Terug
Gepubliceerd op 27/02/2024

2024_MV_00083 - Mondelinge vraag van raadslid Jef Van Pee: verlichting monumenten deelgemeenten

vragenuurtje
ma 26/02/2024 - 18:00 gemeenteraadszaal
Datum beslissing: ma 26/02/2024 - 18:29
Behandeld

Samenstelling

Aanwezig

Christophe Peeters, voorzitter; Filip Watteeuw, schepen; Sofie Bracke, schepen; Astrid De Bruycker, schepen; Tine Heyse, schepen; Isabelle Heyndrickx, schepen; Bram Van Braeckevelt, schepen; Hafsa El-Bazioui, schepen; Zeneb Bensafia; Sven Taeldeman; Jef Van Pee; Gert Robert; Bert Misplon; Joris Vandenbroucke; Stijn De Roo; Christiaan Van Bignoot; Caroline Persyn; Alana Herman; Els Roegiers; Emilie Peeters; Jeroen Van Lysebettens; Anton Vandaele

Voorzitter

Christophe Peeters, voorzitter
2024_MV_00083 - Mondelinge vraag van raadslid Jef Van Pee: verlichting monumenten deelgemeenten 2024_MV_00083 - Mondelinge vraag van raadslid Jef Van Pee: verlichting monumenten deelgemeenten

Motivering

Toelichting/Motivering/Aanleiding

Geachte schepen

Na de dorpskernvernieuwing van Oostakker, blonk ook de kerk in al zijn glorie met een heel mooie verlichting. Toen de energiecrisis op ons af kwam, werd, uit besparingsoverwegingen, de verlichting uitgeschakeld. Nu de prijzen opnieuw op hun vorig peil zijn, komt de vraag of de verlichting opnieuw kan ingeschakeld worden. Het is er nu een donker gat, en het oogt niet veilig.

Ook uit andere deelgemeenten komen vragen. Zo is ook het oud-gemeentehuis van Sint-Amandsberg niet meer verlicht. Daar komen ook vragen over.

Wellicht zijn er ook andere monumenten waarvan de verlichting nog niet opnieuw werd ingeschakeld.

Vandaar mijn vraag:

Indiener(s)

Jef Van Pee

Gericht aan

Filip Watteeuw

Tijdstip van indienen

wo 31/01/2024 - 09:23

Toelichting

- kunnen de monumenten/kerken in de deelgemeenten opnieuw verlicht worden?

Bespreking

Antwoord

De monumentverlichting over het ganse Gentse grondgebied werkt elke avond van valavond tot middernacht. Vorig jaar werd de straatverlichting wel tijdelijk gedoofd, maar dit gold niet voor de monument- en sfeerverlichting. 

Laat me nu kort een overzicht geven van de door u gevraagde locaties.

De monumentverlichting in Oostakkerdorp was blijkbaar een hele periode defect, we hebben hiervan pas recent melding gekregen. Fluvius kijkt na om de monumentverlichting er zo snel als mogelijk te herstellen.

De laatste jaren werd er buiten het Genste stadscentrum monumentverlichting voorzien aan de kerk in Afsnee, de Onze-Lieve-Vrouw-kerk in Mariakerke, het Drongenplein en het centrum van Oostakker. Recent werd ook de monumentverlichting aan Ledebergplein vernieuwd.

Tot slot wil ik nog meegeven, dat de nieuwe monumentverlichting aan het gemeentehuis van Sint Amandsberg, tijdens de toekomstige heraanleg van het openbaar domein zal worden voorzien. 

‚Äč di 27/02/2024 - 10:39