Terug
Gepubliceerd op 27/03/2024

2024_MV_00214 - Mondelinge vraag van raadslid Helga Stevens: Lachgas aan begraafplaats Scheldeakker in Zwijnaarde

vragenuurtje
ma 25/03/2024 - 18:00 gemeenteraadszaal
Datum beslissing: ma 25/03/2024 - 18:47
Behandeld

Samenstelling

Aanwezig

Mathias De Clercq, burgemeester; Filip Watteeuw, schepen; Astrid De Bruycker, schepen; Bram Van Braeckevelt, schepen; Hafsa El-Bazioui, schepen; Rudy Coddens, schepen; Sven Taeldeman; Jef Van Pee; Mieke Bouve; Tom De Meester; Stijn De Roo; Christiaan Van Bignoot; Caroline Persyn; Ronny Rysermans; Nicolas Vanden Eynden; Els Roegiers; Emilie Peeters; Helga Stevens; Jeroen Van Lysebettens; Anton Vandaele
2024_MV_00214 - Mondelinge vraag van raadslid Helga Stevens: Lachgas aan begraafplaats Scheldeakker in Zwijnaarde 2024_MV_00214 - Mondelinge vraag van raadslid Helga Stevens: Lachgas aan begraafplaats Scheldeakker in Zwijnaarde

Motivering

Toelichting/Motivering/Aanleiding

Bewoners melden dat er op de parking van de begraafplaats Scheldeakker in Zwijnaarde lachgas gedeald en gebruikt wordt. Geregeld worden er (ook grote) lachgaspatronen en bijhorende ballonnetjes aangetroffen. Nu is het uiteraard nergens de plek om lachgas als drug te dealen of gebruiken, maar dat geldt toch nog eens des te meer voor de omgeving van een begraafplaats waar rust en sereniteit extra belangrijk zijn.

Indiener(s)

Helga Stevens

Gericht aan

Mathias De Clercq

Tijdstip van indienen

do 21/03/2024 - 14:02

Toelichting

1. Is de politie met deze situatie bekend? Welke vaststellingen werden er eventueel al gedaan?

2. Welke maatregelen worden er genomen om de sereniteit van de begraafplaats en omgeving te verzekeren?

Bespreking

Antwoord

Ik verneem van de korpsleiding dat er nog geen vaststellingen op heterdaad van het dealen en het gebruik van lachgas op de parking aan de begraafplaats werden gedaan.

Uit de politionele digitale gegevensbronnen heeft de politie voor 2023 en 2024 tot op heden geen elementen die verwijzen naar lachgas. Er zijn in die periode voor die omgeving twee registraties 'drugs' opgesteld, die geen link hebben met lachgas.

Ook bij de buurtinspecteur is deze informatie niet gekend. Er zijn wel af en toe meldingen van sluikstorten.

Een bevraging op Facebook ('ge zijt van Zwijnaarde...'), door de

buurtinspecteur, levert enkele meldingen op van aangetroffen lachgas, echter verspreid over Zwijnaarde en dit werd doorgegeven via de meldingsapp.

Ik heb ook de Groendienst bevraagd.

De Groendienst bevestigt dat er aan de begraafplaats, zoals op andere plekken, al eens lachgaspatronen werden gevonden. Een tijd geleden heeft een ploeg van de Groendienst de politie verwittigd in het kader van een indicatie van druggebruik aan de begraafplaats . Zoals reeds gesteld werden er door de politie twee pv’s opgesteld inzake drugs.

Vanuit de wijkpolitie Nieuw Gent zal deze locatie tijdelijk als extra aandachtspunt in de algemene toezichtpatrouilles worden opgenomen.

De buurtinspecteur zal eveneens enkele naaste bewoners bevragen, om op basis van de aangereikt informatie, de patrouilles meer gericht uit te voeren.

‚Äč di 26/03/2024 - 13:59