Terug
Gepubliceerd op 26/06/2024

2024_MV_00360 - Mondelinge vraag van raadslid Jef Van Pee: Boottochten door de haven tijdens Gentse Feesten

vragenuurtje
ma 24/06/2024 - 18:00 gemeenteraadszaal
Datum beslissing: ma 24/06/2024 - 18:13
Behandeld

Samenstelling

Aanwezig

Christophe Peeters, voorzitter; Mathias De Clercq, burgemeester; Filip Watteeuw, schepen; Sofie Bracke, schepen; Astrid De Bruycker, schepen; Isabelle Heyndrickx, schepen; Bram Van Braeckevelt, schepen; Hafsa El-Bazioui, schepen; Rudy Coddens, schepen; Zeneb Bensafia; Sven Taeldeman; Jef Van Pee; Karlijn Deene; Cengiz Cetinkaya; Anneleen Van Bossuyt; Bert Misplon; Anita De Winter; Joris Vandenbroucke; Manuel Mugica Gonzalez; Patricia De Beule; Stijn De Roo; Christiaan Van Bignoot; Alana Herman; Emilie Peeters

Voorzitter

Christophe Peeters, voorzitter
2024_MV_00360 - Mondelinge vraag van raadslid Jef Van Pee: Boottochten door de haven tijdens Gentse Feesten 2024_MV_00360 - Mondelinge vraag van raadslid Jef Van Pee: Boottochten door de haven tijdens Gentse Feesten

Motivering

Toelichting/Motivering/Aanleiding

De rondvaarten door de haven die North Sea Port organiseert zijn een unieke ervaring. Tijdens de Gentse Feesten wordt er drie keer per dag uitgevaren met de Jacob Van Artevelde. Spijtig genoeg is deze boot moeilijk toegankelijk voor mensen met een beperking. 

Ik heb dit in het verleden al meermaals aangekaart, waarna ook een rolstoeltoegankelijk schip - de Denick II - werd ingezet. Op die manier konden ook mensen met een fysieke beperking en ouderen deelnemen aan de havenrondvaarten.

Indiener(s)

Jef Van Pee

Gericht aan

Sofie Bracke

Tijdstip van indienen

di 18/06/2024 - 16:25

Toelichting

Graag had ik van de schepen een antwoord gekregen op volgende vragen:

  1. Vanwaar de keuze voor de Jacob Van Artevelde voor de rondvaarten tijdens de Gentse Feesten?
  2. Is er ook een rondvaart met de Denick II - of een ander schip - voorzien, zodat ook rolstoelgebruikers de haven op deze unieke manier kunnen leren kennen?

Bespreking

Antwoord

Van zondag 21 juli tot en met zondag 28 juli vertrekt het schip Jacob Van Artevelde drie keer per dag voor een gratis rondvaart in de Gentse haven. Dit schip is een stukje nostalgie en sterk verbonden met onze haven. Bovendien is de Jacob Van Artevelde door de nieuwe eigenaar volledig rolstoeltoegankelijk gemaakt. Dit was vorig jaar ook al het geval. Dit was uiteraard een belangrijke voorwaarde bij de keuze van het schip voor de rondvaarten.

Andere rederijen, zoals Denick, werden ook benaderd, maar zij waren niet beschikbaar om gedurende de Gentse Feesten in Gent te blijven. Voor de rondvaarten die North Sea Port door het jaar heen op zaterdagen organiseert, wordt de Denick wel ingezet.

Net als elk jaar moest je er snel bij zijn om één van de 2.000 plaatsen op de boot te reserveren. Alle rondvaarten zijn inmiddels volgeboekt.

‚Äč wo 26/06/2024 - 11:13