Het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 56.
Het Decreet betreffende de omgevingsvergunning van 25 april 2014, artikel 59 en 60.
Het Decreet betreffende de omgevingsvergunning van 25 april 2014, artikels 5 en 6.
Het college van burgemeester en schepenen geeft voorwaardelijk gunstig advies
WAT GAAT AAN DEZE BESLISSING VOORAF?
Ouverture Invest BV met als contactadres Kortrijksesteenweg 1097 bus D, 9051 Gent heeft een aanvraag (OMV_2023125356) ingediend bij het college van burgemeester en schepenen op 29 september 2023.
De aanvraag werd op 1 februari 2024 in eerste aanleg door college van burgemeester en schepenen weigering.
Tegen de beslissing van het college van burgemeester en schepenen werd in beroep gegaan door de aanvrager. Op 25 maart 2024 werd het beroep volledig en ontvankelijk verklaard.
De aanvraag omgevingsvergunning met stedenbouwkundige handelingen handelt over:
• Onderwerp: het beperkt wijzigen/aanpassen van een afgeleverde vergunning OMV_2019084290 met een kleine regularisatie voor verdieping -1 en -2
• Adres: Kortrijksesteenweg 1061-1081, 9051 Gent
• Kadastrale gegevens: afdeling 25 sectie B nrs. 320M5 en 320F5
Op 7 mei 2024 werd een wijzigingsverzoek ingediend. Op 8 mei 2024 werd dit wijzigingsverzoek aanvaard.
De deputatie heeft het college van burgemeester en schepenen om advies gevraagd op 25 maart 2024.
ADVIES
Overeenkomstig artikel 34 van het Besluit van de Vlaamse Regering van 27 november 2015 tot uitvoering van het omgevingsvergunningen-decreet bevat het advies van het college van burgemeester en schepenen, minstens volgende gegevens:
1° de stedenbouwkundige voorschriften die van toepassing zijn op de percelen waarop de vergunningsaanvraag betrekking heeft;
2° de beschrijving van de bestemming die aan de omgeving in een straal van 500 meter rond het project is gegeven conform de plannen van aanleg en de ruimtelijke uitvoeringsplannen;
3° een gemotiveerde beoordeling van de verenigbaarheid van het aangevraagde met de omgeving en de goede ruimtelijke ordening;
4° in voorkomend geval, een gemotiveerde beoordeling van de aanvaardbaarheid van de ingedeelde inrichting of activiteit op het vlak van hinder en risico's voor de mens en het milieu;
5° in voorkomend geval, de voorwaarden die het college nuttig acht;
6° in voorkomend geval, een gemotiveerde beoordeling van de standpunten, opmerkingen en bezwaren die zijn ingediend tijdens het openbaar onderzoek.
Deze gegevens zijn reeds opgenomen in de collegebeslissing van 1 februari 2024 in eerste aanleg. Deze beslissing is bijgevoegd als bijlage en maakt integraal deel uit van het huidige advies.
Aangezien in het beroepschrift een aangepast voorstel wordt toegevoegd en enkele elementen worden verduidelijkt, voegt het huidige advies volgende aanvullingen toe op de argumentatie in de collegebeslissing in eerste aanleg:
Het huidige advies omvat een gewijzigd standpunt ten opzichte van de beslissing in eerste aanleg voor die elementen die hieronder worden beschreven en gemotiveerd:
1. BESCHRIJVING VAN DE ELEMENTEN/ARGUMENTEN VAN HET BEROEP EN/OF AANGEPAST VOORSTEL
De weigeringsmotieven vallen uiteen in 2 'grote' aspecten:
enerzijds is er klaarblijkelijk onduidelijkheid over het beoogde programma (en de impact daarvan op de mobiliteit) en anderzijds bestaat er nood aan het doorvoeren van een aantal planaanpassingen (ontharding, fietsenstallingen) die het bouwproject kunnen optimaliseren.
1. De beroepsindiener benadrukt dat er geen wijzigingen werden aangebracht aan het bouwprogramma die zouden nopen tot de opmaak van een nieuw MOBER.
