Het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 56, § 1;
Het gemeenteraadsbesluit van 27 november 2023 houdende de delegatie van bevoegdheid tot het afsluiten van overeenkomsten over inkomende subsidies van bovenlokale overheden.
Het gemeenteraadsbesluit van 27 november 2023 houdende de delegatie van bevoegdheid tot het afsluiten van overeenkomsten over inkomende subsidies van bovenlokale overheden.
Het college van burgemeester en schepenen keurde op 11/05/2023 de indiening van het projectvoorstel 'ReGreeneration - The next generation of adaptive, resilient and social green smart cities' met Stad Gent als partner in het kader van het Europees subsidieprogramma Horizon Europe. Het projectvoorstel werd ingediend op de subsidieoproep HORIZON-MSS-2023-CLIMA-CITIES-01-01.
In juli 2024 keurde de Europese Commissie het ReGreeneration projectvoorstel goed (projectnummer 101139636). Het project is gestart op 01/01/2024 en heeft een looptijd van 48 maanden.
Het project ReGreeneration zalaan de hand van pilootprojecten nagaan hoe een robuuste groene infrastructuur op een innovatieve manier kan ingebed worden in het stedelijk weefsel. De focus ligt hierbij speciaal op meer groen in sociale woonwijken, verwaarloosde en verlaten plekken, oude industriële sites en brownfields en andere stedelijke wijken waar groen verdwenen is. Pilootsteden voor het uitwerken van een innovatieve aanpak om deze problemen aan te pakken zijn Boekarest (Roemenië), Alverca (Portugal), Parijs (Frankrijk) en Barcelona (Spanje). Stad Gent neemt deel als replicatorstad en de activiteiten voor dit project worden opgenomen door de Groendienst. De rol van een replicatorstad is de innovatieve technieken van de pilootsteden van nabij bestuderen en waar mogelijk zelf toe te passen. De andere replicatorsteden zijn: Ljubljana (Slovenië), Rome (Italië), Lappeenranta (Finland) en Segrate (Italië).
Stad Gent ontvangt van de Europese Commissie 236 536,24 EUR subsidie (aan 100% subsidiegraad) voor het uitvoeren van de taken die in dit project moeten gebeuren (o.a. tijdelijke verhoging van de personeelsbehoefte) en incl reis- en verblijfkosten voor internationale partnermeetings.
Het team Strategische Subsidies zal ondersteuning bieden bij de inhoudelijk en financiële projectrapportering en het contact met de Europese subsidiegever onderhouden.
De partners in het ReGreeneration consortium zijn: Inetum (Spanje), Inetum Fr (Frankrijk), Institution Administration Entreprises Paris (Frankrijk), Nhood Service Romania (Roemenië), Nhood Services (Portugal), Glorious Marathon (Portugal), Instituto Superior Tecnico (Portugal), Camara Municipal de Vila Franca de XIra (Portugal), CIties Climate Leadership (Denemarken), Ville de Paris (Frankrijk), Ajuntamiente de Barcelona (Spanje), Barcelona d'infraestructures (Spanje), Stichting Placemaking Europe (Nederland), Primaria Sectorului Bucaresti (Roemenië), asociata Climato Sfera (Roemenië), Universitatea Tehnica de constructu (Roemenië), Ove ARUP & Partners (Ierland), Asociatia Institutul de Dezvoltare Locala (Roemenië), Stad Gent, Proefcentrum voor Sierteelt (België), Comune di Segrate (Italië), Universita degli Studi di Pavia (Italië), Mesina Obcina Ljubljana (Slovenië), Lappeenrannan Kaupunki (FInland), Rome Capital (Italië) en Digiotouch (Estland).
Tussen de subsidiegever (Europese Commissie) en het ReGreeneration consortium werd reeds een subsidiecontract (Grant Agreement) ondertekend. Voor Stad Gent werd die ondertekend via het digitaal platform door Isabelle Sioen, directeur Internationale Netwerken en Subsidies in haar hoedanigheid als wettelijke vertegenwoordiger voor Europese subsidieprogramma's (zie collegebesluit 2024_CBS_00583 - Delegatie bij reglement van de bevoegdheid van het college om op te treden als wettelijk vertegenwoordiger voor diverse Europese subsidieprogramma's - Goedkeuring). Deze Engelstalige subsidieovereenkomst is bijgevoegd als bijlage.
Wat nu voorligt ter goedkeuring door het college is de partnerschapsovereenkomst van het Horizon Europe project ReGreeneration. Deze overeenkomst regelt de afspraken tussen Inetum als projectcoördinator en alle partners van het ReGreeneration consortium (zie hierboven).
Gezien het internationaal karakter van het project is de partnerschapsovereenkomst opgesteld in het Engels (document in bijlage). Deze Engelstalige versie van de partnerschapsovereenkomst dient te worden ondertekend. Een Nederlandse versie (vertaling door online vertaalsoftware) is eveneens toegevoegd als bijlage.
Keurt goed de partnerschapsovereenkomst van het Horizon Europe project Regreeneration zoals gevoegd in bijlage.