Terug
Gepubliceerd op 21/05/2024

2024_CBS_05019 - OMV_2024061706 - melding voor het exploiteren van een bronbemaling nodig voor het plaatsen van de hoogspanningskabels - , - Aktename

college van burgemeester en schepenen
do 16/05/2024 - 08:32 College Raadzaal
Datum beslissing: do 16/05/2024 - 08:43
Goedgekeurd

Samenstelling

Wie is verantwoordelijk voor deze materie?

Tine Heyse

Aanwezig

Mathias De Clercq, burgemeester-voorzitter; Filip Watteeuw, schepen; Sofie Bracke, schepen; Tine Heyse, schepen; Astrid De Bruycker, schepen; Sami Souguir, schepen; Bram Van Braeckevelt, schepen; Hafsa El-Bazioui, schepen; Evita Willaert, schepen; Rudy Coddens, schepen; Mieke Hullebroeck, algemeen directeur; Liesbet Vertriest, waarnemend adjunct-algemeendirecteur

Verontschuldigd

Isabelle Heyndrickx, schepen

Secretaris

Mieke Hullebroeck, algemeen directeur

Voorzitter

Sofie Bracke, schepen
2024_CBS_05019 - OMV_2024061706 - melding voor het exploiteren van een bronbemaling nodig voor het plaatsen van de hoogspanningskabels - , - Aktename 2024_CBS_05019 - OMV_2024061706 - melding voor het exploiteren van een bronbemaling nodig voor het plaatsen van de hoogspanningskabels - , - Aktename

Motivering

Regelgeving waaruit blijkt dat het orgaan bevoegd is

 

Het Decreet betreffende de omgevingsvergunning van 25 april 2014, artikel 107.

 

Op basis van welke regels (rechtsgronden) wordt deze beslissing genomen?

 

Het Decreet betreffende de omgevingsvergunning van 25 april 2014, artikels 5 en 6.

 

Wat gaat aan deze beslissing vooraf?

 

Het college van burgemeester en schepenen neemt akte en legt bijzondere voorwaarden op.

 

WAT GAAT AAN DEZE BESLISSING VOORAF?

 

APK Infra West NV met als contactadres Wissenstraat 24, 9200 Dendermonde heeft een aanvraag (OMV_2024061706) ingediend bij het college van burgemeester en schepenen op 28 april 2024.

 

De melding van de exploitatie van een ingedeelde inrichting of activiteit handelt over:

Onderwerp: het exploiteren van een bronbemaling nodig voor het plaatsen van de hoogspanningskabels

• Adres: , 

Kadastrale gegevens: afdeling 12 sectie A nr. 528K

 


Volgend verslag werd uitgebracht door de gemeentelijk omgevingsambtenaar op 7 mei 2024.

 

OMSCHRIJVING MELDING

1.  BESCHRIJVING VAN DE GEMELDE INRICHTING OF ACTIVITEIT

De melding omvat de exploitatie van een ingedeelde inrichting of activiteit van de derde klasse.

 

De melding heeft betrekking op het exploiteren van een bronbemaling nodig voor het kunnen plaatsen van hoogspanningskabels (komende vanuit een gestuurde boring langsheen de post naar de voorziene kelder toegang).

 

Volgende rubrieken worden gemeld:

 

Rubriek

Omschrijving

Hoeveelheid

17.3.2.1.1.1°b)

ontvlambare vloeistoffen van gevarencategorie 3 : gasolie, diesel, lichte stookolie en gelijkaardige vloeistoffen met een vlampunt  ≥ 55°C met een gezamenlijke opslagcapaciteit van 100 kg tot en met 20 ton | Een stroomgroep van 20kVA met dubbelwandige onderbouwde tank van 950 liter rode gasolie extra (inhoud 950 liter à 0,833 kg/liter = 0,791 ton). | klasse 3 | Nieuw

