Terug
Gepubliceerd op 27/11/2024

2024_GR_00953 - De aanleg van een gemeenteweg in kader van OMV_2023163886 R - aanvraag omgevingsvergunning voor het bouwen van een meergezinswoning met 5 wooneenheden en 4 eengezinswoningen voor tijdelijke bewoning na het slopen van de bestaande bebouwing + het exploiteren van een warmtepomp in 9 woonentiteiten - met openbaar onderzoek - Alfons Braeckmanlaan, 9040 Gent - Goedkeuring

gemeenteraad
ma 25/11/2024 - 19:01 gemeenteraadszaal
Datum beslissing: ma 25/11/2024 - 20:09
Goedgekeurd

Samenstelling

Wie is verantwoordelijk voor deze materie?

Filip Watteeuw

Aanwezig

Christophe Peeters, voorzitter; Mathias De Clercq, burgemeester; Filip Watteeuw, schepen; Sofie Bracke, schepen; Tine Heyse, schepen; Astrid De Bruycker, schepen; Sami Souguir, schepen; Bram Van Braeckevelt, schepen; Isabelle Heyndrickx, schepen; Hafsa El-Bazioui, schepen; Evita Willaert, schepen; Rudy Coddens, schepen; Karin Temmerman; Gabi De Boever; Zeneb Bensafia, ondervoorzitter; Anne Schiettekatte; Stephanie D'Hose; Veli Yüksel; Sven Taeldeman; Jef Van Pee; Mehmet Sadik Karanfil; Gert Robert; Carl De Decker; Karlijn Deene; Mieke Bouve; Cengiz Cetinkaya; Anneleen Van Bossuyt; Tom De Meester; Bert Misplon; Fourat Ben Chikha; Anita De Winter; Joris Vandenbroucke; Manuel Mugica Gonzalez; Patricia De Beule; Mattias De Vuyst; Stijn De Roo; Sonja Welvaert; Christiaan Van Bignoot; Caroline Persyn; Ronny Rysermans; Nicolas Vanden Eynden; Alana Herman; Els Roegiers; Emilie Peeters; Helga Stevens; Jeroen Van Lysebettens; Martine Verhoeve; Anton Vandaele; Nikolaas Schuiten; Mieke Hullebroeck, algemeen directeur; Liesbet Vertriest, adjunct-algemeendirecteur

Afwezig

Johan Deckmyn; Sara Matthieu; Karla Persyn; Yüksel Kalaz

Secretaris

Mieke Hullebroeck, algemeen directeur

Voorzitter

Christophe Peeters, voorzitter

Stemming op het agendapunt

2024_GR_00953 - De aanleg van een gemeenteweg in kader van OMV_2023163886 R - aanvraag omgevingsvergunning voor het bouwen van een meergezinswoning met 5 wooneenheden en 4 eengezinswoningen voor tijdelijke bewoning na het slopen van de bestaande bebouwing + het exploiteren van een warmtepomp in 9 woonentiteiten - met openbaar onderzoek - Alfons Braeckmanlaan, 9040 Gent - Goedkeuring

