Terug
Gepubliceerd op 05/07/2024

2024_CBS_06941 - OMV_2023029476 - aanvraag omgevingsvergunning voor de bouw en exploitatie van een slib mono-verwerkingsinstallatie (SMV); inclusief het nog niet goedgekeurd project-MER PR3492 - met openbaar onderzoek - Jaak Janssensstraat, - Advies

college van burgemeester en schepenen
do 04/07/2024 - 08:32 College Raadzaal
Datum beslissing: do 04/07/2024 - 09:18
Goedgekeurd

Samenstelling

Wie is verantwoordelijk voor deze materie?

Tine Heyse

Aanwezig

Mathias De Clercq, burgemeester-voorzitter; Tine Heyse, schepen; Astrid De Bruycker, schepen; Sami Souguir, schepen; Bram Van Braeckevelt, schepen; Isabelle Heyndrickx, schepen; Hafsa El-Bazioui, schepen; Evita Willaert, schepen; Rudy Coddens, schepen; Mieke Hullebroeck, algemeen directeur

Afwezig

Sofie Bracke, schepen

Verontschuldigd

Filip Watteeuw, schepen; Liesbet Vertriest, waarnemend adjunct-algemeendirecteur

Secretaris

Mieke Hullebroeck, algemeen directeur

Voorzitter

Mathias De Clercq, burgemeester-voorzitter
2024_CBS_06941 - OMV_2023029476 - aanvraag omgevingsvergunning voor de bouw en exploitatie van een slib mono-verwerkingsinstallatie (SMV); inclusief het nog niet goedgekeurd project-MER PR3492 - met openbaar onderzoek - Jaak Janssensstraat, - Advies 2024_CBS_06941 - OMV_2023029476 - aanvraag omgevingsvergunning voor de bouw en exploitatie van een slib mono-verwerkingsinstallatie (SMV); inclusief het nog niet goedgekeurd project-MER PR3492 - met openbaar onderzoek - Jaak Janssensstraat, - Advies

Motivering

Regelgeving waaruit blijkt dat het orgaan bevoegd is

 

Het Decreet betreffende de omgevingsvergunning van 25 april 2014, artikels 24 en 42.

 

Op basis van welke regels (rechtsgronden) wordt deze beslissing genomen?

 

Het Decreet betreffende de omgevingsvergunning van 25 april 2014, artikels 5 en 6.

 

Wat gaat aan deze beslissing vooraf?

 

Het college van burgemeester en schepenen geeft voorwaardelijk gunstig advies.

 

WAT GAAT AAN DEZE BESLISSING VOORAF?

 

FOSTER SPV NV met als contactadres Gemeenschappenlaan 100, 1200 Sint-Lambrechts-Woluwe heeft een aanvraag (OMV_2023029476) ingediend bij de Vlaamse overheid op 30 juni 2023.

 

De aanvraag omgevingsvergunning met stedenbouwkundige handelingen en een ingedeelde inrichting of activiteit handelt over:

Onderwerp: de bouw en exploitatie van een slib mono-verwerkingsinstallatie (SMV); inclusief het nog niet goedgekeurd project-MER PR3492

• Adres: Jaak Janssensstraat , 

Kadastrale gegevens: afdeling 14 sectie E nrs. 263B, 294G, 295E, 296C, 301D, 304F, 305L, 305R, 307T2, 307L2, 307P2, 307S2 en  sectie F nrs. 388D

 

Het resultaat van het ontvankelijkheids- en volledigheidsonderzoek werd verzonden op 9 oktober 2023.

De Vlaamse overheid heeft het college van burgemeester en schepenen om advies gevraagd op 25 januari 2024.

De aanvraag volgde de gewone procedure.

Volgend verslag werd uitgebracht door de gemeentelijk omgevingsambtenaar op 25 juni 2024.

 

OMSCHRIJVING AANVRAAG


De aanvraag betreft een gecombineerde omgevingsvergunningsaanvraag met stedenbouwkundige handelingen en een ingedeelde inrichting of activiteit.

