Terug
Gepubliceerd op 29/03/2024

2024_CBS_03172 - OMV_2024034806 - melding voor het exploiteren van een bouwwerf - Oefenpleinstraat, 9050 Gent - Aktename

college van burgemeester en schepenen
do 28/03/2024 - 09:02 College Raadzaal
Datum beslissing: do 28/03/2024 - 10:43
Goedgekeurd

Samenstelling

Wie is verantwoordelijk voor deze materie?

Tine Heyse

Aanwezig

Mathias De Clercq, burgemeester-voorzitter; Filip Watteeuw, schepen; Sofie Bracke, schepen; Tine Heyse, schepen; Astrid De Bruycker, schepen; Sami Souguir, schepen; Bram Van Braeckevelt, schepen; Isabelle Heyndrickx, schepen; Evita Willaert, schepen; Rudy Coddens, schepen; Mieke Hullebroeck, algemeen directeur; Liesbet Vertriest, waarnemend adjunct-algemeendirecteur

Verontschuldigd

Hafsa El-Bazioui, schepen

Secretaris

Mieke Hullebroeck, algemeen directeur

Voorzitter

Sofie Bracke, schepen
2024_CBS_03172 - OMV_2024034806 - melding voor het exploiteren van een bouwwerf - Oefenpleinstraat, 9050 Gent - Aktename 2024_CBS_03172 - OMV_2024034806 - melding voor het exploiteren van een bouwwerf - Oefenpleinstraat, 9050 Gent - Aktename

Motivering

Regelgeving waaruit blijkt dat het orgaan bevoegd is

 

Het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 56.
Het Decreet betreffende de omgevingsvergunning van 25 april 2014, artikel 107.

 

Op basis van welke regels (rechtsgronden) wordt deze beslissing genomen?

 

Het Decreet betreffende de omgevingsvergunning van 25 april 2014, artikels 5 en 6.

 

Wat gaat aan deze beslissing vooraf?

 

Het college van burgemeester en schepenen neemt akte en legt bijzondere voorwaarden op.

 

WAT GAAT AAN DEZE BESLISSING VOORAF?

 

COSMO BVBA met als contactadres Fabriekstraat 47, 9200 Dendermonde heeft een aanvraag (OMV_2024034806) ingediend bij het college van burgemeester en schepenen op 8 maart 2024.

 

De melding van de exploitatie van een ingedeelde inrichting of activiteit handelt over:

Onderwerp: het exploiteren van een bouwwerf

• Adres: Oefenpleinstraat 3, 9050 Gent

Kadastrale gegevens: afdeling 23 sectie B nrs. 394V2, 394R2, 394T2, 396W2 en 396X2

 


Volgend verslag werd uitgebracht door de gemeentelijk omgevingsambtenaar op 20 maart 2024.

 

OMSCHRIJVING MELDING

1.  BESCHRIJVING VAN DE GEMELDE INRICHTING OF ACTIVITEIT

De melding omvat de exploitatie van een ingedeelde inrichting of activiteit van de derde klasse.

De melding heeft betrekking op het exploiteren van een bouwwerf.

 

Op de werf wordt puin gebroken, opgeslagen en hergebruik van bestaande gebouwen en wegenis.

Het gebroken granulaat zal in het project hergebruikt worden als onderfundering en fundering.

De breekinstallatie zal ongeveer 10 dagen op het terrein in exploitatie zijn.

De COPRO gecertificeerde mobiele breker zal na goedkeuring van het dossier ingezet worden.

