Terug
Gepubliceerd op 26/06/2024

2024_MV_00377 - Mondelinge vraag van raadslid Bert Misplon: internationale Velo-city award voor Gent

vragenuurtje
ma 24/06/2024 - 18:00 gemeenteraadszaal
Datum beslissing: ma 24/06/2024 - 18:59
Behandeld

Samenstelling

Aanwezig

Christophe Peeters, voorzitter; Mathias De Clercq, burgemeester; Filip Watteeuw, schepen; Sofie Bracke, schepen; Astrid De Bruycker, schepen; Isabelle Heyndrickx, schepen; Bram Van Braeckevelt, schepen; Hafsa El-Bazioui, schepen; Rudy Coddens, schepen; Zeneb Bensafia; Sven Taeldeman; Jef Van Pee; Karlijn Deene; Cengiz Cetinkaya; Anneleen Van Bossuyt; Bert Misplon; Anita De Winter; Joris Vandenbroucke; Manuel Mugica Gonzalez; Patricia De Beule; Stijn De Roo; Christiaan Van Bignoot; Alana Herman; Emilie Peeters

Voorzitter

Christophe Peeters, voorzitter
2024_MV_00377 - Mondelinge vraag van raadslid Bert Misplon: internationale Velo-city award voor Gent 2024_MV_00377 - Mondelinge vraag van raadslid Bert Misplon: internationale Velo-city award voor Gent

Motivering

Toelichting/Motivering/Aanleiding

Op Velo-city kreeg de stad vorige week dinsdag een belangrijke prijs van de European Cycle Federation (ECF). Zij overkoepelen 65 leden in meer dan 40 landen en verenigen daarbij alle Europese fietsbewegingen. Dit met als doel om in gans Europa meer mensen kwalitatief en veilig te laten fietsen.

De stad kreeg de ‘Fiets infrastructuur prijs’ voor de grote verbeteringen aan de fietsinfrastructuur in Gent.

Indiener(s)

Bert Misplon

Gericht aan

Filip Watteeuw

Tijdstip van indienen

do 20/06/2024 - 14:17

Toelichting

 1. Kan je meegeven wat de belangrijkste realisaties en grote verbeteringen zijn in de infrastructuur van de voorbije 12 jaar?
 2. Kan je ons ook een inkijk geven in wat er nog op de planning staat tegen het eind van de legislatuur wat betreft fietsinfrastructuur?

Bespreking

Antwoord

Ik denk dat we in onze stad inderdaad zeer fier mogen zijn over het aantal fietsers en de verbeteringen aan de fietsinfrastructuur.

In de periode 2011-2023 werd in totaal 167,8 km bijkomende fietsinfrastructuur gerealiseerd waarvan:

 • 14,5 km fietsstraten
 • 34,9 km fietswegen
 • 45,2 km fietssuggestiestroken
 • 46,6 km vrijliggende fietspaden
 • 26,7 km aanliggende fietspaden.

Daarnaast werden er in dezelfde periode ook 40 kunstwerken gerealiseerd of gerestaureerd met belangrijke verbeteringen voor fietsers (Onderdoorgang Dampoort, Brugje zijarm Watersportbaan (kajakbrug), Louisa d'Havébrug, Morganietstraatbrug, Bataviabrug, Matadibrug, Fietsbrug Vijfhoekstraat (R4WO-Wondelgem), Onderdoorgang Contributiebrug, Onderdoorgang Ekkergembrug, en de kroon op het werk, … de nagelnieuwe Annie Van de Wielebrug (Watersportbaan), …)

Recent werden zes nieuwe assen geoptimaliseerd met fietsstraten, nl. de as Brunau – J. Verdegemstraat, Hutsepotstraat, Rijvisschestraat, Recollettenlei-Lindenlei, Spijkstraat en Sint-Jozefstraat.

Wat betreft toekomstige projecten zit er nog heel wat klaar in de pijplijn:

 • We gaan door met de ontpaling op en langs de Gentse fietsinfrastructuur en zowel de as Theresianenstraat als de as Bijlokehof worden nog in de voorrang gestoken ten voordele van de fietser
 • De restauratie en ombouw van het Vleeshuis tot fietsonthaalpunt is gestart
 • Optimalisering Fietssnelweg F401 (Moervaartkaai)
 • Er zijn ook nog nieuwe bruggen in voorbereiding: 
  1. Fietsbrug Gentbrugge thv De Saskes 
  2. Fietsbrug Eiland Zwijnaarde
  3. Fietsbrug Scheldemeander Noord
 • Daarnaast zijn er ook heel wat integrale heraanlegprojecten in uitvoering of in opstart:
  1. Braemkasteelstraat
  2. Verenigde Natieslaan
  3. Halewijnstationstraat
  4. Moutstraat-Toemaattragel
‚Äč di 25/06/2024 - 08:50