Het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 56, § 3, 1°.
Het Decreet betreffende de omgevingsvergunning van 25 april 2014, artikels 5 en 6.
Het Decreet van 8 december 2017 houdende wijziging van diverse bepalingen inzake ruimtelijke ordening, milieu en omgeving (zgn. Codextrein).
De aanvraag handelt over een toegangshelling tot het kasteel.
Het traject om kasteel Borluut meer toegankelijk te maken is gestart vanuit een initiatief van het Wijkbudget. Er werd een concreet voorstel ingestuurd door de gebruikers van het kasteel, die de noodzaak ervan signaleerde. Dit voorstel werd door de toegankelijksambtenaar als onvoldoende gebruiksvriendelijk bevonden en bovendien storend voor het beeld van het kasteel. De vraag werd echter wel serieus genomen waardoor onder leiding van FM Themagebouwen een architectenbureau werd aangesteld om een nieuwe hoogwaardig voorstel uit te werken.
Teneinde dit voorstel te kunnen realiseren en financieren, hebben verschillende afdelingen hun budgetten aangesproken. Uiteindelijk zal het project gefinancierd worden vanuit het wijkbudget, toegankelijkheid en de gebruikers.
Het voorstel dat werd uitgewerkt door het architectenbureau omvat een helling die aan de rechterzijde van de trappenpartij wordt geplaatst. Er werd gekozen om de helling te laten aansluiten op de trappenpartij aan de voorzijde van het kasteel omdat het voorterras bij alle evenementen de hoofdingang is. De helling hier laten aansluiten is dus evident om alle gebruikers een gelijkwaardige entree te bezorgen.
De publieke functie van het kasteel impliceert dat iedereen het kasteel zelfstandig zou moeten kunnen bezoeken. Dit is vandaag niet mogelijk. Het hoogteverschil tussen het maaiveld en de gelijkvloerse verdieping wordt enkel door trappen overbrugd. Mindervaliden moeten steeds hulp vragen om het kasteel te kunnen betreden. Zowel het gebruik van het kasteel (als monument beschermd) als de vele sociaal-culturele activiteiten die door de variatie aan activiteiten een heel divers publiek trekken, hebben baadt bij een betere toegankelijkheid. Het hoogteverschil tussen het maaiveld en de gelijkvloerse verdieping is veel kleiner aan de voorgevel dan aan de achterzijde (40cm hoogteverschil). Een kleiner hoogteverschil betekent ook een kortere helling wat in deze context erg van belang is.
De helling bestaat uit een hoogwaardige metaalstructuur en een loopvlak in metaalroosters. Er wordt aan de bovenzijde van de trappenpartij een extra trede geplaatst teneinde het hoogteverschil met de vloerpas te kunnen overbruggen. Een deel van het bestaand pad in uitgewassen betontegels wordt gedemonteerd en vervangen door een pad in blauwe hardsteentegels. In functie van het plaatsen van de helling dient de bloembak aan de rechterzijde van de trappenpartij gedemonteerd te worden. Deze wordt op de site herplaatst.
In afwachting van de heraanleg van de paden in het park en van de restauratie van het kasteel zelf worden er aan de bestaande toestand geen definitieve wijzigingen aangebracht.
Na goedkeuring door het college zal de aanvraag voor de omgevingsvergunning ingediend worden in het Omgevingsloket namens de stad Gent, conform het subdelegatiebesluit van 30 maart 2017.
Keurt goed het indienen van de aanvraag voor een omgevingsvergunning voor de helling aan het Kasteel Borluut.