Geachte schepen,
Voor de nieuwe vleugel van het Designmuseum aan de Drabstraat werd een nieuwe circulaire gevelsteen bedacht. De steen bestaat voor 63% uit gerecycleerd afvalmateriaal zoals glas en beton van gesloopte Gentse gebouwen. Bovendien komt bij de productie slechts 1/3 van de normale CO2-uitstoot vrij. De steen wordt lokaal geperst in het Arsenaal van Gentbrugge.
Een zeer innovatieve en duurzame aanpak die ook deels via donaties van Gentenaars werd gefinancierd. Het zou dus jammer zijn om deze circulaire gevelsteen niet verder te gebruiken in het Gentse stadspatrimonium.Zijn er reeds plannen om deze gevelsteen ook te gebruiken in andere nieuwe stadsgebouwen?
Sogent is gedelegeerd bouwheer van het Design Museum, in opdracht van de Stad. Ik spreek hier dus even namens sogent, en het Design Museum uiteraard. Zoals u weet vallen de bouwprojecten van de stad onder de bevoegdheid facility management van collega El-Bazioui.
Wat uw vraag betreft:
Onderzoek is een van de kernactiviteiten van een goede ontwerper en een goed designmuseum. Vanuit die wetenschap werkte het Design Museum sinds 2021 met verschillende partners, waaronder sogent, aan een nieuwe circulaire steen voor de gevel van de vleugel DING.
De steen werd dus specifiek ontwikkeld, en wordt momenteel uitsluitend geproduceerd, voor DING. Het gebruiksgeschiktheidsattest, want de steen doorstond uiteraard de noodzakelijke gecertificeerde testen, is namelijk enkel geldig voor het bouwproject van de nieuwe vleugel.
Tot nog toe heeft de producent aangegeven geen verdere stappen te nemen om deze circulaire gevelsteen in de toekomst verder te produceren en of op te schalen.
Hoewel de circulaire gevelsteen op dit moment dus enkel kan gebruikt worden voor het Design Museum, heeft het innovatieve traject dat werd doorlopen veel waardevolle kennis opgeleverd over circulaire bouwmaterialen. Deze kennis zullen we in de toekomst zeker blijven inzetten voor andere projecten.
Zo werkt men binnen sogent momenteel samen met de Dienst Milieu en Klimaat van de stad aan een ambitiekader voor circulair bouwen, dat kan opgenomen worden in toekomstige bestekken.
De methodieken en bouwmaterialen evolueren continue en in een razendsnel tempo, ook en vooral in functie van duurzaamheid. Zo zijn er inmiddels ook industriële circulaire gevelstenen op de markt, ook die tendensen worden uiteraard nauwgezet opgevolgd.
Duurzaam en klimaatbewust bouwen gaat immers verder dan CO2-neutrale gebouwen opleveren tijdens het gebruik ervan. Het is ook belangrijk om de CO2-uitstoot te verminderen die gepaard gaat met de productie van bouwmaterialen, een aspect waar we aandacht aan blijven schenken bij zowel onze stadsontwikkelings- als bouwprojecten in onze stad.
Maar deze specifiek ontwikkelde gevelsteen blijft voorlopig dus uniek voor het Design Museum.
di 23/04/2024 - 08:35