0,791 ton

53.2.2°a)

bronbemaling, met inbegrip van terugpompingen niet-verontreinigd grondwater in dezelfde watervoerende laag, die technisch noodzakelijk is voor de verwezenlijking van bouwkundige werken of de aanleg van openbare nutsvoorzieningen, in een ander gebied dan de gebieden vermeld in punt 1° (netto opgepompt debiet van maximum 30 000 m³ per jaar) | Bronbemaling | klasse 3 | Nieuw

11786 m³/jaar

 

 

2.  HISTORIEK

Volgende vergunningen, meldingen en/of weigeringen zijn bekend:

 

Stedenbouwkundige vergunningen

* Op 12/04/2012 werd een vergunning afgeleverd voor het plaatsen van een nieuwe elektriciteitscabine nr. 9320 ter vervanging van de bestaande te slopen schakelpost nr. 35. (2012/50020)

* Op 12/07/2012 werd een vergunning afgeleverd voor het plaatsen van een nieuwe elektriciteitscabine nr. 9320a ter versterking van de netten. (2012/50078)

* Op 12/10/2012 werd een vergunning afgeleverd voor de realisatie van een nieuw onderstation met bijhorende infrastructuur. (2012/50110)

* Op 27/01/2015 werd een vergunning afgeleverd voor het onderstation rechteroever (150/36/12kv) voor de installatie van een nieuwe transformator 150/36kv. (2014/50183)

* Op 04/06/2015 werd een vergunning afgeleverd voor de aanleg van een warmtenetwerk en bijhorigheden tussen stora enso langerbrugge en volvo cars gent in havengebied gent - terreinaanlegwerken op de fabrieksterreinen van stora enso (afgravingen/aanvullingen) - kappen van bomen-rooien struikgewas in de werkzones voor de uitvoering van bovenvermelde werken. (2015/07047)

 

BEOORDELING MELDING

 

3.  TOETSING AAN WETTELIJKE EN REGLEMENTAIRE VOORSCHRIFTEN

BEVOEGDHEID

De melding maakt geen deel uit van een vergunningsaanvraag waarvoor de Vlaamse overheid of de deputatie bevoegd is.

 

ONDERZOEK MELDINGSPLICHT, NIET-VERBODEN KARAKTER EN STEDENBOUWKUNDIGE INPLANTING

De gemelde exploitatie is louter en alleen in de derde klasse ingedeeld, de exploitatie ervan is dus meldingsplichtig.

Er wordt voldaan aan artikel 5.4.3, §3 van het decreet van 5 april 1995 houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid betreffende verbods- en afstandsregels.

De gemelde exploitatie is niet verboden.

 

Het project ligt in gebied voor zeehaven- en watergebonden bedrijven volgens het gewestplan 'Gentse en Kanaalzone' (goedgekeurd op 28 oktober 1998).
Het project ligt in het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'Afbakening Zeehavengebied Gent - Inrichting R4-oost en R4-west' (definitief vastgesteld door de Vlaamse Regering op 15 juli 2005). De locatie is volgens dit RUP gelegen in Artikel 1: Afbakeningslijn zeehavengebied Gent.
De aanvraag is niet gelegen in een goedgekeurde, niet vervallen verkaveling.

De melding is in overeenstemming met de voorschriften.

 

CONCLUSIE

Het college van burgemeester en schepenen van Stad Gent is bevoegd voor de aktename.

De gemelde exploitatie is meldingsplichtig en niet verboden en de inplanting van de inrichting is in overeenstemming met de stedenbouwkundige voorschriften conform artikel 4.1.1.1 van Vlarem II.

 

4.  OMGEVINGSTOETS

 

Milieuhygiënische en veiligheidsaspecten

 

algemeen

Op 2 mei 2024 werd aan de dienst Milieu en Klimaat van de stad door de exploitant bijkomende informatie bezorgd:

De duurtijd van de bemaling werd in het aanvraagdossier ruim geschat op 90 dagen daar eerst de ontvangstput van de gestuurde boring in orde ging gebracht worden om vervolgens de kabelsleuven aan te leggen op de hoogspanningspost. Hierna ging pas de hoogspanningskabel getrokken worden.

