Terug
Gepubliceerd op 05/07/2024

2024_CBS_06940 - OMV_2024032509 - aanvraag omgevingsvergunning voor de exploitatie van een bronbemaling in functie van de aanleg van een gasleiding + bijstelling van de milieuvoorwaarden - zonder openbaar onderzoek - Geeraard Van den Daelelaan en Langerbruggestraat, 9000 Gent - Advies

college van burgemeester en schepenen
do 04/07/2024 - 08:32 College Raadzaal
Datum beslissing: do 04/07/2024 - 09:18
Goedgekeurd

Samenstelling

Wie is verantwoordelijk voor deze materie?

Tine Heyse

Aanwezig

Mathias De Clercq, burgemeester-voorzitter; Tine Heyse, schepen; Astrid De Bruycker, schepen; Sami Souguir, schepen; Bram Van Braeckevelt, schepen; Isabelle Heyndrickx, schepen; Hafsa El-Bazioui, schepen; Evita Willaert, schepen; Rudy Coddens, schepen; Mieke Hullebroeck, algemeen directeur

Afwezig

Sofie Bracke, schepen

Verontschuldigd

Filip Watteeuw, schepen; Liesbet Vertriest, waarnemend adjunct-algemeendirecteur

Secretaris

Mieke Hullebroeck, algemeen directeur

Voorzitter

Mathias De Clercq, burgemeester-voorzitter
2024_CBS_06940 - OMV_2024032509 - aanvraag omgevingsvergunning voor de exploitatie van een bronbemaling in functie van de aanleg van een gasleiding + bijstelling van de milieuvoorwaarden - zonder openbaar onderzoek - Geeraard Van den Daelelaan en Langerbruggestraat, 9000 Gent - Advies 2024_CBS_06940 - OMV_2024032509 - aanvraag omgevingsvergunning voor de exploitatie van een bronbemaling in functie van de aanleg van een gasleiding + bijstelling van de milieuvoorwaarden - zonder openbaar onderzoek - Geeraard Van den Daelelaan en Langerbruggestraat, 9000 Gent - Advies

Motivering

Regelgeving waaruit blijkt dat het orgaan bevoegd is

 

Het Decreet betreffende de omgevingsvergunning van 25 april 2014, artikels 24 en 42.

 

Op basis van welke regels (rechtsgronden) wordt deze beslissing genomen?

 

Het Decreet betreffende de omgevingsvergunning van 25 april 2014, artikels 5 en 6.

 

Wat gaat aan deze beslissing vooraf?

 

Het college van burgemeester en schepenen geeft voorwaardelijk gunstig advies.

 

WAT GAAT AAN DEZE BESLISSING VOORAF?

 

FLUXYS BELGIUM NV met als contactadres Kunstlaan 31, 1040 Brussel heeft een aanvraag (OMV_2024032509) ingediend bij de Vlaamse overheid op 9 april 2024.

 

De aanvraag omgevingsvergunning van de exploitatie van een ingedeelde inrichting of activiteit handelt over:

Onderwerp: de exploitatie van een bronbemaling in functie van de aanleg van een gasleiding + bijstelling van de milieuvoorwaarden

• Adres: Geeraard Van den Daelelaan 40 en Langerbruggestraat 101, 9000 Gent

Kadastrale gegevens: afdeling 12 sectie A nrs. 531T, 538T, 554G en 589S2

 

Het resultaat van het ontvankelijkheids- en volledigheidsonderzoek werd verzonden op 10 juni 2024.

De Vlaamse overheid heeft het college van burgemeester en schepenen om advies gevraagd op 10 juni 2024.

De aanvraag volgde de vereenvoudigde procedure.

Volgend verslag werd uitgebracht door de gemeentelijk omgevingsambtenaar op 24 juni 2024.

