Terug
Gepubliceerd op 22/03/2024

2024_CBS_02847 - 15799/M/1 - Geluidsuitzending - op vrijdag 22 maart 2024 (stressfactor) Grotesteenweg-Noord 113 te 9052 Zwijnaarde

college van burgemeester en schepenen
do 21/03/2024 - 08:32 College Raadzaal
Datum beslissing: do 21/03/2024 - 08:58
Goedgekeurd

Samenstelling

Wie is verantwoordelijk voor deze materie?

Tine Heyse

Aanwezig

Mathias De Clercq, burgemeester-voorzitter; Filip Watteeuw, schepen; Sofie Bracke, schepen; Tine Heyse, schepen; Astrid De Bruycker, schepen; Sami Souguir, schepen; Bram Van Braeckevelt, schepen; Isabelle Heyndrickx, schepen; Hafsa El-Bazioui, schepen; Rudy Coddens, schepen; Mieke Hullebroeck, algemeen directeur; Liesbet Vertriest, waarnemend adjunct-algemeendirecteur

Verontschuldigd

Evita Willaert, schepen

Secretaris

Mieke Hullebroeck, algemeen directeur

Voorzitter

Sofie Bracke, schepen
2024_CBS_02847 - 15799/M/1 - Geluidsuitzending - op vrijdag 22 maart 2024 (stressfactor) Grotesteenweg-Noord 113 te 9052 Zwijnaarde 2024_CBS_02847 - 15799/M/1 - Geluidsuitzending - op vrijdag 22 maart 2024 (stressfactor) Grotesteenweg-Noord 113 te 9052 Zwijnaarde

Motivering

Regelgeving waaruit blijkt dat het orgaan bevoegd is

Het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 56

VLAREM II, artikel 5.32.2.2bis en hoofdstuk 6.7 (artikels 6.7.1 tot en met 6.7.4)

Op basis van welke regels (rechtsgronden) wordt deze beslissing genomen?

VLAREM II, artikel 5.32.2.2bis en hoofdstuk 6.7 (artikels 6.7.1 tot en met 6.7.4)

Wat gaat aan deze beslissing vooraf?

Het college van burgemeester en schepenen geeft toelating om af te wijken van de geluidsniveaus vastgelegd in hoofdstuk 6.7 van Vlarem II en legt voorwaarden op.


 WAT GAAT AAN DEZE BESLISSING VOORAF?


Don Bosco Onderwijscentrum heeft een aanvraag ingediend bij het college van burgemeester en schepenen op 8 maart 2024 om een afwijking te krijgen van de geldende geluidsniveaus voor de organisatie van geluidsuitzendingen.


 Volgende wordt aangevraagd:

• Onderwerp: op vrijdag 22 maart 2024 (stressfactor) Grotesteenweg-Noord 113 te 9052 Zwijnaarde

• Locatie: Grotesteenweg-Noord 113,9052 Gent (buiten op privé domein)

• Verwacht aantal bezoekers: 1800
 

Datum aanvang

Uur aanvang

Datum einde

Uur einde

Max. dB(A)

LAeq,60min

22/03/2024

8:00

22/03/2024

16:00

100



BEOORDELING

Op 15 maart 2024 bracht de Dienst Milieu en Klimaat ongunstig advies uit wegens laattijdig indienen.
Het advies van de Dienst Milieu en Klimaat wordt niet gevolgd door het college. Het college wenst de geluidsafwijking voor Stressfactor toch gunstig te adviseren.
Het evenement wordt als volgt beoordeeld:


EVALUATIE VAN DE AANVRAAG

Algemene krijtlijnen

In de stedelijke  Beleidsnota Lucht en Geluid 2020-2025 van de Stad Gent (gemeenteraadsbeslissing dd. 19 oktober 2020) werden een aantal krijtlijnen uitgezet m.b.t. evenementenbeleid.

Volgende elementen zijn van belang voor evenementen in openlucht:

1. Het aantal bezoekers op een piekmoment: hoe groter het bezoekersaantal, hoe hoger het toegekende maximaal geluidsniveau. Men maakt onderscheid tussen kleinschalig, midschalig en grootschalige evenementen.

2. Tijdstip van het evenement: tijdens de week moet de muziek vroeger stoppen dan in het weekend. Een weekend-avond wordt hierbij gedefinieerd als een avond die voorafgaat aan een zaterdag, zondag of een officiële feestdag.

Het geluidsdrukniveau wordt uitgedrukt met behulp van de parameters, vastgelegd in Vlarem II: er wordt een gemiddelde norm over 15 minuten  (LAeq,15 min) en een toetsingsnorm (LA,slow,max) vastgelegd. Als voldaan is aan de toetsingsnorm, wordt geacht voldaan te zijn aan de gemiddelde norm.