Intussen is de uitvoering gewijzigd en worden de buizen van de gestuurde boring verlengd onder de kabelbundels heen tot aan sleufhoogte. Op heden is het grondwaterpeil zo dat er geen bemaling nodig is voor de kabelsleuven. Hieruit kan besloten worden dat een bemalingsperiode van 21 dagen ruim voldoende is.

 

Deze bijkomende informatie werd meegenomen in onderstaande advisering.

 

bodem en grondwater

De bronbemaling moet voldoen aan onderafdeling 5.53.6.1 van Vlarem II en uitgevoerd worden volgens de richtlijnen bemalingen ter bescherming van het milieu (VMM, 2019).

 

Geplande toestand

Er werd een bemalingsstudie aan het dossier toegevoegd (Doorgrond bv, 25/04/2024)

Het betreft de exploitatie van een bemalingskader. Er zal bemaald worden tot een diepte van 3 meter onder het maaiveld (bouwput 2,5 meter onder het maaiveld). Het grondwater zal onttrokken worden aan een debiet van maximaal 8,7 m³/uur (= initieel debiet, stationair debiet = 4,96 m³/uur). De exploitatie zal 21 dagen actief zijn. Het grondwater wordt volgens de aanvraag geloosd in een gracht langsheen de Langerbruggestraat.

De bemalingsinvloed werd in het aanvraagdossier geschat op 204 meter voor een bemaling van 90 dagen. Door het beperken van de duur van de bemaling kan, op basis van de bemalingsstudie, de invloedstraal verminderd worden tot circa 171 meter.

Volgens de bemalingsstudie kan het totaal debiet maximaal 11786 m³ (/j) bedragen (90 dagen). Door het beperken van de duur van de bemaling naar 21 dagen, zal, op basis van de gegevens in het dossier, het opgepompt debiet maximaal 4500 m³ (/j) bedragen.

De hoeveelheid opgepompt grondwater wordt onder rubriek 53.2.2°a) aangepast.

 

Bemalingscascade  (info: https://www.vmm.be/water/grondwater/bemaling)

In eerste instantie dient er zo weinig mogelijk grondwater opgepompt te worden (beperken duur, peilgestuurd, waterremmende constructies). Het grondwater dat onttrokken wordt dient zoveel mogelijk terug in de grond gebracht worden buiten de onttrekkingszone (retourbemaling, herinfiltratie). Voor het netto debiet dat overblijft dient onderzocht of nuttig hergebruik mogelijk is.

Indien dit niet mogelijk is of aangewezen mag het grondwater geloosd worden op oppervlaktewater of in een kunstmatige afvoerweg voor hemelwater. In laatste instantie mag het bemalingswater in de riolering geloosd worden.

 

Stap 1 beperken en retourneren

Een bemalingspomp mag enkel geplaatst worden door een boorbedrijf dat erkend is conform het VLAREL van 19 november 2010 voor de discipline, vermeld in artikel 6, 7°, a), 1), van het voormelde besluit. Om het beperken van de tijdsduur te garanderen bezorgt het erkend boorbedrijf uiterlijk de derde werkdag nadat een bemalingspomp is geplaatst, van elke debietmeter die bedoeld is voor de registratie van het opgepompte en terug in de ondergrond gebrachte debiet, de volgende informatie via een webapplicatie van de Databank Ondergrond Vlaanderen:

-  het merk en serienummer

-  het tijdstip van plaatsing en de tellerstand op het moment van de plaatsing

Bij het ontmantelen van de bemalingsinstallatie, bezorgt het erkende boorbedrijf uiterlijk de derde werkdag na de ontmanteling: het tijdstip van de ontmanteling en de tellerstand op het moment van de ontmanteling via een webapplicatie van de Databank Ondergrond Vlaanderen.

Praktische richtlijnen over hoe de gevraagde informatie moet worden doorgegeven, zijn te vinden op https://dov.vlaanderen.be/richtlijnen-actieve-bemalingen

Dit wordt opgenomen als bijzondere voorwaarde.

 

Om het debiet en de invloed van de bemaling (droogte, aantrekken verontreiniging, …) zoveel mogelijk te beperken, wordt in de bijzondere voorwaarden een peilsturing van de bemaling opgenomen.

