Terug
Gepubliceerd op 07/06/2024

2024_CBS_05983 - Intentieverklaring UPLIFT project (Stedelijke Logistieke facilitering en transformatie) - Bekrachtiging

college van burgemeester en schepenen
do 06/06/2024 - 08:32 College Raadzaal
Datum beslissing: do 06/06/2024 - 09:49
Goedgekeurd

Samenstelling

Wie is verantwoordelijk voor deze materie?

Sofie Bracke

Aanwezig

Mathias De Clercq, burgemeester-voorzitter; Filip Watteeuw, schepen; Sofie Bracke, schepen; Tine Heyse, schepen; Astrid De Bruycker, schepen; Sami Souguir, schepen; Bram Van Braeckevelt, schepen; Isabelle Heyndrickx, schepen; Hafsa El-Bazioui, schepen; Rudy Coddens, schepen; Mieke Hullebroeck, algemeen directeur; Liesbet Vertriest, waarnemend adjunct-algemeendirecteur

Verontschuldigd

Evita Willaert, schepen

Secretaris

Mieke Hullebroeck, algemeen directeur

Voorzitter

Sofie Bracke, schepen
2024_CBS_05983 - Intentieverklaring UPLIFT project (Stedelijke Logistieke facilitering en transformatie) - Bekrachtiging 2024_CBS_05983 - Intentieverklaring UPLIFT project (Stedelijke Logistieke facilitering en transformatie) - Bekrachtiging

Motivering

Regelgeving waaruit blijkt dat het orgaan bevoegd is

  • Het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 56, ยง 1;
  • Het gemeenteraadsbesluit van 27 november 2023 houdende de delegatie van bevoegdheid tot het afsluiten van overeenkomsten over inkomende subsidies van bovenlokale overheden.


Op basis van welke regels (rechtsgronden) wordt deze beslissing genomen?

  • Het gemeenteraadsbesluit van 27 november 2023 houdende de delegatie van bevoegdheid tot het afsluiten van overeenkomsten over inkomende subsidies van bovenlokale overheden.


Wat gaat aan deze beslissing vooraf?

In het kader van een oproep voor SBO projecten (strategisch basisonderzoek) werd een onderzoeksvoorstel met de naam "UPLIFT: Urban Proximity Logistics Facilitation and Transformation" door Universiteit Gent (Ugent)en Universiteit Brussel - Mobilise (VUB) samen met BITO-IBOT (Belgisch Instituut voor transportorganisatoren) en VIL (logistiek Vlaanderen) als ondersteunende partners uitgewerkt.

Dit project heeft als doel een systematische en uitgebreide methodologie te ontwikkelen voor 'nabijheidslogistiek', d.w.z. logistieke faciliteiten in dichtbevolkte, gemengde stedelijke gebieden die nodig zijn om de overgang naar duurzaam goederentransport in steden te ondersteunen. Het project is gericht op de detailhandelsector (d.w.z. zowel online, offline als omnichannel; zowel food als non-food) en verschillende logistieke functies (d.w.z. crossdocking, opslag, circulaire economie) en heeft als doel om geschikte locaties, het aantal en de omvang voor deze faciliteiten in een bepaalde stad te identificeren, waarbij financierings- en beleidsmechanismen worden vastgesteld om de levensvatbaarheid te garanderen, evenals participatieprotocollen om inclusiviteit te vergemakkelijken. 

Om dit onderzoeksproject kracht bij te zetten, vraagt Universiteit Gent een intentieverklaring van de Stad. Eén van de ambities is om praktijkgerichte living labs of pilootprojecten op te zetten in min. 2 Vlaamse steden (Brussel en Gent),  in samenwerking met lokale economische en beleidsactoren en op basis van reële data, gekoppeld aan het Sustainable Urban Logistics Plan (SULP) van de stad.
Als Stad mogen we een eigen onderzoeksvraag of use case inbrengen. Het project heeft een voorziene looptijd van 4 jaar. 

Deze intentieverklaring wordt afgesloten in functie van het projectvoorstel “UPLIFT" dat ingediend zal worden door Ugent en VUB. Gelet op de deadline van de oproep werd gevraagd door Ugent/VUB de verklaring voor eind mei 2024 ondertekend terug te bezorgen. Deze werd onder voorbehoud van bekrachtiging al ondertekend door de directeur van Dienst Economie.

De voorgestelde projectinhoud is relevant voor Gent en sluit aan bij het plan voor stedelijke logistiek: het voorzien van ruimte voor logistiek dat opgevolgd wordt door de Dienst Economie (in samenwerking met de diensten Mobiliteitsbedrijf en Milieu). De resultaten van de onderzoeksfase en de evaluatie van dit project kunnen inspirerend zijn voor het verdere beleid.

Mocht het UPLIFT-voorstel succesvol zijn in het verkrijgen van financiering, dan engageert de Stad zich tot het deelnemen aan de adviesgroep om advies te geven aan de onderzoekers en tot de bereidheid om deel te nemen aan toekomstige follow-up projecten om de verdere ontwikkeling van business/use cases te verzekeren die van direct nut zouden zijn voor de Stad Gent. Er wordt ook een financiële bijdrage gevraagd in het kader van indirecte (staats)steun aan onderzoeksprojecten voor een bijdrage van 1.000 EUR per jaar (totaal 4.000 EUR voor 4 jaren onderzoek).

Waarom wordt deze beslissing genomen?

Aan het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd de intentieverklaring aan het onderzoeksproject UPLIFT van Ugent en VUB en de ondertekening ervan te bekrachtigen. 

Activiteit

AC35408 Investeren in de economie van de toekomst door uitbouw van ecosystemen ism partners

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Bekrachtigt de intentieverklaring van het onderzoeksprojectvoorstel UPLIFT en de ondertekening ervan zoals gevoegd in bijlage.


Bijlagen