Raadslid Tom De Meester diende voor de komende raad een motie in met als onderwerp 'Tegenvoorstel: Motie van de gemeenteraad van Gent aan de Europese, Federale en Vlaamse overheid over de groene investeringen bij ArcelorMittal België'. Het college van burgemeester en schepenen wenst hierop een tegenvoorstel te formuleren.
ArcelorMittal Gent staat voor een cruciale beslissing over een miljardeninvestering in nieuwe, groenere infrastructuur, waaronder een DRI-installatie en elektrische hoogovens, die essentieel zijn voor de klimaatambities en de toekomst van de Gentse site en de werknemers die er tewerkgesteld zijn.
De investeringsbeslissing bij ArcelorMittal hangt af van drie essentiële elementen: de beschikbaarheid van voldoende en betaalbare energie, een investeringsvriendelijk Europees industriebeleid en de beteugeling van goedkope staalimport uit niet-EU landen.
ArcelorMittal Gent is één van de grootste industriële werkgevers in de regio en heeft een grote economische toegevoegde waarde. ArcelorMittal is een belangrijke speler in de klimaattransitie via de omslag naar groenere productieprocessen. Een sluitende businesscase voor groen staal ontbreekt waardoor op dit moment de beslissing tot decarbonisatie-investeringen nog niet kan genomen worden. De bovenlokale overheden zijn aan zet en moeten op korte termijn de randvoorwaarden creëren die de toekomst van de Gentse site en de staalindustrie in Europa veiligstellen.
De gemeenteraad van Gent benadrukt het belang van de staalproductie en van groene staaltechnologie voor onze stad, zowel voor de toekomst van onze maakindustrie, voor de strijd tegen de klimaatopwarming, als voor de duurzame tewerkstelling in onze regio.
De gemeenteraad van Gent roept de Vlaamse en de toekomstige federale regering op om, in overleg met ArcelorMittal, algemene maatregelen te blijven nemen en concrete afspraken te maken over toegang tot betaalbare energie in functie van de geplande investeringen in duurzame staalproductie in België, en hierbij rekening te houden met de noodzaak om het Europese staatssteunkader te respecteren. De gemeenteraad van Gent vraagt om het toepassingskader concreet uit te werken voor alle potentiële investeerders. Daarnaast vraagt de gemeenteraad aan de Federale Overheid om publieke investeringen te doen in hernieuwbare energie-infrastructuur én een zo gunstig mogelijk klimaat te creëren voor private investeringen.
De gemeenteraad van Gent onderschrijft het pleidooi van Arcelor Mittal Gent waarin gevraagd wordt aan de Europese Commissie om dringend een actieplan met een allesomvattend pakket aan EU-beleidsmaatregelen op te maken om ervoor te zorgen dat de Europese staalsector kan concurreren op een uitdagende wereldmarkt, terwijl deze overstapt naar de productie van groen staal en duizenden kwalitatieve jobs in Europa behoudt. Aan de Europese Commissie wordt gevraagd om publieke investeringen in duurzame energie te voorzien en een gunstig klimaat te creëren voor private investeringen en voor een markt voor groen staal.
De gemeenteraad van Gent maakt deze motie over aan de Vlaamse en de federale regering, de Europese Commissie, de directie van ArcelorMittal en de vertegenwoordigers van de vakbonden, met de vraag om alle nodige inspanningen te leveren om de decarbonisatie-investeringen in Gent, namelijk de investeringen in de DRI-installatie en de elektrische ovens, mogelijk te maken en zo bij te dragen aan een duurzame toekomst voor het bedrijf in onze stad en in Europa.