Aanwezig

Christophe Peeters, Mathias De Clercq, Filip Watteeuw, Sofie Bracke, Tine Heyse, Astrid De Bruycker, Sami Souguir, Bram Van Braeckevelt, Isabelle Heyndrickx, Hafsa El-Bazioui, Evita Willaert, Rudy Coddens, Karin Temmerman, Gabi De Boever, Zeneb Bensafia, Anne Schiettekatte, Stephanie D'Hose, Veli Yüksel, Sven Taeldeman, Jef Van Pee, Mehmet Sadik Karanfil, Gert Robert, Carl De Decker, Karlijn Deene, Mieke Bouve, Cengiz Cetinkaya, Anneleen Van Bossuyt, Tom De Meester, Bert Misplon, Fourat Ben Chikha, Anita De Winter, Joris Vandenbroucke, Manuel Mugica Gonzalez, Patricia De Beule, Mattias De Vuyst, Stijn De Roo, Sonja Welvaert, Christiaan Van Bignoot, Caroline Persyn, Ronny Rysermans, Nicolas Vanden Eynden, Alana Herman, Els Roegiers, Emilie Peeters, Helga Stevens, Jeroen Van Lysebettens, Martine Verhoeve, Anton Vandaele, Nikolaas Schuiten, Mieke Hullebroeck, Liesbet Vertriest
Stemmen voor 49
Gabi De Boever, Sami Souguir, Helga Stevens, Tine Heyse, Filip Watteeuw, Karin Temmerman, Mathias De Clercq, Sofie Bracke, Bram Van Braeckevelt, Rudy Coddens, Sven Taeldeman, Mehmet Sadik Karanfil, Stephanie D'Hose, Zeneb Bensafia, Karlijn Deene, Jef Van Pee, Gert Robert, Veli Yüksel, Anne Schiettekatte, Astrid De Bruycker, Mieke Bouve, Cengiz Cetinkaya, Carl De Decker, Nicolas Vanden Eynden, Els Roegiers, Evita Willaert, Ronny Rysermans, Anton Vandaele, Patricia De Beule, Tom De Meester, Stijn De Roo, Mattias De Vuyst, Anita De Winter, Bert Misplon, Caroline Persyn, Christiaan Van Bignoot, Anneleen Van Bossuyt, Joris Vandenbroucke, Sonja Welvaert, Manuel Mugica Gonzalez, Alana Herman, Nikolaas Schuiten, Hafsa El-Bazioui, Fourat Ben Chikha, Martine Verhoeve, Isabelle Heyndrickx, Jeroen Van Lysebettens, Emilie Peeters, Christophe Peeters
Stemmen tegen 0
Onthoudingen 0
Blanco stemmen 0
Ongeldige stemmen 0
2024_GR_00953 - De aanleg van een gemeenteweg in kader van OMV_2023163886 R - aanvraag omgevingsvergunning voor het bouwen van een meergezinswoning met 5 wooneenheden en 4 eengezinswoningen voor tijdelijke bewoning na het slopen van de bestaande bebouwing + het exploiteren van een warmtepomp in 9 woonentiteiten - met openbaar onderzoek - Alfons Braeckmanlaan, 9040 Gent - Goedkeuring 2024_GR_00953 - De aanleg van een gemeenteweg in kader van OMV_2023163886 R - aanvraag omgevingsvergunning voor het bouwen van een meergezinswoning met 5 wooneenheden en 4 eengezinswoningen voor tijdelijke bewoning na het slopen van de bestaande bebouwing + het exploiteren van een warmtepomp in 9 woonentiteiten - met openbaar onderzoek - Alfons Braeckmanlaan, 9040 Gent - Goedkeuring

Motivering

Regelgeving waaruit blijkt dat het orgaan bevoegd is

  • Het decreet betreffende de omgevingsvergunning van 25 april 2014, artikel 31
  • Het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, artikel 8

Op basis van welke regels (rechtsgronden) wordt deze beslissing genomen?

  • Het decreet betreffende de omgevingsvergunning van 25 april 2014, artikel 31
  • Het Besluit van 27 november 2015 betreffende de omgevingsvergunning, artikel 47
  • Het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, artikel 12
  • De Vlaamse codex ruimtelijke ordening (VCRO)
  • Het decreet algemene bepalingen milieubeleid (DABM)

Wat gaat aan deze beslissing vooraf?

Manuel Snauwaert namens Stad Gent  diende een omgevingsvergunningsaanvraag in voor gronden gelegen aan Alfons Braeckmanlaan 156 kadastraal gekend als afdeling 19 sectie C nr. 362K4.
 

Deze aanvraag werd op 10/06/2024 ingediend bij het college van burgemeester en schepenen. Op 08/07/2024 werd het dossier volledig en ontvankelijk verklaard.
 

Beschrijving aanvraag:

De aanvraag heeft betrekking op een perceel dat enerzijds aan de Alfons Braeckmanlaan en anderzijds aan de Nachtegaaldreef paalt. Er bevindt zich een vrijstaand gebouw op de site (circa 1.700 m²).

De aanvraag omvat het bouwen van een meergezinswoning met 5 wooneenheden en 4 eengezinswoningen voor tijdelijke bewoning na het slopen van de bestaande bebouwing en het exploiteren van een warmtepomp in 9 woonentiteiten.

De tijdelijke bewoning wordt ter beschikking gesteld als tijdelijke en voorwaardelijke oplossing voor personen die zich in een problematische woonsituatie bevinden.

Tussen de Nachtegaaldreef en de Alfons Braeckmanlaan komt aan de oostkant een doorsteek voor fietsers en wandelaars. Hiervoor wordt een nieuwe rooilijn gevestigd om deze doorsteek op te nemen in de openbare wegenis. De strook is in totaal 6 m breed. Het betonnen fietspad zelf is 3 m breed met aan beide zijden nog 1,5 m groenstrook. Vanop dit fiets-/wandelpad kan een centrale groenzone tussen de private tuinen bij de nieuwe woningen bereikt worden.