 

OMSCHRIJVING AANVRAAG

1.       BESCHRIJVING VAN DE OMGEVING, DE PLAATS EN HET PROJECT

Langs de Geeraard Van den Daelelaan, de Göteborgstraat en de Langerbruggestraat zullen werken plaatsvinden voor het aanleggen van een gasleiding. Tijdens de werkzaamheden is een grondwaterbemaling noodzakelijk om de bouwput droog te houden. Het leidingdeel wordt volledig op openbaar domein aangelegd. De werken zullen in 3 openvolgende fasen uitgevoerd worden.

 

Deze aanvraag heeft als doel de exploitatie van de bemalingen aan te vragen voor het drooghouden van de bouwputten.

 

Volgende rubrieken worden aangevraagd:

 

Rubriek

Omschrijving

Hoeveelheid

3.6.3.2°

afvalwaterzuiveringsinstallaties met inbegrip van het lozen van effluentwater voor de behandeling van bedrijfsafvalwater dat al of niet een of meer van de gevaarlijke stoffen, vermeld in bijlage 2C, bevat in hogere concentraties dan de indelingscriteria  andere dan rubriek 3.6.5 (meer dan 5 m³/u tot en met 50 m³/u) | lozen van max. 45,19 m³/u - 1.084,57 m³/dag - 47.400 m³/jaar effluent van bemalingswater op de kunstmatige afvoerweg voor hemelwater | klasse 2 | Nieuw

45,19 m³/uur

53.2.2°b)1°

bronbemaling die technisch noodzakelijk is voor de verwezenlijking van werken of de aanleg van openbare nutsvoorzieningen, in een ander gebied dan de gebieden vermeld in punt 1° met een netto opgepompt debiet van meer dan 30 000 m³ per jaar en de verlaging van het grondwaterpeil tot maximaal vier meter onder maaiveld | Tijdelijke bemaling met een max. debiet van 47.400 m³/jaar. | klasse 3 | Nieuw

47400 m³/jaar

2.       HISTORIEK

De vergunningverlenende overheid staat in voor de historiek van de inrichting.

 

 

BEOORDELING AANVRAAG

3.       EXTERNE ADVIEZEN

Wettelijk verplichte externe adviezen worden opgevraagd door de vergunningverlenende overheid.

4.       TOETSING AAN WETTELIJKE EN REGLEMENTAIRE VOORSCHRIFTEN

4.1.   Ruimtelijke uitvoeringsplannen – plannen van aanleg

Het project ligt in gebied voor zeehaven- en watergebonden bedrijven volgens het gewestplan 'Gentse en Kanaalzone' (goedgekeurd op 28 oktober 1998).
Het project ligt in het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'Afbakening Zeehavengebied Gent - Inrichting R4-oost en R4-west' (definitief vastgesteld door de Vlaamse Regering op 15 juli 2005). De locatie is volgens dit RUP gelegen in Artikel 1: Afbakeningslijn zeehavengebied Gent.
De aanvraag is in overeenstemming met de voorschriften.

4.2.   Vergunde verkavelingen

De aanvraag is niet gelegen in een goedgekeurde, niet vervallen verkaveling.

5.       BEKENDMAKING

De aanvraag volgt de vereenvoudigde procedure en moest dus niet aan een openbaar onderzoek worden onderworpen.

6.       OMGEVINGSTOETS

 

Milieuhygiënische en veiligheidsaspecten
 

bodem en grondwater

De bronbemaling moet voldoen aan onderafdeling 5.53.6.1 van Vlarem II en uitgevoerd worden volgens de richtlijnen bemalingen ter bescherming van het milieu (VMM, 2019).

 

Bemalingscascade  (info: https://www.vmm.be/water/grondwater/bemaling)

In eerste instantie dient er zo weinig mogelijk grondwater opgepompt te worden (beperken duur, peilgestuurd, waterremmende constructies). Het grondwater dat onttrokken wordt dient zoveel mogelijk terug in de grond gebracht worden buiten de onttrekkingszone (retourbemaling, herinfiltratie). Voor het netto debiet dat overblijft dient onderzocht of nuttig hergebruik mogelijk is.

Indien dit niet mogelijk is of aangewezen mag het grondwater geloosd worden op oppervlaktewater of in een kunstmatige afvoerweg voor hemelwater. In laatste instantie mag het bemalingswater in de riolering geloosd worden.

