De gemeenteraad van Lievegem heeft op 26 mei 2021 beslist om een ‘ruimtelijk beleidsplan Lievegem’ op te maken, ter vervanging van de drie vroegere gemeentelijke ruimtelijke structuurplannen. De gemeente Lievegem is op 1 januari 2019 ontstaan uit de vrijwillige fusie van de gemeenten Lovendegem, Zomergem en Waarschoot. Deze vroegere gemeenten beschikten elk over een gemeentelijk ruimtelijk structuurplan (GRS), dat respectievelijk dateert van 2003 (GRS Zomergem), 2005 (GRS Lovendegem) en 2006 (GRS Waarschoot).
De gemeenteraad van Lievegem heeft het ontwerp van gemeentelijk ruimtelijk beleidsplan en het bijhorende milieueffectenrapport voorlopig vastgesteld. Het openbaar onderzoek loopt vanaf 1 maart tot en met woensdag 29 mei 2024.
De Stad Gent gaf al eerder een advies op de conceptnota (juni 2022) en het voorontwerp (oktober 2023). Op de eerdere gegeven opmerkingen van de Stad Gent is gereageerd op het ambtelijk overleg van 9/11/2023.
In uitvoering van artikel 39 van Besluit van de Vlaamse Regering van 30 maart 2018 tot bepaling van nadere regels voor de opmaak, de vaststelling en de herziening van ruimtelijke beleidsplannen en tot wijziging van diverse besluiten van de Vlaamse Regering in het kader van de regeling van de ruimtelijke beleidsplanning kan het college van burgemeester en schepenen, een advies uitbrengen over het ontwerp van het gemeentelijk ruimtelijk beleidsplan Lievegem.
Het Mobiliteitsbedrijf, de Dienst Economie, de Groendienst, de Milieudienst, de Dienst Wonen en de Dienst Stedenbouw en Ruimtelijke Planning zijn gevraagd om opmerkingen en aandachtspunten te formuleren i.v.m. het voorliggend ontwerp van gemeentelijk ruimtelijk beleidsplan Lievegem.
Overeenkomstig het Besluit van de Vlaamse Regering tot bepaling van nadere regels voor de opmaak, de vaststelling en de herziening van ruimtelijke beleidsplannen worden het departement Omgeving Vlaanderen, de deputatie van de provincie Oost-Vlaanderen en de colleges van burgemeester en schepenen van de aangrenzende gemeenten op de hoogte gebracht van de voorlopige vaststelling en de startdatum van het openbaar onderzoek. De Vlaamse Regering, de deputatie en de colleges van burgemeester en schepenen van de aangrenzende gemeenten kunnen uiterlijk de laatste dag van het openbaar onderzoek een schriftelijk advies over het ontwerp van gemeentelijk beleidsplan ruimte bezorgen aan het college van burgemeester en schepenen.
Op basis van de opmerkingen en aandachtspunten van de stedelijke diensten, kan volgend advies worden uitgebracht over het ontwerp van strategische visie en de 2 voorliggende beleidskaders:
Zonder diep in te gaan op details lijken de grote lijnen van het plan, zoals kernversterking, inzetten op de groenblauwe ruimtes, meer duurzame mobiliteit, nabijheid, duurzaam ruimtegebruik edm goed te zitten en sluiten de beleidsdoelstellingen aan op deze van de Stad Gent. We kunnen dit beleidsplan dan ook gunstig adviseren, met een aantal opmerkingen:
Keurt goed het advies van de Stad Gent op het ontwerp van gemeentelijk ruimtelijk beleidsplan Lievegem, zoals opgenomen in de motivering van dit besluit.