Het Decreet betreffende de omgevingsvergunning van 25 april 2014, artikels 24 en 42.
Het Decreet betreffende de omgevingsvergunning van 25 april 2014, artikels 5 en 6.
Het college van burgemeester en schepenen geeft geen advies.
WAT GAAT AAN DEZE BESLISSING VOORAF?
Envisan NV met als contactadres Tragel 60, 9308 Aalst heeft een aanvraag (OMV_2023162135) ingediend bij de deputatie op 4 april 2024.
De aanvraag tot bijstelling van de milieuvoorwaarden handelt over:
• Onderwerp: een verzoek tot bijstelling van de milieuvoorwaarden, opgelegd aan een valorisatiecentrum voor de op- en overslag en behandeling van gronden, grondachtige stromen, slib, minerale afvalstoffen en bagger- en ruimingsspecie (gevaarlijke en niet gevaarlijke afvalstoffen)
• Adres: Hulsdonk 27, 9042 Gent
• Kadastrale gegevens: afdeling 13 sectie A nrs. 164D, 202F, 204C, 238B en 245G
De deputatie heeft het college van burgemeester en schepenen om advies gevraagd op 22 mei 2024.
Volgend verslag werd uitgebracht door de gemeentelijk omgevingsambtenaar op 25 juni 2024.
OMSCHRIJVING AANVRAAG
1. BESCHRIJVING VAN DE OMGEVING, DE PLAATS EN HET PROJECT
Het betreft een verzoek van de exploitant tot bijstelling van de milieuvoorwaarden, opgelegd aan een valorisatiecentrum voor de op- en overslag en behandeling van gronden, grondachtige stromen, slib, minerale afvalstoffen en bagger- en ruimingsspecie (gevaarlijke en niet gevaarlijke afvalstoffen).
Volgende bijstelling van de bijzondere voorwaarden wordt aangevraagd:
Omschrijving:
In de omgevingsvergunning dd. 16/12/2021 met referentie OMV_2019137261 werd er opgenomen dat bijkomende monitoring inzake PFOS, PFOA en overige PFAS dient te gebeuren. Op basis van de uitgevoerde metingen/analyseresultaten (ter hoogte van het lozingspunt) wenst het bedrijf met voorliggende aanvraag een bijzondere lozingsnorm voor de PFAS (m.u.v. PFOS waarbij IC geldt) aan te vragen.
Motivatie:
Envisan is een valorisatiecentrum voor de op- en overslag en behandeling van gronden, grondachtige stromen, slib, minerale afvalstoffen en bagger- en ruimingsspecie. Het terrein van Envisan heeft een gemiddelde opslagcapaciteit van ca. 160.000 m3 (in totaal). Het betreft hier zowel gevaarlijke als niet gevaarlijke afvalstoffen. Op vandaag worden verschillende behandelingstechnieken toegepast, gaande van lagunering over biologische reiniging tot fysicochemische wassing. Momenteel werkt Envisan Gent met een 10-tal werknemers.
Voor de opslag zijn twee loodsen van elk ca. 5.000 m2, een luifel van ca. 10.000 m2 en een verharde oppervlakte van ca. 18.000 m2 ter beschikking. Daarnaast beschikt Envisan over 6 lagunes met een totale oppervlakte van ca. 27.000 m2 en één bufferput (voorheen gebruikt als persput voor het mechanisch ontwateren) van ca. 1.000 m².
Het bedrijfsafvalwater wordt na zuivering op oppervlaktewater (RWA naar Moervaart) geloosd. Dit gebeurt met een maximum van 40 m3/uur, 960 m3/dag en 96.730 m3/jaar, mits er gehouden wordt aan de algemene en sectorale lozingsnormen (baggerspecie 39a en verontreinigd hemelwater 48a) voor lozing in oppervlakte. De waterzuivering is uitgerust met een bufferbekken van 1.000 m3, een olie-waterafscheider, een buffertank/lamellenbezinker, een zandfilter en 3 (in serie geplaatste) actief koolfilters.
Er werden door Envisan in de loop van 2023 metingen van het effluent dat op de Moervaart geloosd wordt, uitgevoerd. De analyseresultaten voor bedrijfsafvalwater werden getoetst – rekening houdend
met de meetonzekerheden van VLAREM II bijlage 4.2.5.2 (art. 4 meetmethode) en volgens de beoordelingsmethodiek van Afdeling 4.2.6 VLAREM II – aan de geldende lozingsnormen.