Elke bemalingspomp dient gestuurd op het grondwaterpeil in de peilbuis in een pompput of op het grondwaterpeil in aparte peilputten. De regeling van de peilsturing dient bijgesteld in functie van de vordering van de bouwwerken.

 

Er is te weinig ruimte voor een kwalitatieve retourbemaling of infiltratie.

 

Stap 2 hergebruik

Gezien de potentiële verontreiniging (zie verder) wordt deze niet opgelegd.

 

Stap 3 lozen op waterloop

In de buurt van de bemalingswerken is een gracht langsheen de Langerbruggestraat aanwezig. Het grondwater zal op deze gracht geloosd worden.

 

Stap 4 lozen in riolering (gemengd)

Niet van toepassing.

 

Wateroverlast

De lozing van het opgepompte grondwater mag geen wateroverlast voor derden veroorzaken.

 

Bodem/grondwaterverontreiniging

Verspreiden van (rest)verontreiniging (over perceelsgrenzen van derden) moet te allen tijde vermeden worden. Er mag enkel bemalingswater geloosd worden dat geen stoffen uit lijst 2C van Vlarem II bevat in concentraties hoger dan deze  opgenomen in de indelingscriteria, vermeld in de kolom “indelingscriterium GS (gevaarlijke stoffen)” van art. 3 van bijlage 2.3.1 van VLAREM II.

 

Uit de screening van de OVAM dossiers (zie bemalingsstudie) is er enkel op de site zelf (dossier 4407) een mogelijke impact te verwachten m.b.t. de overschrijding van de richtwaarde voor grondwater voor de parameter 1.1.1-trichloorethaan (VOCL).

De waarneming dateert van 2002. Voor de start van de exploitatie van de bemaling moet een staalname genomen worden die geanalyseerd wordt op VOCL.

- Indien bij de bemonstering overschrijdingen van het indelingscriterium (bijlage 2.3.1 Vlarem II) in het grondwater worden vastgesteld zal een aangepaste vergunning/melding dienen aangevraagd te worden, al dan niet in combinatie met een zuiveringsinstallatie.

- Indien bij de bemonstering geen overschrijdingen van het indelingscriterium in het grondwater worden vastgesteld, zijn er geen verdere maatregelen te nemen.

Deze staalname en analyse en eventueel te nemen mitigerende maatregelen zijn te nemen in samenwerking met een erkend bodemsaneringsdeskundige.

Het resultaat van de analyse moet (inclusief toetsing indelingscriterium) overgemaakt worden aan de dienst Toezicht van de stad Gent met vermelding van het dossiernummer.

Dit wordt opgenomen als bijzondere voorwaarde.

 

De bemaling wordt niet geplaatst binnen een PFAS-risicosite waar no regret maatregelen gelden.

In de buurt van het project zijn er wel risicosites gekend.

Uit de bemalingsstudie:

Gezien er slecht een heel beperkte overlap is tussen de invloedszone van de bemaling en de rand

van een PFAS-no-regret zone (500m zone) en gezien de beperkte bemalingsduur (90 dagen), is op

basis van de beschikbare info geen onmiddellijke aanleiding om aan te nemen dat er op de site zelf

PFAS wordt waargenomen en/of PFAS zal worden aangetrokken.

Door het beperken van de bemalingsduur naar 21 dagen wordt de invloedszone verkleind naar 171 m, waardoor de overlap met de PFAS-no-regret-zone miniem is en bovenstaande stelling van de erkende deskundige kan onderschreven worden.

 

Op de werf wordt een stroomgroep van 20kVA met dubbelwandige tank van 950 liter rode gasolie (inhoud 950 liter à 0,833 kg/liter = 0,791 ton) voorzien.

Alle nodige maatregelen dienen genomen te worden om lekken (bij het vullen van de ingebouwde tank, beschadigen stroomgroep, …) van de gasolie te voorkomen. De installatie dient op een stabiele ondergrond geplaatst te worden. In de onmiddellijke omgeving dient absorptiemateriaal aanwezig te zijn zodat onmiddellijk kan opgetreden worden bij calamiteiten.