De beroepsindiener houdt vast aan de functies en oppervlaktes uit het oorspronkelijke aanvraagdossier. Eventuele beperkte wijzigingen in de functies en/of oppervlaktes vloeien voort uit de interne herindeling, maar hebben nooit een negatieve weerslag op de uitgangspunten van het MOBER. De uitgangspunten van het MOBER vormen immers van in den beginne én nog steeds de krijtlijnen waarbinnen de (her-)ontwikkeling van de site mogelijk worden gemaakt.
2. De beroepsindiener stelt vast dat nood bestaat aan het doorvoeren van een aantal planaanpassingen. Zo zou er – bijkomend – onthard moeten worden en zouden er, volgens de parkeerrichtlijnen van de stad, meer fietsenstallingen moeten worden voorzien.
Via een wijzigingsverzoek werden een aantal planaanpassingen doorgevoerd, dit om (bijkomend) te ontharden enerzijds en om voldoende fietsenstalplaatsen te voorzien volgens de stedelijke parkeerrichtlijnen anderzijds.
2. BEHANDELING VAN DE ELEMENTEN/ARGUMENTEN VAN HET BEROEP EN/OF AANGEPAST VOORSTEL
Bouwprogramma
De verwarring over de sportgerelateerde retail wordt uitgeklaard. Het begrip “sportgerelateerde retail” dat men hanteert in de vergunningsaanvraag kwam reeds als benaming aan bod in de afgeleverde vergunning OMV 2019084290 en goedgekeurde MOBER. In die vergunning werd als bijzondere voorwaarde opgenomen dat de sportgerelateerde retail wordt vergund als recreatie en valt onder de functiecategorie ‘dagrecreatie, met inbegrip van sport’. Het programma ‘sportgerelateerde retail’ wordt dus niet gezien als retail maar zal een invulling krijgen als leisure functie.
Aangepaste oppervlaktetabel:
Functie | BVO 2019 | BVO 2023 | Wijzigingen |
Kantoren | 8.730 m² | 8.697 m² | -33 m² (afname) |
Retail en groothandel | 4.374 m² | 4.153 m² | -221 m² (afname) |
Leisure | 3.102 m² | 3.249 m² | +147 m² (toename) |
Horeca | 702 m² | 906 m² | +204 m² (toename) |
Forum | 514 m² | 613 m² | +99 m² (toename) |
Uit bovenstaande oppervlaktetabel kan worden afgelezen dat er in uitvoering kleine verschillen zijn in het programma, maar dat de omvang en opdeling van de programma’s niet sterk zijn gewijzigd ten opzichte van de initiële vergunning OMV 2019084290. Bijgevolg zal de impact van deze wijzigingen op het mobiliteitsverhaal ook slechts beperkt zijn (zie hieronder het punt mobiliteit).
Met voorliggende aanvraag zal geen kleinhandelsvergunning worden afgeleverd. Om een kleinhandelsgeheel te kunnen beoordelen dienen de correcte gegevens met betrekking tot het handelsgeheel te worden opgegeven. Er zal voor het retail-gedeelte een duidelijke categorisering moeten worden opgemaakt waarbij per categorie een NWVO wordt opgegeven. Er zal bijgevolg nog een kleinhandelsvergunning moeten aangevraagd worden.
Mobiliteit
Het betreft een aanpassing op het IPES-dossier (OMV 2019084290), dat 2 grote kantoorgebouwen omvat, plus de site waarop Colmar, Colora en Huurland gevestigd zijn in de oksel van de afrit van de E40 naar de Kortrijksesteenweg. Dit project wordt nu ‘Ouverture’ genoemd. Naast enkele aanpassingen aan de plannen van 2019 werden toen de nodige fietsenstallingen niet in detail ingetekend, waardoor men nu tegen inrichtingsproblemen aanliep voor de fietsenstalling. Het dossier werd al eens ingediend in 2023, en na een negatief advies nu aangepast. De oorspronkelijke Mober met maximum 400 extra autoparkeerplaatsen voor het nieuwe programma blijft geldig. De bouwheer is nog in gesprek met AWV voor de opmaak van een samenwerkingsovereenkomst SO7 voor de aanpassing van het naastliggende kruispunt. Deze samenwerkingsovereenkomst is wel een essentieel onderdeel van de vergunning.
