Terug
Gepubliceerd op 07/06/2024

2024_CBS_05810 - Principiële vaststelling van de naam 'Oud Vliegveld' voor het plein aan de ‘Langenaarstraat’, binnen het project ‘Wonderwoud’ te Oostakker - Vaststelling

college van burgemeester en schepenen
do 06/06/2024 - 08:32 College Raadzaal
Datum beslissing: do 06/06/2024 - 09:10
Goedgekeurd

Samenstelling

Wie is verantwoordelijk voor deze materie?

Mathias De Clercq

Aanwezig

Mathias De Clercq, burgemeester-voorzitter; Filip Watteeuw, schepen; Sofie Bracke, schepen; Tine Heyse, schepen; Astrid De Bruycker, schepen; Sami Souguir, schepen; Bram Van Braeckevelt, schepen; Isabelle Heyndrickx, schepen; Hafsa El-Bazioui, schepen; Rudy Coddens, schepen; Mieke Hullebroeck, algemeen directeur; Liesbet Vertriest, waarnemend adjunct-algemeendirecteur

Verontschuldigd

Evita Willaert, schepen

Secretaris

Mieke Hullebroeck, algemeen directeur

Voorzitter

Sofie Bracke, schepen
2024_CBS_05810 - Principiële vaststelling van de naam 'Oud Vliegveld' voor het plein aan de ‘Langenaarstraat’, binnen het project ‘Wonderwoud’ te Oostakker - Vaststelling 2024_CBS_05810 - Principiële vaststelling van de naam 'Oud Vliegveld' voor het plein aan de ‘Langenaarstraat’, binnen het project ‘Wonderwoud’ te Oostakker - Vaststelling

Motivering

Regelgeving waaruit blijkt dat het orgaan bevoegd is

  • Het Decreet van 28 januari 1977 tot bescherming van de namen van de openbare wegen en pleinen, artikel 1.

Op basis van welke regels (rechtsgronden) wordt deze beslissing genomen?

  • Het Decreet van 28 januari 1977 tot bescherming van de namen van de openbare wegen en pleinen.

Wat gaat aan deze beslissing vooraf?

In het kader van de omgevingsvergunning van het project ‘Wonderwoud' wordt aan het laatste deel van de 'Langenaarstraat' een inkomplein voorzien. Voor een efficiënte werking van bijvoorbeeld de hulp- en veiligheidsdiensten is het noodzakelijk dat dit plein een naam krijgt.

Waarom wordt deze beslissing genomen?

Volgens artikel 1 van het Decreet van 28 januari 1977 tot bescherming van de namen van de openbare wegen en pleinen is alleen de gemeenteraad bevoegd om namen van openbare wegen en pleinen vast te stellen.

Eerder liep een plaatsnaamgevingsprocedure met burgerparticipatie voor de benoeming van het fiets- en wandelpad en de ‘onofficiële’ benoeming van de groenzone te Oostakker. Voor de naamgeving van het fiets- en wandelpad gaf de meerderheid de voorkeur aan 'Oeverzwaluwpad' en voor de groenpool aan ‘Wonderwoud’. Er waren echter ook heel wat burgers die een suggestie aanbrachten verwijzend naar het ‘oud vliegveld’. Er werd beslist om deze suggestie uit het burgerparticipatietraject te gebruiken voor de naamgeving van het inkomplein aan de Langenaarstraat. Archief Gent bezorgde ons een tekst omtrent de merkwaardige geschiedenis van dit vliegveld (Bron: publicatie Roger Poelman over Oostakker in de 20e eeuw). De benaming ‘oud vliegveld’ in Oostakker verwijst naar de plannen uit de jaren 1950 om in het gebied een vliegveld aan te leggen. De typische vorm ervan is nog goed te zien op kaarten en luchtfoto’s. Het is de contour van twee landingsbanen. De plannen werden uiteindelijk opgeborgen, het vliegveld nooit afgewerkt en dus nooit gebruikt maar staat sindsdien in de volksmond zo gekend. 

Als de bevolking mag participeren in de keuze van een plaatsnaam is het niet meer dan logisch en democratisch dat de keuze van de bevolking wordt gerespecteerd. Daarom wordt voor het plein aan de Langenaarstraat de naam 'Oud Vliegveld' voorgesteld.

Over deze plaatsnaamgeving zal het advies van de Cultuurraad worden ingewonnen.

Conform het Decreet tot bescherming van de namen van openbare wegen en pleinen van 28 januari 1977, zal na de principiële vaststelling door de gemeenteraad een openbaar onderzoek worden georganiseerd.

Activiteit

AC34867 Opvolgen, opmaken en adviseren inzake openbare weg

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen legt het volgende voor aan de gemeenteraad:

Artikel 1

Stelt de naam 'Oud Vliegveld' principieel vast voor het plein aan de ‘Langenaarstraat’, binnen het project ‘Wonderwoud’ te Oostakker, zoals aangeduid met blauwe kleur op bijgevoegd plan nieuwe toestand en situatieplan.


Bijlagen

  • PL699 Situatieplan
  • PL699 Plan nieuwe toestand