Op 19/01/2023 keurde het college de gunningsbeslissing goed voor ‘het opstellen stedenbouwkundige studie, ontwerp en uitvoering van nieuwbouwproject van 250 wooneenheden en aanleg publieke ruimte - Site Bernadettewijk’ door TV De Nijl Architecten-De Smet Vermeulen architecten.
In februari 2023 werd gestart met de opmaak van een masterplan voor de Sint-Bernadettewijk. Het masterplan, aangevuld met een Mober en een BEA (Boom Effecten Analyse), werd opgemaakt door een samenwerking van De Nijl Architecten met De Smet Vermeulen Architecten uit Gent en studiebureau D+A Consult.
Bij de start van de opmaak van het masterplan werden door de stad enkele basisprincipes en onderzoeksvragen meegegeven: principes Ruimte voor Gent, het bouwprogramma van 250 sociale huurwoningen voor gezinnen met kinderen, groenbehoefte in de wijk, versterken groenklimaatas, inzetten op doorwaadbaarheid en ontharding, autoluw karakter en klimaatbestendigheid. De opmaak van het masterplan werd intensief begeleid door de stadsdiensten. Er werden twee Bernadettebeurzen georganiseerd voor de buurt: een eerste beurs in september 2023 over het voorkeurscenario, en een tweede beurs in april 2024 over het masterplan. De feedback werd door de ontwerpers verzameld en meegenomen bij de uitwerking van het masterplan.
Thuispunt Gent wenst de omgevingsvergunning voor de realisatie van dit masterplan aan te vragen voor de zomer van 2025. Op 29/02/2024 keurde de gemeenteraad de samenwerkingsovereenkomst met VMSW en Farys goed betreffende de aanleg van wegen-, riolerings- en omgevingswerken op de wijk: 'Sint-Bernadettewijk' te Gent.
Het masterplan is de basis voor de toekomstige ontwikkeling van de tuinwijk en zal als kader gehanteerd worden bij latere omgevingsvergunningsaanvragen.
Het masterplan bevat volgende globale krachtlijnen:
1. Een sociale tuinwijk van de 21ste eeuw met woningen en een omgeving op maat van gezinnen met kinderen.
2. Verdichting op maat van de buurt met keuze voor algemene bouwblokmorfologie (voorkeur voor gesloten bouwblokken met opengewerkte hoeken, fietsenstallingen centraal, range in bouwhoogtes, bezonning tuinen, …) en gemengde typologie van de woningen met eengezinswoningen, stapelwoningen en appartementen.
3. Concept openbaar domein: groene oost-west hoofdassen die Sint-Bernadettewijk met groenklimaatas verbinden, noord-zuidassen met bajonetkruispunten en voortuinstroken, stedelijk figuur van Sint-Bernadetteplein en Dries, brandweerontsluiting.
4. Parkeerconcept: Autoluwe wijk met ondergrondse parkeerplaatsen voor bewoners en bezoekersparkeerplaatsen in overgangszone. Het beheerssysteem voor occasioneel laden en lossen wordt concreet uitgewerkt tijdens de ontwerpfase.
5. Klimaatbestendig: gasloze wijk met algemeen waterconcept
6. Voorzieningenstructuur: ontwikkeling van een wijkknooppunt met een ontmoetingsruimte, atelier, buurtsupermarkt en multidisciplinaire dokterspraktijk.
In functie van de uitvoering van het masterplan wordt ook een collegebrief met intentieverklaring voor de ontwikkeling van het wijkknooppunt ter goedkeuring toegevoegd.
Keurt het bijgevoegde masterplan Sint-Bernadettewijk, opgemaakt door TM De Nijl Architecten / De Smet Vermeulen architecten in samenwerking met D+A Consult, en de daarin vervatte stedenbouwkundige richtlijnen goed als afwegingskader bij de beoordeling van stedenbouwkundige vergunningsaanvragen.