 

Stap 1 beperken en retourneren

Een bemalingspomp mag enkel geplaatst worden door een boorbedrijf dat erkend is conform het VLAREL van 19 november 2010 voor de discipline, vermeld in artikel 6, 7°, a), 1), van het voormelde besluit. Om het beperken van de tijdsduur te garanderen bezorgt het erkend boorbedrijf uiterlijk de derde werkdag nadat een bemalingspomp is geplaatst, van elke debietmeter die bedoeld is voor de registratie van het opgepompte en terug in de ondergrond gebrachte debiet, de volgende informatie via een webapplicatie van de Databank Ondergrond Vlaanderen:

-  het merk en serienummer

-  het tijdstip van plaatsing en de tellerstand op het moment van de plaatsing

Bij het ontmantelen van de bemalingsinstallatie, bezorgt het erkende boorbedrijf uiterlijk de derde werkdag na de ontmanteling: het tijdstip van de ontmanteling en de tellerstand op het moment van de ontmanteling via een webapplicatie van de Databank Ondergrond Vlaanderen.

Praktische richtlijnen over hoe de gevraagde informatie moet worden doorgegeven, zijn te vinden op https://dov.vlaanderen.be/richtlijnen-actieve-bemalingen

Dit wordt opgenomen als bijzondere voorwaarde.

 

Om het debiet en de invloed van de bemaling zoveel mogelijk te beperken, wordt volgens het aanvraagdossier een peilsturing van de bemaling voorzien.

 

Om het debiet van de bemaling te retourneren, moet het aantal retourputten ten minste 4 keer het

aantal pompputten zijn. Daarnaast wordt de retour best uitgevoerd op een afstand van minstens het

tienvoud van het aantal meter verlaging van het grondwaterpeil. Er moet ten minste een afstand 17 m zijn tussen de bemaling en de retourputten. Een andere regel verwijst naar een minimale afstand van 50 m. Ten slotte is het bemalingswater retourneren enkel uitvoerbaar met niet belucht bemalingswater, wat in principe niet het geval is met filterbemaling. Dat maakt deze oplossing technisch niet haalbaar voor deze bemaling.

 

Uit het grondonderzoek en de bodemkaart lijkt de grond geschikt te zijn om het bemalingswater te

laten infiltreren. Op het perceel van het project is er echter onvoldoende plaats om een tijdelijke kwalitatieve infiltratievoorziening te plaatsen.

 

Stap 2 hergebruik

Gezien de mogelijke verontreiniging, zie verder, wordt dit niet aangeraden.

 

Stap 3 lozen op waterloop

Het bemalingswater kan rechtstreeks op een waterloop geloosd worden of via een kunstmatige afvoerweg voor hemelwater naar het Sifferdok en Kanaal Gent-Terneuzen.

 

Wateroverlast

Een deel van het traject van de grondwaterbemaling heeft plaats in overstromingsgebied volgens de watertoetskaarten. Er moet te allen tijde gemonitord worden of de bemalingswerken geen (bijkomende) wateroverlast veroorzaken. Indien noodzakelijk dienen de nodige maatregelen genomen te worden (bv. beperken lozingsdebiet, peilmetingen). Dit wordt als bijzondere voorwaarde opgenomen.

 

Bodem/grondwaterverontreiniging

Er liggen verschillende OVAM-dossiers binnen de invloedstraal van de bemaling. De bemaling veroorzaakt volgens de bemalingsstudie geen versnelling ten opzichte van de natuurlijke verspreiding. De verontreinigingen zouden binnen de grenzen van de percelen van de bodemonderzoeken blijven. Er is een minimale monitoring van het debiet en de grondwaterstanden nodig tijdens de bemaling ter controle van het ontwerp. Gezien de aanwezigheid van verhoogde concentraties arseen en nikkel in de omgeving van de bemalingen wordt in de aanvraag voorzien om een zandfiltratie te plaatsen na de bemalingspompen, voordat het bemalingswater geloosd wordt. Voor de lozing van het bemalingswater wordt rubriek 3.6.3.2° aangevraagd. Bij deze rubriek worden zowel de aangepaste lozingsnormen als de mogelijke zuivering (zandfiltratie) aangevraagd.