Dit wordt opgenomen als bijzondere voorwaarde.

 

Zettingen

De exploitant dient alle voorzorgen te nemen om schade aan onroerende goederen binnen de invloedstraal van een grondwaterwinning te vermijden (bv. zettingen). Dit wordt als opmerking opgenomen.

 

Geluid

De werken vinden plaats in industriegebied. De bemalingspompen zullen continu maar gedurende een beperkte periode (21 dagen) in werking zijn. Er wordt geen significante hinder voor de omgeving verwacht.

 

 

CONCLUSIE

Het gevraagde project is milieuhygiënisch, stedenbouwkundig en planologisch verenigbaar met de onmiddellijke omgeving.

De gevraagde melding wordt geakteerd.

 

Volgende rubrieken worden geakteerd:

Rubriek

Omschrijving

Hoeveelheid

17.3.2.1.1.1°b)

ontvlambare vloeistoffen van gevarencategorie 3 : gasolie, diesel, lichte stookolie en gelijkaardige vloeistoffen met een vlampunt  ≥ 55°C met een gezamenlijke opslagcapaciteit van 100 kg tot en met 20 ton | Een stroomgroep van 20kVA met dubbelwandige onderbouwde tank van 950 liter rode gasolie extra (inhoud 950 liter à 0,833 kg/liter = 0,791 ton). | Nieuw

0,791 ton

53.2.2°a)

bronbemaling, met inbegrip van terugpompingen niet-verontreinigd grondwater in dezelfde watervoerende laag, die technisch noodzakelijk is voor de verwezenlijking van bouwkundige werken of de aanleg van openbare nutsvoorzieningen, in een ander gebied dan de gebieden vermeld in punt 1° (netto opgepompt debiet van maximum 30 000 m³ per jaar) | Bronbemaling | Nieuw

4500 m³/jaar

 

 

Waarom wordt deze beslissing genomen?

 

 

WAAROM WORDT DEZE BESLISSING GENOMEN?

 

Het college van burgemeester en schepenen dient akte te nemen van de ingediende melding. Het college van burgemeester en schepenen sluit zich aan bij bovenstaand verslag van de gemeentelijk omgevingsambtenaar en neemt het tot haar eigen motivatie.

 

 

Communicatie

 

 

Uitvoerbaarheid
U mag het project uitvoeren of exploiteren vanaf de aanplakking van de meldingsakte.

Aanplakking
U moet de meldingsakte bekend maken door de aanplakking van een affiche op de plaats waar het voorwerp van de melding uitgevoerd zal worden conform artikel 139 BVR OVG.

De aanplakking gebeurt conform artikel 59 BVR OVG waarbij de vergunningsaanvrager gelezen moet worden als de persoon die de melding verricht. Het opschrift van de aan te plakken affiche luidt : 'BEKENDMAKING MELDINGSAKTE'.

Verval
De meldingsakte vervalt van rechtswege in elk van de volgende gevallen:
1° als de verwezenlijking van de gemelde stedenbouwkundige handelingen niet wordt gestart binnen de twee jaar na het verlenen van de meldingsakte;
2° als het uitvoeren van de gemelde stedenbouwkundige handelingen meer dan drie opeenvolgende jaren wordt onderbroken;
3° als de gemelde gebouwen niet winddicht zijn binnen drie jaar na de aanvang van de gemelde stedenbouwkundige handelingen;
4° als de exploitatie van de gemelde activiteit of inrichting niet binnen vijf jaar na het verlenen van de meldingsakte aanvangt.

