Terug
Gepubliceerd op 26/06/2024

2024_MV_00362 - Mondelinge vraag van raadslid Stijn De Roo: Staat fietspad en heraanleg Gavergrachtstraat - Drongen

vragenuurtje
ma 24/06/2024 - 18:00 gemeenteraadszaal
Datum beslissing: di 25/06/2024 - 18:50
Behandeld

Samenstelling

Aanwezig

Christophe Peeters, voorzitter; Mathias De Clercq, burgemeester; Filip Watteeuw, schepen; Sofie Bracke, schepen; Astrid De Bruycker, schepen; Isabelle Heyndrickx, schepen; Bram Van Braeckevelt, schepen; Hafsa El-Bazioui, schepen; Rudy Coddens, schepen; Zeneb Bensafia; Sven Taeldeman; Jef Van Pee; Karlijn Deene; Cengiz Cetinkaya; Anneleen Van Bossuyt; Bert Misplon; Anita De Winter; Joris Vandenbroucke; Manuel Mugica Gonzalez; Patricia De Beule; Stijn De Roo; Christiaan Van Bignoot; Alana Herman; Emilie Peeters

Voorzitter

Christophe Peeters, voorzitter
2024_MV_00362 - Mondelinge vraag van raadslid Stijn De Roo: Staat fietspad en heraanleg Gavergrachtstraat - Drongen 2024_MV_00362 - Mondelinge vraag van raadslid Stijn De Roo: Staat fietspad en heraanleg Gavergrachtstraat - Drongen

Motivering

Toelichting/Motivering/Aanleiding

Heel wat kinderen leggen de weg naar hun school in de Gavergrachtstraat af met de fiets. De staat van het fietspad is echter zeer slecht. Zeker bij slecht weer - en dus beperkte zichtbaarheid - is het in deze straat gevaarlijk fietsen. 

Met het Project Gaver­gracht­straat willen Stad Gent en Farys werk maken van een integrale heraanleg. In zijn antwoord op mijn schriftelijke vraag van 23 augustus 2023 drukte de schepen de hoop uit het voorontwerp tegen het voorjaar van 2024 af te ronden en een infomoment voor de buurt te voorzien (2023_SV_0039). Op de website van de Stad wordt hiervoor nog geen timing weergegeven.

Ik heb vernomen dat de heraanleg zou zijn uitgesteld tot 2030.

Indiener(s)

Stijn De Roo

Gericht aan

Filip Watteeuw

Tijdstip van indienen

wo 19/06/2024 - 21:24

Toelichting

Graag had ik van de schepen een antwoord gekregen op volgende vragen:

  1. Wat is de timing van het voorontwerp, het infomoment voor de buurt en de start van de integrale heraanleg?
  2. Welke maatregelen kunnen worden genomen om de veiligheid van fietsers te verhogen in afwachting van de integrale heraanleg?

Bespreking

Antwoord

We zaten inderdaad reeds zeer ver met het ontwerp voor de Gavergrachtstraat. We hadden dit ook ingediend voor de subsidieoproep voor rioleringsprojecten VMM van maart 2023. Vanuit Stad Gent en Farys werd dit dossier, samen met 2 andere dossiers als meest wenselijk naar voor geschoven.

De subsidiërende overheid (VMM) heeft in haar subsidieprogramma beslist om de cluster Doornplasstraat – Luchterenstraat voor te nemen op de omgeving van de Gavergrachtstraat. Dit vooral om bugettaire redenen. Het ontwerp voor de Doornplasstraat- Luchterenstraat stond nog niet zo ver. Momenteel werken de diensten zeer hard om tijdig een volledig dossier in te dienen en in 2024 de plannen voor de cluster Doornplasstraat te finaliseren. Het is namelijk belangrijk om bij een heraanleg de beschikbare subsidies zo goed mogelijk te gebruiken.

Ondertussen heeft – op ons aandringen - de VMM ook de cluster Gavergrachtstraat terug opgenomen en hiervoor zullen de plannen in de loop van 2025 gefinaliseerd worden,
De heraanleg van de Gavergrachtstraat is gepland in 2027. In termijnen van een heraanleg is dit binnenkort. Het is door de beslissing van Vlaanderen dat dit naar achteren is geschoven. Tijdelijke maatregelen zijn niet voorzien en vooraleer die zijn uitgewerkt en uitgevoerd op het terrein zou de heraanleg wellicht al bijna starten.

‚Äč wo 26/06/2024 - 11:15