Voor de bijzondere lozingsnormen/plaatsen zuivering wordt verwezen naar het advies van de VMM

 

Zettingen

Volgens de bemalingsstudie bestaat er geen zettingsrisico. De maximaal te verwachten absolute zetting volgens de wet van Terzaghi bedraagt minder dan 20 mm. De differentiële zettingen blijven beperkt tot aanvaardbare waarden en voldoen in alle gevallen aan de gestelde eis van maximaal 1/700.

 

Geluid

De pompen zullen continu in werking zijn. Gezien de industriële omgeving wordt geen geluidshinder van de pompen verwacht.

 

Verkeershinder

Bij de uitvoering van de werken zal één volledige rijstrook ingenomen worden door de werkzone. De andere rijstrook zal ten allen tijde beschikbaar zijn voor doorgaand verkeer. Om een vlotte verkeersafwikkeling ter hoogte van de werkzone te creëren zal het verkeer geregeld worden door het gebruik van verkeerslichten.

 

Voor de fietsers zal een tijdelijk fietspad voorzien worden. Dit bevindt zich voor het gedeelte evenwijdig met de Geeraard Van den Daelelaan langs de buitenzijde van de bestaande omheining van de site van Volvo Cars. Voor het gedeelte dat evenwijdig loopt met de Göteborgstraat wordt een tijdelijk fietspad aan de binnenzijde van de omheining, op de site van Volvo Cars, voorzien. Het fietspad zal aan de zijde van Volvo Cars volledig afgesloten worden met Heras hekwerk.

Op basis van de informatie in het dossier worden er voldoende maatregelen getroffen om de hinder te milderen.

 

Fauna en flora

Zeer beperkte invloed op enkele weinig waardevolle groenelementen en geen bomen binnen de invloedsfeer. Geen bijkomende maatregelen noodzakelijk.

 

 

CONCLUSIE

 

De gevraagde omgevingsvergunning is mits voorwaarden milieuhygiënisch, stedenbouwkundig en planologisch verenigbaar met de onmiddellijke omgeving, bijgevolg is het verslag voorwaardelijk gunstig.

 

De rubrieken worden als volgt geadviseerd:

Rubriek

Conclusie

Omschrijving

Hoeveelheid

3.6.3.2°

Gunstig

afvalwaterzuiveringsinstallaties met inbegrip van het lozen van effluentwater voor de behandeling van bedrijfsafvalwater dat al of niet een of meer van de gevaarlijke stoffen, vermeld in bijlage 2C, bevat in hogere concentraties dan de indelingscriteria  andere dan rubriek 3.6.5 (meer dan 5 m³/u tot en met 50 m³/u) | lozen van max. 45,19 m³/u - 1.084,57 m³/dag - 47.400 m³/jaar effluent van bemalingswater op de kunstmatige afvoerweg voor hemelwater  (Nieuw)

45,19 m³/uur

53.2.2°b)1°

Gunstig

bronbemaling die technisch noodzakelijk is voor de verwezenlijking van werken of de aanleg van openbare nutsvoorzieningen, in een ander gebied dan de gebieden vermeld in punt 1° met een netto opgepompt debiet van meer dan 30 000 m³ per jaar en de verlaging van het grondwaterpeil tot maximaal vier meter onder maaiveld | Tijdelijke bemaling met een max. debiet van 47.400 m³/jaar.  (Nieuw)

47400 m³/jaar

 

 

De aanvraag wordt beslist door de Vlaamse Regering of de gewestelijke omgevingsambtenaar (art. 15 van het omgevingsvergunningsdecreet van 25 april 2014).

 

Waarom wordt deze beslissing genomen?

 

 

WAAROM WORDT DEZE BESLISSING GENOMEN?

