Terug
Gepubliceerd op 17/05/2024

2024_CBS_05026 - Ontwerp van gemeentelijk ruimtelijk beleidsplan Lievegem - Advies

college van burgemeester en schepenen
do 16/05/2024 - 08:32 College Raadzaal
Datum beslissing: do 16/05/2024 - 08:45
Goedgekeurd

Samenstelling

Wie is verantwoordelijk voor deze materie?

Sami Souguir

Aanwezig

Mathias De Clercq, burgemeester-voorzitter; Filip Watteeuw, schepen; Sofie Bracke, schepen; Tine Heyse, schepen; Astrid De Bruycker, schepen; Sami Souguir, schepen; Bram Van Braeckevelt, schepen; Hafsa El-Bazioui, schepen; Evita Willaert, schepen; Rudy Coddens, schepen; Mieke Hullebroeck, algemeen directeur; Liesbet Vertriest, waarnemend adjunct-algemeendirecteur

Verontschuldigd

Isabelle Heyndrickx, schepen

Secretaris

Mieke Hullebroeck, algemeen directeur

Voorzitter

Sofie Bracke, schepen
2024_CBS_05026 - Ontwerp van gemeentelijk ruimtelijk beleidsplan Lievegem - Advies 2024_CBS_05026 - Ontwerp van gemeentelijk ruimtelijk beleidsplan Lievegem - Advies

Motivering

Regelgeving waaruit blijkt dat het orgaan bevoegd is

  • Het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 56, § 2.

Op basis van welke regels (rechtsgronden) wordt deze beslissing genomen?

  • De Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, artikel 2.1.11, § 2.
  • Besluit van de Vlaamse Regering van 30 maart 2018 tot bepaling van nadere regels voor de opmaak, de vaststelling en de herziening van ruimtelijke beleidsplannen en tot wijziging van diverse besluiten van de Vlaamse Regering in het kader van de regeling van de ruimtelijke beleidsplanning, artikel 39.

Wat gaat aan deze beslissing vooraf?

De gemeenteraad van Lievegem heeft op 26 mei 2021 beslist om een ‘ruimtelijk beleidsplan Lievegem’ op te maken, ter vervanging van de drie vroegere gemeentelijke ruimtelijke structuurplannen. De gemeente Lievegem is op 1 januari 2019 ontstaan uit de vrijwillige fusie van de gemeenten Lovendegem, Zomergem en Waarschoot. Deze vroegere gemeenten beschikten elk over een gemeentelijk ruimtelijk structuurplan (GRS), dat respectievelijk dateert van 2003 (GRS Zomergem), 2005 (GRS Lovendegem) en 2006 (GRS Waarschoot).

 De gemeenteraad van Lievegem heeft het ontwerp van gemeentelijk ruimtelijk beleidsplan en het bijhorende milieueffectenrapport voorlopig vastgesteld. Het openbaar onderzoek loopt vanaf 1 maart tot en met woensdag 29 mei 2024.

 De Stad Gent gaf al eerder een advies op de conceptnota (juni 2022) en het voorontwerp (oktober 2023). Op de eerdere gegeven opmerkingen van de Stad Gent is gereageerd op het ambtelijk overleg van 9/11/2023.

 In uitvoering van artikel 39 van Besluit van de Vlaamse Regering van 30 maart 2018 tot bepaling van nadere regels voor de opmaak, de vaststelling en de herziening van ruimtelijke beleidsplannen en tot wijziging van diverse besluiten van de Vlaamse Regering in het kader van de regeling van de ruimtelijke beleidsplanning kan het college van burgemeester en schepenen, een advies uitbrengen over het ontwerp van het gemeentelijk ruimtelijk beleidsplan Lievegem.

 Het Mobiliteitsbedrijf, de Dienst Economie, de Groendienst, de Milieudienst, de Dienst Wonen en de Dienst Stedenbouw en Ruimtelijke Planning zijn gevraagd om opmerkingen en aandachtspunten te formuleren i.v.m. het voorliggend ontwerp van gemeentelijk ruimtelijk beleidsplan Lievegem.

Waarom wordt deze beslissing genomen?