De aanvraag omvat de bouw en exploitatie van een slib mono-verwerkingsinstallatie (SMV); inclusief het nog niet goedgekeurd project-MER PR3492.

 

Het dossier werd op 30 november 2023 voorwaardelijk gunstig geadviseerd door het college van burgemeester en schepenen.

 

Op 3 juni2024 werd een wijzigingsverzoek ingediend. Op  werd dit wijzigingsverzoek aanvaard door de Vlaamse overheid, er werd beslist dat er een nieuw openbaar onderzoek georganiseerd moest worden en een nieuw advies aan het college van burgemeester en schepenen gevraagd. 

Het tweede openbaar onderzoek wordt gehouden van 14 juni 2024 tot 13 juli 2024. Op moment van behandelen  werd 1 bezwaar ingediend. De vergunningverlenende overheid staat in voor de behandeling van de bezwaren.

 

De nieuwe projectversie PIV 7 omvat volgende wijzigingen:

 

-        De inwerkingtreding op 23 februari 2024 van het decreet van 26 januari 2024 over de programmatische aanpak stikstof. Met toepassing van artikel 90, §1, van dit decreet zijn de bepalingen van dit decreet ook van toepassing op voorliggende aanvraag. Om voor bovenvermelde aanvraag de nieuwe beoordelingskaders van dit decreet te kunnen toepassen, besliste de bevoegde minister (zie brief bij Projectinformatie-extra informatie), met toepassing van artikel 90, §3, van dit decreet, om de beslissingstermijn te verlengen (cf. bericht op het Omgevingsloket d.d. 25 maart 2024). Dit moet toelaten om alle noodzakelijke informatie toe te voegen aan het dossier, desgevallend een nieuw openbaar onderzoek te organiseren, en opnieuw het advies van de gewestelijke omgevingsvergunningscommissie in te winnen. De beslissingstermijn wordt aldus met 120 dagen verlengd. Het Project-MER is aangepast aan dit nieuwe PAS-kader.

 

-        De afwijking die werd aangevraagd en is toegekend door de bevoegde minister (zie ministerieel besluit van 31 mei 2024 bij Projectinformatie-extra informatie) i.v.m. de kwalificatie van het project als een handeling van algemeen belang die een ruimtelijk beperkte impact heeft op grond van artikel 4.4.7, §2 VCRO in samenhang gelezen met het besluit van de Vlaamse regering van 5 mei 2000 tot aanwijzing van de handelingen in de zin van artikel 4.1.1., 5°, artikel 4.4.7, §2, en artikel 4.7.1, §2, tweede lid van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening. Hiertoe werd op 22 mei 2024 een projectvergadering (zie verslag bij Projectinformatie-extra informatie) georganiseerd op grond van artikel 8 van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning en artikel 6 tot en met 8 van het besluit van de Vlaamse regering tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning. 

 

Daarnaast werden ook elementen uit de eerder beschikbare adviezen meegenomen in de aanpassing van de projectversie, wat onder meer resulteerde in een aantal beperkte wijzigingen aan het Project-MER.

 

Het vorige advies wordt hernomen.

 

CONCLUSIE

 

De gevraagde omgevingsvergunning is mits voorwaarden milieuhygiënisch, stedenbouwkundig en planologisch verenigbaar met de onmiddellijke omgeving, bijgevolg is het verslag voorwaardelijk gunstig.

 

De aanvraag wordt beslist door de Vlaamse Regering of de gewestelijke omgevingsambtenaar (art. 15 van het omgevingsvergunningsdecreet van 25 april 2014).

 

Waarom wordt deze beslissing genomen?

 

 

WAAROM WORDT DEZE BESLISSING GENOMEN?

 

Het college van burgemeester en schepenen moet advies uitbrengen aan de Vlaamse Regering over omgevingsvergunningsaanvragen die door de Vlaamse Regering worden behandeld (vlaamse projecten).

