Terug
Gepubliceerd op 28/06/2024

2024_CBS_06609 - OMV_2024020566 K - dossier in beroep - aanvraag omgevingsvergunning voor het isoleren en bekleden van de gevels - Academiestraat, 9000 Gent - Gunstig advies

college van burgemeester en schepenen
do 27/06/2024 - 08:32 College Raadzaal
Datum beslissing: do 27/06/2024 - 08:59
Goedgekeurd

Samenstelling

Wie is verantwoordelijk voor deze materie?

Filip Watteeuw

Aanwezig

Mathias De Clercq, burgemeester-voorzitter; Filip Watteeuw, schepen; Sofie Bracke, schepen; Tine Heyse, schepen; Astrid De Bruycker, schepen; Sami Souguir, schepen; Isabelle Heyndrickx, schepen; Hafsa El-Bazioui, schepen; Evita Willaert, schepen; Rudy Coddens, schepen; Mieke Hullebroeck, algemeen directeur

Afwezig

Bram Van Braeckevelt, schepen

Verontschuldigd

Liesbet Vertriest, waarnemend adjunct-algemeendirecteur

Secretaris

Mieke Hullebroeck, algemeen directeur

Voorzitter

Sofie Bracke, schepen
2024_CBS_06609 - OMV_2024020566 K - dossier in beroep - aanvraag omgevingsvergunning voor het isoleren en bekleden van de gevels - Academiestraat, 9000 Gent - Gunstig advies 2024_CBS_06609 - OMV_2024020566 K - dossier in beroep - aanvraag omgevingsvergunning voor het isoleren en bekleden van de gevels - Academiestraat, 9000 Gent - Gunstig advies

Motivering

Regelgeving waaruit blijkt dat het orgaan bevoegd is

 

Het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 56.

Het Decreet betreffende de omgevingsvergunning van 25 april 2014, artikel 59 en 60.

 

Op basis van welke regels (rechtsgronden) wordt deze beslissing genomen?

 

Het Decreet betreffende de omgevingsvergunning van 25 april 2014, artikels 5 en 6.

 

Wat gaat aan deze beslissing vooraf?

 

Het college van burgemeester en schepenen geeft gunstig advies

 

WAT GAAT AAN DEZE BESLISSING VOORAF?

 

Mevrouw Tine Van Maele met als contactadres Brouwierstraat 2, 9660 Brakel heeft een aanvraag (OMV_2024020566) ingediend bij het college van burgemeester en schepenen op 26 februari 2024.

De aanvraag werd op 11 april 2024 in eerste aanleg door college van burgemeester en schepenen voorwaardelijk vergund.

 

Tegen de beslissing van het college van burgemeester en schepenen werd in beroep gegaan door  aanvrager, persoon. Op 3 juni 2024 werd het beroep volledig en ontvankelijk verklaard.

 

De aanvraag omgevingsvergunning met stedenbouwkundige handelingen handelt over:

• Onderwerp: het isoleren en bekleden van de gevels

• Adres: Academiestraat 8-22, 9000 Gent

• Kadastrale gegevensafdeling 1 sectie A nr. 284E 

 

 

De deputatie heeft het college van burgemeester en schepenen om advies gevraagd op 3 juni 2024.

 

ADVIES

 

Overeenkomstig artikel 34 van het Besluit van de Vlaamse Regering van 27 november 2015 tot uitvoering van het omgevingsvergunningen-decreet bevat het advies van het college van burgemeester en schepenen, minstens volgende gegevens:

1° de stedenbouwkundige voorschriften die van toepassing zijn op de percelen waarop de vergunningsaanvraag betrekking heeft;

2° de beschrijving van de bestemming die aan de omgeving in een straal van 500 meter rond het project is gegeven conform de plannen van aanleg en de ruimtelijke uitvoeringsplannen;

3° een gemotiveerde beoordeling van de verenigbaarheid van het aangevraagde met de omgeving en de goede ruimtelijke ordening;

4° in voorkomend geval, een gemotiveerde beoordeling van de aanvaardbaarheid van de ingedeelde inrichting of activiteit op het vlak van hinder en risico's voor de mens en het milieu;

5° in voorkomend geval, de voorwaarden die het college nuttig acht;

6° in voorkomend geval, een gemotiveerde beoordeling van de standpunten, opmerkingen en bezwaren die zijn ingediend tijdens het openbaar onderzoek.