 

Het college van burgemeester en schepenen moet advies uitbrengen aan de Vlaamse Regering over omgevingsvergunningsaanvragen die door de Vlaamse Regering worden behandeld (vlaamse projecten).

Het college van burgemeester en schepenen sluit zich aan bij bovenstaand verslag van de gemeentelijk omgevingsambtenaar en neemt het tot haar eigen motivatie.

 

Communicatie

 

Niet van toepassing.

 

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college van burgemeester en schepenen brengt voorwaardelijk gunstig advies uit over de omgevingsaanvraag voor de exploitatie van een bronbemaling in functie van de aanleg van een gasleiding + bijstelling van de milieuvoorwaarden van FLUXYS BELGIUM nv, gelegen te Geeraard Van den Daelelaan 40 en Langerbruggestraat 101, 9000 Gent, omvattende volgende rubrieken:

 

Rubriek

Conclusie

Omschrijving

Hoeveelheid

3.6.3.2°

Gunstig

afvalwaterzuiveringsinstallaties met inbegrip van het lozen van effluentwater voor de behandeling van bedrijfsafvalwater dat al of niet een of meer van de gevaarlijke stoffen, vermeld in bijlage 2C, bevat in hogere concentraties dan de indelingscriteria  andere dan rubriek 3.6.5 (meer dan 5 m³/u tot en met 50 m³/u) | lozen van max. 45,19 m³/u - 1.084,57 m³/dag - 47.400 m³/jaar effluent van bemalingswater op de kunstmatige afvoerweg voor hemelwater  (Nieuw)

45,19 m³/uur

53.2.2°b)1°

Gunstig

bronbemaling die technisch noodzakelijk is voor de verwezenlijking van werken of de aanleg van openbare nutsvoorzieningen, in een ander gebied dan de gebieden vermeld in punt 1° met een netto opgepompt debiet van meer dan 30 000 m³ per jaar en de verlaging van het grondwaterpeil tot maximaal vier meter onder maaiveld | Tijdelijke bemaling met een max. debiet van 47.400 m³/jaar.  (Nieuw)

47400 m³/jaar

 

 

Artikel 2

Verzoekt de Vlaamse Regering om volgende bijzondere milieuvoorwaarden op te nemen:

1.Beperken periode bemaling - lozingsdebiet

Een bemalingspomp mag enkel geplaatst worden door een boorbedrijf dat erkend is conform het VLAREL van 19 november 2010 voor de discipline, vermeld in artikel 6, 7°, a), 1), van het voormelde besluit. Om het beperken van de tijdsduur te garanderen bezorgt het erkend boorbedrijf uiterlijk de derde werkdag nadat een bemalingspomp is geplaatst, van elke debietmeter die bedoeld is voor de registratie van het opgepompte en terug in de ondergrond gebrachte debiet, de volgende informatie via een webapplicatie van de Databank Ondergrond Vlaanderen:

-  het merk en serienummer

-  het tijdstip van plaatsing en de tellerstand op het moment van de plaatsing

Bij het ontmantelen van de bemalingsinstallatie, bezorgt het erkende boorbedrijf uiterlijk de derde werkdag na de ontmanteling: het tijdstip van de ontmanteling en de tellerstand op het moment van de ontmanteling via een webapplicatie van de Databank Ondergrond Vlaanderen.

Praktische richtlijnen over hoe de gevraagde informatie moet worden doorgegeven, zijn te vinden op https://dov.vlaanderen.be/richtlijnen-actieve-bemalingen

 

2.Ligging in overstromingsgevoelig gebied

Een deel van het traject van de grondwaterbemaling heeft plaats in overstromingsgevoelig gebied volgens de watertoetskaarten. Er moet te allen tijde gemonitord worden of de bemalingswerken geen (bijkomende) wateroverlast veroorzaken. Indien noodzakelijk dienen de nodige maatregelen genomen te worden (bv. beperken lozingsdebiet, peilmetingen).

 

 

Artikel 3

Er worden geen aandachtspunten meegegeven.