Terug
Gepubliceerd op 26/06/2024

2024_MV_00366 - Mondelinge vraag van raadslid Emilie Peeters: Actuele vraag 'Opvolgvraag lichten kunstwerk Beat Streuli Sint-Pietersstation'

vragenuurtje
ma 24/06/2024 - 18:00 gemeenteraadszaal
Datum beslissing: ma 24/06/2024 - 18:46
Behandeld

Samenstelling

Aanwezig

Christophe Peeters, voorzitter; Mathias De Clercq, burgemeester; Filip Watteeuw, schepen; Sofie Bracke, schepen; Astrid De Bruycker, schepen; Isabelle Heyndrickx, schepen; Bram Van Braeckevelt, schepen; Hafsa El-Bazioui, schepen; Rudy Coddens, schepen; Zeneb Bensafia; Sven Taeldeman; Jef Van Pee; Karlijn Deene; Cengiz Cetinkaya; Anneleen Van Bossuyt; Bert Misplon; Anita De Winter; Joris Vandenbroucke; Manuel Mugica Gonzalez; Patricia De Beule; Stijn De Roo; Christiaan Van Bignoot; Alana Herman; Emilie Peeters

Voorzitter

Christophe Peeters, voorzitter
2024_MV_00366 - Mondelinge vraag van raadslid Emilie Peeters: Actuele vraag 'Opvolgvraag lichten kunstwerk Beat Streuli Sint-Pietersstation' 2024_MV_00366 - Mondelinge vraag van raadslid Emilie Peeters: Actuele vraag 'Opvolgvraag lichten kunstwerk Beat Streuli Sint-Pietersstation'

Motivering

Toelichting/Motivering/Aanleiding

In December 2023 stelde ik u de vraag om de verlichting van het kunstwerk van Beat Streuli in de tramtunnel aan het Sint-Pieterssation. U antwoordde toen dat het kunstwerk verled werd in maart 2023 en klaar was om opnieuw in gebruik te nemen. De vraag ging toen aan de NMBS gesteld worden om de lichten snel aan te steken.

Helaas, ondanks uw beloften zes maanden geleden branden de lampen vandaag, in juni 2024, nog steeds niet. Dit is bijzonder jammer aangezien het kunstwerk zonder verlichting zijn kracht en schoonheid verliest, en het risico op vandalisme en graffiti toeneemt.

Indiener(s)

Emilie Peeters

Gericht aan

Filip Watteeuw

Tijdstip van indienen

do 20/06/2024 - 10:46

Toelichting

  • Wat is de reden dat er vandaag nog geen lichten branden, ook al werden de lampen vervangen door ledverlichting in maart 2023?
  • Wanneer zullen de lampen aan het kunstwerk nu effectief aangaan?

Bespreking

Antwoord

Zeer terechte vraag. Zoals u wellicht weet, is de NMBS de beheerder van dit kunstwerk. In mijn antwoord van december 2023 gaf ik al aan dat de energiekost ongeveer 3500 euro/jaar bedraagt. De stedelijke administratie ging toen samen met de NMBS de jaarlijkse onderhoudskost op basis van een langere levensduur en een lagere onderhoudsfrequentie opnieuw laten berekenen. Stad Gent heeft dit effectief meermaals aan de NMBS gevraagd. Zonder gevolg tot op heden. Als schepen vind ik het onbegrijpelijk dat we geen duidelijkheid krijgen over de onderhoudskosten. 

Ik zal de Wegendienst vragen om de verlichting van dit kunstwerk zo snel mogelijk aan te zetten. Liefst nog deze week. Het kostenissue moet dan maar achteraf worden geregeld.

‚Äč di 25/06/2024 - 08:52