Op basis van de uitgevoerde metingen/analyseresultaten (ter hoogte van het lozingspunt) wenst het bedrijf met voorliggende aanvraag een bijzondere lozingsnorm voor de PFAS (m.u.v. PFOS waarbij IC geldt) aan te vragen.
Aanvulling:
Met betrekking tot PFAS is in april 2022 een sectoroverschrijdende BBT-studie opgestart voor de zuivering van PFAS-houdend afvalwater/bemalingswater. Ondertussen is een finale draft-versie beschikbaar, In afwachting van de aanbevelingen van de lopende BBT-studie voor de zuivering van met PFAS belast bedrijfsafvalwater afkomstig van de verwerking van bodemmaterialen en andere minerale materiaalstromen, kan de keuze van Envisan NV voor actief kool filter als end-of-pipe zuiveringstechniek voor het PFAS -houdend bedrijfsafvalwater worden gevolgd en wordt voorgesteld om voor de individuele PFAS de RG te hanteren van respectievelijk 20 ng/l of 50 ng/l en dit voor onbepaalde duur. Met uitzondering van PFBA waarvoor 100 ng/l wordt voorgesteld.
2. HISTORIEK
De vergunningverlenende overheid staat in voor het opmaken van de historiek.
BEOORDELING AANVRAAG
3. EXTERNE ADVIEZEN
Wettelijk verplichte externe adviezen worden opgevraagd door de vergunningverlenende overheid.
4. TOETSING AAN WETTELIJKE EN REGLEMENTAIRE VOORSCHRIFTEN
4.1. Ruimtelijke uitvoeringsplannen – plannen van aanleg
Het project ligt in regionaal bedrijventerrein met openbaar karakter volgens het gewestplan 'Gentse en Kanaalzone' (goedgekeurd op 28 oktober 1998).
Een regionaal bedrijventerrein met openbaar karakter is bestemd voor de vestiging van bedrijven zoals bedoeld in artikelen 7 en 8, lid 2.1.1. en lid 2.1.2. van het koninklijk besluit van 28 december 1972. Het kan evenwel alleen worden gerealiseerd door de overheid. Bij de inrichting van het gebied zal rekening gehouden worden met de natuurlijke en landschappelijke kwaliteiten van het terrein en de onmiddellijke omgeving. Hierbij wordt aandacht besteed aan het karakter van het terrein, de aard van de aktiviteiten, de omvang van de bebouwing, het architecturaal karakter, de breedte en de wijze van aanleg van de omringende bufferzone.
De aanvraag is in overeenstemming met de voorschriften.
4.2. Vergunde verkavelingen
De aanvraag is niet gelegen in een goedgekeurde, niet vervallen verkaveling.
5. WATERPARAGRAAF
De vergunningverlenende overheid staat in voor het opmaken van de waterparagraaf.
6. OPENBAAR ONDERZOEK
Het openbaar onderzoek werd gehouden van 31 mei 2024 tot en met 29 juni 2024.
Gedurende dit openbaar onderzoek werd 1 bezwaarschrift ingediend.
De vergunningverlenende overheid staat in voor de behandeling van de bezwaren.
7. OMGEVINGSTOETS
Milieuhygiënische en veiligheidsaspecten
Er wordt geen advies gegeven over de milieuhygiënische en veiligheidsaspecten van de aangevraagde ingedeelde inrichtingen.
CONCLUSIE
Er wordt geen advies gegeven.
De aanvraag wordt beslist door de deputatie (art. 15 van het omgevingsvergunningsdecreet van 25 april 2014).
WAAROM WORDT DEZE BESLISSING GENOMEN?
Het college van burgemeester en schepenen moet advies uitbrengen bij de deputatie over omgevingsvergunningsaanvragen die door de deputatie worden behandeld (klasse 1 inrichtingen en/of provinciale projecten).
Het college van burgemeester en schepenen sluit zich aan bij bovenstaand verslag van de gemeentelijk omgevingsambtenaar en neemt het tot haar eigen motivatie.
Niet van toepassing.
Het college van burgemeester en schepenen geeft geen advies over de omgevingsaanvraag voor een verzoek tot bijstelling van de milieuvoorwaarden, opgelegd aan een valorisatiecentrum voor de op- en overslag en behandeling van gronden, grondachtige stromen, slib, minerale afvalstoffen en bagger- en ruimingsspecie (gevaarlijke en niet gevaarlijke afvalstoffen) van Envisan nv, gelegen te Hulsdonk 27, 9042 Gent.
Er worden geen aandachtspunten meegegeven.