Terug
Gepubliceerd op 26/06/2024

2024_MV_00375 - Mondelinge vraag van raadslid Anita De Winter: preventie en sensibilisering over gezondheidsrisico's van de tijgermug

vragenuurtje
ma 24/06/2024 - 18:00 gemeenteraadszaal
Datum beslissing: ma 24/06/2024 - 18:08
Behandeld

Samenstelling

Aanwezig

Christophe Peeters, voorzitter; Mathias De Clercq, burgemeester; Filip Watteeuw, schepen; Sofie Bracke, schepen; Astrid De Bruycker, schepen; Isabelle Heyndrickx, schepen; Bram Van Braeckevelt, schepen; Hafsa El-Bazioui, schepen; Rudy Coddens, schepen; Zeneb Bensafia; Sven Taeldeman; Jef Van Pee; Karlijn Deene; Cengiz Cetinkaya; Anneleen Van Bossuyt; Bert Misplon; Anita De Winter; Joris Vandenbroucke; Manuel Mugica Gonzalez; Patricia De Beule; Stijn De Roo; Christiaan Van Bignoot; Alana Herman; Emilie Peeters

Voorzitter

Christophe Peeters, voorzitter
2024_MV_00375 - Mondelinge vraag van raadslid Anita De Winter: preventie en sensibilisering over gezondheidsrisico's van de tijgermug 2024_MV_00375 - Mondelinge vraag van raadslid Anita De Winter: preventie en sensibilisering over gezondheidsrisico's van de tijgermug

Motivering

Toelichting/Motivering/Aanleiding

Door het warmere weer komen tijgermuggen niet alleen in tropische landen maar  ook in 13 Europese landen voor. Vorig jaar werden in Oost-Vlaanderen tijgermuggen aangetroffen op verschillende locaties oa in Gent. Een beet van een besmette tijgermug kan, weliswaar uitzonderlijk, tropische ziekten veroorzaken zoals Zika, Dengue of knokkelkoorts en chikungunya. Er bestaat geen geneesmiddel en ook geen goed vaccin tegen deze ziektes dus is preventie belangrijk.

LOGO Gezond + riep de lokale besturen op om preventieve maatregelen te nemen.

Indiener(s)

Anita De Winter

Gericht aan

Rudy Coddens

Tijdstip van indienen

do 20/06/2024 - 14:03

Toelichting

  1. Wat gebeurt er in Gent op dit vlak?
  2. Hoe worden zoveel mogelijk mensen bereikt?

Bespreking

Antwoord

In 2023 waren er twee meldingen van tijgermuggen in de wijken Drongen en Wondelgem. Begin juni 2024 vond er overleg plaats om de aanpak van tijgermuggen in Gent af te stemmen. Daarbij zat Stad Gent (de Groendienst en dienst Regie Gezondheid en Zorg) samen met een aantal Vlaamse partners, namelijk Logo Gezond+, Agentschap Natuur en Bos en Sciensano. 

Het plan van aanpak omvat maatregelen rond communicatie, opleiding en monitoring. 

Met betrekking tot de communicatie heeft de Stad Gent begin juni bewonersbrieven met bijbehorende flyers verstuurd naar de in 2023 getroffen locaties (perimeter van 100 m). Bewoners werden opgeroepen mogelijke broedplaatsen (stilstaand water) te verwijderen en tijgermuggen te melden op www.muggensurveillance.be. Een tweede bewonersbrief is gepland voor juni/juli, met informatie over de geplande bestrijding en het verzoek om het bestrijdingsteam toegang te geven tot de tuinen.

We zorgen ook voor betere kennis over de tijgermug bij personeelsleden van de Stad Gent. De betrokken wijkregisseurs werden persoonlijk geïnformeerd over de situatie door Logo Gezond+ en dienst Regie, Gezondheid en Zorg. Meerdere personeelsleden van groep Gent hebben ook het online ‘Gezond Halfuurtje’ op 11/6 van Logo Gezond+ gevolgd.
Vlaanderen voorziet maandelijkse monitoring en stuurt bij waar nodig. Stad Gent volgt dit op de voet op. Nieuwe meldingen leiden tot een nieuwe perimeter (op 1000 m afstand van de eerste melding) en nieuwe gerichte communicatie (perimeter van 100 m rond de getroffen locatie).

We trachten ook zoveel mogelijk mensen te bereiken via stadsbrede communicatie. Dit gebeurt via een artikel in het Stadsmagazine van juli/augustus om burgers te sensibiliseren. Daarnaast worden ook berichten verspreid via sociale media zoals Facebook 50+  en de Facebookpagina’s van de wijkregisseurs.

‚Äč wo 26/06/2024 - 16:11