Voor een middelgroot evenement geldt:

 

Maximale venstertijden

Toegestaan geluidsdrukniveau

U

dB(A) - LAeq,15 min
 ‘energetisch gemiddelde’

dB(A) - LA,slow, max
 ‘piekniveau’

Weekend -avond

Tot 1:00

90

97

1:00 - 2:00

85

92

Week-avond

Tot 23:00

90

97

23:00 - 0:00

85

92

Als het 'piekniveau' niet overschreden wordt, wordt geacht voldaan te zijn aan 'het energetisch gemiddeld geluidsniveau over 15 minuten'.


VOORWAARDEN
Rekening houdend met de algemene krijtlijnen èn het voorwerp van de aanvraag worden voorwaarden opgelegd qua einduur en geluidsniveau.

Datum

Start uur

Eind uur

dB(A)
LAeq, 15 min
 
‘energetisch gemiddelde’

dB(A)
LA,slow, max
 
‘piekniveau’

Vrijdag 22 maart 2024

08:00

16:00

90

97

Als het 'piekniveau' niet overschreden wordt, wordt geacht voldaan te zijn aan 'het energetisch gemiddeld geluidsniveau over 15 minuten'.

De geluidsdrukniveaus gelden ter hoogte van de mixtafel.

De organisator moet de buurtbewoners per brief op de hoogte brengen van de geplande activiteit. In de brief moet de organisator een telefoonnummer vermelden waarop de buurtbewoners bij overlast tijdens de activiteit contact kunnen opnemen. De organisator moet dit telefoonnummer ook vooraf doorgeven aan de politie. De brief moet, minstens twee werkdagen vóór de aanvang van het evenement, bezorgd worden aan Dienst Toezicht van Stad Gent (toezicht@stad.gent).

De organisator moet zelf, gedurende de volledige periode van de activiteit, minstens de toetsingsnorm controleren. De Stad Gent heeft geluidsmeters ter beschikking die de toetsingsnorm kunnen meten. Deze kunnen gratis ontleend worden aan het loket van de Dienst Feesten en Ambulante Handel. Hiertoe moet eerst een afspraak gemaakt worden via volgend e-mailadres: uitleenpunt@stad.gent.

De organisator moet de bezoekers en de persoon die hij heeft aangesteld informeren over het maximaal toegestane geluidsniveau. Daartoe wordt het maximaal toegestane geluidsniveau, weergegeven als LAeq,15min, op een duidelijk zichtbare plaats geafficheerd, zowel ter hoogte van de toegang tot de muziekactiviteit als ter hoogte van de mengtafel.

Waarom wordt deze beslissing genomen?

Het college van burgemeester en schepenen moet over de ingediende afwijkingsaanvraag conform hoofdstuk 6.7 van VLAREM II een beslissing nemen.

De afwijking wordt voorwaardelijk toegestaan.

Communicatie

Beroepsmogelijkheden

Ter voldoening aan artikel 19, tweede lid van de gecoördineerde wetten op de Raad van State van 12 januari 1973, wordt hierbij gewezen op de mogelijkheid een vordering tot nietigverklaring en/of tot schorsing (artikel 14 en 17 van de gecoördineerde wetten op de Raad van State) in te stellen, tegen de beslissing die u heden wordt betekend.
 
De vormvoorschriften en termijn na te leven bij het indienen van een beroep tot nietigverklaring worden bepaald in Titel I, Hoofdstuk I, Sectie I en II van het meermaals gewijzigd besluit van de Regent van 23 augustus 1948 tot regeling van de rechtspleging voor de afdeling administratie van de Raad van State (ook wel procedurereglement genaamd).

De procedurevoorschriften die bij het indienen van een schorsingsberoep moeten worden nageleefd worden bepaald in artikel 17, § 3 van de gecoördineerde wetten op de Raad van State en in artikel 8 van het koninklijk besluit van 5 december 1991 tot bepaling van de rechtspleging in kort geding voor de Raad van State.

Beroepen tot nietigverklaring (en eventueel schorsing) moeten op straffe van niet-ontvankelijkheid worden ingesteld binnen de zestig dagen nadat de beslissingen, reglementen of besluiten werden bekendgemaakt of betekend (artikel 4 procedurereglement - artikel 17, § 3, eerste lid van de gecoördineerde wetten op de Raad van State).

De termijn gaat in daags na de betekening van de beslissing. De vervaldag wordt in de termijn gerekend. Is die dag echter een zaterdag, zondag of een wettelijke feestdag, dan wordt de vervaldag verplaatst op de eerstvolgende werkdag (artikel 88 procedurereglement).