 

Volgende rubriek wordt gemeld:

 

Rubriek

Omschrijving

Hoeveelheid

2.2.2.h)

opslag en nuttige toepassing van afvalstoffen afkomstig van één specifiek bouw- en sloopwerf of wegenwerk, waarbij:

- minstens 50 % van de stoffen na behandeling nuttig worden aangewend op de plaats van ontstaan

- de inrichting niet langer dan één jaar in exploitatie zal zijn

- de inrichting zich op maximaal 1 000 m van het wegenwerk bevindt of ter plaatse (op het perceel zelf of op een aangrenzend perceel) van de bouw- en sloopwerf | breken en zeven | klasse 3 | Nieuw

5000 ton

 

2.  HISTORIEK

Volgende vergunningen, meldingen en/of weigeringen zijn bekend:

Omgevingsvergunningen

* Op 26/10/2023 werd een voorwaardelijke vergunning afgeleverd voor het bouwen en het exploiteren van een bedrijfsverzamelgebouw met aanhorig bedrijfsrestaurant en kantoorruimte, het bouwen van een toonzaal met aanhorig kantoor en opslagruimte, omgevingslaanleg, het plaatsen van publiciteit na het slopen van 2 woningen en een loods en verwijderen van verharding + het plaatsen van een warmtepomp en lozen van afvalwater (OMV_2023092958).

* Op 07/03/2024 werd een melding wegens ongegrond/niet rechtsgeldig niet afgeleverd voor het exploiteren van een bouwwerf (OMV_2024030500).

 

BEOORDELING MELDING

 

3.  TOETSING AAN WETTELIJKE EN REGLEMENTAIRE VOORSCHRIFTEN

BEVOEGDHEID

De melding maakt geen deel uit van een vergunningsaanvraag waarvoor de Vlaamse overheid of de deputatie bevoegd is.

 

ONDERZOEK MELDINGSPLICHT, NIET-VERBODEN KARAKTER EN STEDENBOUWKUNDIGE INPLANTING

De gemelde exploitatie is louter en alleen in de derde klasse ingedeeld, de exploitatie ervan is dus meldingsplichtig.

Er wordt voldaan aan artikel 5.4.3, §3 van het decreet van 5 april 1995 houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid betreffende verbods- en afstandsregels.

De gemelde exploitatie is niet verboden.

 

Het project ligt in ambachtelijke bedrijven en kmo's volgens het gewestplan 'Gentse en Kanaalzone' (goedgekeurd op 14 september 1977).
 

Het project ligt in het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'Afbakening grootstedelijk gebied Gent' (definitief vastgesteld door de Vlaamse Regering op 16 december 2005), maar niet in een gebied waarvoor er stedenbouwkundige voorschriften zijn bepaald.

De aanvraag is niet gelegen in een goedgekeurde, niet vervallen verkaveling.

De melding is in overeenstemming met de voorschriften.

 

CONCLUSIE

Het college van burgemeester en schepenen van Stad Gent is bevoegd voor de aktename.

 

De gemelde exploitatie is meldingsplichtig en niet verboden en de inplanting van de inrichting is in overeenstemming met de stedenbouwkundige voorschriften conform artikel 4.1.1.1 van Vlarem II.

 

4.  OMGEVINGSTOETS

 

Milieuhygiënische en veiligheidsaspecten

Er dient voor deze activiteiten steeds voldaan te worden aan de algemene voorwaarden van Vlarem II en de sectorale voorwaarden die opgenomen zijn in subafdeling 5.2.2.4bis. van Vlarem II.

Dit wordt al opmerking opgenomen.

 

Afval

Er wordt max 5.000 ton mengpuin vrijgekomen bij de sloop van de gebouwen gebroken. In het sloopopvolgingsplan uit de het omgevingsvergunning (OMV_2023092958) werd een hoeveelheid van ± 3.500 ton volgens artikel 5.2.2.4bis2 van Vlarem II voor behandeling in aanmerking komende afvalstoffen opgenomen.

Huidige aanvraag wordt ingediend voor een hoeveelheid van 5000 ton, in de inrichting mogen enkel afvalstoffen worden behandeld die afkomstig zijn van de specifieke bouw- en sloopwerf die expliciet in het meldingsdossier is opgenomen (namelijk de afbraak van de gebouwen en de wegenis rondom deze gebouwen op de percelen van Oefenpleinstraat 3-4-5 te 9050 Gentbrugge).