 

Deze gegevens zijn reeds opgenomen in de collegebeslissing van 11 april 2024 in eerste aanleg. Deze beslissing is bijgevoegd als bijlage en maakt integraal deel uit van het huidige advies.

 

Het huidige advies omvat een gewijzigd standpunt ten opzichte van de beslissing in eerste aanleg:

 

1.  BESCHRIJVING VAN DE ELEMENTEN/ARGUMENTEN VAN HET BEROEP EN/OF AANGEPAST VOORSTEL


Aanleiding van het beroep is de opgelegde voorwaarde in de collegebeslissing in eerste aanleg, die voor ogen had om geen bijkomende, uitspringende gevelisolatie toe te laten. Om die reden werd opgelegd dat de voorgestelde 26,5 cm isolatie moest worden verlaagd tot 11,5 cm, zodat na afwerking de geveluitkraging vanaf de 1e verdieping niet verder komt dan de oorspronkelijke afgewerkte gevel, met name 30 cm.

 

De aanvrager wijst op een onvoldoende precies omschreven voorwaarde. Bovendien leest de aanvrager de voorwaarden op die manier dat er bovenop de bestaande uitbouw nog bijkomend kan geïsoleerd en opnieuw afgewerkt worden. Daarbij gaat het ons inziens om de interpretatie van de bewoording ‘constructieve uitsprong’. De aanvrager interpreteert dit als de volledige bestaande constructie, de Stad Gent beschouwt dit in deze als de resterende binnenmuur die het constructieve deel uitmaakt van de uitkraging, dus na sloop van het buitenspouwblad.

 

Los van deze betwisting, geeft de aanvrager in het beroepschrift nog eens duidelijk aan dat het de bedoeling is om weldegelijk meer te isoleren dan 10,5 cm, in tegenstelling tot wat in de begeleidende nota bij de aanvraag in eerste aanleg wordt beschreven.

 

 

2.  BEHANDELING VAN DE ELEMENTEN/ARGUMENTEN VAN HET BEROEP EN/OF AANGEPAST VOORSTEL

 

Ons inziens is de opgelegde voorwaarde niet voor interpretatie vatbaar.

Naar aanleiding van het beroepschrift volgde echter een tweede lezing van het dossier en een nieuwe afweging ten gronde op basis van de overgemaakte stukken.

 

Daarbij komen we tot de conclusie dat er finaal toch akkoord kan gegaan worden met het voorgestelde ontwerp. Dit gewijzigd standpunt moet ook in het licht gezien worden van de stedelijke richtlijnen inzake voorgevelisolatie die momenteel in herziening zijn. De huidige richtlijnen doen geen expliciete uitspraken over na-isolatie van erkers, terwijl dit bij de geactualiseerde versie wel het geval is. De geactualiseerde richtlijn wil maximaal inzetten op het zo optimaal mogelijk isoleren van de voorgevel, voor zover minimale hoogtes, trottoirbreedtes en afstanden tot de rijweg gerespecteerd blijven. Concreet betekent dit de vrije hoogte van 2,2 m tussen trottoirpeil en onderkant erker en 60 cm afstand vanaf de boordsteen van het trottoir. Aan deze randvoorwaarden wordt voldaan.

 

Op basis van deze heroverweging is het daarom ruimtelijk verdedigbaar om de erker finaal 44 cm te laten overkragen boven het openbaar domein, waarbij eerst het buitenspouwblad wordt afgebroken en daarna degelijk wordt geïsoleerd en afgewerkt conform de ontwerpplannen.

Rekening houdende met de hoekligging en configuratie van het openbaar domein op die plaats zal deze beperkte bijkomende uitsprong geen nadelige impact hebben op de ervaring van de straatbreedte van de Academiestraat.

In de initiële beoordeling was al aangegeven dat er een positieve beoordeling is vanuit erfgoedoogpunt met betrekking tot de omvang en materialisatie.

 

CONCLUSIE

Huidig advies omvat een gewijzigd standpunt ten opzichte van de collegebeslissing in eerste aanleg. 

