Terug
Gepubliceerd op 05/07/2024

2024_CBS_06957 - Deelname van de Stad Gent aan de Athenaprijs voor lokale burgerparticipatie 2024 van G1000 - Bekrachtiging

college van burgemeester en schepenen
do 04/07/2024 - 08:32 College Raadzaal
Datum beslissing: do 04/07/2024 - 09:22
Goedgekeurd

Samenstelling

Wie is verantwoordelijk voor deze materie?

Astrid De Bruycker

Aanwezig

Mathias De Clercq, burgemeester-voorzitter; Tine Heyse, schepen; Astrid De Bruycker, schepen; Sami Souguir, schepen; Bram Van Braeckevelt, schepen; Isabelle Heyndrickx, schepen; Hafsa El-Bazioui, schepen; Evita Willaert, schepen; Rudy Coddens, schepen; Mieke Hullebroeck, algemeen directeur

Afwezig

Sofie Bracke, schepen

Verontschuldigd

Filip Watteeuw, schepen; Liesbet Vertriest, waarnemend adjunct-algemeendirecteur

Secretaris

Mieke Hullebroeck, algemeen directeur

Voorzitter

Mathias De Clercq, burgemeester-voorzitter
2024_CBS_06957 - Deelname van de Stad Gent aan de Athenaprijs voor lokale burgerparticipatie 2024 van G1000 - Bekrachtiging 2024_CBS_06957 - Deelname van de Stad Gent aan de Athenaprijs voor lokale burgerparticipatie 2024 van G1000 - Bekrachtiging

Motivering

Regelgeving waaruit blijkt dat het orgaan bevoegd is

Het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 56, ยง 1.

Op basis van welke regels (rechtsgronden) wordt deze beslissing genomen?

Het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 2

Wat gaat aan deze beslissing vooraf?

De Dienst Beleidsparticipatie wenst deel te nemen aan de Athena-prijs voor lokale burgerparticipatie. 

Er is veel bezorgdheid over de toekomst van onze democratie. Het vertrouwen neemt af, wat voor grote uitdagingen zorgt. Toch zijn er ook lichtpunten. Op lokaal niveau zijn er boeiende veranderingen aan de gang. Belgische steden en gemeenten experimenteren als nooit tevoren met nieuwe vormen van burgerparticipatie. Ze gaan aan de slag als laboratoria om de democratie te versterken. G1000, Citoyenneté & Participation en De Wakkere Burger willen tijdens de lokale verkiezingsperiode die vooruitgang in de schijnwerpers zetten.

Daarom reiken ze de Athena-prijs voor lokale burgerparticipatie uit aan één grote stad, één middelgrote stad en één kleine gemeente die zich onderscheiden als echte participatiepioniers.



Waarom wordt deze beslissing genomen?

Voor de Athena-prijs zoeken ze een project dat laat zien dat 'je gemeente' echt durfde experimenteren.Ze kennen punten toe op basis van een viertal criteria:

  • een duidelijke impact 
  • een inclusieve en innovatieve aanpak 
  • kwaliteitsvol overleg 
  • een participatieve reflex in de verschillende diensten.

Met het Wijkbudget stelde de Stad Gent tussen 2020 en 2025 maar liefst 6,25 miljoen euro ter beschikking aan bewoners en organisaties om hun straat, wijk of buurt beter te maken. Alle ideeën waren welkom, van samen tuinieren, spelen en sporten tot een sociaal klusproject en restaurant, deelsystemen voor bootjes en gereedschap, ... 

De initiatiefnemers van de in totaal 150 geselecteerde plannen werden/worden inhoudelijk ondersteund om hun projecten te realiseren. Dit gebeurde/gebeurt in nauwe samenwerking met onder meer de stadsdiensten, die niet louter adviserend of uitvoerend waren/zijn, maar net ‘mee mogelijk maakten/maken’. Co-creatie, het ‘samen stad maken’, werd/wordt op die manier erg concreet. Bewoners en organisaties kwamen/komen dichter bij de Stad, en vice versa.

 Uniek is dat we in het kader van dit Wijkbudget  werkten met 16 gelote wijkpanels. De opdracht van de 316 panelleden was drieledig: (1) in dialoog gaan met initiatiefnemers, (2) de ingediende plannen toetsen aan de criteria van het Reglement, en (3) projecten selecteren. Met de panels slaagden we erin om vooral een ‘stille’, zeer geëngageerde groep bewoners te bereiken. De gesprekken tijdens de 85 plenaire samenkomsten waren telkens erg kwaliteitsvol. Bovendien werd op die manier de selectieprocedure bijgestuurd van ‘wat vind ik een goed project voor mijn wijk’ naar ‘wat zijn de beste projecten voor onze wijk’. 

De twee trajecten, Wijkbudget en de gelote wijkpanels, werden/worden beide getrokken door de Dienst Beleidsparticipatie en opgevolgd door een Dialoogkamer met 13 externe experts. Beide werden ook uitgebreid geëvalueerd met Gentenaars, collega’s, middenveldpartners en politiek verantwoordelijken.

We denken dan ook dat het 'wijkbugetproject' een waardige deelnemer is aan deze Athenaprijs.

De selectieprocedure ziet er als volgt uit:

  • Ronde 1: Een diverse, onafhankelijke jury zal de laatste week van augustus een preselectie maken. 
  • Ronde 2: Begin september komt de jury opnieuw samen om de finale selectie te maken. Tussen de twee rondes kunnen we de pre-geselecteerden contacteren voor extra informatie.
  • Op 24 september worden de winnaars bekroond op een publieksevenement.

 

Activiteit

AC35444 Burgerbegroting op maat van de wijk

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Bekrachtigt de deelname aan de Athenaprijs 2024 met het wijkbudgetproject van Stad Gent


Bijlagen

  • Reglement Athena.docx.pdf
  • 20240630_DO_athena_def.docx