Het sloopopvolgingsplan bevat tevens een aantal te verwijderen gevaarlijke afvalstoffen (ondermeer asbesttoepassingen). In de inrichting mogen enkel inerte afvalstoffen die bestaan uit de steenachtige fractie van bouw- en sloopafval en niet-teerhoudend asfalt worden behandeld.

Er dient een afvalstoffenregister bijgehouden te worden.

Dit wordt als opmerking opgenomen.

 

Conform Vlarem dient 50 % van de stoffen na behandeling nuttig worden aangewend op de plaats van ontstaan. Dit wordt als opmerking opgenomen.

 

In de aanvraag wordt aangegeven dat zal worden gestart na goedkeuring van het dossier. Dit kan echter niet voor het bezorgen van de nodige gegevens volgens artikel 5.2.2.4bis10 van Vlarem II aan de overheid waarbij de melding is ingediend en de bevoegde toezichthoudende overheid.

Dit wordt als opmerking opgenomen.

 

Conform de bepalingen van artikel 5.2.2.4bis van Vlarem II dient de inrichting te beschikken over een geijkte weeginstallatie met automatische registratie. In de aanvraag wordt geen afwijking op de sectorale voorwaarden aangevraagd noch wordt aangegeven op welke andere manier eventueel kan worden voldaan aan deze verplichting. Er wordt aangenomen dat een geijkte weeginstallatie wordt voorzien.

Dit wordt als opmerking opgenomen.

 

De opslag van te breken puin en gerecycleerde granulaten is onder de aangevraagd rubriek beperkt tot maximaal één jaar na de datum van de melding. Deze termijn kan niet verlengd worden.

Dit wordt als opmerking opgenomen.

 

Stof

Het terrein is gelegen tussen een bouwmarkt winkel en een (kantoor)gebouw van Stad Gent, langs de straatkant bevindt zich nog een pand met bewoning (Oefenpleinstraat 2). Volgens het meegeleverde plan zal de breekinstallatie op korte afstand van de gebouwen worden opgesteld.

 

De exploitant dient, conform Vlarem II, alle nodige maatregelen te treffen om stofhinder te voorkomen en te beperken. In de aanvraag wordt aangegeven dat er tijdens het breken en zeven een beperkte stofontwikkeling kan ontstaan. Om dit tot een minimum te beperken zou op de breker bij de invoer van het puin water toegevoegd worden. Van het bestrijden van stofhinder tijdens de overige activiteiten is evenwel geen sprake.

Extra aandacht dient te worden besteed aan het voorkomen van stofhinder, zowel bij de opslag en het transport van bouw- en sloopafval en van granulaten als bij de breekactiviteiten. De voorziening hiervoor dient voor aanvang van de activiteiten aanwezig te zijn op het terrein en dient te allen tijde te kunnen worden ingezet. Hierbij gaat het minstens over een sproei installatie, lokale bevochtiging (bijvoorbeeld door middel van een tuinslang) is niet voldoende. Dit wordt als bijzondere voorwaarde opgenomen.

 

Geluid

Wat betreft geluidshinder geeft men aan dat het breekproces voor zeer beperkte geluidshinder kan zorgen (10 dagen), en er om dit te beperkten zal worden gewerkt tussen 6u30 en 18u. Volgens artikel 5.2.2.4bis6 van Vlarem II zijn activiteiten echter verboden op weekdagen tussen 19u en 7u (alsook op zaterdagen, zondagen en feestdagen).

De duur van de behandeling van de afvalstoffen dient te worden afgebakend om ook de hinder in de buurt te beperken. De breekactiviteiten mogen niet langer duren dan de vooropgestelde 10 werkdagen.

De motoren van de bedrijfsvoertuigen moeten tijdens wachtperioden en laad- en losoperaties stilgelegd worden, tenzij het noodzakelijk is voor de aandrijving van pompen, kranen, hefbruggen, e.d.. Deze voorwaarden worden opgenomen als bijzondere voorwaarde.