Het college van burgemeester en schepenen sluit zich aan bij bovenstaand verslag van de gemeentelijk omgevingsambtenaar en neemt het tot haar eigen motivatie.

 

Communicatie

 

Niet van toepassing.

 

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college van burgemeester en schepenen brengt voorwaardelijk gunstig advies uit over de omgevingsaanvraag voor de bouw en exploitatie van een slib mono-verwerkingsinstallatie (SMV); inclusief het nog niet goedgekeurd project-MER PR3492 van FOSTER SPV nv, gelegen te Jaak Janssensstraat zn, 9042 Sint-Kruis-Winkel.


Artikel 2

Verzoekt de Vlaamse Regering om volgende bijzondere milieuvoorwaarden op te nemen:

Een bemalingspomp mag enkel geplaatst worden door een boorbedrijf dat erkend is conform het VLAREL van 19 november 2010 voor de discipline, vermeld in artikel 6, 7°, a), 1), van het voormelde besluit. Om het beperken van de tijdsduur te garanderen bezorgt het erkend boorbedrijf uiterlijk de derde werkdag nadat een bemalingspomp is geplaatst, van elke debietmeter die bedoeld is voor de registratie van het opgepompte en terug in de ondergrond gebrachte debiet, de volgende informatie via een webapplicatie van de Databank Ondergrond Vlaanderen:

  het merk en serienummer

  het tijdstip van plaatsing en de tellerstand op het moment van de plaatsing

Bij het ontmantelen van de bemalingsinstallatie, bezorgt het erkende boorbedrijf uiterlijk de derde werkdag na de ontmanteling: het tijdstip van de ontmanteling en de tellerstand op het moment van de ontmanteling via een webapplicatie van de Databank Ondergrond Vlaanderen.

Praktische richtlijnen over hoe de gevraagde informatie moet worden doorgegeven, zijn te vinden op https://dov.vlaanderen.be/richtlijnen-actieve-bemalingen

 

Peilsturing.

Elke bemalingspomp dient gestuurd op het grondwaterpeil in de peilbuis in een pompput of op het grondwaterpeil in aparte peilputten. De noodzakelijke verlaging wordt per bouwfase bepaald. De regeling van de peilsturing dient bijgesteld in functie van de vordering van de bouwwerken.

 

De lozingen van het onttrokken grondwater dienen 14 dagen voorafgaand aan de lozing te worden gemeld aan de exploitant van de openbare riolering, zijnde Farys, via www.farys.be/melden-van-bemaling.

 

De lozing van het opgepompte grondwater mag geen wateroverlast voor derden veroorzaken.

 

Er wordt verwezen naar de aanbevelingen en aandachtspunten die gemaakt zijn op het MER.

 

Verzoekt de Vlaamse Regering om volgende voorwaarden voor de geplande werken op te nemen:

- De voorwaarden uit het advies van Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken afgeleverd op 24 oktober 2023 met referentie 8526, moeten strikt nageleefd worden.

- Er moet over gewaakt worden dat er  - vooral bij het uitrijden van de site – voldoende zichtbaarheid is op het aankomende dubbelrichtings fiets- en gemotoriseerd verkeer.

- Aangezien de vrachtwagenparkeerplaatsen zich na de toegangspoort bevinden, is het belangrijk dat deze ook bereikbaar blijven na de werkuren, net als het sanitair.

- Er moet contact opgenomen worden met de mobicoach bedrijven om een mobiliteitsbeleid op maat uit te werken dat het gebruik van duurzame vervoersmiddelen voor de werknemers stimuleert.

- de te behouden boszones moeten worden beschermd met een aaneengesloten hekwerk van minstens 2 m hoogte.

- ook voor de werfinrichting mogen geen te behouden bosgedeeltes gekapt worden, tenzij hiervoor een afzonderlijke kapmachtiging zou worden verkregen (en alle alternatieve locaties onmogelijk zijn).

 

Artikel 3

Er worden geen aandachtspunten meegegeven.