De 400 autoparkeerplaatsen worden nu iets anders ingetekend:
- Op verdieping -2: 150 plaatsen
- Verdieping -1: 130 plaatsen
- Verdieping +2: 60 plaatsen
- Verdieping +3: 60 plaatsen
In dit project worden 332 fietsenstallingsplaatsen voorzien, waarvan 184 voor de werknemers en 148 voor bezoekers. De plaatsen voor de werknemers bevinden zich op niveau -1, deze voor de bezoekers zitten in een zone in de hoek van het gebouw waarbij men afdaalt langs een luie trap met hellingsdeel naar aparte ruimtes met stallingsplaatsen.
Auto
De autoparkeerplaatsen zijn opgesplitst over 2 locaties: 2 ondergrondse niveau’s (-1 en -2), en een ander deel op de niveaus +2 en +3. Dit is conform de uitgangspunten die reeds in de vorige vergunning goedgekeurd werden.
Fiets
De 184 fietsenstallingen voor de werknemers bevinden zich op niveau -1, en omvatten 165 gewone en 19 buitenmaatse plaatsen. De gewone plaatsen worden uitgevoerd in een enkellaags hoog-laag rek met 50 cm hart-op-hart afstand, wat deze plaatsen comfortabel maakt, ook voor elektrische fietsen en speed pedelecs. Qua bereikbaarheid is er zowel een fietslift, als een aparte afgebakende zone op de toegangshelling. De lift meet 200 x 250 cm, met een deuropening van 140 x 210, wat voldoende is om 2 bakfietsen vlot te vervoeren. Op de helling wordt een zone van 283 cm afgebakend dmv varkensruggen waardoor wagens hier niet op kunnen rijden. Door deze versmalling van de inrijhelling voor de wagens gebeurt het autoverkeer tussen de niveaus 0 en -1 beurtelings met een lichtenregeling.
Alle afmetingen zijn conform de inrichtingsvoorwaarden voor fietsenstallingen.
Van de 148 fietsenstallingen voor bezoekers bevinden er zich 87 (81 gewone en 6 buitenmaatse plaatsen) onder de inrijhelling van de wagens, vlot bereikbaar vanop het maaiveld. Het eerste deel van deze fietsenstalling sluit rechtstreeks aan op het maaiveld – hier liggen ook de 6 plaatsen voor buitenmaatse fietsen. Daarna is er een luie trap (106 cm breed) met 2 ruime fietsgoten (elk 43,5 cm breed) die toegang geeft tot een aantal pockets waarin de rest van de fietsen kunnen gestald worden. De gangbreedte in deze stalling is 195 cm in plaats van 200, wat goedgekeurd werd aangezien het een ouder dossier is en men de tussenruimte tussen de fietsen verbreed heeft van de oude 40 cm naar de nieuwe norm van 50 cm. Ook is de vrije hoogte aan de ingang geen 250 cm, wat eveneens aanvaard werd.
Daarnaast zijn er nog 61 stallingsplaatsen voor bezoekers in openlucht, waarvan 52 gewone plaatsen en 9 buitenmaatse. Deze bevinden zich aan de voorzijde (16 gewone plaatsen) en naast de zijkant (36 gewone en 9 buitenmaatse) van het gebouw.
Omgevingsaanleg
Verhardingen
De voorziene verhardingen zijn in de nieuwe toestand nog steeds niet in overeenstemming te brengen met artikel 12 van het algemeen bouwreglement m.b.t. het beperken van verhardingen. Het plein voor het gebouw en de laad- en loszone achter het gebouw worden niet aangelegd in waterdoorlatende materialen en kunnen daarnaast ook niet afwateren naar een groenstrook op eigen terrein. Als bijzondere voorwaarde zal worden opgelegd dat deze verhardingen ofwel aangelegd moeten worden in waterdoorlatende materialen ofwel zal een voldoende grote onverharde groenzone voorzien moeten worden, die minstens ¼ van de afwaterende oppervlakte betreft.
