Terug
Gepubliceerd op 23/04/2024

2024_MV_00267 - Mondelinge vraag van raadslid Stephanie D'Hose: Verkeersveiligheid graffitistraatje

vragenuurtje
ma 22/04/2024 - 18:00 gemeenteraadszaal
Datum beslissing: ma 22/04/2024 - 18:18
Behandeld

Samenstelling

Aanwezig

Mathias De Clercq, burgemeester; Filip Watteeuw, schepen; Astrid De Bruycker, schepen; Sami Souguir, schepen; Stephanie D'Hose; Veli Yüksel; Sven Taeldeman; Jef Van Pee; Gert Robert; Mieke Bouve; Joris Vandenbroucke; Stijn De Roo; Nicolas Vanden Eynden; Alana Herman; Emilie Peeters; Helga Stevens; Anton Vandaele
2024_MV_00267 - Mondelinge vraag van raadslid Stephanie D'Hose: Verkeersveiligheid graffitistraatje 2024_MV_00267 - Mondelinge vraag van raadslid Stephanie D'Hose: Verkeersveiligheid graffitistraatje

Motivering

Toelichting/Motivering/Aanleiding

Het Werregarenstraatje – hier op een boogscheut van het stadhuis – is ondertussen wereldberoemd als het graffitistraatje. Streetart is een kunstvorm die onze stad altijd omarmd heeft en het graffitistraatje is daar waarschijnlijk het meest opvallende bewijs van. Er zijn dan ook echte pareltjes te bewonderen.

Dat is ook de vele toeristen niet ontgaan. Op elk moment van de dag is het bijna over de koppen lopen in het smalle steegje. Heel vaak worden de bewonderaars van de graffitikunst echter opgeschrikt door een fietsbel, of erger: onaangekondigde voorbijflitsende fietsers. Ook aan het begin en einde van het straatje zorgt de heel beperkte zichtbaarheid vaak voor gevaarlijke conflictsituaties tussen voetgangers en fietsers.

Het zou de verkeersveiligheid op deze toeristische hotspot onmiskenbaar ten goede komen als fietsers kort omrijden via bijvoorbeeld de Schepenhuisstraat ipv zich een weg te banen tussen de voetgangers in het drukke, smalle graffitistraatje. Of – nog beter – als de fietsers met de fiets in hand de tijd nemen om zichzelf te vergapen aan de prachtige streetart.

Indiener(s)

Stephanie D'Hose

Gericht aan

Filip Watteeuw

Tijdstip van indienen

do 18/04/2024 - 09:04

Toelichting

Kan overwogen worden om in het kader van de verkeersveiligheid het Werregarenstraatje fietsvrij te maken en zo meer ruimte te creëren voor toeristen, bezoekers en uiteraard de graffitikunstenaars zelf?

Bespreking

Antwoord

Het is op dit moment inderdaad theoretisch mogelijk om door de Werregarenstraat te fietsen. Dat wordt gesignaleerd door een verkeersbord C3 met onderbord M2. De wegcode voorziet dat weggebruikers elkaar niet in gevaar mogen brengen. Fietsers moeten hun gedrag dus steeds aanpassen aan de omstandigheden.  

Het alternatief fietstraject via de Schepenhuisstraat is door het wegdek in kasseien niet zo aantrekkelijk. Een alternatief fietstraject via Langemunt is ook niet beschikbaar tussen 11u en 18u. De Belfortstraat lijkt wel een mogelijk alternatief dat velen vandaag al gebruiken.

Er zijn op dit moment geen gegevens over het gebruik van het straatje. Noch door voetgangers, noch door fietsers. In de laatste 5 jaar hebben we weet van één klacht over het gebruik van de straat door fietsers. Ik zie hier eigenlijk zelden fietsers. Ik heb er dan ook geen zicht op of dit hier problemen geeft. Ik wil dit dat dan ook niet zomaar verbieden. Ik stel dus voor dat we eerst zicht krijgen op het gebruik voor we hierover een beslissing kunnen nemen.

di 23/04/2024 - 11:01