Het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 56, § 1.
De voorschriften zoals opgenomen in de oproepfiche van Europa Werk en Sociale Economie: Oproep 60: Samen bouwen aan sociale netwerken voor nieuwkomers in jouw regio - Regionale organisatienetwerken - actiemiddelen.
Inburgering heeft als doelstelling om mensen die naar België migreren, zelfredzaam te maken en hen de kans te geven om volwaardig deel te nemen aan de samenleving. Het inburgeringstraject is voor sommigen een verplichting en voor anderen een vrijblijvende keuze.
Op 1 maart 2022 wijzigde het Decreet van 7 juni 2013 betreffende het Vlaamse integratie- en inburgeringsbeleid en het Besluit van de Vlaamse regering van 29 januari 2016 houdende de uitvoering van het decreet van 7 juni 2013 betreffende het Vlaamse integratie- en inburgeringsbeleid. Het gewijzigde decreet is sindsdien in voege. Vanaf 1 januari 2023 werd het netwerk- en participatietraject ingevoerd.
Het inburgeringstraject bestaat uit meerdere pijlers: lessen Maatschappelijke Oriëntatie, lessen Nederlands als tweede taal, activering en doorverwijzing naar de VDAB. Het hervormde decreet voorziet eveneens een uitbreiding van het huidige inburgeringstraject met een vierde pijler: het participatietraject.
De inburgeraar legt hierbij een traject op maat af van 40 uur, met als doel de versterking van het sociaal netwerk en participatie. Het traject kan op verschillende manieren worden ingevuld: in de vorm van een buddyproject, een stage bij een bedrijf, vereniging, organisatie of lokaal bestuur, toeleidingstraject in het vrijwilligerswerk, taalstages, kennismakingstraject in cultuur-, jeugd-, sportvereniging, woonzorgcentrum, lokaal dienstencentrum, buurtwerking...
Het participatietraject is verplicht voor "verplichte" inburgeraars die niet werken, noch studeren. Ook aan de vrijblijvende, “rechthebbende” inburgeraars wordt het participatietraject aangeboden.
De Agentschappen Integratie en Inburgering zijn de uitvoerders van het inburgeringsbeleid, maar voor het participatietraject besliste de Vlaamse regering dat de regie ligt bij de lokale besturen. Het is in de eerste plaats de inburgeraar zelf die verantwoordelijk is om een passend aanbod te vinden en deelname aan een traject te bewijzen t.a.v. zijn trajectbegeleider bij het integratie- en inburgeringsagentschap. Het is aan de lokale overheid om een passend aanbod te ontwikkelen en/of te ontsluiten. Het is aan het integratie- en inburgeringsagentschap om de inburgeraar - indien nodig - te begeleiden naar dit aanbod.
Om het participatietraject in de praktijk te brengen heeft de Afdeling Europese Programma's (Europa WSE) van het Vlaamse Departement Werk en Sociale Economie middelen vrijgemaakt via een eerste projectoproep (oproep 41) om in elke regio medewerkers aan te stellen die de leidende rol opnemen bij de opstart van een regionaal organisatienetwerk. Voor Gent werd een projectcoördinator aangesteld bij de Stad binnen de Dienst Lokaal Sociaal Beleid en een netwerkcoach bij Amal vzw. De medewerkers zijn verantwoordelijk voor het opzetten van een organisatienetwerk met als doel voldoende divers, kwalitatief en toegankelijk aanbod te ontsluiten. Het organisatienetwerk kreeg de naam “Gent Verbindt” en bestaat intussen uit een enthousiaste groep van verschillende stakeholders zoals aanbodpartners, strategische kernspelers, stadspartners, kennisinstellingen, etc.
Een aantal uitdagingen zijn complex en overstijgen de capaciteit van een lokaal bestuur en een agentschap. Om het organisatienetwerk en het aanbod verder te laten groeien en acties op te zetten rond gezamenlijke uitdagingen die Stad Gent en Amal niet alleen kunnen aanpakken heeft Europa WSE een tweede oproep gelanceerd (oproep 60) die middelen beschikbaar stelt om acties, geformuleerd door het organisatienetwerk, te financieren.
De promotor (projectcoördinator Stad Gent) heeft daarom op 15/05/2024 een projectvoorstel “Gent Verbindt in actie” ingediend bij Europa WSE voor de aanvraag van € 257.267,69 aan AMIF-middelen en Vlaamse cofinanciering. Dit projectvoorstel werd op 08/05/2024 goedgekeurd door het College om in te dienen bij Europa WSE.
Op 30/06/2024 kreeg de promotor een positieve beoordeling van het projectvoorstel en integrale toekenning van het totale budget (zie bijlage voor de positieve beslissing). Dit budget zal gebruikt worden om 7 acties van 5 verschillende partners te financieren over een looptijd van 2 jaar (01/07/2024 – 30/06/2026). De 5 partners zijn: De Centrale, Refu Interim, Een Hart Voor Vluchtelingen, DUO for a JOB en Sportaround. Refu Interim en DUO for a JOB zullen elk 2 acties uitvoeren.
Om deze acties tot een goed einde te brengen en de vooropgestelde resultaten te behalen werden de samenwerkingsprincipes vastgelegd door de promotor in een partnerschapsovereenkomst (zie bijlage voor de volledige partnerschapsovereenkomst). De partnerschapsovereenkomst werd opgesteld tussen Stad Gent en de 5 partners. Hiervoor werd een sjabloon gebruikt dat ter beschikking wordt gesteld door Europa WSE. De partnerschapsovereenkomst omvat afspraken rond opdrachten en te behalen resultaten, aansprakelijkheden en verbintenissen, financiële bepalingen, controle en opvolging, communicatie en publiciteit, intellectuele eigendom, non-discriminatieclausule en wijzigingen en/of beëindiging van het partnerschap.
De partnerschapsovereenkomst verduidelijkt eveneens dat de promotor fungeert als mandataris voor het beheer van de totaliteit van de kredieten. De promotor verbindt zich ertoe om de ontvangen AMIF-steun zo snel mogelijk, volgens de afgesproken regels, aan de partners van het partnerschap over te maken, uiterlijk binnen een termijn van 60 dagen na ontvangst van de betalingsautoriteit.
De acties dienen voor minstens 25% door de partners zelf te worden gefinancierd (€ 85.755,90). Ook deze cofinanciering wordt vastgelegd in de partnerschapsovereenkomst. Er dient geen cofinancieringsbudget te worden voorzien door de Stad.
Als promotor zal de Stad Gent jaarlijks het afgerekende subsidiebedrag aan de vzw-partners doorstorten vanuit de derdenrekening. Deze middelen worden dus niet in het stadsbudget opgenomen.
De samenwerkingsprincipes werden opgenomen in een partnerschapsovereenkomst. De concrete uitwerking zal in een handelingskader gebeuren. Dit handelingskader zal permanent worden bijgewerkt, ook op het vlak van personeelsinzet en budget, en jaarlijks door de stuurgroep van het project worden gevalideerd.
De partnerschapsovereenkomst met alle rechtstreeks betrokken partners ligt nu voor ter goedkeuring.
Keurt goed de partnerschapsovereenkomst voor de uitvoering van het project Gent Verbindt in actie door de Stad Gent als promotor en de 5 partners: De Centrale vzw, Refu Interim vzw, Een Hart Voor Vluchtelingen vzw, Sportaround vzw en DUO for a job vzw.