Oprit
De oprit aan de Kortrijksesteenweg moet beperkt blijven tot max 12 meter en gebundeld, dus niet zoals getekend op het plan afzonderlijk van elkaar. Dit wordt opgelegd als bijzondere voorwaarde.
Parkeerplaatsen t.h.v. Colmar
De langse en dwarse parkeerplaatsen die vandaag rechtstreeks uitgeven op de Kortrijksesteenweg worden gesupprimeerd. Uit de plannen blijkt duidelijk dat de huidige parkeerplaatsen thv “Colmar” deels op het openbaar domein gelegen zijn. Dit is niet aanvaardbaar, deze parkeerplaatsen worden ofwel gesupprimeerd ofwel verschoven zodat ze samen met hun circulatieruimte volledig binnen het privaat domein vallen. Deze parkeerplaatsen moeten fysiek afgeschermd worden van de Kortrijksesteenweg en dienen intern ontsloten te worden. Dit wordt opgelegd als bijzondere voorwaarde.
Buurtweg
De grens tussen openbaar domein en privaat domein ter hoogte van de buurtweg nr.30 (dient duidelijk fysiek leesbaar te zijn. (dit door middel van bijvoorbeeld een boordsteen, verschil in materiaal, …). In geen geval kan de buurtweg dienst doen als ontsluiting van gemotoriseerd verkeer.
Dit wordt opgelegd als bijzondere voorwaarde.
CONCLUSIE
Huidig advies herneemt de inhoud en de motieven van de collegebeslissing in eerste aanleg, met uitzondering van de onder punt 2 besproken elementen.
Deze afweging maakt dat de initiële beslissing ‘weigering’ wordt omgezet naar een ‘voorwaardelijk gunstig advies’.
WAAROM WORDT DEZE BESLISSING GENOMEN?
Het college van burgemeester en schepenen moet advies uitbrengen bij de deputatie over de omgevingsvergunningsaanvraag in beroep die bij de college van burgemeester en schepenen werd ingediend.
Niet van toepassing.
Het college van burgemeester en schepenen brengt voorwaardelijk gunstig advies uit over de omgevingsaanvraag voor het beperkt wijzigen/aanpassen van een afgeleverde vergunning OMV_2019084290 met een kleine regularisatie voor verdieping -1 en -2 van Ouverture Invest bv, gelegen te Kortrijksesteenweg 1061-1081, 9051 Gent.
Volgende voorwaarden worden opgelegd :
STEDENBOUWKUNDIGE VOORWAARDEN
Verhardingen:
Het plein voor het gebouw en de laad-en loszone achter het gebouw moeten ofwel aangelegd worden in waterdoorlatende materialen ofwel zal een voldoende grote onverharde zone voorzien moeten worden, die minstens ¼ van de afwaterende oppervlakte betreft.
Riolering:
Het project is gelegen binnen een groene cluster of “collectief te optimaliseren buitengebied” en dient aan onderstaande voorwaarden te voldoen:
De afvoer van het regen- en afvalwater moeten op kosten en op risico van de bouwheer, binnen zijn eigen terrein uitgevoerd worden. Het afvoeren kan hetzij door natuurlijke afloop, hetzij door het oppompen in overeenstemming met de diepteligging van de te maken rioolaansluiting. Indien er een bestaande aansluiting of een wachtaansluiting aanwezig is, is de diepteligging hiervan bindend. De wachtaansluitingen mogen niet dieper dan 70cm onder het maaiveld zitten.
De bijzondere aandacht van de bouwheer wordt gevestigd op het feit dat het waterpeil in de toekomstige straatriolering kan stijgen tot gemiddeld 50 cm onder het straatniveau. De bouwheer moet hier dan ook rekening mee houden bij de aanleg van (en de aansluitingen op) zijn binnenhuisriolering. Het Stadsbestuur kan onder geen enkele voorwaarde aansprakelijk gesteld worden voor schade door wateroverlast die een gevolg is van een onoordeelkundige aanleg van de binnenhuisriolering.