Het verzoekschrift moet bij een ter post aangetekende brief aan de Raad van State, Wetenschapsstraat 33, 1040 Brussel, worden gestuurd (artikel 84 procedurereglement) en op hetzelfde ogenblik als zij haar verzoekschrift indient, stuurt de verzoekende partij een kopie daarvan ter informatie aan het Stadsbestuur van Gent, Botermarkt 1, 9000 Gent, (artikel 3 ter procedurereglement).

Het verzoekschrift moet gedagtekend en ondertekend worden, hetzij door de partij zelf, hetzij door een op de tabel van de Orde ingeschreven advocaat, alsmede door personen die in één van de lidstaten van de Europese Gemeenschappen gevestigd zijn en er tenminste sedert drie jaar gerechtigd zijn om het beroep van advocaat uit te oefenen (artikel 1 procedurereglement - artikel 19, derde lid van de gecoördineerde wetten op de Raad van State).

Het verzoekschrift omvat het volgende (artikel 2 en 3 procedurereglement - artikel 8 koninklijk besluit van 5 december 1991) :
*het verzoekschrift moet de Raad van State inlichten nopens de identiteit (naam, hoedanigheid, woonplaats of zetel van de verzoekende en van de verwerende partij;
*op straffe van niet-ontvankelijkheid moet het voorwerp van het beroep nauwkeurig worden aangegeven en moeten de feiten en middelen waarop het beroep berust worden uiteengezet;
*de verzoekende partij voegt bij haar verzoekschrift een afschrift van de bestreden beslissing.

Bij ieder verzoekschrift moeten drie afschriften worden gevoegd die door de ondertekende voor eensluidend zijn gewaarmerkt. Dit aantal wordt met zoveel exemplaren vermeerderd als er bij de zaak betrokken tegenpartijen zijn (artikel 85 procedurereglement).

Mededeling

De privacywet van 8 december 1992 voorziet het recht van toegang en verbetering van de opgenomen persoonsgegevens, evenals het consultatierecht van het register bij de Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer.

Activiteit

AC34245 Adviseren en afleveren van omgevingsvergunningen en MER's

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college van burgemeester en schepenen verleent onder voorwaarden de toelating voor de afwijking van de geluidsnormen aan Don Bosco Onderwijscentrum op vrijdag 22 maart 2024 (stressfactor) Grotesteenweg-Noord 113 te 9052 Zwijnaarde.

Artikel 2

Het college van burgemeester en schepenen legt volgende toelatingsvoorwaarden op:

1. Het toegelaten geluidsdrukniveau bedraagt:

Datum

Start uur

Eind uur

dB(A)
LAeq, 15 min
 
‘energetisch gemiddelde’

dB(A)
LA,slow, max
 
‘piekniveau’

Vrijdag 22 maart 2024

08:00

16:00

90

97

Als het 'piekniveau' niet overschreden wordt, wordt geacht voldaan te zijn aan 'het energetisch gemiddeld geluidsniveau over 15 minuten'.

2. De geluidsniveaus gelden ter hoogte van de mixtafel.

3. De organisator moet de buurtbewoners per brief op de hoogte brengen van de geplande activiteit. De organisator vermeldt in deze brief een telefoonnummer waarop de buurtbewoners bij overlast tijdens de activiteit contact kunnen opnemen. De organisator geeft dit telefoonnummer ook vooraf door aan de politie. De brief moet, minstens twee werkdagen vóór de aanvang van het evenement, bezorgd worden aan Dienst Toezicht van Stad Gent (toezicht@stad.gent).

4. De organisator moet zelf het toegelaten geluidsdrukniveau op zijn terrein controleren met een sonometer. 

5. De organisator moet de bezoekers en de persoon die hij heeft aangesteld informeren over het maximaal toegestane geluidsniveau. Daartoe wordt het maximaal toegestane geluidsniveau, weergegeven als LAeq,15min, op een duidelijk zichtbare plaats geafficheerd, zowel ter hoogte van de toegang tot de muziekactiviteit als ter hoogte van de mengtafel.

Opmerking

De politie behoudt haar bevoegdheid om op te treden bij overmatige hinder.

Om in aanmerking te komen voor een afwijking op de geluidsnormen, dient de aanvraag minstens 6 weken op voorhand te gebeuren, zoals vermeld op het aanvraagformulier. Deze termijn laat toe dat het college van burgemeester en schepenen, na beoordeling van de aanvraag, tijdig een beslissing kan nemen voorafgaand aan het evenement. Een tijdige beslissing is noodzakelijk  om de houder van de vergunning in staat te stellen de opgelegde randvoorwaarden te laten naleven. De aanvraag werd laattijdig ingediend. 

De aanvraag werd ingediend op 08.03.2024, terwijl de procedure voorschrijft dat een aanvraag minimaal 6 weken op voorhand dient ingediend te worden. Toekomstige laattijdige aanvragen komen niet meer in aanmerking voor goedkeuring.