Terug
Gepubliceerd op 29/03/2024

2024_CBS_03156 - Warmtevisie Stad Gent - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
do 28/03/2024 - 09:02 College Raadzaal
Datum beslissing: do 28/03/2024 - 10:40
Goedgekeurd

Samenstelling

Wie is verantwoordelijk voor deze materie?

Tine Heyse

Aanwezig

Mathias De Clercq, burgemeester-voorzitter; Filip Watteeuw, schepen; Sofie Bracke, schepen; Tine Heyse, schepen; Astrid De Bruycker, schepen; Sami Souguir, schepen; Bram Van Braeckevelt, schepen; Isabelle Heyndrickx, schepen; Evita Willaert, schepen; Rudy Coddens, schepen; Mieke Hullebroeck, algemeen directeur; Liesbet Vertriest, waarnemend adjunct-algemeendirecteur

Verontschuldigd

Hafsa El-Bazioui, schepen

Secretaris

Mieke Hullebroeck, algemeen directeur

Voorzitter

Sofie Bracke, schepen
2024_CBS_03156 - Warmtevisie Stad Gent - Goedkeuring 2024_CBS_03156 - Warmtevisie Stad Gent - Goedkeuring

Motivering

Regelgeving waaruit blijkt dat het orgaan bevoegd is

Het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 40, §1.

Op basis van welke regels (rechtsgronden) wordt deze beslissing genomen?

Het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 2.

Wat gaat aan deze beslissing vooraf?

Om de klimaatuitdaging aan te gaan, is internationaal afgesproken om tegen 2050 klimaatneutraal te worden. De stad engageerde zich daartoe via de Convenant of Mayors. Daarbij bestaat een kans dat de ambities nog bijkomend aangescherpt worden als Europa het streefdoel van -90% CO2-uitstoot in 2040 ten opzichte van 1990 goedkeurt. Woningen en gebouwen zullen dan niet langer met fossiele brandstoffen kunnen verwarmd worden, maar met hernieuwbare energiebronnen. Dat hebben de landen in de Europese Unie afgesproken. Daarnaast toont de oorlog in Oekraïne aan dat we onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen zo snel mogelijk moeten afbouwen ten voordele van meer energie-onafhankelijkheid, die zekerheid geeft naar beschikbaarheid en prijs. Tevens geeft dit een stimulans aan de lokale economie.

Op dit moment is aardgas nog steeds de belangrijkste energiebron voor verwarming in Gent. Op grondgebied van de stad zijn er momenteel 112.000 gasaansluitingen aanwezig, zowel voor woningen, bedrijfsgebouwen als voor industrie. Het is vandaag belangrijk dat de marsrichting duidelijk wordt aangegeven over hoe het Gentse stedelijk weefsel fossielvrij moet worden gemaakt.

Waarom wordt deze beslissing genomen?

Via een warmtevisie worden de technische mogelijkheden in de Gentse context voor de overgang naar een fossielvrije verwarming in kaart gebracht. Daarbij moeten ook een aantal principes en randvoorwaarden gedefinieerd worden waaraan de transitie moet voldoen om succesvol te zijn. Deze visie bevat nog geen concrete acties of een tijdslijn voor de overschakeling van de verschillende wijken in Gent. Het is een leidraad voor het opstellen van een concreet actieplan in de komende legislatuur. De Stad neemt hierin een coördinerende rol op. Betaalbaarheid, collectieve aanpak, snelheid en ruimte geven voor initiatief zijn kernprincipes. 

Voor de opmaak van de warmtevisie werd een traject doorlopen. De warmtevisie is besproken met een aantal belangrijke stakeholders. Er werd een externe klankbordgroep georganiseerd waarbij volgende stakeholders aanwezig waren: ODE Vlaanderen, UGent, North Sea Port, POM Oost-Vlaanderen, Aquafin en Stad Brugge. Gezien de Bond Beter Leefmilieu niet aanwezig kon zijn is met hen een apart overleg gehouden. 

Op de interne klankbordgroep werden alle diensten onder het Departement Stedelijke Ontwikkeling betrokken, evenals Facility Management, sogent, Cultuur en Onderwijs.

De warmtevisie werd ook besproken op de Themacommissie van 5 oktober 2023.

In aanloop van de opbouw van het nieuwe klimaatplan voor de volgende legislatuur zal de warmtevisie gebruikt worden om verder in dialoog te gaan met diverse stakeholders (zoals middenveld, bedrijfsfederaties, ...) om te komen tot een gedragen reeks acties onder het luik energie in het klimaatplan, zoals stedenbouwkundige kaders voor het gebruik van de ondergrond, toepassing  van aquathermie, aanpak van erfgoed, versnelling van de renovatiegolf en het fossielvrij maken van het eigen patrimonium, …

Deze warmtevisie bevestigt streefdoelen die in het lopende Klimaatplan 2020-2025 zijn gedefinieerd en onderschrijft de engagementen die de Stad is aangegaan binnen het Lokaal Energie en Klimaatpact met acties die kaderen in de aanpak van Fossielvrije Wijken.

Activiteit

AC34954 Opmaken, coördineren en opvolgen van een geïntegreerd klimaatplan

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen legt het volgende voor aan de gemeenteraad:

Artikel 1

Keurt goed het document 'Warmtevisie Stad Gent', zoals gevoegd in bijlage.


Bijlagen

  • 20240320_Warmtevisie Stad Gent.pdf