 

Veiligheid

De inrichting en de toegangsweg dient gedurende de volledige periode van exploitatie voorzien te zijn van een vaste of tijdelijke afsluiting die de toegang voor rollend materieel onmogelijk maakt

Aan de toegangsweg dient op een vanaf de openbare weg goed zichtbare plaats een uithangbord geplaatst waarop duidelijk leesbaar de volgende vermeldingen worden opgenomen:

  • toegang voor onbevoegden
  • aard van de inrichting
  • naam, adres en telefoonnummer van de exploitant
  • normale openingsuren
  • datum van aanvang en beëindiging van de activiteiten
  • adres en telefoonnummer van de toezichthoudende overheid
  • bij brand of onheil: telefoonnummer van de brandweer

Dit wordt als opmerking opgenomen.

 

CONCLUSIE

Het gevraagde project is milieuhygiënisch, stedenbouwkundig en planologisch verenigbaar met de onmiddellijke omgeving.

De gevraagde melding wordt geakteerd.

 

Volgende rubriek wordt geakteerd:

Rubriek

Omschrijving

Hoeveelheid

2.2.2.h)

opslag en nuttige toepassing van afvalstoffen afkomstig van één specifiek bouw- en sloopwerf of wegenwerk, waarbij:

- minstens 50 % van de stoffen na behandeling nuttig worden aangewend op de plaats van ontstaan

- de inrichting niet langer dan één jaar in exploitatie zal zijn

- de inrichting zich op maximaal 1 000 m van het wegenwerk bevindt of ter plaatse (op het perceel zelf of op een aangrenzend perceel) van de bouw- en sloopwerf | breken en zeven | Nieuw

5000 ton

 

 

Waarom wordt deze beslissing genomen?

 

 

WAAROM WORDT DEZE BESLISSING GENOMEN?

 

Het college van burgemeester en schepenen dient akte te nemen van de ingediende melding. Het college van burgemeester en schepenen sluit zich aan bij bovenstaand verslag van de gemeentelijk omgevingsambtenaar en neemt het tot haar eigen motivatie.

 

 

Communicatie

 

 

Uitvoerbaarheid
U mag het project uitvoeren of exploiteren vanaf de aanplakking van de meldingsakte.

Aanplakking
U moet de meldingsakte bekend maken door de aanplakking van een affiche op de plaats waar het voorwerp van de melding uitgevoerd zal worden conform artikel 139 BVR OVG.

De aanplakking gebeurt conform artikel 59 BVR OVG waarbij de vergunningsaanvrager gelezen moet worden als de persoon die de melding verricht. Het opschrift van de aan te plakken affiche luidt : 'BEKENDMAKING MELDINGSAKTE'.

Verval
De meldingsakte vervalt van rechtswege in elk van de volgende gevallen:
1° als de verwezenlijking van de gemelde stedenbouwkundige handelingen niet wordt gestart binnen de twee jaar na het verlenen van de meldingsakte;
2° als het uitvoeren van de gemelde stedenbouwkundige handelingen meer dan drie opeenvolgende jaren wordt onderbroken;
3° als de gemelde gebouwen niet winddicht zijn binnen drie jaar na de aanvang van de gemelde stedenbouwkundige handelingen;
4° als de exploitatie van de gemelde activiteit of inrichting niet binnen vijf jaar na het verlenen van de meldingsakte aanvangt.

De meldingsakte voor de exploitatie van een ingedeelde inrichting of activiteit vervalt van rechtswege in elk van de volgende gevallen:
1° als de exploitatie van de gemelde activiteit of inrichting meer dan vijf opeenvolgende jaren wordt onderbroken;
2° als de ingedeelde inrichting vernield is wegens brand of ontploffing veroorzaakt ten gevolge van de exploitatie;
3° als de exploitatie op vrijwillige basis volledig en definitief wordt stopgezet overeenkomstig de voorwaarden en de regels, vermeld in het decreet van 9 maart 2001 tot regeling van de vrijwillige, volledige en definitieve stopzetting van de productie van alle dierlijke mest, afkomstig van een of meerdere diersoorten, en de uitvoeringsbesluiten ervan.

