Op grond van de Wet op het politieambt (WPA) van 5 augustus 1992, gewijzigd bij Wet van 21 maart 2018 tot wijziging van de Wet op het politieambt om het gebruik van camera's door de politiediensten te regelen, en tot wijziging van de Wet van 21 maart 2007 tot regeling van de plaatsing en het gebruik van bewakingscamera's, van de Wet van 30 november 1998 houdende regeling van de inlichtingen- en veiligheidsdiensten en van de Wet van 2 oktober 2017 tot regeling van de private en bijzondere veiligheid, moeten een aantal verplichtingen worden nageleefd wanneer de politiediensten een bewakingscamera willen plaatsen en gebruiken met het oog op bewaking en toezicht.
Artikel 25/2 van desbetreffende wet verstaat onder tijdelijk vaste camera, de camera die voor een beperkte tijd op een plaats wordt opgesteld. Onder mobiele camera wordt verstaan, de camera die wordt verplaatst tijdens het gebruik ervan.
Een politiedienst kan camera's plaatsen en gebruiken op het grondgebied dat onder zijn bevoegdheid valt, na voorafgaande principiële toestemming van de gemeenteraad, wanneer het gaat om een politiezone. Om deze toestemming te bekomen wordt er een aanvraag ingediend bij de gemeenteraad door de korpschef. Deze aanvraag houdt rekening met een impact- en risicoanalyse op het vlak van de bescherming van de persoonlijke levenssfeer en op operationeel niveau, met name wat de categorieën van verwerkte persoonsgegevens betreft, de proportionaliteit van de aangewende middelen, de te bereiken operationele doelstellingen en de bewaartermijn van de gegevens die nodig is om deze doelstellingen te bereiken. (artikel 25/4 WPA)
De gemeenteraad dient zijn toestemming uit te brengen op basis van de informatie bezorgd door de verantwoordelijke voor de verwerking en de analyse van de korpschef. Deze toestemming moet in alle gevallen gemotiveerd worden.
Indien de analyse van de korpschef gevolgd wordt, kan de motivering steunen op de elementen uit de analyse van de korpschef.
Concreet wenst de Politiezone Gent, onder verantwoordelijkheid van Korpschef Filip Rasschaert, dat er tijdens oudejaarsnacht voor de periode van 27 december 2024 8.00 uur tot en met 02 januari 2025 08.00 uur. tijdelijk vaste camera's zichtbaar worden geplaatst op een niet-besloten plaats.
De voorgaande jaren is er een negatieve tendens waarneembaar op oudejaarsnacht. Het vele feestgedruis gaat tevens gepaard met vernielingen van het openbaar domein en het buitenproportioneel gebruik van pyrotechnische middelen al dan niet gecombineerd met brandbare stoffen.
Sowieso worden tijdens oudejaarsnacht extra personeelsleden en middelen ingezet om de openbare orde te handhaven. Vorig jaar werd meermaals vastgesteld dat de brandweer verhinderd werden om hun opdracht uit te voeren en tijdens hun werking meermaals belaagd werden met vuurpijlen.
Op basis van de huidige situatie, de gebeurtenissen tijdens oudejaarsnacht 2022 en 2023 zijn er ernstige vermoedens dat er tijdens komende oudejaarsnacht op gans het grondgebied van de Politiezone Gent een verhoogde kans is op:
Het gebruik van de tijdelijk vaste camera's laat toe de publieksstromen in real time te observeren (crowdmanagement) en te kanaliseren, informatie-inwinning (bij BP) te voorzien, misdrijven vast te stellen en de daders ervan op te sporen, verloren gelopen kinderen op te sporen en alle gebeurtenissen die een gevaar of risico inhouden voor de openbare orde en veiligheid snel te detecteren en er gevat op te reageren.
De nutsfunctie voor de veiligheids- en hulpdiensten kan dan ook niet worden betwist.
De politiezone Gent wil bijgevolg op vijf locaties (zijnde plaatsen waar zich al meerdere incidenten hebben voorgedaan: Wittekaproenenplein; Edmond van Beverenplein; Ledebergplein, Meulesteedsesteenweg, Tolhuislaan) en de omliggende perimeter een 'tijdelijk vaste camera' plaatsen en dit voor de periode van 27 december 2024 8.00 u. tot en met 02 januari 2025 08.00 u. Deze camera' s zullen geen geluid opnemen. Er kan wel worden ingezoomd zodat een individu en een kentekenplaat herkenbaar en bruikbaar wordt voor de politionele diensten.
Daarenboven zullen deze camera’s en de opnames ervan enkel gebruikt worden in uitvoering van de opdrachten van bestuurlijke en gerechtelijke politie, zoals bepaald in de WPA en mits de beperkingen die de WPA oplegt.
De tijdelijk vaste camera's zullen in het bijzonder ingezet worden voor:
In eerste orde:
Crowdmanagement:
In tweede orde:
Het beheersen van bijhorende mogelijke criminaliteitsvormen en overlast;
In derde orde:
Verantwoording:
als hulpmiddel bij het afleggen van verantwoording met betrekking tot de aangeboden dienstverlening en/of een antwoord formuleren in geval van klachten.
Gelet op de doelstellingen van het cameratoezicht en de wijze van implementatie ervan is er een maatschappelijk draagvlak voor het gevraagde cameratoezicht.
De Politiezone Gent kan slechts overgaan tot het op zichtbare wijze gebruik maken van zowel tijdelijk vaste camera's als mobiele camera's nadat de gemeenteraad een voorafgaande principiële toestemming heeft gegeven.
Verleent een principiële toestemming aan de aanvraag van de Politiezone Gent voor de zichtbare inzet op 27 december 2024 vanaf 8.00 u. tot en met 02 januari 2025 08.00 u., van tijdelijk vaste camera's op een niet-besloten plaats op het grondgebied van de Politiezone Gent zoals bepaald op de plaatsgesteldheid gevoegd in bijlage.