De bijzondere aandacht van de bouwheer wordt erop gevestigd dat er in de Kortrijksesteenweg nog geen riolering aanwezig is. De aanvrager kan zich nooit op het Stadsbestuur beroepen, bij moeilijkheden die zich zouden kunnen voordoen ten gevolge van een ontbrekende riolering.
Bij een toekomstige aanleg van de riolering, wordt de rioolvertakking door Farys geplaatst. De buis waarop Farys de aansluiting naar de openbare riolering realiseert, moet zo geplaatst worden dat de uitvoering van een spie/mofverbinding of krimpmofverbinding mogelijk is.
Die buis moet voorzien zijn van een BENOR - merk en van het volgende materiaaltype zijn:
-ofwel grésbuis volgens norm NBN EN 295 met een inwendige diameter van 150 millimeter
-ofwel PVC-buis voor riolering volgens norm NBN T42-108 met inwendige diameter van 160 millimeter.
Door de aanleg van gescheiden rioleringsstelsels, zowel op openbaar als op privaat domein, kan er sneller geurhinder ontstaan als gevolg van het geconcentreerde (onverdunde) afvalwater.
De private riolering dient daarom volledig op privaat domein geurdicht afgeschermd te worden van openbare riolering.
Het tegengaan van geurhinder als gevolg van de eigen private riolering dient ook volledig op privaat domein aangepakt te worden. Het is niet toegestaan hiertoe ingrepen te voorzien in het openbaar domein. Om geurhinder als
gevolg van de eigen private riolering te reduceren werden er enkele richtlijnen opgesteld, die u via deze link kan terugvinden: http://www.farys.be/richtlijnengeurhinder .
Rioolvertakking:
Voor de toekomstige aansluiting van de privéwaterafvoer op het openbaar rioleringsstelsel moet u een aanvraag indienen. Dit kan:
- via de website: www.farys.be/rioolaansluiting-aanvragen
- per post: FARYS|TMVW, Stropstraat 1, 9000 Gent
- telefonisch: via het nummer 078 35 35 99.
De aansluiting op het rioleringsnet is verplicht. FARYS|TMVW voert het gedeelte van de werken op het openbaar domein uit. Als er een bestaande aansluiting aanwezig is (bv een aansluiting op een gracht of ingebuisde gracht), dan moet u deze verplicht gebruiken. Zowel de positie als de diepte van deze aansluiting zijn bindend.
De aanvrager moet zich voor de aanleg van de privéwaterafvoer houden aan de bepalingen van het Bijzonder Waterverkoopreglement huisaansluitingen. Dit reglement is terug te vinden op www.farys.be/wettelijke-bepalingen.
De privéwaterafvoer mag enkel geplaatst worden na goedkeuring van FARYS|TMVW : tijdens een technische evaluatie ter plaatse worden zowel het aansluitpunt als de diepte van de aansluiting bekeken.
De interne riolering moet zo ontworpen worden dat een toekomstige aansluiting op een gescheiden stelsel mogelijk is ( d.i. afzonderlijke aansluitingen voor regenwater en afvalwater). De afvalwaterleiding moet hierbij doorgetrokken worden als wachtleiding tot het openbaar domein.
Indien het niet mogelijk is dat het regenwater ter plaatse infiltreert of in een gracht loost voorzien dan ook de wachtleiding voor regenwater naar het openbaar domein.
(Bij een toekomstige aanleg van het openbaar domein zal de riolering gescheiden worden. Na deze aanleg mag er enkel nog fecaal water in de septische put lozen.)
De keuring van de privéwaterafvoer is verplicht volgens het Algemeen Waterverkoopreglement. Meer informatie vindt u op www.farys.be/keuring-privewaterafvoer.
Er moet blijvend voorzien worden in een septische put, alle afvalwater en alle afvoeren van toiletten dienen hierop aan te sluiten (zie VLAREM).
