Er wordt een wijziging aan de Rechtspositieregeling Ouderenzorg voorgesteld. Deze wijziging aan de Rechtspositieregeling Ouderenzorg wordt ter onderhandeling voorgelegd aan de vakbonden en ter goedkeuring voorgelegd aan de raad voor maatschappelijk welzijn.
Er is nood aan een nieuw functieprofiel als intercultureel bemiddelaar in een woonzorgcentrum. Dit functieprofiel wordt als essentieel ervaren om een inclusieve, respectvolle en diverse omgeving te creëren waarin alle bewoners zich gewaardeerd en thuis voelen, ongeacht hun culturele en/of religieuze achtergrond.
Ondanks de groeiende instroom van mensen met een migratieachtergrond in de woonzorgcentra, blijkt het dat deze groep nog steeds moeilijk de weg naar het woonzorgcentrum weet te vinden en dat de drempel voor hen hoog blijft. Dit komt deels door culturele verschillen, taalbarrières en een gebrek aan vertrouwen in de zorginstellingen. Veel mensen met een migratieachtergrond hebben andere verwachtingen en normen als het gaat om zorg voor ouderen, vaak gebaseerd op familiebanden en culturele tradities die sterk verschillen van hetgeen wij gewoon zijn. Hierdoor kunnen zij zich niet altijd welkom of begrepen voelen. Daarnaast spelen communicatieproblemen een grote rol. De taalbarrière kan leiden tot misverstanden en een gevoel van isolatie bij zowel de bewoners als hun families. Ook kan er sprake zijn van een gebrek aan voorlichting en kennis over de mogelijkheden en voordelen van zorg in een woonzorgcentrum.
Om deze drempels te verlagen, is het cruciaal om intercultureel bemiddelaars in te zetten die actief de brug slaan tussen deze diverse bevolkingsgroepen en het woonzorgcentrum. Van een intercultureel bemiddelaar wordt verwacht dat die bewoners en medewerkers met diverse achtergronden aantrekt, wat de diversiteit en aantrekkelijkheid van het woonzorgcentrum vergroot. De nood aan verpleegkundigen/zorgkundigen/… in de zorg is groot en ook daar zit een uitdaging waarop een intercultureel bemiddelaar kan inspelen.
Door projectmatige initiatieven zoals kunstprojecten, verbindende interculturele activiteiten, culinaire evenementen,…te organiseren, kan de intercultureel bemiddelaar de betrokkenheid van zowel de bewoners als de buurt versterken. Daarnaast bevordert de intercultureel bemiddelaar een inclusief beleid dat rekening houdt met de diverse behoeften van bewoners en medewerkers, en biedt die ondersteuning en educatie om culturele competenties te vergroten. In geval van culturele misverstanden of conflicten fungeert de intercultureel bemiddelaar als een neutrale tussenpersoon om oplossingen te vinden. Door cultuursensitieve zorg mogelijk te maken, helpt de intercultureel bemiddelaar het zorgteam om beter in te spelen op de individuele behoeften van bewoners, wat resulteert in respectvolle en hoogwaardige zorg.
Omwille van bovenstaande elementen wordt voorgesteld om de functie van 'Intercultureel bemiddelaar (m/v/x)' met rang Bv en IFIC cat.14 toe te voegen aan artikel 148 van de Rechtspositieregeling Ouderenzorg, onder de nieuwe graad van Intercultureel bemiddelaar.
Wijzigt de Rechtspositieregeling Ouderenzorg met ingang van 22 oktober 2024 als volgt:
* In artikel 148, § 1 wordt in de opsomming 4° bij niveau B de nieuwe graad 'Intercultureel bemiddelaar' toegevoegd met in de tweede kolom 'Functie' de functie 'Intercultureel bemiddelaar (m/v/x)' met rang Bv en IFIC-categorie 14.