Procedure:

Het openbaar onderzoek werd gehouden van 16 juli 2024 tot 14 augustus 2024.

Resultaat : geen petitielijsten, geen schriftelijke bezwaren, geen schriftelijke gebundelde bezwaren, geen mondelinge bezwaren en 2 digitale bezwaren 

De gemeentelijk omgevingsambtenaar heeft deze aanvraag  geadviseerd. Het advies van de omgevingsambtenaar is aan dit besluit toegevoegd. Dit verslag bevat eveneens een samenvatting en bespreking van de bezwaren.

Waarom wordt deze beslissing genomen?

In uitvoering van artikel 12 van het decreet over de gemeentewegen keurt de gemeenteraad een rooilijnplan goed. In uitvoering van artikel 31 van het decreet betreffende de Omgevingsvergunning neemt de gemeenteraad een beslissing over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg alvorens de bevoegde overheid een beslissing neemt over de vergunningsaanvraag. De gemeenteraad neemt daarbij kennis van de standpunten, opmerkingen en bezwaren die zijn ingediend tijdens het openbaar onderzoek. De gemeenteraad spreekt zich ook uit over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg, en over de eventuele opname in het openbaar domein.

Het vergunningverlenend bestuursorgaan is van oordeel dat een vergunning kan verleend worden op basis van het advies van de omgevingsambtenaar.

De gemeenteraad is van oordeel dat het voorstel van wegaanleg kan goedgekeurd worden om volgende redenen:

Er wordt aan de oostkant van de projectsite een nieuwe fiets- en wandelpad voorzien tussen de Nachtegaaldreef en de Alfons Braeckmanlaan. Dit was ook op die manier voorzien in het gemeentelijk RUP. Dit is vooral een belangrijke verbinding tussen Westveld en de schoolsite aan de Nachtegaaldreef. Op die manier kunnen fietsers en wandelaars op een veilige en vlotte manier zich verplaatsen.

De aanleg van het fietspad zal dus een meerwaarde zijn zowel voor de nieuwe bewoners, die vlot vanaf beide straten de woningen kunnen bereiken, als voor de omliggende bewoners die nu vlot van de Nachtegaaldreef naar de Alfons Braeckmanlaan en het Westveld in het noorden kunnen of omgekeerd.

De aanleg wordt voorzien in 3 m breed beton en is dus naar fietscomfort en wandelcomfort ideaal. Langs beide zijden is er nog een strook voorzien om water op een natuurlijke wijze te laten infiltreren. Op die manier is er voldaan aan de doelstelling om minimaal te verharden en het water op eigen terrein te laten infiltreren. De totale breedte van de wegenis binnen de nieuwe rooilijn bedraagt 6 m.

Het gaat om een project van de Stad Gent zelf. Het perceel is dus al in eigendom van de stad. De zone tussen de nieuwe rooilijnen wordt wel opgenomen in het openbaar wegdomein van de stad. De collectieve groenzone blijft een privaat perceel in eigendom en onder beheer van de Stad Gent.

De voorgestelde werken voldoen dus aan de huidige en toekomstige behoeften aan zachte mobiliteit. Er wordt voldaan aan de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen.

Het voorstel van wegenis moet aangepast worden op een aantal punten. Het gaat echter om beperkte aanpassingen die door het vergunningverlenende bestuursorgaan als voorwaarde kunnen opgelegd worden in het kader van de beslissing over deze omgevingsvergunningsaanvraag.

Activiteit

AC34300 Behandelen van omgevingsvergunningen

Besluit

De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

Keurt het rooilijnplan, zoals opgenomen in bijlage, goed.

Artikel 2

Keurt de ligging, breedte en uitrusting van de gemeentewegen, zoals ontworpen in de omgevingsvergunningsaanvraag, gelegen Alfons Braeckmanlaan 156 en kadastraal gekend als afdeling 19 sectie C nr. 362K4, goed mits voldaan wordt aan volgende voorwaarden:
 

De brandweervoorschriften, die betrekking hebben op deze omgevingsvergunning, moeten strikt nageleefd worden (zie advies van 12 juli 2024 met kenmerk 064584-006/HH/2024).

De voorwaarden opgenomen in het advies van Farys (advies van 01/08/2024, met kenmerk AD-24-766) moeten strikt nageleefd worden.


Bijlagen