Het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 40, ยง1.
Wet van 29 mei 1959 tot wijziging van sommige bepalingen van de onderwijswetgeving.
Aanleiding – historiek
De Ziekenhuisschool Basisonderwijs Stad Gent biedt sinds 2006 lessen aan de leerlingen die verblijven op de afdeling pediatrie van het AZ Sint-Lucas. Dit is de enige afdeling van onze type 5-school die niet gesubsidieerd wordt vanuit de Vlaamse Overheid. Aangezien we ten volle achter deze kwaliteitsvolle samenwerking tussen de Ziekenhuisschool en het AZ Sint Lucas -Volkskliniek vzw blijven staan, lijkt het ons aangewezen om dit te verduurzamen door deze maximaal in het gesubsidieerde kader te laten opnemen. Vandaar de aanvraag tot vestigingsplaats.
Voorziening - doelgroep
AZ Sint-Lucas is een modern en sociaal algemeen ziekenhuis in Gent en heeft een grootstedelijke en diverse populatie. Sociale toegankelijkheid is een grote prioriteit van het ziekenhuis. De helft van de patiënten in AZ Sint-Lucas is afkomstig uit Gent. Basisschoolkinderen kunnen er terecht voor de diensten Kinderziekten. De opnames zijn voornamelijk van medische aard. Er zijn ook opnames omwille van sociale problematieken. Op de pediatrie geven we vanuit de Ziekenhuisschool Stad Gent sinds 2006 les aan de basisschoolkinderen. Veel van deze leerlingen spreken thuis geen Nederlands en hebben een lage SES. Psychische, sociale en financiële moeilijkheden komen vaak voor in de context van deze leerlingen; het gaat veelal om kwetsbare gezinnen. Hierbij zijn niet-leerplichtige kleuters soms nog niet ingeschreven in een thuisschool of gaan ze weinig frequent naar school. De leerlingen waaraan we les bieden op de pediatrie zijn grotendeels kortverblijvers. Vaak is er sprake van een langere afwezigheid (met een ziekteperiode voor en/of na de opname) waarbij de leerlingen gedurende enkele weken niet naar school kunnen.
Bijkomend zijn er elk schooljaar verscheidene doorverwijzingen van leerlingen uit het UZ Gent naar het AZ Sint-Lucas en vice versa.
Beschrijving van de samenwerking
De leerkrachten zijn volwaardige teamleden binnen de multidisciplinaire werking van de pediatrie, waarbij informatieoverdracht en intervisie plaatsvindt (problematiek, visieopbouw, veiligheid, briefings, methodieken, deontologie, … komen aan bod). Leerkrachten worden op de hoogte gebracht van professionaliseringsmogelijkheden binnen het AZ Sint-Lucas.
Er wordt een onderwijsaanbod aangeboden binnen de reguliere schooltijden, voornamelijk in de voormiddag. Het aanbod gaat bij voorkeur uit naar de leergebieden ‘Nederlands’, ‘Frans’, ‘wiskunde’ en ‘leercompetenties’. Hiervan kan in functie van de onderwijsbehoeften afgeweken worden: zo komen ook de leerdoelen van de leergebieden ‘ik en de wereld’ en ‘kunst en cultuur’ geregeld aan bod. ICT wordt stimulerend ingezet. In mindere mate – maar mogelijk afhankelijk van de onderwijsnoden – wordt aan de leergebieden ‘gezondheid’ en ‘sociaal-relationele competenties’ gewerkt. De leerkrachten worden via de orthopedagoog ondersteund in hun werking.
Het onderwijsaanbod gebeurt bij voorkeur in kleine groepjes en vindt individueel plaats indien aangewezen of niet anders mogelijk. Er wordt lesgegeven aan gemiddeld 5 leerlingen per dag.
Het schoolse aanbod is complementair aan het behandelings- en/of onderzoeksprogramma. Het ziekenhuis engageert zich om te voorzien in de nodige infrastructuur en materiële inrichting.
Expertise in onderwijsbegeleiding van de doelgroep
De Ziekenhuisschool heeft reeds veel expertise opgebouwd om zieke leerlingen en hun context te ondersteunen via onderwijs en zorg op maat. Door te werken in kleine groepjes of individueel – meer dan in het reguliere onderwijs – wordt er ingezet op de individuele noden van de leerlingen en leerachterstanden en tekorten bijgewerkt.
Leerlingen kunnen door dit gedifferentieerde aanbod nadien beter aansluiten in de klascontext, waardoor ook de schoolse motivatie stijgt.
M-decreet
Het onderwijs van het type-5 bestaat voor kinderen die opgenomen zijn in een ziekenhuis, een residentiële setting of verblijven in een preventorium. De regering bepaalt de voorwaarden waaraan de residentiële setting moet voldoen opdat er een school voor buitengewoon onderwijs type-5 aan verbonden kan zijn. Kinderen in type-5 beantwoorden aan alle onderstaande voorwaarden: a) de medische, psychiatrische of residentiële opvang of begeleiding laat niet toe dat de kinderen voltijds in een school aanwezig zijn; en b) de kinderen hebben behoefte aan een individueel of geïndividualiseerd aanbod dat in de residentiële omgeving verstrekt wordt. De leerlingen binnen Sint-Lucas beantwoorden aan deze voorwaarden.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd goedkeuring te verlenen aan de oprichting van de nieuwe vestigingsplaats in het AZ Sint-Lucas te Gent voor de Ziekenhuisschool Basisonderwijs Stad Gent, gelegen in Corneel Heymanslaan 10 te Gent met ingang van 1 september 2024.
Door de oprichting van de nieuwe vestigingsplaats wordt een motiverend, laagdrempelig, taalrijk en zinvol lesaanbod aan leerlingen in kwetsbare situaties aangeboden: kwetsbaar door de opname, de afwezigheid op school en het ziektebeeld en lage SES, Nederlandstalige achterstand, sociaal-psychische kwetsbare context, beperkte aanwezigheid op school bij niet-leerplichtige kleuters, e.a.
Het ziekenhuisonderwijs is voor deze leerlingen op dat moment vaak het enige onderwijs en biedt een toegangspoort tot het opvangen van langere afwezigheden als ze de ziekenhuismuren verlaten.
Keurt goed de oprichting van de nieuwe vestigingsplaats in het AZ Sint-Lucas te Gent voor de Ziekenhuisschool Basisonderwijs Stad Gent, gelegen in de Corneel Heymanslaan 10 te Gent, met ingang van 1 september 2024.