Bij een toekomstige aanleg van het openbaar domein zal de riolering gescheiden worden en zal dit voor de aangelanden eveneens opgelegd worden. Na deze aanleg mag er enkel nog fecaal water in de septische put lozen.
Openbaar domein:
Tussen de huisnummers 1089 en 1073 loopt buurtweg nummer 30, deze weg behoort tot het openbaar domein. Zolang deze weg openbaar domein is dient deze behouden te blijven in zijn huidige vorm. De configuratie van de weg dient behouden te blijven en bijgevolg dient deze uit de vergunning gesloten te worden. Gezien deze weg geen verbindende en/of ontsluitende functie meer heeft na de bouwwerken komt deze echter in aanmerking voor afschaffing en kan deze verworven worden tegen vergoeding. Ifv het voeren van deze procedure dient men contact op te nemen met de cel grondbeheer van de dienst Wegen, Bruggen en Waterlopen van de Stad Gent, Administratief Centrum, Woodrow Wilsonplein 1, 9000 Gent, tel.: 09/266.79.00, via mail: wegen@stad.gent. Of met de post; Dienst Wegen, Bruggen en Waterlopen, Botermarkt 1, 9000 Gent.
De langse en dwarse parkeerplaatsen die vandaag rechtstreeks uitgeven op de Kortrijksesteenweg worden gesupprimeerd. Uit de plannen blijkt duidelijk dat de huidige parkeerplaatsen thv “Colmar” deels op het openbaar domein gelegen zijn. Dit is niet aanvaardbaar, deze parkeerplaatsen worden ofwel gesupprimeerd ofwel verschoven zodat ze samen met hun circulatieruimte volledig binnen het privaat domein vallen. Deze parkeerplaatsen moeten fysiek afgeschermd worden van de Kortrijksesteenweg en dienen intern ontsloten te worden.
De oprit aan de Kortrijksesteenweg moet beperkt blijven tot max 12 meter en gebundeld, dus niet zoals getekend op het plan afzonderlijk van elkaar.
De grens tussen openbaar domein en privaat domein ter hoogte van de buurtweg nr.30 (zolang deze niet verworven is) dient duidelijk fysiek leesbaar te zijn. (dit door middel van bijvoorbeeld een boordsteen, verschil in materiaal, …). In geen geval kan de buurtweg dienst doen als ontsluiting van gemotoriseerd verkeer.
Bestaande rioolvertakkingen, die niet worden hergebruikt, moeten op het terrein, ter hoogte van de rooilijn, zorgvuldig worden dichtgemaakt.
Indien tijdens de werkzaamheden onvoorziene hindernissen opduiken (rioleringen, waterlopen, kelders e.d.)dan moet dit meteen worden meegedeeld aan de dienst Wegen, Bruggen en Waterlopen, Administratief Centrum, Woodrow Wilsonplein 1, 9000 Gent, tel.: 09/266.79.00, mail: wegen@stad.gent. Of met de post; Dienst Wegen, Bruggen en Waterlopen, Botermarkt 1, 9000 Gent.
Bij het vastleggen van de vloerpassen en dorpelpeilen van het gebouw moet de bouwheer rekening houden met het bestaande peil van de dichtst bijgelegen rand van de openbare verhardingen. Het openbaar domein (zowel verharde als onverharde stroken) wordt aangelegd met een dwarshelling van 2% richting de as van de straat. De peilen van de bestaande verhardingen worden niet aangepast in functie van aanpalende bouwwerken. Er worden ook geen trappen en/of hellingen toegestaan op het openbaar domein om de gebouwen toegankelijk te maken.
Het binnengebied moet steeds privaat blijven. De bouwheer dient dan ook in te staan voor de aanleg van de wegenis met alle toebehoren (riolering, nutsleidingen, verlichting, groen e.d....).
Handelsgeheel:
Er wordt geen kleinhandelsvergunning afgeleverd met voorliggende aanvraag. Om een kleinhandelsgeheel te kunnen beoordelen dienen de correcte gegevens met betrekking tot het handelsgeheel te worden opgegeven. Er zal voor het retail-gedeelte een duidelijke categorisering moeten worden opgemaakt waarbij per categorie een NWVO wordt opgegeven. Er zal nog een kleinhandelsvergunning moeten aangevraagd worden.
