Terug
Gepubliceerd op 23/04/2024

2024_MV_00273 - Mondelinge vraag van raadslid Mieke Bouve: Speciale bril voor kleurenblinde museumbezoekers

vragenuurtje
ma 22/04/2024 - 18:00 gemeenteraadszaal
Datum beslissing: ma 22/04/2024 - 19:00
Behandeld

Samenstelling

Aanwezig

Mathias De Clercq, burgemeester; Filip Watteeuw, schepen; Astrid De Bruycker, schepen; Sami Souguir, schepen; Stephanie D'Hose; Veli Yüksel; Sven Taeldeman; Jef Van Pee; Gert Robert; Mieke Bouve; Joris Vandenbroucke; Stijn De Roo; Nicolas Vanden Eynden; Alana Herman; Emilie Peeters; Helga Stevens; Anton Vandaele
2024_MV_00273 - Mondelinge vraag van raadslid Mieke Bouve: Speciale bril voor kleurenblinde museumbezoekers 2024_MV_00273 - Mondelinge vraag van raadslid Mieke Bouve: Speciale bril voor kleurenblinde museumbezoekers

Motivering

Toelichting/Motivering/Aanleiding

Kleurenblinde bezoekers van het Antwerpse Koninklijk Museum voor Schone Kunsten (KMSKA) krijgen sinds kort een speciale bril, waarmee ze de kleurschakeringen van kunstwerken beter kunnen zien. De brillen worden ook al gebruikt in onder meer het Van Gogh Museum in Amsterdam, Centre Pompidou in Parijs en het Mercedes-Benzmuseum in Stuttgart. De bril zou voor een betere waarneming van kleur en contrast zorgen, bij tot wel 75% van de mensen met een verstoord kleurenzicht.

Het ter beschikking stellen van de bril kan een mooie stap zijn op vlak van toegankelijkheid en inclusiviteit. Bezoekers met kleurenblindheid kunnen op die manier een stuk meer nuance en detail ontwaren in de gepresenteerde kunstwerken, en – niet onbelangrijk – ze kunnen de werken ervaren op de manier zoals ze bedoeld zijn door de kunstenaar.

Indiener(s)

Mieke Bouve

Gericht aan

Sami Souguir

Tijdstip van indienen

do 18/04/2024 - 12:11

Toelichting

Bent u dit project genegen? Bent u bereid om te bekijken of dit ook uitgerold kan worden in een van de Gentse stedelijke musea?

Bespreking

Antwoord

Voor de collecties en tentoonstellingen in kunstmusea zoals het MSK, het S.M.A.K. en het Design museum Gent zijn de meest subtiele kleurschakeringen essentieel in de ervaring van elke bezoeker.

Voor deze musea lijken brillen voor kleurenblinde bezoekers een meerwaarde te zijn en een interessant inclusief hulpmiddel tegen een betaalbare prijs.

Design museum Gent is nu gesloten maar deze bril kwam al eens onder de aandacht tijdens Kleureyck, Van Eycks kleuren in Design, maar werd toen niet verder onderzocht.

Bij de erfgoedmusea bieden deze brillen op het eerste zicht weinig meerwaarde door de aard van de collectie.

Het S.M.A.K. en het MSK zullen bij wijze van experiment een aantal brillen aankopen en deze gedurende een 12-tal maanden aanbieden en opvolgen.

Na een positieve evaluatie zal beslist worden om ze permanent aan te bieden in het S.M.A.K, het MSK en bij uitbreiding het Design museum Gent.

di 23/04/2024 - 08:36