Overeenkomstig het Besluit van de Vlaamse Regering tot bepaling van nadere regels voor de opmaak, de vaststelling en de herziening van ruimtelijke beleidsplannen worden het departement Omgeving Vlaanderen, de deputatie van de provincie Oost-Vlaanderen en de colleges van burgemeester en schepenen van de aangrenzende gemeenten op de hoogte gebracht van de voorlopige vaststelling en de startdatum van het openbaar onderzoek. De Vlaamse Regering, de deputatie en de colleges van burgemeester en schepenen van de aangrenzende gemeenten kunnen uiterlijk de laatste dag van het openbaar onderzoek een schriftelijk advies over het ontwerp van gemeentelijk beleidsplan ruimte bezorgen aan het college van burgemeester en schepenen.

Op basis van de opmerkingen en aandachtspunten van de stedelijke diensten, kan volgend advies worden uitgebracht over het ontwerp van strategische visie en de 2 voorliggende beleidskaders:

 Zonder diep in te gaan op details lijken de grote lijnen van het plan, zoals kernversterking, inzetten op de groenblauwe ruimtes, meer duurzame mobiliteit, nabijheid, duurzaam ruimtegebruik edm goed te zitten en sluiten de beleidsdoelstellingen aan op deze van de Stad Gent. We kunnen dit beleidsplan dan ook gunstig adviseren, met een aantal opmerkingen: 

  • In de visie worden de Oude Kale en de Vinderhoutse bossen als 1 groenpool beschouwd. Voor de Stad Gent zijn dit momenteel twee afzonderlijke projecten: de groenpool Vinderhoutse bossen en het natuurgebied vallei van de Oude Kale. De groenstructuur zoals opgenomen in het landinrichtingsproject voor de Groenpool Vinderhoutse bossen is hierbij overgenomen in het ruimtelijk beleidsplan. Het is evenwel wenselijk om verder in te zetten op het realiseren van een ecologische verbinding tussen beide groengebieden. De Stad Gent wenst hierbij in het bijzonder de aandacht te vestigen op het belang van de Meirebeek als natuurverbinding tussen de vallei van de Oude Kale en de Vinderhoutse bossen. We verwijzen hiervoor naar de ecohydrologische studie die werd uitgevoerd in opdracht van ANB/VMM en waarbij de gemeente Lievegem betrokken is. Het is wenselijk deze beekvallei in de visiekaart open ruimte op p. 7 aan te duiden als verder uit te bouwen verbinding, en deze beekvallei als prioritaire groenblauwe corridor te vermelden onder hoofdstuk 3.2.2 (p. 11) van het beleidskader open ruimte/ruimte voor water.
  • Het beleidsplan Lievegem wil ook een antwoord bieden aan de behoefte aan meer toegankelijk groen dichter bij de woonkernen. In functie van het versterken van het recreatief netwerk in de Vinderhoutse bossen, is de Stad Gent vragende partij om verder te onderzoeken of de uitbouw van een onthaalpunt in of nabij de dorpskern van Vinderhoute zinvol zou zijn, die kan functioneren als toegangspoort tot de Vinderhoutse bossen, net zoals de portalen De Campagne en het Leeuwenhof dat zijn.
  • Aangezien Lievegem en Gent tot dezelfde woonregio behoren, met dezelfde woonproblematiek, vragen we aandacht voor betaalbaar wonen onder de vorm van ‘sociale huurwoningen en budgethuurwoningen'. Het verdient aanbeveling om dit zo concreet mogelijk te vertalen in de ambities en doelstellingen.  

Niet digitale bijlagen


 

Activiteit

AC34299 Uitwerken en opvolgen stedenbouwkundige instrumenten

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Keurt goed het advies van de Stad Gent op het ontwerp van gemeentelijk ruimtelijk beleidsplan Lievegem, zoals opgenomen in de motivering van dit besluit.


Bijlagen

  • 20240111-GRB-Lievegem-beleidskader-kernen-Ontwerp-VV.pdf
  • 20240117-GRB-Lievegem-beleidskader-openruimte-Ontwerp-VV.pdf
  • 20240110-GRB-Lievegem-strategische visie-Ontwerp-VV.pdf