Volgende aandachtspunten worden meegegeven :
Openbaar domein:
De bouwheer/vergunninghouder is steeds verantwoordelijk voor beschadigingen aan de inrichting van het openbaar domein, groenaanleg, bermen, trottoirs, boordstenen, (straat)kolken en de rijweg, die te wijten zijn aan de bouwactiviteit. De dienst Wegen, Bruggen en Waterlopen herstelt deze beschadigingen op kosten van de bouwheer/vergunninghouder.
De bouwheer/vergunninghouder moet voor de aanvang van de werken een tegensprekelijke plaatsbeschrijving opmaken van de omliggende trottoirs en wegenis met bijzondere aandacht voor de (straat)kolken.
Deze dient bezorgd te worden aan de dienst Wegen, Bruggen en Waterlopen, via afgifte op het Administratief Centrum, Woodrow Wilsonplein 1, 9000 Gent, tel.: 09/266.79.00, via e-mail: wegen@stad.gent of met de post aan Stad Gent t.a.v. Dienst Wegen, Bruggen en Waterlopen, Botermarkt 1, 9000 Gent.
Deze dient ten laatste twee weken voor aanvang van de werken verstuurd of afgegeven te worden, indien deze laattijdig ingediend wordt kan deze niet als tegensprekelijk beschouwd worden.
U kan dit door een architect of landmeter laten doen maar u mag dit ook zelf opnemen. (u maakt een aantal algemene foto’s vergezeld van detailfoto’s met reeds aanwezige schade aan het openbaar domein. Bij elke foto zet u een beschrijving en u voegt een plannetje toe met aanduiding van de positie van de foto’s).
De bestaande weguitrusting (verlichtingspalen, anti-parkeerpalen, nutskasten,…) is verdwenen op het ontworpen inplantingsplan. Er dient rekening gehouden te worden met de inplanting hiervan, voor eventuele verplaatsing hiervan:
Voor het eventueel tijdelijk wegnemen van installaties van de openbare verlichting moet contact worden opgenomen met de dienst Wegen, Bruggen en Waterlopen, Administratief Centrum, Woodrow Wilsonplein 1, 9000 Gent, tel.: 09/266.79.00, fax: 09/266.79.39, via e-mail: openbareverlichting@stad.gent. Of met de post; Dienst Wegen, Bruggen en Waterlopen, Botermarkt 1, 9000 Gent.
Er moet eveneens, voorafgaand aan de werken, contact opgenomen worden met de netbeheerder Eandis op het nummer 078 35 35 34.
Afhankelijk van het type armatuur kunnen zij inschatten wat er moet gebeuren, al dan niet voorafgaand aan de werken, om eventuele koudebruggen na de werken bij het terugplaatsen van de armatuur te vermijden.
Alle verplaatsingen gebeuren enkel voor zover ze technisch haalbaar zijn en dit bepaald door Eandis.
Na schriftelijk akkoord van de aanvrager wordt opdracht gegeven aan Eandis om de werken uit te voeren.
Voor het eventueel wegnemen van de nutskast moet contact worden opgenomen met de desbetreffende nutsmaatschappij.
Voor het eventueel wegnemen van de anti-parkeerpa(a)l(en) voor het bouwterrein, moet contact worden opgenomen met Dienst Wegen, Bruggen en Waterlopen, Administratief Centrum, Woodrow Wilsonplein 1, 9000 Gent, tel.: 09/266.79.00, mail: wegen@stad.gent. Of met de post; Dienst Wegen, Bruggen en Waterlopen, Botermarkt 1, 9000 Gent.
Deze dienst zal de anti-parkeerpa(a)l(en) terugplaatsen na de voltooiing van de werken. Het wegnemen en terugplaatsen valt onder de voorwaarden van het retributiereglement, dit kan u raadplegen via de website www.stad.gent (typ Departement Stedelijke Ontwikkeling Retributiereglement voor diensten van technische aard in het zoekveld).