Beroepsmogelijkheid
U kan tegen deze beslissing een verzoekschrift tot schorsing en/of vernietiging indienen bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen op het volgende adres:
Raad voor Vergunningsbetwistingen
p/a Dienst van de Bestuursrechtscolleges
Koning Albert II-laan 35 bus 81
1030 Brussel

U doet dit op straffe van onontvankelijkheid per beveiligde zending (dit is per aangetekende brief of door neerlegging ter griffie) binnen een vervaltermijn van 45 dagen die ingaat de dag na de betekening van deze beslissing.

Het verzoekschrift wordt in vijfvoud ingediend, namelijk één origineel en vier afschriften (fotokopies of een digitale kopie). Gelijktijdig met de indiening van het verzoekschrift stuurt u een afschrift van het verzoekschrift ter informatie aan de verwerende partij (dit is de overheid die de beslissing genomen heeft).

U bent een rolrecht verschuldigd van:
- 200 euro bij het indienen van een verzoekschrift tot vernietiging;
- 100 euro bij het indienen van een verzoekschrift tot schorsing of tot schorsing wegens uiterst dringende noodzakelijkheid.

U betaalt het rolrecht binnen een termijn van 15 dagen, die ingaat de dag na deze van de betekening van het verzoek daartoe door de griffier van de Raad. Als het bedrag niet binnen de termijn van 15 dagen is gestort wordt het beroep niet-ontvankelijk verklaard.

Meer info
De procedure voor de Raad van Vergunningsbetwistingen wordt geregeld in
- het decreet van 4 april 2014 betreffende de organisatie en de rechtspleging van sommige Vlaamse bestuursrechtscolleges,
- het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning
- het besluit van de Vlaamse Regering van 16 mei 2014 houdende de rechtspleging voor sommige Vlaamse Bestuursrechtscolleges.
Meer info vindt u op de website van de Raad voor Vergunningsbetwistingen. (http://www.dbrc.be/vergunningsbetwistingen)

Mededeling
Deze gegevens kunnen worden opgeslagen in een of meer bestanden. Die bestanden kunnen zich bevinden bij de gemeente, waar u de aanvraag hebt ingediend, bij de provincie, en ook bij de Vlaamse administratie, bevoegd voor de omgevingsvergunning. Ze worden gebruikt voor de behandeling van uw dossier. Ze kunnen ook gebruikt worden voor het opmaken van statistieken en voor wetenschappelijke doeleinden. U hebt het recht om uw gegevens in deze bestanden in te kijken en zo nodig de verbetering ervan aan te vragen.
 

 

 

 

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college van burgemeester en schepenen neemt akte van de melding ingediend door COSMO bvba (O.N.:0448313610) voor het exploiteren van een bouwwerf, gelegen Oefenpleinstraat 3, 9050 Gent, met inrichtingsnummer 20230622-0087, omvattende volgende rubriek:

Rubriek

Conclusie

Omschrijving

Hoeveelheid

2.2.2.h)

Aktename

opslag en nuttige toepassing van afvalstoffen afkomstig van één specifiek bouw- en sloopwerf of wegenwerk, waarbij:

- minstens 50 % van de stoffen na behandeling nuttig worden aangewend op de plaats van ontstaan

- de inrichting niet langer dan één jaar in exploitatie zal zijn

- de inrichting zich op maximaal 1 000 m van het wegenwerk bevindt of ter plaatse (op het perceel zelf of op een aangrenzend perceel) van de bouw- en sloopwerf | breken en zeven  (Nieuw)

5000 ton

 

Artikel 2

De aktename is afhankelijk van de strikte naleving van de volgende voorwaarden:

 

Bijzondere voorwaarden voor de ingedeelde inrichting of activiteit:

Geluid

Volgens artikel 5.2.2.4bis6 van Vlarem II zijn activiteiten verboden op weekdagen tussen 19u en 7u (alsook op zaterdagen, zondagen en feestdagen).

