Terug
Gepubliceerd op 26/06/2024

2024_MV_00376 - Mondelinge vraag van raadslid Alana Herman: Tramhalte Ledebergplein

vragenuurtje
ma 24/06/2024 - 18:00 gemeenteraadszaal
Datum beslissing: ma 24/06/2024 - 18:55
Behandeld

Samenstelling

Aanwezig

Christophe Peeters, voorzitter; Mathias De Clercq, burgemeester; Filip Watteeuw, schepen; Sofie Bracke, schepen; Astrid De Bruycker, schepen; Isabelle Heyndrickx, schepen; Bram Van Braeckevelt, schepen; Hafsa El-Bazioui, schepen; Rudy Coddens, schepen; Zeneb Bensafia; Sven Taeldeman; Jef Van Pee; Karlijn Deene; Cengiz Cetinkaya; Anneleen Van Bossuyt; Bert Misplon; Anita De Winter; Joris Vandenbroucke; Manuel Mugica Gonzalez; Patricia De Beule; Stijn De Roo; Christiaan Van Bignoot; Alana Herman; Emilie Peeters

Voorzitter

Christophe Peeters, voorzitter
2024_MV_00376 - Mondelinge vraag van raadslid Alana Herman: Tramhalte Ledebergplein 2024_MV_00376 - Mondelinge vraag van raadslid Alana Herman: Tramhalte Ledebergplein

Motivering

Toelichting/Motivering/Aanleiding

Bij de invoering van het nieuwe vervoersplan begin dit jaar, verplaatste De Lijn de tramhalte aan het oorlogsmonument op het Ledebergplein naar de Ledebergstraat. Hierop kwam heel veel reactie van de buurtbewoners en de gebruikers van de betreffende halte. Dit werd ook al onder de aandacht gebracht door collega Christophe Peeters in de commissie MEO van februari.

De voornaamste beweegreden voor De Lijn om deze halte te verplaatsen is de beperkte zichtbaarheid voor de chauffeur aangezien de halte aan het oorlogsmonument zich situeert aan een buitenbocht van de sporen. Nochtans zijn de trams uitgerust met camera’s die hier toch voldoende moeten aan tegemoet komen.

Het weegt in ieder geval niet op tegen de nadelen voor de tramgebruikers van een halte in de Ledebergstraat, waar de voetpaden heel smal zijn. Er is geen plaats voor een toegankelijk verhoogd perron, een schuilhuisje, elektronisch aankondigingsbord, een ticketautomaat, … zelfs niet voor een afvalkorf.

Er zou hierover nog extra in overleg gegaan worden met De Lijn. De voorbije weken werd alle halte-infrastructuur aan het oorlogsmonument echter weggenomen, wat er op wijst dat de huidige situatie bestendigd wordt met opnieuw heel veel reactie van de buurtbewoners tot gevolg.

Indiener(s)

Alana Herman

Gericht aan

Filip Watteeuw

Tijdstip van indienen

do 20/06/2024 - 14:06

Toelichting

Werd effectief verder in dialoog gegaan met De Lijn over dit probleem? Waarom kon niet alsnog een vergelijk gevonden worden om tegemoet te komen aan de terechte bedenkingen van de buurtbewoners en tramgebruikers?

Bespreking

Antwoord

Het klopt dat wij hierover reeds een vraag hebben gehad van dhr Peeters. Zoals toen ook meegegeven - op insteek van De Lijn - werd de halte verplaatst omdat de chauffeurs geen zicht hebben op bepaalde deuren in een buitenbocht. Niet alle trams zijn uitgerust met deurcamera’s. Hermelijntrams hebben geen camera’s en ook niet alle Albatrostrams zijn ermee uitgerust. De Lijn geeft aan dat het geen optie is om de halte op het Ledebergplein te behouden. Het is te gevaarlijk om geen goed zicht te hebben op alle in-en uitgangen van een tramvoertuig.
Tijdelijke verbeteringen in de Ledebergstraat zouden nooit optimaal zijn én telkens veel impact hebben op terrassen, toegangen van woningen en/of parkeerplaatsen. De enige optie die we zien is een nieuw tramperron integreren bij een heraanleg van het Ledebergplein. Dan kan bekeken worden om de halte opnieuw op deze locatie in te richten.
 

‚Äč di 25/06/2024 - 08:54