Terug
Gepubliceerd op 29/03/2024

2024_CBS_02871 - Indiening projectvoorstellen voor subsidieoproep 'Natuur in je school' 2024 - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
do 28/03/2024 - 09:02 College Raadzaal
Datum beslissing: do 28/03/2024 - 09:41
Goedgekeurd

Samenstelling

Wie is verantwoordelijk voor deze materie?

Hafsa El-Bazioui

Aanwezig

Mathias De Clercq, burgemeester-voorzitter; Filip Watteeuw, schepen; Sofie Bracke, schepen; Tine Heyse, schepen; Astrid De Bruycker, schepen; Sami Souguir, schepen; Bram Van Braeckevelt, schepen; Isabelle Heyndrickx, schepen; Evita Willaert, schepen; Rudy Coddens, schepen; Mieke Hullebroeck, algemeen directeur; Liesbet Vertriest, waarnemend adjunct-algemeendirecteur

Verontschuldigd

Hafsa El-Bazioui, schepen

Secretaris

Mieke Hullebroeck, algemeen directeur

Voorzitter

Sofie Bracke, schepen
2024_CBS_02871 - Indiening projectvoorstellen voor subsidieoproep 'Natuur in je school' 2024 - Goedkeuring 2024_CBS_02871 - Indiening projectvoorstellen voor subsidieoproep 'Natuur in je school' 2024 - Goedkeuring

Motivering

Regelgeving waaruit blijkt dat het orgaan bevoegd is

Het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 56, § 1.

Op basis van welke regels (rechtsgronden) wordt deze beslissing genomen?

Het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 2.

Wat gaat aan deze beslissing vooraf?

Ook in 2024 wil de Vlaamse regering inzetten op het ontharden en vergroenen van speelplaatsen. De oproep "Natuur in je school" werd daarom in 2024 opnieuw gelanceerd. 

Via deze oproep wil de Vlaamse overheid onderwijsinstellingen stimuleren om hun schooldomein vanuit een geïntegreerde visie te vergroenen en hierbij voldoende aandacht te besteden aan biodiversiteit.

Enkel volgende projecten in het Vlaamse Gewest komen in aanmerking:

  • projecten die leiden tot een netto-toename van de oppervlakte natuur en;
  • projecten die leiden tot een verbetering van de natuurkwaliteit en;
  • projecten die leiden tot het realiseren van een effectieve natuuroplossing voor klimaatadaptatie en;
  • projecten die bijdragen aan een verhoging van het natuurcontact voor hun gebruikers. Dit laatste is nieuw t.o.v. de oproep van 2023.

Natuur in je School financiert maximum 80% van de goedgekeurde projectbegroting. De gevraagde steun bedraagt minimum 20.000 euro en maximum 200.000 euro per project.

De projecten moeten gerealiseerd worden tegen ten laatste 31 december 2026 en minstens 10 jaar lang in goede staat behouden blijven. Het project dient in 2024 effectief van start te gaan en dit uiterlijk vóór 31 december 2024.

Alle projecten worden beoordeeld dop basis van 4 evaluatiecriteria, elk met hun eigen onderverdeling : 1) duurzaamheid (40%), 2) de educatieve meerwaarde van het project (30%), 3) de betrokkenheid van stakeholders en externe uitstraling van de natuurwaarde in de ruimere schoolomgeving (15%), 4) de kosten-baten van het project (15%) . Om in aanmerking te komen, moet een project minstens de helft van de punten halen op élk van de vier beoordelingscriteria afzonderlijk.

Verloop van de oproep
  • 1) Projectvoorstellen indienen is mogelijk tot uiterlijk 13 mei 2024 om 9.00 u.
  • 2) Het Departement Omgeving onderzoekt de volledigheid en ontvankelijkheid van de aanvragen voor 20 mei 2024.
  • 3) De ontvankelijke aanvragen worden beoordeeld door een jury
  • 4) Eerste schijf (60% financiering) na betekening ministerieel besluit.
  • 5) Projecten starten tussen 15 juli 2024 en uiterlijk 31 december 2024. 
  • 6) Tweede schijf (40% financiering) na positieve beoordeling eindrapport en eindafrekening.

Waarom wordt deze beslissing genomen?

Binnen de reguliere werking van FM Onderwijs worden projecten geïnitieerd volgens een beslissingsboom waarbij voorrang gegeven wordt aan werken die nodig zijn om in orde te zijn met wetgevingen (compliance) en daarna om de conditiestaat van het patrimonium op peil te houden of te verbeteren (integriteit). Hierdoor geven de andere klantenwensen (functionaliteit) zelden een aanleiding tot het initiëren van een project.

Scholen geef steeds vaker aan dat er een grote nood is aan vergroening van speelplaatsen. Deze subsidieoproep kan FM Onderwijs helpen om toch een aantal projecten vanuit klantenwensen te kunnen financieren.

Deze subsidieoproep biedt opportuniteiten voor volgend vergroeningsproject:

    • Optimaliseren buitenruimte BS De Stadspoort en KDV Uilennestje (Coupure 52-54)  – onderzoeksfase – uitvoering in te plannen in 2024 omwille van deze subsidieaanvraag. Dit dossier werd vorig jaar ook ingediend voor de subsidieoproep "Natuur in je school", maar niet weerhouden. Het project wordt intussen verder uitgewerkt met oog op een succesvolle indiening voor de oproep van dit jaar.

Omdat we voor onze investeringsplanning van de komende jaren geen middelen kunnen voorzien voor het financieren van deze projecten, is het gewenst dat de middelen uit deze subsidie terug kunnen vloeien naar de onderhoudsenveloppe. Op die manier hebben deze werken geen negatieve impact op de ingeplande projecten op de onderhoudsenveloppe volgens de prioriteiten van de beslissingsboom.

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

keurt goed de indiening van het project Optimaliseren buitenruimte BS De Stadspoort en KDV Uilennestje voor de subsidieoproep "Natuur in je school" van 2024.

Artikel 2

keurt goed dat de onvoorziene ontvangsten (maximaal 80% van de kosten) zullen terugvloeien naar de onderhoudsenveloppe van de dienst FM Onderwijs ter financiering van de projecten.


Bijlagen

  • Natuur in je school_reglement_2024