 

De heroverweging maakt dat de initiële beslissing ‘voorwaardelijke vergunning’, wordt omgezet naar een ‘gunstig advies’ waarbij de voorwaarden om de isolatiedikte aan te passen vervallen en het initieel voorgestelde ontwerp integraal wordt aanvaard.

 

Wel vragen we aan de deputatie om de eerder opgenomen aandachtspunten - in functie van de goede uitvoering van de werken - te hernemen.

 

Waarom wordt deze beslissing genomen?

 

 

WAAROM WORDT DEZE BESLISSING GENOMEN?

 

Het college van burgemeester en schepenen moet advies uitbrengen bij de deputatie over de omgevingsvergunningsaanvraag in beroep die bij de college van burgemeester en schepenen werd ingediend.

 

Communicatie

Niet van toepassing.

 

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

 

Het college van burgemeester en schepenen brengt gunstig advies uit over de omgevingsaanvraag voor het isoleren en bekleden van de gevels van mevrouw Tine Van Maele, gelegen te Academiestraat 8-22, 9000 Gent.

 

Artikel 2

Wijst de aanvrager op volgende aandachtspunten:

De bouwheer/vergunninghouder is steeds verantwoordelijk voor beschadigingen aan de inrichting van het openbaar domein, groenaanleg, bermen, trottoirs, boordstenen, (straat)kolken en de rijweg, die te wijten zijn aan de bouwactiviteit. De dienst Wegen, Bruggen en Waterlopen herstelt deze beschadigingen op kosten van de bouwheer/vergunninghouder.

 

De bouwheer/vergunninghouder moet voor de aanvang van de werken een tegensprekelijke plaatsbeschrijving opmaken van de omliggende trottoirs en wegenis met bijzondere aandacht voor de (straat)kolken.

Deze dient bezorgd te worden aan de dienst Wegen, Bruggen en Waterlopen, via afgifte op het Stadskantoor Gent, Woodrow Wilsonplein 1, 9000 Gent, tel.: 09/266 79 .00, via e-mail: wegen@stad.gent of per post aan Stad Gent t.a.v. Dienst Wegen, Bruggen en Waterlopen, Botermarkt 1, 9000 Gent.

Deze dient ten laatste twee weken voor aanvang van de werken verstuurd of afgegeven te worden, indien deze laattijdig ingediend wordt kan deze niet als tegensprekelijk beschouwd worden.

U kan dit door een architect of landmeter laten doen maar u mag dit ook zelf opnemen. (u maakt een aantal algemene foto’s vergezeld van detailfoto’s met reeds aanwezige schade aan het openbaar domein. Bij elke foto zet u een beschrijving en u voegt een plannetje toe met aanduiding van de positie van de foto’s).

 

In functie van een werfzone op het openbaar domein is een vergunning Inname Publieke Ruimte noodzakelijk. U vraagt dit digitaal aan via de website www.stad.gent (typ tijdelijke werfzone in het zoekveld).

 

Voor het eventueel wegnemen en terugplaatsen van de distributiekabel die zich op de gevel bevindt, moet contact worden opgenomen met Telenet, tel. 015 66 66 66.

Het straatnaambord dat op de gevel bevestigd is, moet voor de aanvang van de werken voorzichtig worden afgenomen en bezorgd aan Dienst Wegen, Bruggen en Waterlopen, Proeftuinstraat 45, 9000 Gent, tel.: 09/269 97 40. Of per post; Dienst Wegen, Bruggen en Waterlopen, Botermarkt 1, 9000 Gent.

 

Voor het eventueel wegnemen van de anti-parkeerpa(a)l(en) voor het bouwterrein, moet contact worden opgenomen met Dienst Wegen, Bruggen en Waterlopen, Stadskantoor Gent,Woodrow Wilsonplein 1, 9000 Gent, tel.: 09/266 79 00, mail: tdwegen@stad.gent. Of per post; Dienst Wegen, Bruggen en Waterlopen, Botermarkt 1, 9000 Gent.

Deze dienst zal de anti-parkeerpa(a)l(en) terugplaatsen na de voltooiing van de werken. Het wegnemen en terugplaatsen valt onder de voorwaarden van het retributiereglement, dit kan u raadplegen via de website www.stad.gent (typ Departement Stedelijke Ontwikkeling Retributiereglement voor diensten van technische aard in het zoekveld).