De meldingsakte voor de exploitatie van een ingedeelde inrichting of activiteit vervalt van rechtswege in elk van de volgende gevallen:
1° als de exploitatie van de gemelde activiteit of inrichting meer dan vijf opeenvolgende jaren wordt onderbroken;
2° als de ingedeelde inrichting vernield is wegens brand of ontploffing veroorzaakt ten gevolge van de exploitatie;
3° als de exploitatie op vrijwillige basis volledig en definitief wordt stopgezet overeenkomstig de voorwaarden en de regels, vermeld in het decreet van 9 maart 2001 tot regeling van de vrijwillige, volledige en definitieve stopzetting van de productie van alle dierlijke mest, afkomstig van een of meerdere diersoorten, en de uitvoeringsbesluiten ervan.

Beroepsmogelijkheid
U kan tegen deze beslissing een verzoekschrift tot schorsing en/of vernietiging indienen bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen op het volgende adres:
Raad voor Vergunningsbetwistingen
p/a Dienst van de Bestuursrechtscolleges
Koning Albert II-laan 35 bus 81
1030 Brussel

U doet dit op straffe van onontvankelijkheid per beveiligde zending (dit is per aangetekende brief of door neerlegging ter griffie) binnen een vervaltermijn van 45 dagen die ingaat de dag na de betekening van deze beslissing.

Het verzoekschrift wordt in vijfvoud ingediend, namelijk één origineel en vier afschriften (fotokopies of een digitale kopie). Gelijktijdig met de indiening van het verzoekschrift stuurt u een afschrift van het verzoekschrift ter informatie aan de verwerende partij (dit is de overheid die de beslissing genomen heeft).

U bent een rolrecht verschuldigd van:
- 200 euro bij het indienen van een verzoekschrift tot vernietiging;
- 100 euro bij het indienen van een verzoekschrift tot schorsing of tot schorsing wegens uiterst dringende noodzakelijkheid.

U betaalt het rolrecht binnen een termijn van 15 dagen, die ingaat de dag na deze van de betekening van het verzoek daartoe door de griffier van de Raad. Als het bedrag niet binnen de termijn van 15 dagen is gestort wordt het beroep niet-ontvankelijk verklaard.

Meer info
De procedure voor de Raad van Vergunningsbetwistingen wordt geregeld in
- het decreet van 4 april 2014 betreffende de organisatie en de rechtspleging van sommige Vlaamse bestuursrechtscolleges,
- het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning
- het besluit van de Vlaamse Regering van 16 mei 2014 houdende de rechtspleging voor sommige Vlaamse Bestuursrechtscolleges.
Meer info vindt u op de website van de Raad voor Vergunningsbetwistingen. (http://www.dbrc.be/vergunningsbetwistingen)

Mededeling
Deze gegevens kunnen worden opgeslagen in een of meer bestanden. Die bestanden kunnen zich bevinden bij de gemeente, waar u de aanvraag hebt ingediend, bij de provincie, en ook bij de Vlaamse administratie, bevoegd voor de omgevingsvergunning. Ze worden gebruikt voor de behandeling van uw dossier. Ze kunnen ook gebruikt worden voor het opmaken van statistieken en voor wetenschappelijke doeleinden. U hebt het recht om uw gegevens in deze bestanden in te kijken en zo nodig de verbetering ervan aan te vragen.
 

 

 

 

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college van burgemeester en schepenen neemt akte van de melding ingediend door APK Infra West nv (O.N.:0427121088) voor het exploiteren van een bronbemaling nodig voor het plaatsen van de hoogspanningskabels, gelegen ,  , met inrichtingsnummer 20240426-0056, omvattende volgende rubrieken:

Rubriek

Conclusie

Omschrijving

Hoeveelheid

17.3.2.1.1.1°b)

Aktename

ontvlambare vloeistoffen van gevarencategorie 3 : gasolie, diesel, lichte stookolie en gelijkaardige vloeistoffen met een vlampunt  ≥ 55°C met een gezamenlijke opslagcapaciteit van 100 kg tot en met 20 ton | Een stroomgroep van 20kVA met dubbelwandige onderbouwde tank van 950 liter rode gasolie extra (inhoud 950 liter à 0,833 kg/liter = 0,791 ton).  (Nieuw)

0,791 ton

53.2.2°a)

