut gestockeerd op dezelfde locatie, waardoor voor gebruik telkens een tijdrovend droogproces nodig is.
De stedenbouwkundige voorschriften van het RUP zijn voldoende gedetailleerd opgesteld en worden geacht de criteria van de goede ruimtelijke ordening weer te geven. Omdat het voorstel overeenstemt met deze voorschriften, getuigt het dus ook van een goede ruimtelijke ordening.
CONCLUSIE
Gunstig advies, de aanvraag is in overeenstemming met de planologische context en verenigbaar met de goede ruimtelijke ordening.
De aanvraag wordt beslist door de deputatie (art. 15 van het omgevingsvergunningsdecreet van 25 april 2014).
WAAROM WORDT DEZE BESLISSING GENOMEN?
Het college van burgemeester en schepenen moet advies uitbrengen bij de deputatie over omgevingsvergunningsaanvragen die door de deputatie worden behandeld (klasse 1 inrichtingen en/of provinciale projecten).
Het college van burgemeester en schepenen sluit zich aan bij bovenstaand verslag van de gemeentelijk omgevingsambtenaar en neemt het tot haar eigen motivatie.
Niet van toepassing.
Het college van burgemeester en schepenen brengt gunstig advies uit over de omgevingsaanvraag voor Plaatsing overkappingen buitenopslag campus Ardoyen van Universiteit Gent av, gelegen te Technologiepark-Zwijnaarde 60, 9052 Gent.