Het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 40 §1.
Het Departement WSE, Afdeling Europese programma’s lanceerde op 1 juni 2023 een gesloten oproep (oproepnummer 64) naar lokale overheden die in de rol van promotor een project kunnen indienen om in partnerschap een dienstverlening voor kwetsbare werkzoekenden uit te bouwen. Dit resulteerde in een door de Stad Gent ingediend projectdossier bij Europa WSE onder de projectnaam "Lokaal partnerschap kwetsbare werkzoekenden Gent". In de uitvoering kreeg het project de naam "Jobteam", omdat dit reeds een sterke merknaam is en verder bouwt op het vorige Europa WSE- project Jobteam dat afliep op 31 december 2023. Op 15 december 2023 keurde Europa WSE het ingediende projectvoorstel voor Gent goed. Op 26 februari 2024 keurde de gemeenteraad de partnerschapsovereenkomst Jobteam 2024-2029 goed.
Aanvullend aan de dienstverlening van het Lokaal partnerschap uit de EU WSE-oproep 64, werd door de promotor Stad Gent op 25 juni 2024 een projectaanvraag ingediend onder het ESF+-programma 2021-2027, gesloten oproep 95 ‘Dienstverlening in het kader van duurzame participatie op de arbeidsmarkt van EU-burgers uit de oostelijke Europese Unie met multiproblematiek in en rond Antwerpen, Gent en Roeselare’. Met deze oproep wil Europa WSE steden met een grote concentratie aan kwetsbare werkzoekenden en inactieven met Oost-Europese origine (EU-13 burgers), al dan niet met Roma-achtergrond, bijkomend versterken.
Europa WSE keurde het projectvoorstel van de Stad Gent voor de begeleiding van EU 13-burgers goed op 12 september 2024 mits een aanpassing op vlak van personeelsinput (1 vte projectcoördinator van de Stad Gent werd niet weerhouden op het subsidiebudget van EU-13 burgers, maar kan ingebracht worden op het subsidiebudget van jobteam. De 1 vte intercultureel medewerker van de Stad Gent op subsidiebudget jobteam werd verschoven naar het subsidiebudget van EU-burgers). Er kunnen in dit project kosten met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2024 ingebracht worden (dit gaat over reeds gemaakte kosten voor begeleiding van EU-13 burgers die binnen het project van Jobteam waren gemaakt).
Europa WSE ziet dit project als een uitbreiding van het bestaande lokale partnerschap voor kwetsbare werkzoekenden in Gent.
De uitvoerende partners van het project met focus op EU 13-burgers zijn Stad Gent, OCMW Gent, Groep intro vzw, Amal vzw, De Sloep i-mens vzw (per 1 januari 2025 i-mens vzw) en Job&Co vzw.
Het totale beschikbare projectbudget voor Gent voor de arbeidsbegeleiding van EU-burgers uit de oostelijke Europese Unie periode 2024-2029 bedraagt 5.643.732 EUR waarvan 40% gedragen door Europa WSE, 30% Vlaamse cofinanciering, 15% VDAB en 15% door de Stad. De cofinanciering door de Stad bestaat uit reeds gebudgetteerde personeels- en overheadmiddelen. Er dient dus geen extra cofinancieringsbudget voorzien te worden door de Stad of OCMW.
Als promotor zal de Stad Gent jaarlijks het afgerekende subsidiebedrag aan de vzw-partners doorstorten vanuit de derdenrekening. Deze middelen worden dus niet in het stadsbudget opgenomen.
De afspraken tussen de partners zijn opgenomen in een addendum dat toegevoegd wordt bij de partnerschapsovereenkomst Jobteam 2024 - 2029.
Het addendum bij de partnerschapsovereenkomst 'Jobteam 2024-2029' ligt nu voor ter goedkeuring.
Keurt goed het addendum bij de partnerschapsovereenkomst Jobteam 2024 - 2029: arbeidsbegeleiding van EU 13-burgers met complexe problematiek, zoals gevoegd in bijlage.