Aktename

bronbemaling, met inbegrip van terugpompingen niet-verontreinigd grondwater in dezelfde watervoerende laag, die technisch noodzakelijk is voor de verwezenlijking van bouwkundige werken of de aanleg van openbare nutsvoorzieningen, in een ander gebied dan de gebieden vermeld in punt 1° (netto opgepompt debiet van maximum 30 000 m³ per jaar) | Bronbemaling  (Nieuw)

4500 m³/jaar

 

Artikel 2

De aktename is afhankelijk van de strikte naleving van de volgende voorwaarden:

 

Bijzondere voorwaarden voor de ingedeelde inrichting of activiteit:

1. Bemaling

Beperken opgepompt grondwater

Een bemalingspomp mag enkel geplaatst worden door een boorbedrijf dat erkend is conform het VLAREL van 19 november 2010 voor de discipline, vermeld in artikel 6, 7°, a), 1), van het voormelde besluit. Om het beperken van de tijdsduur te garanderen bezorgt het erkend boorbedrijf uiterlijk de derde werkdag nadat een bemalingspomp is geplaatst, van elke debietmeter die bedoeld is voor de registratie van het opgepompte en terug in de ondergrond gebrachte debiet, de volgende informatie via een webapplicatie van de Databank Ondergrond Vlaanderen:

-  het merk en serienummer

-  het tijdstip van plaatsing en de tellerstand op het moment van de plaatsing

Bij het ontmantelen van de bemalingsinstallatie, bezorgt het erkende boorbedrijf uiterlijk de derde werkdag na de ontmanteling: het tijdstip van de ontmanteling en de tellerstand op het moment van de ontmanteling via een webapplicatie van de Databank Ondergrond Vlaanderen.

Praktische richtlijnen over hoe de gevraagde informatie moet worden doorgegeven, zijn te vinden op https://dov.vlaanderen.be/richtlijnen-actieve-bemalingen

 

Elke bemalingspomp dient gestuurd op het grondwaterpeil in de peilbuis in een pompput of op het grondwaterpeil in aparte peilputten. De regeling van de peilsturing dient bijgesteld in functie van de vordering van de bouwwerken.

 

Bodem/grondwaterverontreiniging

Voor de start van de exploitatie van de bemaling moet een staalname genomen worden die geanalyseerd wordt op VOCL.

- Indien bij de bemonstering overschrijdingen van het indelingscriterium (bijlage 2.3.1 Vlarem II) in het grondwater worden vastgesteld zal een aangepaste vergunning/melding dienen aangevraagd te worden, al dan niet in combinatie met een zuiveringsinstallatie.

- Indien bij de bemonstering geen overschrijdingen van het indelingscriterium in het grondwater worden vastgesteld, zijn er geen verdere maatregelen te nemen.

Deze staalname en analyse en eventueel te nemen mitigerende maatregelen zijn te nemen in samenwerking met een erkend bodemsaneringsdeskundige.

Het resultaat van de analyse moet (inclusief toetsing indelingscriterium) overgemaakt worden aan de dienst Toezicht van de stad Gent met vermelding van het dossiernummer.

 

2. Stroomgroep met tank

Alle nodige maatregelen dienen genomen te worden om lekken (bij het vullen van de tank, beschadigen stroomgroep, …) van de gasolie te voorkomen. De installatie dient op een stabiele ondergrond geplaatst te worden. In de onmiddellijke omgeving dient absorptiemateriaal aanwezig te zijn zodat onmiddellijk kan opgetreden worden bij calamiteiten.

 

 

De algemene en sectorale milieuvoorwaarden van titel II van het VLAREM:

De integrale en geconsolideerde tekst van titel II van het VLAREM is raadpleegbaar op de Milieunavigator, via de link:  https://navigator.emis.vito.be/

Bij wijziging van VLAREM wordt de exploitant geacht de meest actuele versie van de van toepassing zijnde bepalingen na te leven.

 

Artikel 3

Wijst de aanvrager op volgende aandachtspunten:

 

Zettingen

De exploitant dient alle voorzorgen te nemen om schade aan onroerende goederen binnen de invloedstraal van een grondwaterwinning te vermijden (bv. zettingen).