De duur van de behandeling van de afvalstoffen dient te worden afgebakend om ook de hinder in de buurt te beperken. De breekactiviteiten mogen niet langer duren dan de vooropgestelde 10 werkdagen.

 

De motoren van de bedrijfsvoertuigen moeten tijdens wachtperioden en laad- en losoperaties stilgelegd worden, tenzij het noodzakelijk is voor de aandrijving van pompen, kranen, hefbruggen, e.d..

 

Stofhinder

Extra aandacht dient te worden besteed aan het voorkomen van stofhinder, zowel bij de opslag en het transport van bouw- en sloopafval en van granulaten als bij de breekactiviteiten. De voorziening hiervoor dient voor aanvang van de activiteiten aanwezig te zijn op het terrein en dient te allen tijde te kunnen worden ingezet. Hierbij gaat het minstens over een sproei installatie, lokale bevochtiging (bijvoorbeeld door middel van een tuinslang) is niet voldoende.

 

 

De algemene en sectorale milieuvoorwaarden van titel II van het VLAREM:

De integrale en geconsolideerde tekst van titel II van het VLAREM is raadpleegbaar op de Milieunavigator, via de link:  https://navigator.emis.vito.be/

Bij wijziging van VLAREM wordt de exploitant geacht de meest actuele versie van de van toepassing zijnde bepalingen na te leven.

 

Artikel 3

Wijst de aanvrager op volgende aandachtspunten:

  • In de inrichting mogen enkel afvalstoffen worden behandeld die afkomstig zijn van de specifieke bouw- en sloopwerf die expliciet in het meldingsdossier is opgenomen (namelijk de afbraak van de gebouwen en de wegenis rondom deze gebouwen op de percelen van Oefenpleinstraat 3-4-5 te 9050 Gentbrugge).
  • In de inrichting mogen enkel inerte afvalstoffen die bestaan uit de steenachtige fractie van bouw- en sloopafval en niet-teerhoudend asfalt worden behandeld.
  • Er dient een afvalstoffenregister bijgehouden te worden.
  • 50 % van de afvalstoffen dient na behandeling nuttig worden aangewend op de plaats van ontstaan.
  • De activiteiten kunnen slechts worden aangevat nadat de nodige gegevens conform artikel 5.2.2.4bis10 van Vlarem II werden bezorgd aan de overheid waarbij de melding is ingediend en de bevoegde toezichthoudende overheid.
  • De inrichting dient te beschikken over een geijkte weeginstallatie met automatische registratie.
  • De opslag van te breken puin en gerecycleerde granulaten is onder de aangevraagd rubriek beperkt tot maximaal één jaar na de datum van de melding. Deze termijn kan niet verlengd worden.
  • De inrichting en de toegangsweg dient gedurende de volledige periode van exploitatie voorzien te zijn van een vaste of tijdelijke afsluiting die de toegang voor rollend materieel onmogelijk maakt 
    Aan de toegangsweg dient op een vanaf de openbare weg goed zichtbare plaats een uithangbord geplaatst waarop duidelijk leesbaar de volgende vermeldingen worden opgenomen:
  • toegang voor onbevoegden
  • aard van de inrichting
  • naam, adres en telefoonnummer van de exploitant
  • normale openingsuren
  • datum van aanvang en beëindiging van de activiteiten
  • adres en telefoonnummer van de toezichthoudende overheid
  • bij brand of onheil: telefoonnummer van de brandweer
  • Er dient voor deze activiteiten steeds voldaan te worden aan de algemene voorwaarden van Vlarem II en de sectorale voorwaarden die opgenomen zijn in subafdeling 5.2.2.4bis. van Vlarem II.