Terug
Gepubliceerd op 26/06/2024

2024_MV_00370 - Mondelinge vraag van raadslid Christophe Peeters: Nieuwe naam Spaanse gouverneurswoning

vragenuurtje
ma 24/06/2024 - 18:00 gemeenteraadszaal
Datum beslissing: ma 24/06/2024 - 18:31
Behandeld

Samenstelling

Aanwezig

Christophe Peeters, voorzitter; Mathias De Clercq, burgemeester; Filip Watteeuw, schepen; Sofie Bracke, schepen; Astrid De Bruycker, schepen; Isabelle Heyndrickx, schepen; Bram Van Braeckevelt, schepen; Hafsa El-Bazioui, schepen; Rudy Coddens, schepen; Zeneb Bensafia; Sven Taeldeman; Jef Van Pee; Karlijn Deene; Cengiz Cetinkaya; Anneleen Van Bossuyt; Bert Misplon; Anita De Winter; Joris Vandenbroucke; Manuel Mugica Gonzalez; Patricia De Beule; Stijn De Roo; Christiaan Van Bignoot; Alana Herman; Emilie Peeters

Voorzitter

Christophe Peeters, voorzitter
2024_MV_00370 - Mondelinge vraag van raadslid Christophe Peeters: Nieuwe naam Spaanse gouverneurswoning 2024_MV_00370 - Mondelinge vraag van raadslid Christophe Peeters: Nieuwe naam Spaanse gouverneurswoning

Motivering

Toelichting/Motivering/Aanleiding

Het team Internationale Solidariteit verhuist binnenkort naar de Spaanse Gouverneurswoning in de Machariuswijk. 

De Spaanse Gouverneurswoning is vermoedelijk in de 12de of 13de eeuw opgetrokken en hoort oorspronkelijk bij de St Baafsabdij. In de late middeleeuwen deed  het gebouw dienst als apart woning voor de abt. 

In 1764 werd dit de woning voor de gouverneur. 

Dit gebouw heeft dus een rijke geschiedenis. 

Ik las in de pers dat men op zoek is naar een nieuwe naam voor dit gebouw. 

Indiener(s)

Christophe Peeters

Gericht aan

Hafsa El-Bazioui

Tijdstip van indienen

do 20/06/2024 - 11:50

Toelichting

Wie heeft dit beslist ? 

Is dit ook besproken met de gebruikers die daar al jaren hun thuis hebben, zoals de Sint-Jorisgilde ? 

Waarom wordt een historische naam, op een gevoelige historische plek, zomaar van tafel geveegd ? 

Bespreking

Antwoord

Het is niet de bedoeling om de Spaanse Gouverneurswoning een nieuwe naam te geven, wel om de zaalwerking Gent Mondiaal op deze nieuwe locatie te laten doorstarten.

Geen paniek dus. De Spaanse Gouverneurswoning met inderdaad een rijke geschiedenis blijft de Spaanse Gouverneurswoning. Ik wist inderdaad dat deze locatie ooit deel van het Spaans Kasteel een controle-orgaan was voor de rebelse Gentenaars. Dat de Gentenaars nu mee de naam van de werking mogen kiezen vind ik dus een mooie evolutie voor Gent. Het gaat bij die nieuwe naam dus over één verdieping, de werking die op het gelijkvloers zal doorgaan krijgt een nieuwe naam.  

Op 15 juni was er een heel succesvolle bezichtiging van het gebouw met heel wat mondiale partners, ook de leden van de Sint-Jorisgilde waren aanwezig en enthousiast. Er zijn trouwens goede contacten met Sint-Jorisgilde. We gaan die ook blijven onderhouden.

Tegen de officiële opening in september maken we samen met de adviesraad mondiale solidariteit de nieuwe naam van die zalenwerking bekend. Op dit moment loopt een brainstormfase waar ook Gentenaars ideeën voor kunnen geven. Ik vind dat een goed idee. 

 

‚Äč di 25/06/2024 - 13:31